Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Car audio] Subwoofer STX GDN 30-500-2x4 AA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Car audio] Subwoofer STX GDN 30-500-2x4 AA

przyszla pora pokazac nowego STXa w gotowej obudowie - tak wiec na poczatek fotki
    http://www.stx.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html

fotki samego glosnika ktore juz pokazywalem w innych tematach

projekt
    http://pawel.lutuje.se/sub_stx_gdn_aa.PDF
    http://rapidshare.com/files/32538236...stx_gdn_AA.PDF

UWAGA! na rysunku jest blad. pobierz poprawionego PDFa z mojej stronki

fotka z budowy

i gotowy sub

gosnik byl zapowiadany juz od dawna i jak tylko zostal wprowadzony do sprzedazy to chcialem go przetestowac. a ze znalazl sie "sponsor" to przy okazji wykonalem obudowe do samochodu dla mihas66

glosnik jest zbudowany w oparciu o solidny aluminiowy kosz, wentylowany naped ("tylko" pojedynczy magnes), podwojne dolne zawieszenie, sztywna aluminiowa membrane zawieszona na piankowym zawieszeniu. ale nie ma co sie martwic ze to pianka - ona nie ma nic wspolnego ze starymi tonsilami :P
    najwieksza zaleta jak i wada tego glosnika sa 2 cewki 4Ω
    zaleta poniewaz mozna wykozystac do jego napedu 2 tansze wzmacniacze (lub jeden 4-kanalowy) a wada poniewaz laczac obie cewki razem potrzebujemy drogiego monoblok'a (wypadkowo 2Ω) a nie tanszych mocniejszych 2 kanalowek ktore wymagaja min 4Ω w mostku

producent zaleca obudowy od 30 litrow (zamknieta) do 50 litrow (b-r)
    ja postanowilem postawic jednak na ta wieksza opcje

tak wiec obudowa ma teoretycznie prawie dokladnie te 50 litrow
    ale od tego trzeba odjac magnes i objetosc tunelu (to juz za nas uwzglednia winisd)
    dla 12" zalecana srednica tunelu to ø10cm - tak wiec zakupilem najpopularniejszy tunel alpharda ktory mozna dostac w 90% sklepow oraz na allegro
    rurke nalezy przedluzyc PCVka do dlugosci ok 25cm (w zaleznosci od upodoban)
    sposob budowy suba przedstawilem tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13176

jedyna roznica to podwojna przednia scianka. zapewnia ona wieksza sztywnosc oraz dodatkowo zabezpiecza glosnik (jest chowany co widac na zdjeciu) no i poprawia troche wyglad (pomysl zaczerpniety od kogos z forum - nie moge znalezc teraz tematu :???: )
    chcialem jeszcze wprowadzic dodatkowe wzmocnienie w postaci wregi ale rozmiar tunelu to uniemozliwil :???:

co do samego glosnika i suba to mam 2 zastrzezenia
    pierwsze to zbyt mala odleglosc miedzy otworem w obudowie pod glosnik a otworami pod sruby mocujace ten glosnik - widac to na ostatniej fotce. zalecam wykonanie mniejszego otworu w obudowie a nastepnie poszerzenie go na gorze poprzez zastosowanie frezu 45° z lozyskiem. pozwoli to wsadzic glosnik a na dole da nam wieksza powierzchnie do mocowania nakretek kłowych
    drugie to sposob w jaki rozwiazali przykrecanie glosnika - na tej piance brak jakichkolwiek zabezpieczen! nawet stosujac podkladki (tak jak wyzej) niszczymy ta pianke z zawieszenia :???:
    ja bym zastosowal tutaj jakis pierscien ktory rozlozy naciski na wieksza powierzchnie oraz dodatkowo ukryje nam kosz... ale cos takiego wymaga wiecej pracy

