Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Będę potrzebował wykonać podfrezowanie pod vife tc9fd, czyli kosz który nie jest okrągły. Frezowanie będzie w litym dębie lub jesionie. Jakiś pomysł żeby wyszło idealnie? Mam frezarka i cyrkiel, się chyba zostaje CNC? Jeśli tak to... Żółwik, Luszti, inni, pomożecie? Front będzie miał wymiar 38x68x2.

Skomentuj

było tutaj kiedyś, ale pozwolę sobie wrzucić , może jako ciekawostka :):
      https://www.reddit.com/r/diyaudio/co...egular_shaped/

pzdr

Skomentuj

Dorzucę może drugi link na ten temat, jeśli można.
        Metoda wykonania nieregularnego podfrezowania w zasadzie ta sama, ale linkowany temat jest ogólnie ciekawy w sensie "warsztatowym" i pełen zdjęć, choć mam wrażenie że estetyka opisywanych tam zespołów raczej nie jest uniwersalna
        http://techtalk.parts-express.com/fo...d-thread/page2
        Last edited by pavyan; 02.05.2021, 23:49.

Skomentuj

Zlec komus wykonanie na cnc szablonu kopiujacego. Tylko trzeba przemyslec, jak bedziesz kopiowac. Czy za pomoca frezu z lozyskiem, czy za pomoca tulejki do frezarki i do wybranej metody dorobic szablon.

Oczywiscie jak masz czas i checi, to szablon mozesz zrobic sam i jest na to kilka sposobow.

Skomentuj

tonsile gdn 13/40/2 frezowalem od tulejki kopiujacej
            frezy 8, 10, 12mm i masz rozny offset

Skomentuj

Bardzo Wam dziękuje. Będę musiał potrenować na jakichś próbkach, bo zepsuć taki kawał dębu jak już powstanie to byłoby słabo...

Skomentuj

drewno?
                to moze warto zlecic frezowanie?
                tylko komus co wie jak frezowac pod glosniki

Skomentuj

Drewno, drewno. I to dębowe...

Dlatego na początku wolałem HELP! do Żółwika i LuSzTi-ego

Skomentuj

Niemałym ułatwieniem jest to, że ta mała Vifa* ma - tak to nazwę - bardzo "przyjazny" kształt kosza, bo to kwadrat i koło, a więc łatwo wszystko pomierzyć suwmiarką.
                    Dużo gorszy kształt ma choćby np. SB13PFC25, bo tam nie ma kwadratu, wszystko jest "krzywe" i dość trudno zmierzyć większe promienie zarysu kosza.
                    W przypadku głośnika Vifa będzie prawdopodobnie konieczne bardzo delikatne i ostrożne dopasowanie dłutkiem/nożykiem ostrych narożników w wybraniu, bo frez tego nie zrobi - zawsze zostawi promień. Z tego powodu wybrałbym frez o możliwie małej średnicy i założył możliwie małą średnicę tulei oporowej (kopiującej).
                    Można samemu wykonać szablon, ale byłoby dużo lepiej i dokładniej - korzystając z pomiarów suwmiarką - narysować go w jakimś CAD-zie i dać do wycięcia na CNC w płycie MDF czy czymś podobnym. Trzeba by oczywiście założyć sobie choćby z grubsza wymiar tulei oporowej (lub łożyska na frezie, ale to już b. dokładnie), i o tyle powiększyć wymiar szablonu na rysunku .dwg, z którego "skorzysta" frezarka CNC.
                    Osobiście wolałbym pracować z tuleją kopiującą, bo w razie konieczności (zbyt małe lub zbyt duże próbne podfrezowanie na głośnik) łatwo można to skorygować - podtoczyć zbyt dużą tuleję lub zrobić nową większą; z łożyskiem nie będzie już tak łatwo, w zasadzie trzeba trafić od razu z wymiarem szablonu i to z tolerancją kilku dych w plusie.

