Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Zestaw x.1] 2.1 na Peerlessach, Vifie, IT Nova by Digiproco

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez KrzysiekA
    Wahania w pomieszczeniu mogą sięgać nawet +/-10 dB
    Tak wygląda charakterystyka kolumny w zwykłym pomieszczeniu która w komorze bezechowej ma odchylenie +/-1dB
    dlatego frezami, tak bardzo się nie przejmuję. Estetycznie przy ciemnej obudowie nie wygląda, aż tak źle :wink:
    Nie tylko meble, podłoga (panele czy dywan), otwarte okno ma znaczenie, ale najważniejsze jak duże jest pomieszczenie w którym odsłuchujemy. Testowałem przed zakupem JBLe E80. W sklepie schodziły nisko, a w mieszkaniu zaczęły dudnić średnim basem :mad:

Skomentuj

Co świadczy tylko o tym że słuch to bardzo skomplikowany zmysł.
      Czytałem różne teorie na temat wpuszczania głośników. Wydają mi się one bardzo naciągana. Robiłem też różne eksperymenty z szerokością obudowy. Wniosek na końcu był taki że po dostawieniu drugiej kolumny obok wyraźnie było widać różnicę w pomiarze a zupełnie żadnej na słuch. Dokładnie tak samo było z nadstawką na kolumnę. Podejrzewam że tak samo będzie z wpuszczaniem głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
        chodzi tutaj o zmiany jakie wnoszą ze sobą zmiany kondensatorów w torze np. sygnałowym wzmacniacza albo zwrotnicy
        tak, o to mi chodzilo.
        Zamieszczone przez wasik1989
        kondensatory też mogą grać dźwiękiem
        tak samo jak cewki

Skomentuj

Raczej to co uchwyca przyrzady pomiarowe tego ucho nie uchwyci najczesciej. SŁuch da sie bardzoo latwo oszukac. Poczytajcie o maskowaniu dzweikow, o harmonicznych, itp itd.

http://waltjung.org/PDFs/A_RealTime_...or_Quality.pdf
          http://waltjung.org/PDFs/Picking_Capacitors_1.pdf

Skomentuj

:arrow: pegelmesser no właśnie o co chodzi z tymi małymi pojemnościami (10nF,100nF równolegle) już kilka razy widziałem takie rozwiązania np. http://home.zonnet.nl/chiararomee/diy/indexeng.htm mógłby ktoś objaśnić.

Skomentuj

Ciekawy link. Gościu jest wyjątkowo płodny jeżeli chodzi o kolumny. Zazdroszczę mu zapału. Ja osobiście jestem bardzo leniwy.
              Nie wiem o co ci chodzi z tymi kondensatorami. Prawdopodobnie o łączenie elektrolitów z foliowymi.(niestety nie znam angielskiego) Jest to dobra metoda żeby poprawić właściwości kondensatora. Stosuje się ją wtedy gdy nie masz możliwości zastosowania kondensatorów foliowych z powodu dużej wartości pojemności.
              Kondensator foliowy poprawia wtedy parametry dla wyższych częstotliwości tam gdzie czułość słuchu jest największa. Coś takiego stosuje się często we wzmacniaczach.
              Moim zdaniem elektrolity w kolumnach to nieporozumienie. Przy tych mocach które przez siebie przepuszczają mają duże zniekształcenia i nie trzymają parametrów.
              Stosuje się je jedynie w tanich konstrukcja gdzie chodzi o zmniejszenie kosztów.

Skomentuj

Może faktycznie zmniejszają zniekształcenia :roll: , bo wątpię żeby ktokolwiek usłyszał różnicę jaką da 100nF.

Skomentuj

Myślę że dla kolumn gdzie obciążenia to kilka Ohm i dla musiały by to być wartości kilka uF . 100nF stosuje się we wzmacniaczach bardzo często równolegle do 50-100uF na sprzężeniu zwrotnym żeby odciąć składową stałą. Tylko że tam rezystory mają po kilka do kilkudziesięciu kiloohmów i działanie takiej małej pojemności obejmuje prawie cały zakres pasma.

Skomentuj

Właśnie dotarła paczka z ceweczkami :lol: Po pracy zacznę kombinować :idea:
                    Czyli tymi 10-100nF nie zawracać sobie głowy.

[ Dodano: 2008-12-13, 00:14 ]
                    2h dobierania i odsłuchiwania. Ostatecznie zostawiłem tak

skrzeczące pasmo złagodniało i jest naprawdę dobrze :grin:

Skomentuj

Ale jesteś uparty. Dlaczego nie zrobisz zwrotnicy z Akustyka? Nic nie pozostaje ci innego jak pomierzyć tą zwrotnicę którą teraz złożlyłeś bo inaczej zakraczą cię na forum.
                      Zauważyłem że schemat jest robiony w SW. Czyli w materii pomiarów coś się dzieje.

[ Dodano: 2008-12-13, 10:47 ]
                      Przecież wystarczy zamienić 5.6uF z 6.8 i odwinąć cewke na 0.15mH. Wartość cewki można pomierzyć Speaker Workshop.