a teraz to co najwazniejsze - brzmienie

glosnik zaczalem testowac w pozyczonej skrzynce ok 45 litrow b-r strojony na ok 45Hz (a wiec bardzo wysoko jak na 12")
    testy prowadzilem w samochodzie na Blaupunkcie GTA470 ("najslabszy" wzmacniacz jaki znam mimo deklarowanych 4x70W) oraz w domu pod "jankiem" ktory dawal przy 2Ω 300-400w (nie mam pojecia ile dokladnie)
    testy pokazaly mozliwosci glosnika
    glosnik potrafi zagrac dosc szybko (jak na tak duzy glosnik i duzy skok), dosc zroznicowanie, oraz bylo slychac ze chce zagrac nisko ale wysokie strojenie troche mu w tym przeszkadzalo...
    to utwierdzilo mnie w przekonaniu o obudowie 50 litrow b-r
    pozniej przeprowadzilem testy w obudowie zamknietej (zatkalem tunel b-r oraz napchalem "wiedzy" do skrzyni)
    w obudowie zamknietej glosnik juz nie chcial schodzic tak wyraznie nisko ale i tak nadal bardzo ladnie uzupelnial dolne pasmo a przeciez obudowa 30 litrow jest na tyle mala ze bedzie idealnym rozwiazaniem dla kogos z malym bagaznikiem

testy w docelowej obudowie bede prowadzil po swietach poniewaz zabraklo mi juz na to czasu (suba skonczylem 2 dni temu)
    pobawie sie jeszcze troche ze strojeniem tunelu b-r oraz jak starczy czasu to tez z wytlumieniem

ale juz teraz moge napisac ze biorac pod uwage cene glosnika (150zl) to glosnik jest rewelacyjny i raczej na rynku nie ma dla niego konkurencji :P
    potrafi zagrac poteznie, zroznicowanie i wcale nie za wolno.
    co ciekawe sprawdza sie tez w domu wiec jak dla mnie glosnik jest naprawde udany i polecam go kazdemu kto szuka czegos poteznego do samochodu za mala cena lub czegos uniwersalnego do kina domowego

na koniec cennik
    glosnik 150 + 25 wysylka
    terminal 12zl
    tunel b-r 5,5zl
    rura PCV 5zl
    material "kocyk" ok 25zl (z wysylka)
    kleje - ok 20zl (butapren + wikol)
    wkrety i srubki - ok 10zl (wkrety na wage wiec wiecej kupilem :P )
    przewod - 3zl
    plyty 30-50zl (nie wiem ile dokladnie bo kupowalem duzo wiecej plyt)

do tego jeszcze musze doliczyc wysylke bo kolega mihas66 jest z drugiego konca polski :???:

Co tu dużo mówić, full profeska :wink: Korci mnie żeby kupić ten głośnik :mrgreen:

Skomentuj

Pięknie Jestem ciekaw jak z nowym APkiem :P jest 4 ohmowy odrazu a i po parametrach widzę że do kina domowego pewnie będzie w sam raz do 30 mkw

65 L @ 35 Hz

Skomentuj

Ja mam pytanie czy próbowałeś go napędzić mostkiem Tda ? Jeżeli tak to dużo brakowało do zadowalającego grania?

Skomentuj

tak, podlaczylem go pod mostek TDA na samym poczatku w celu wygrzania
          zamieszanie robilo w pokoju i nawet drobne plastiki mi z polek pospadaly...
          ale to brzmialo nie najlepiej i wyraznie bylo slychac niedosyt mocy (mimo ze glosnik pozadnie wysterowalo)
          tak wiec mostek TDA do napedzenia tak duzego glosnika odpada :P

Skomentuj

Ach a co myślisz nad avt 2762 w mostku + zasilanie tego z +/-56V?

Skomentuj

solidne wykonanie :) zreszta jak zawsze u naszego Modera :) a co z holtonem200 ? moze da rade rozbujac go troche :P

Skomentuj

Nie wiem czy ci Paweł dziękowałem ale teraz oficjalnie dziękuje za całość, moją dokładna opinie wystawie gdy go dostane lecz nie musisz się spieszyć bo i tak na razie nie mam dobrego wzmaka, kurde czy ty nie masz co robić w wigilie tylko pisać tematy?

