Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC Bass-Reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

z ciekawosci az to sam sprawdzilem

i faktycznie, w tesli opor nieskonczony
    ale za to w moim STXie jest 0,88kR!
    i tak jak pisalem wczesniej, jak zaczynam ruszac membrana to zaczyna wariowac :p

Skomentuj

Mnie bardziej zastanawia:
      Zamieszczone przez pietros Zobacz posta
      Głośnik kupiłem jako nowy ze sklepu ale ma lutowane i trochę powyginane złącza.
      Skoro "nowy, ze sklepu" to nie powinien mieć takich wad - bo w tej sytuacji, w przypadku produktu określanego jako nowy, są to wady. Oczywiście zakładam, że te "lutowane i powyginane" złącza to nie jest wynik Twojego działania (a wspominam o tym tylko dlatego, że już różne tematy na forum zakładano - nie odbieraj tego personalnie). Zapytaj o tę sprawę w STX'ie. Opisz im wszystko dokładnie, jak w tym temacie - zarówno o wynikach Twoich pomiarów jak i o "problemach" z konektorkami..

Skomentuj

najpierw niech sie wytlumaczy skad go ma. bo jezeli od audio-technik.pl i pisal do mnie w jego sprawie to na poczatek dostanie bana za 2 konta... pozniej wytlumacze

Skomentuj

Witam!
          Widzę, że muszę trochę wyjaśnić.

Głośnik kupiłem od audio-technik.pl (otrzymałem go wczoraj), jednak nie pisałem żadnych wiadomości do Pawła i jest to moje jedyne konto na tym portalu.

Jeżeli chodzi o lutowane i powyginane terminale, to żeby była ścisłość to są one po prostu zwyczajnie pobielone cyną i wyglądają tak jakby były wygięte do włożenia w obudowę i z powrotem odgięte.

Głośnik w takim stanie już otrzymałem ze sklepu. W ogóle mi to nie przeszkadza, że ktoś testował głośnik, jeżeli tylko otrzymam go w 100% sprawnym, nawet to lepiej bo można wykluczyć pewne wady już u sprzedawcy.
          W żadnym wypadku nie chciałbym w żaden sposób oczerniać firmy audio-technik.pl i nie mam im zupełnie nic do zarzucenia (dlatego celowo nie podałem nazwy firmy w żadnym poście), mogę powiedzieć że realizacja zamówienia była wzorowa.

Rezystancję mierzyłem oczywiście nie dotykając rękoma do terminali. Jak widać Paweł także otrzymał podobny wynik, więc może po prostu ten typ tak ma. Dla pewności prosiłbym o pomiary kogoś jeszcze kto posiada ten głośnik.

Wysłałem już wczoraj maila do STX-a z zapytaniem o wartość rezystancji izolacji między cewkami, jednak na razie nie otrzymałem odpowiedzi.

Skomentuj

Głośnik kupiłem od audio-technik.pl (otrzymałem go wczoraj), jednak nie pisałem żadnych wiadomości do Pawła i jest to moje jedyne konto na tym portalu.
            czyli w takim razie jestes drugi z takimi samymi watpliwosciami (poza rezystancja)

jak wiadomo z STXem roznie bywa z dostepnoscia glosnikow. dlatego zamowilismy po 10szt danego modelu
            w przypadku 8" wszystkie powedrowaly do skrzynek (10x b-r + zamkniete)
            i stad wlasnie wziely sie te slady na terminalach. cyna jest bo byly przylutowane kable. powyginane sa poniewaz inaczej nie schodza do obudowy!

a ze skrzynki wysylkowo sie nie sprzedaja (nikt tego nie chce kupic, zmienia dopiero zdanie jak poslucha) to UKA wystawil rowniez same glosniki - z czegos przeciez trzeba placic rachunki
            o to ze glosnik byl "katowany" mozesz byc spokojny. UKAsza testowy nie nadaje sie do sprzedazy (caly oklejony zoltym uszczelniaczem jeszcze ze skrzynek prototypowych) a moje jezdza u braci :p

