Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 kanałowy preamp na PGA2320

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
    Nie odkładajcie zbyt daleko programatorów, rozwój trwa :)
    Mój jest jeszcze daleko
    Dopiero wysłali go z Chin :)

Skomentuj

Taki o :)
      http://www.aliexpress.com/item/USBti...331469804.html

Skomentuj

Zmieniłem farsz w moim preampie i teraz już jestem super-hiper bardzo zadowolony. Rzeczywiście nowszy soft rozwiązał problem z "leniwym" działaniem impulsatora od volume. Dodatkowo funkcja z wyłączaniem "mute" za pomocą wolume sprawi, że nie będziemy dostawać telefonów od żon typu "coś wcisnęłam, kręcę głośnością a i tak nie chce grać" A tu jeszcze zapowiedziano kolejne modyfikacje! :)

Skomentuj

Tak z nowym softem całość naprawdę rewelacja. Swoją drogą ciekawe ile Taz'owi zostało piwek z nadwyżki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Woder Zobacz posta
            Tak z nowym softem całość naprawdę rewelacja. Swoją drogą ciekawe ile Taz'owi zostało piwek z nadwyżki :)
            Wydaje mi się, że już o tym pisałem. Dogadaliśmy się tak, że jeden z preampów został sprezentowany dla kolegi .3lite w ramach podziękowania za pomoc no i żeby miał na czym "ćwiczyć" nowe wersje softu :) Pozostałą część kasy dołożę sobie do jakiegoś elektronicznego gadżetu, może będzie to licencja na Eagle'a :)

Wracając do sedna pytania to przy budowie poszły co najmniej trzy sześciopaki belgijskiego piwa :) (Kasteel Donker i Tripel oraz Leffe Royale)
            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
            Grado SR125i

Skomentuj

wszyscsy zgodziliśmy się co do nadwyżki więc zrobili co chcieli nieważne: 10 czy 100 zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                Nie ma żadnego problemu, a nawet się zgadzam :)

Czy kolega ma najnowszy program wgrany?

http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post450766

Tutaj zostało to jeszcze bardziej przyśpieszone.

W danej chwili minimalna przestrzeń między impulsami to 50 milisekund (wcześniej było 125 milisekund). Myślę, że jest to generalnie kwestia indywidualna, ale jeszcze przyśpieszyć go to też nie jest problem.
                Mam takie trochę niecodzienne pytanie :)
                Czy ten soft będzie działał po wgraniu do ATMEGA32 i obsłuży pre wg projektu msfalcon'a ?
                Mam sterownik jego projektu niestety procesor umarł lub oprogramowanie się wysypało
                Jak przełożę procesor z drugiego sterownika wszystko śmiga
                Niestety nie udało mi się skontaktować z autorem projektu w sprawie oprogramowania pomimo wielu prób , a szkoda :(

Skomentuj

Jak masz drugi taki sam sterownik to można z niego zgrać wsad i "nakarmić" nim czystą atmegę. Jest jeden warunek, procek z wsadem nie może być zabezpieczony przed odczytem flashu.
                  Grado SR125i

Skomentuj

Jak masz drugi taki sam sterownik to można z niego zgrać wsad i "nakarmić" nim czystą atmegę. Jest jeden warunek, procek z wsadem nie może być zabezpieczony przed odczytem flashu.
                    Podobno właśnie jest zabezpieczony :(

Skomentuj

Jeśli jest zabezpieczony to nic z tego nie będzie. W pierwszej kolejności trzeba to jednak sprawdzić, a nuż trafi Ci się sztuka niezabezpieczona :)

Program do naszego preampu wymagałby przerobienia z dwóch powodów.
                      Po pierwsze podłączone peryferia do atmegi są na innych portach, inna funkcjonalność jest tego sterownika itd. To wymaga wielu zmian.
                      Po drugie pytasz o nieco inny procek. Akurat różnica między wersją z "A" (w naszym preampie jest właśnie ta) i bez "A" jest dość subtelna i raczej nie wymaga wielu zmian.
                      Last edited by taz; 04.07.2015, 12:36.
                      Grado SR125i

Skomentuj

Jeśli jest zabezpieczony to nic z tego nie będzie. W pierwszej kolejności trzeba to jednak sprawdzić, a nuż trafi Ci się sztuka niezabezpieczona :)

Program do naszego preampu wymagałby przerobienia z dwóch powodów.
                        Po pierwsze podłączone peryferia do atmegi są na innych portach, inna funkcjonalność jest tego sterownika itd. To wymaga wielu zmian.
                        Po drugie pytasz o nieco inny procek. Akurat różnica między wersją z "A" (w naszym preampie jest właśnie ta) i bez "A" jest dość subtelna i raczej nie wymaga wielu zmian.
                        Znajomy sprawdzał i jest podobno zabezpieczony
                        Sam będę mógł sprawdzić dopiero jak przyjedzie do mnie zamówiony programator :)
                        Last edited by kolmen; 04.07.2015, 14:34.

Skomentuj

Dlatego tak ważne w projektach DIY jest opublikowanie wsadu. Jak autor nie da, to potem właśnie tak jest. Coś się wysypie, uwali a o autorze pozostało tylko wspomnienie. Pozostał tylko (czasami dość kosztowny) śmieć elektroniczny. Na szczęście taz i .3lite udostępnili oprogramowanie, które należy sobie bezwzględnie zabezpieczyć na kompie na wypadek jakby po forum zostało tylko wspomnienie - żartowałem z tym forum
                          Last edited by DiscoLED; 07.07.2015, 20:32.