*Bo chyba chodzi o tą: TC9FD18 3-1/2" ?
                    Last edited by pavyan; 05.05.2021, 14:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez pavyan Zobacz posta
                      Niemałym ułatwieniem jest to, że ta mała Vifa* ma - tak to nazwę - bardzo "przyjazny" kształt kosza, bo to kwadrat i koło, a więc łatwo wszystko pomierzyć suwmiarką.
                      Dużo gorszy kształt ma choćby np. SB13PFC25, bo tam nie ma kwadratu, wszystko jest "krzywe" i dość trudno zmierzyć większe promienie zarysu kosza.
                      W przypadku głośnika Vifa będzie prawdopodobnie konieczne bardzo delikatne i ostrożne dopasowanie dłutkiem/nożykiem ostrych narożników w wybraniu, bo frez tego nie zrobi - zawsze zostawi promień. Z tego powodu wybrałbym frez o możliwie małej średnicy i założył możliwie małą średnicę tulei oporowej (kopiującej).
                      Można samemu wykonać szablon, ale byłoby dużo lepiej i dokładniej - korzystając z pomiarów suwmiarką - narysować go w jakimś CAD-zie i dać do wycięcia na CNC w płycie MDF czy czymś podobnym. Trzeba by oczywiście założyć sobie choćby z grubsza wymiar tulei oporowej (lub łożyska na frezie, ale to już b. dokładnie), i o tyle powiększyć wymiar szablonu na rysunku .dwg, z którego "skorzysta" frezarka CNC.
                      Osobiście wolałbym pracować z tuleją kopiującą, bo w razie konieczności (zbyt małe lub zbyt duże próbne podfrezowanie na głośnik) łatwo można to skorygować - podtoczyć zbyt dużą tuleję lub zrobić nową większą; z łożyskiem nie będzie już tak łatwo, w zasadzie trzeba trafić od razu z wymiarem szablonu i to z tolerancją kilku dych w plusie.

*Bo chyba chodzi o tą: TC9FD18 3-1/2" ?
                      Kształt kosza Sba to zaden problem. Mozesz posluzyc sie rysunkiem producenta, zwymiarowac go w Cadzie skorygowany o tuleje kopiujaca jakiej uzywasz i frez, a nastepnie podeslac do frezowania czy ciecia laserem w jakiejs pleksi.

Skomentuj

Ale wstyd...
                        Rzeczywiście, jest rysunek z podanym promieniem 150mm (chwała producentowi), jednak nie ma tam współrzędnych punktu z którego jest zarysowany.
                        Ale to żaden problem, 10 sekund i można wyznaczyć ten punkt w programie rysunkowym.
                        Akurat w tej chwili działam z SB13PFC, ale szybko doszedłem do wniosku że nie będę ich wpuszczał w płytę czołową - wpuszczę tylko wysokotonowy, bo to będzie krok w dobrym kierunku dla wyrównania odległości membran (choć i tak zbyt mało).
                        Zarazem - łatwiej zrobić i będzie lepiej
                        Last edited by pavyan; 05.05.2021, 18:00.

Skomentuj

Jaki tam wstyd. Wstyd to nic nie robić i oglądać tvpis :)

Skomentuj

na facebooku masz pelno grup typu "cnc i drewno"
                            szukaj, pisz ogloszenia i moze sie ktos znajdzie