Wysłałem już wczoraj maila do STX-a z zapytaniem o wartość rezystancji izolacji między cewkami, jednak na razie nie otrzymałem odpowiedzi.
            wydaje mi sie ze chodzi tu o sposob nawijania cewki - sa one wykonane zupelnie inaczej niz inne 2-cewkowce jakie wczesniej widzialem

Skomentuj

Czyli wątpliwości dotyczące terminali rozwiane, wszystko OK.
              Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              a ze skrzynki wysylkowo sie nie sprzedaja
              Przecież jasne, że lepiej kupić "dżejbiela" niż "jakiegoś tam" STX-a

wydaje mi sie ze chodzi tu o sposob nawijania cewki - sa one wykonane zupelnie inaczej niz inne 2-cewkowce jakie wczesniej widzialem
              Nie miałem nigdy do czynienia z głośnikami dwu cewkowymi, zobaczymy czy STX coś odpisze. Otrzymałeś podobny wynik w innym egzemplarzu więc to raczej norma tym modelu.

Skomentuj

Pawel S. moglbys podac jakies namiary na maskownice ktora zastosowales w projekcie? Znalazlem podobne na allegro jednak jedyne informacje o wymiarach to srednica 200mm badz 8 cali i nie wiem czy beda pasowac.

Skomentuj

http://www.sklep.lechpol.pl/towar/gr...o-8-siatka/724
                  idealnie pasuje
                  w przypadku innych maskwonic jest problem z udezaniem zawieszenia o siatke - tutaj jest OK

Skomentuj

szukam coś do mds08 czy ta maskownica będzie dobra?

Skomentuj

nie - MDS08 ma wiekszy kosz

Skomentuj

nie - MDS08 ma wiekszy kosz
                        a możesz coś polecić na maskownice

Skomentuj

albo standardowe o wiekszym rozmiarze (10") albo prety

Skomentuj

Witam.
                            Pierwsze odsłuchy za mną. Obudowa według projektu Pawła. Subwoofer gra nisko (ale nie zamula) i dosyć mocno jak na 8 cali, jednak w tej obudowie jest minimalny niedosyt jeśli chodzi o wyższy bas.

Niestety przy większych wychyleniach przy niektórych utworach pojawiły się bliżej nieokreślone stuki. Na początku myślałem że uderza cewką o nabiegunnik jednak aby do tego doszło musiałoby dojść do odkształcenia/uszkodzenia membrany lub zawieszenia.
                            Po wyjęciu z obudowy i podaniu sygnału okazało się że winne są linki doprowadzające sygnał do cewki. Przy dużych wychyleniach zaczynają odbijać się od dolnego zawieszenia i uderzają o membranę.
                            Zastanawiam się teraz, czy podkleić coś w miejscu uderzania? (np. kawałek uszczelki do okien?)

Skomentuj

Niestety przy większych wychyleniach przy niektórych utworach pojawiły się bliżej nieokreślone stuki.
                              tak, zglaszal mi to kolega
                              co ciekawe nie wiadomo kiedy to stuka i nie zawsze w tym samym utworze
                              czyli poprostu raz sie odezwie a raz cisza

Zastanawiam się teraz, czy podkleić coś w miejscu uderzania? (np. kawałek uszczelki do okien?)
                              tonsile mialy wklejone kawalki gabki

ale u kolegi to nie linki :/

Skomentuj

oklej linki parcianka
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czy może ktoś z doświadczonych kolegów miał okazję posłuchać takiego stukającego STX-a? Próbowałem paru rzeczy i na razie lipa, jak stukał tak stuka.
                                  Zmieniłem wzmacniacz na Helix DB Two, głośnik podłączyłem każdą cewką pod oddzielny kanał, czyli według producenta wzmacniacz może oddać 240W RMS, filtry ustawiłem na około 25Hz i 120Hz.
                                  Próbowałem podkleić na membranie pod linkami kawałki gąbki i nie przyniosło to efektu. Aby wykluczyć stukanie cewki posłużyłem się łopatologiczną metodą: Xmech tego głośnika to 30mm p-p, czyli wziąłem kawałek listewki przyłożyłem ją przed głośnikiem i w odległości 12mm od kopułki przykleiłem wąski kawałek sztywnej kartki. Mimo tego, że głośnik nie osiągał nawet 25mm wychylenia to nadal pojawiało się stukanie. Cewką uderzał dopiero gdy podałem mu 20Hz z generatora i podałem sporo mocy ale wtedy to już górne zawieszenie zaczynało się prostować i rozciągać. Oglądałem go z każdej strony i nie zauważyłem aby cokolwiek mogło być odklejone.
                                  Na razie po prostu uważam z mocniejszym odkręcaniem wzmacniacza, może po prostu przeliczyłem się co do możliwości głośnika? :angry:
                                  Szczerze to zastanawiam się teraz nad wymianą na wersję 10 cali, lub coś zupełnie innego.