Skomentuj

Jest jeden warunek, procek z wsadem nie może być zabezpieczony przed odczytem flashu.
                            A ktory bit w "fusach" odpowiada za zabezpieczenie flasha? Najbardziej interesuje mnie atmega8?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez DiscoLED Zobacz posta
                            Dlatego tak ważne w projektach DIY jest opublikowanie wsadu.
                            W atmedze potrzebujesz trzech rzeczy wsadu do flascha, wsadu do eepromu i schamtu ustawienia fuse. Sam plik flash czyli np hex na nie wiele sie przyda. Co ciekawe zrodlowe pliki bascomowe tez na nie wiele sie zdaja bo kazda wersja kompilatora dziala inaczej wiec trzeba by takie zrodlo kompilowac pod wersja pod ktora bylo to pisane. Bascom, atmegi to masakra :) Prawdziwi programisci trzymaja sie od tego z daleka :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                              A ktory bit w "fusach" odpowiada za zabezpieczenie flasha? Najbardziej interesuje mnie atmega8?
                              Według datasheeta http://www.atmel.com/Images/Atmel-81..._datasheet.pdf strona 207, trzeba ustawić bity LB1 i LB2 na "0". To zablokuje dalszy ZAPIS oraz odczyt z flashu. Możliwości zablokowania samego odczytu z flashu nie widzę. W prostych AVR nie ma tej funkcji.
                              Grado SR125i

Skomentuj

W atmedze potrzebujesz trzech rzeczy wsadu do flascha, wsadu do eepromu i schamtu ustawienia fuse. Sam plik flash czyli np hex na nie wiele sie przyda. Co ciekawe zrodlowe pliki bascomowe tez na nie wiele sie zdaja bo kazda wersja kompilatora dziala inaczej wiec trzeba by takie zrodlo kompilowac pod wersja pod ktora bylo to pisane. Bascom, atmegi to masakra :) Prawdziwi programisci trzymaja sie od tego z daleka :)
                                Tutaj EEPROM nie jest wymagany, ponieważ kod obsługujący przedwzmacniacz ma sumy kontrolne sprawdzające EEPROM i jeśli dane się nie zgadzają (a nie zgadzają się przy pierwszym uruchomieniu) to następuje odbudowanie części EEPROM odpowiedzialnej za konfigurację przedwzmacniacza na bazie podstawowych i jasno zdefiniowanych parametrów.

Kompilator może działać inaczej, ale generuje taki kod, który zawsze będzie działał na danym procesorze. Kod może zostać wygenerowany inaczej przez dany kompilator (chociażby przy lepszej optymalizacji kompilator może zrobić parę trików niskopoziomowych), ale nie powinno to zmienić działania, które tworzy dane wynikowe (czyt. wynik jest zawsze taki sam).
                                Last edited by .3lite; 09.07.2015, 22:35.

Skomentuj

trzeba ustawić bity LB1 i LB2 na "0". To zablokuje dalszy ZAPIS oraz odczyt z flashu. Możliwości zablokowania samego odczytu z flashu nie widzę. W prostych AVR nie ma tej funkcji.
                                  To wychodzi na to ze moge sobie zablokowac atmege8 tak zebym juz nowego programu do niej nie mogl wgrac ale kradziej bedzie mogl go z niej odczytac :) Kiedys to sprawdze w koncu to tylko 5-6zeta :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                  ale nie powinno to zmienić działania, które tworzy dane wynikowe (czyt. wynik jest zawsze taki sam).
                                  Zgadza sie ale w zawodowych jezykach programowania czyli np C. Bascom to amatorszczyzna ktora pomaga bardzo poczatkujacycm ale uczy zlych nawykow.
                                  Szkoda pisania jakie byki potrafia strzelic w kolejnych wersjach kompilatora.

Skomentuj

Zgadza sie ale w zawodowych jezykach programowania czyli np C. Bascom to amatorszczyzna ktora pomaga bardzo poczatkujacycm ale uczy zlych nawykow.
                                    Szkoda pisania jakie byki potrafia strzelic w kolejnych wersjach kompilatora.
                                    Nigdy nie pisałem w Bascom i niestety nie mam zamiaru :) Rozumiem ideę tego języka i dlaczego został stworzony. Dla osób, które nie potrafią programować a chcą coś wykonać jest jak znalazł. Osobiście jestem programistą niskopoziomowym, dla mnie ważniejsza jest odpowiedź na pytanie "dlaczego dany kod działa i jak wykonuje się na procesorze" a niżeli "dlaczego kod nie działa".
                                    Last edited by .3lite; 10.07.2015, 22:30.

Skomentuj

Według datasheeta http://www.atmel.com/Images/Atmel-81..._datasheet.pdf strona 207, trzeba ustawić bity LB1 i LB2 na "0". To zablokuje dalszy ZAPIS oraz odczyt z flashu. Możliwości zablokowania samego odczytu z flashu nie widzę. W prostych AVR nie ma tej funkcji.
                                      A nie ma przypadkiem tak, że erase anuluje lock bity jednocześnie kasując całą zawartość?

Skomentuj

http://mikrokontrolery.blogspot.com/...atmel.html?m=1
                                        Last edited by Artmag; 12.07.2015, 00:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                          A nie ma przypadkiem tak, że erase anuluje lock bity jednocześnie kasując całą zawartość?
                                          erase kasuje zwartość i lockbity, czyli jak zaprogramujesz locbity po wgraniu wsadu, jeśli spróbujesz odczytać i zapisać hex i porównasz wgrany soft z odczytanym będą bzdury oraz będzie różnił się wielkością pliku niż wgrany hex.

Dla testu możesz wgrać jakiś soft np miganie ledem, zaprogramuj lock bity, odczytaj do hex, skasuj i wgraj odczytany hex czy zadziała skopiowany wsad.
                                          Last edited by jaman7; 12.07.2015, 00:54.

Skomentuj

Czaruję...