Skomentuj

Korzystając z wymiarów podanych na loudspeakerdatabase.com narysowałem szablon w .dwg potrzebny do podfrezowania dla małej Vify TC9FD18.
                              Są tam narysowane dwa frezy, 6mm i 10mm średnicy z odpowiednimi tulejkami (lub łożyskami) - zamieszczam obrazek, by było widać o czym mówię.
                              Pewien problem jest w tym, że producent zakłada dużą tolerancję wymiaru "kwadratu" głośnika, bowiem wymiar wynosi 83,75mm +/-0,5mm.
                              Można to ominąć, jak wcześniej wspomniałem: przy korzystaniu z tulejki można dopasować się do rozmiaru rzeczywistego głośnika (podtaczając tulejkę lub robiąc nieco większą), ale przy użyciu łożyska oporowego nie będzie to możliwe albo bardzo utrudnione.
                              Warto podkreślić, że z kolei tulejka MUSI być zamocowana bardzo stabilnie i CENTRYCZNIE w stosunku do osi obrotu freza, tego problemu nie ma z łożyskiem, bo zawsze będzie centrycznie usytuowane.
                              Na rysunku kolor niebieski to frez (6mm lub 10mm), czerwony to szablon i tuleja/łożysko (odpowiednio 20mm i 24mm), a fioletowy to obrys kosza głośnika (założyłem wymiar "kwadratu" równy 84mm)
                              Ariel616, jeśli potrzebujesz ten szablon - powiedz, to wyślę Ci .dwg na maila (jeśli mi go podasz). A jeśli zmierzysz "na żywca" głośnik, podasz średnicę stosowanego freza i tulei/łożyska - to mogę skorygować szablon do rzeczywistego wymiaru i Twoich warunków, żaden problem.

Oczywiście wolałbym szablon tutaj zamieścić, byłby do powszechnego użytku - ale .dwg forum nie łyka. Zzipowałem więc rysunek, ale obawiam się że również .zip-a nie będzie chciało "jeść". Może któryś z Kolegów może mi podpowiedzieć, w jaki sposób wrzucić tu .dwg.
                              PS. Wczoraj (raczej dla zabawy, bo sam nie będę wpuszczał swoich) narysowałem także szablon do podfrezowania dla SB13PFC25, również można by go tutaj zamieścić dla ewentualnych potrzebujących.
                              Jest odpowiedni do freza 10mm i tulejek/łożysk 20 lub 30mm.
                              Te .dwg są starutkie, dobry rocznik 2007 - więc każda maszyna je odczyta. Hmm... do diabła, a może już... nie każda?

Last edited by pavyan; 06.05.2021, 13:14.

Skomentuj

Spakuj do zipa czy rara.

Skomentuj

Właśnie tak zrobiłem i dołączyłem spakowany .zip jako załącznik, ale wtedy na podglądzie posta pojawia się tylko jakiś symbol "złamanego" obrazka , nieaktywny.
                                  A jak ten .zip nie wejdzie, to będzie post o niczym.
                                  Chyba, że trzeba zipa załadować przez forumowy uploader, tak samo jak jpegi?
                                  Last edited by pavyan; 06.05.2021, 13:30.

Skomentuj

Ale ten guzik "wyślij załączniki" ci nie działa? Ja wczoraj pierwszy raz spróbowałem i przyjęło zipa z różnymi dziwnymi plikami w zawartości.

Skomentuj

Działa, mądre myśli przekazujesz
                                      Trochę śmietnik robimy, kiedyś były wygasające posty, teraz nie widzę..

Skomentuj

Teoretycznie mogę pobrać owe myśli, ale gdy chcę zapisać oznajmia mi że "nazwa pliku jest nieprawidłowa". Jak tak na nią patrzę, też mi się wydaje nieprawidłowa
                                        Dobra, próbuję wrzucić do posta jako załącznik - to jest to samo co w poprzednich .pdf
                                        Kosze głośników są podstawą do wykreślenia dowolnego szablonu i są tam dokładnie odwzorowane, kto sobie to otworzy w jakimś CAD-dzie będzie mógł wykreślić dowolny szablon który będzie pasował do posiadanego oprzyrządowania i oczywiście usunąć zbędne linie i wymiary, tak by frezarka CNC nie zgłupiała podczas jego wykonywania.

Szablon Vifa TC9FD18.zip

Szablon SB13PFC25.zip

PS: Chyba się udało

Załączone pliki
                                        Last edited by pavyan; 06.05.2021, 18:19.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X