PS. nie mogę uwierzyć ale to jest chyba jedyne takie forum gdzie porządny moderator pisze po ludzku czyli zdarza mu się nie używać polskich znaków i nikt mu tego nie wytyka nie to co na elce itp gdzie zrobisz jeden błąd ortograficzny to od razu ban i temat do kosza i jeszcze nikt nie zajmie się tematem tylko każdy wypomina żeby błąd usunąć;p

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol1991
                  Ach a co myślisz nad avt 2762 w mostku + zasilanie tego z +/-56V?
                  n-mosfet irka? napisz do irka o zmodyfikowana wersje tego wzmacniacza (SUB150). takie 2 koncowki podlaczysz pod osobne cewki i mysle ze bedzie OK

Zamieszczone przez slipknot1989
                  a co z holtonem200 ? moze da rade rozbujac go troche
                  a daje rade od 2ohm? jak nie to nie ma sensu go ruszac :P

dla zasady moge przetestowac go na uniampie jak chcecie

Zamieszczone przez mihas66
                  nie musisz się spieszyć bo i tak na razie nie mam dobrego wzmaka
                  a ja nie mam odpowiednio duzego kartonu :???: o styropianie nie wspominam nawet :P

kurde czy ty nie masz co robić w wigilie tylko pisać tematy?
                  dopiero teraz znalazlem czas zeby to napisac. od czwartku mam wolne ale mialem sporo na glowie...

PS. nie mogę uwierzyć ale to jest chyba jedyne takie forum gdzie porządny moderator pisze po ludzku czyli zdarza mu się nie używać polskich znaków i nikt mu tego nie wytyka nie to co na elce itp gdzie zrobisz jeden błąd ortograficzny to od razu ban i temat do kosza i jeszcze nikt nie zajmie się tematem tylko każdy wypomina żeby błąd usunąć;p
                  primo - uczylem sie pisac na starych komputrach gdzie nie bylo polskich czcionek (atari, commodore, amiga) wiec teraz nie bede uczyl sie od nowa :P
                  secundo - przespalem lekcje jezyka polskiego w podstawowce :oops:
                  tertio - tutaj od zawsze chodzilo o hobby a nie o pilnowanie pisowni :twisted:

Skomentuj

fajowy, jak w porównaniu do xls 12 itp ??

Skomentuj

Zamieszczone przez Bartuś
                      jak w porównaniu do xls 12
                      w porownaniu do XXLSa 12 to ten STX jest demonem szybkosci :lol:
                      to zupelnie inne glosniki i ich porownanie jest troche bez sensu
                      ale podsumuje to tak - XLSa nigdy wiecej nie rusza a STXa bym smialo jeszcze kupil

Skomentuj

Świetny sub i świetny opis :smile: Teraz nic tylko kopiować i cieszyć się dźwiękiem nowego Stxa. Ciekawe jak Stx by wypadł w porównaniu z Ravemasterem BSW-124

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          dla zasady moge przetestowac go na uniampie jak chcecie
                          chcemy mam jeszcze kilka PCB pod uniampa wiec

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18
                            Ciekawe jak Stx by wypadł w porównaniu z Ravemasterem BSW-124
                            Moge z Pawłem porównać, jeden u mnie jest w skrzynce nawet

Skomentuj

Pany testować porównywać itp na wszystko daje przyzwolenie byle w granicach przyzwoitości i byle cewka po waszych eksperymentach nie była okopcona;p

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                                12" BSW?
                                skad go masz? :lol:

i byle cewka po waszych eksperymentach nie była okopcona;p
                                ok - podkrece bardziej zeby wyparowala :mrgreen:

Skomentuj

Michał K. napisał/a
                                  12" BSW?
                                  skad go masz? :lol:

mihas66 napisał/a
                                  i byle cewka po waszych eksperymentach nie była okopcona;p
                                  ok - podkrece bardziej zeby wyparowala :mrgreen:
                                  Bartek, kumpel od tych kolumn na STXach kupił za grosze w niemczech wersja II ofkors

Skomentuj

no to fajnie
                                    teraz pytanie u kogo w samochodzie testujemy? kolega ma jakis wzmacniacz?
                                    jak nie to musi do mnie podjechac i zawolam kolege :P

Skomentuj

no to fajnie
                                      teraz pytanie u kogo w samochodzie testujemy? kolega ma jakis wzmacniacz?
                                      jak nie to musi do mnie podjechac i zawolam kolege
                                      Wzmacniacz jakiś ma, jaki dokładnie niewiem może w przyszłym tygodniu potestujemy

Skomentuj

Testujcie go chłopaki, a ja napiszę za jakiś czas coś więcej o nowym AP, bo przed chwilą kolega go zamówił.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X