Skomentuj

Ja miałem kilka modeli głośników od nich i nigdy mi sie to nie zdążyło
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

to ja montowalem kilkanascie/kilkadziesiat tych glosnikow i tez jeszcze nie mialem takiego przypadku
                                      zdazalo sie, ale jak sie rozkleilo dolne zawieszenie (pierwsze sztuki)

Skomentuj

może po prostu przeliczyłem się co do możliwości głośnika?
                                        Panie Pietros,czy miał Pan głośnik GDN-17-208-SW? http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=573 Gdy STX wypuścił ten głośnik wszyscy myśleli że to musi i będzie grało świetnie,bo wygląda fajnie,ma duży magnes i 200W. Niestety,poszukaj recenzji na forum a okaże się że tak nie jest (cewka uderza o nabiegunnik,głośnik szybko osiąga swoje maksymalne wychylenie,jego 200W może i nie jest oszukane na cewce ale nie ma nic wspólnego z jego SPL-em na basie,bo po prostu jest mały) sam go miałem i również napisałem to samo. Niektórzy próbowali wycisnąć z niego siódme poty,bo przecież ma 200W,i co z tego? po samym rozmiarze głośnika widać że to nie jest głośnik do DB (czy jak to tam się zwie).

I pomijając już wady konstrukcyjne typu odklejanie się zawieszeń... tak samo jest z innymi małymi głośnikami,również z 8",to nie jest głośnik estradowy 18" czy Jackhammer żeby ściany przestawiał,zapamiętajcie to sobie,jeśli ktoś chce mieć mocnego suba to kupuje 12",przecież to proste.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          Panie Pietros,czy miał Pan głośnik GDN-17-208-SW? http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=573 Gdy STX wypuścił ten głośnik wszyscy myśleli że to musi i będzie grało świetnie,bo wygląda fajnie,ma duży magnes i 200W. Niestety,poszukaj recenzji na forum a okaże się że tak nie jest (cewka uderza o nabiegunnik,głośnik szybko osiąga swoje maksymalne wychylenie,jego 200W może i nie jest oszukane na cewce ale nie ma nic wspólnego z jego SPL-em na basie,bo po prostu jest mały) sam go miałem i również napisałem to samo. Niektórzy próbowali wycisnąć z niego siódme poty,bo przecież ma 200W,i co z tego? po samym rozmiarze głośnika widać że to nie jest głośnik do DB (czy jak to tam się zwie).

I pomijając już wady konstrukcyjne typu odklejanie się zawieszeń... tak samo jest z innymi małymi głośnikami,również z 8",to nie jest głośnik estradowy 18" czy Jackhammer żeby ściany przestawiał,zapamiętajcie to sobie,jeśli ktoś chce mieć mocnego suba to kupuje 12",przecież to proste.
                                          Mam suba w samochodzie na GDN-17-200-8-SW z bierną membraną i jestem jego brzmieniem zachwycony. Świetnie odtwarza najniższe częstotliwości. Można słuchać godzinami i wcale nie męczy. Oczywiście do robienia dyskoteki przy otwartych drzwiach się nie nadaje. Na zewnątrz praktycznie nic nie słychać a w środku bas jest taki jaki powinien być. Gdybym uzyskał takie odtwarzanie basu w domu, to byłbym bardzo zadowolony. No niestety,objętość pokoju jest 25 razy większa i na razie mi się to nie udaje.
                                          Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X