Skomentuj

Dlaczego nie zrobisz zwrotnicy z Akustyka?
                        sam pisałeś, że coś Ci w niej nie pasuje
                        Zauważyłem że schemat jest robiony w SW.
                        nie, schemat przerobiłem w PhotoShopie.
                        Dzisiaj dokładnie potestuję na znanych mi utworach. Wczoraj miałem wrażenie, że pojawił się duży odstęp między głośnikami. To pewnie dlatego, że się przyzwyczaiłem do poprzedniej zwrotki. W projekcie Akustyka jest 1,5mH i 10uF na basie, u mnie 11,5uF czyli różnica nie do rozpoznania. Vifa jak pisałem wyżej, już tak nie skrzeczy, znacznie złagodniała. Wcześniej miałem 6,8uF i bez tłumika. Testowałem z 4,7uF ale czegoś mi brakowało dlatego ostatecznie przepuściłem przez 5,6uF z 2,2oHma.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                          sam pisałeś, że coś Ci w niej nie pasuje
                          a skad masz wiedziec ze tobie tez to nie bedzie pasowalo?
                          zloz jedna zwrotnice wg projektu akustyka i porownaj brzmienie z twoja. przynajmniej bedziesz mial punkt odniesienia do tego co inni maja

Skomentuj

To co mi nie pasowało to najprawdopodobniej wina głośnika wysokotonowego który ma bardzo wysoką drugą harmoniczną i z tego powodu brzmi inaczej. Częsta opinia o Vifie. Poza tym nie sprawdzałem efektu na innym wzmacniaczu. Nie mówiąc już o tym że moje głośniki grają już parę dni i powoli się dociarają j jest coraz lepiej. Poza tym nie włożyłem zwrotnic do obudowy i ze zwrotnic do głośników mam po metrze taniego kabla. Jest to już wystarczająco dużo żeby porządnie namieszać.
                            Z pomiarów wynika że charakterystyka jest zupełnie płaska a więc nie może być to wina zwrotnicy.

Napisałeś że masz wrażenie że pojawił się duży odstęp miedzy głośnikami.
                            Nic dziwnego skoro w głośniku niskośredniotonowym zjechałeś z podziałem w dół a wysokotonowym w górę. Dałeś cewkę dwa razy silniejszą na wysokotonowy. Strach pomyśleć co stało się z fazą która w zwrotnicy z Akustyka nie była idealna. Może się okazać że w paśmie podziału jest zupełnie odwrócona i masz w paśmie podziału dziurę.

!!!!!! BEZ POMIARU TEGO NIE SPRAWDZISZ !!!!!!!

Skomentuj

Nie mówiąc już o tym że moje głośniki grają już parę dni i powoli się dociarają j jest coraz lepiej.
                              to opisywales brzmienie nowych kolumn? przeciez nowe glosniki potrafia brzmiec zupelnie inaczej niz po wygrzaniu - przyklad XT19 (wydaje mi sie ze tutaj bedzie podobnie)
                              odczekaj 1-2 tygodnie ciaglego grania i wtedy napisz

Skomentuj

Może się okazać że w paśmie podziału jest zupełnie odwrócona i masz w paśmie podziału dziurę.
                                robiłeś dla mnie pomiar z 5,1uF i 0,33mH - jak taka konfiguracja według ciebie brzmiała i jak wyglądała faza?

Skomentuj

Zupełnie zapomniałem że to te wartości.
                                  Tutaj pomiar.
                                  http://obrazki.elektroda.net/30_1228831919.jpg
                                  dla porównania zwrotnica Akustyka:
                                  http://obrazki.elektroda.net/87_1228755516.jpg
                                  Mikrofon jest źle skalibrowany stąd te dziwna zafalowania powyżej 7kHz. Jeżeli się jednak porówna z charakterystyką Akustyka:
                                  http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX18_lab.html
                                  to widać że do 7kHz się zgadza.
                                  Poza tym przy pomiarze zwrotnicy z Akustyka bardziej rozciągnąłem wykres w osi Y i mimo że jest ona bardziej liniowa to tego na pierwszy rzut oka nie widać.
                                  Co do brzmienia powiem tak.
                                  Bardziej podobała mi sie ze zwrotnicą z Akustykyka ale porównywałem tylko jeden kanał. Dodam jeszcze że ten kondensator 5.2 (pisało na nim 4.7) był elektrolityczny i że to na pewno miało wpływ na brzmienie.
                                  Z drugiej strony zwrotnica z Akustyka ma nachylenie 18dB na oktawę a twoja 12 db na oktawę.
                                  Zważywszy że dla Vify 2 harmoniczna poniżej 1kHz wynosi powyżej 5% to myślę że nachylenie zbocza też miało istotny wpływ na brzmienie. Myślę że ten głośnik lepiej jest ciąć bardziej stromo.

Skomentuj

harmoniczna poniżej 1kHz wynosi powyżej 5%
                                    przy pełnym obciążeniu czy jak? Mój wzmak ma coś ok70W/4. Poza tym kto przy zdrowych zmysłach puszcza wysokotonówkę od samego startu :?: :!: Tak patrzę na te wykresy i zwrotnica z Akustyka ma straszne fale między 2,5-5kHz na mojej jest o niebo lepiej.
                                    Dzisiaj już nie mam takiego odczucia, że jest dziura w paśmie. Taki "efekt pamięciowy" :razz: Bas zyskał na zejściu (wiem z tym cięciem na 3kHz troche przegiąłem :smile: ), słucham teraz bez subwoofera i jest całkiem przyjemnie.

Skomentuj

Zważywszy że dla Vify 2 harmoniczna poniżej 1kHz wynosi powyżej 5% to myślę że nachylenie zbocza też miało istotny wpływ na brzmienie. Myślę że ten głośnik lepiej jest ciąć bardziej stromo.
                                      Możesz rozwinąć swoje zdanie? Skąd taka informacja że 5%?

Skomentuj

O ile dobrze pamiętam to pomiar był wykonywany dla natężenia dźwięku 90 dB z jednego metra. 4% przy 1kH to już bardzo dużo. O ile dobrze pamiętam przy tym natężeniu dźwięku człowiek przy 1kHz słyszy 2 harmoniczną już o wartości 1%.
                                        Tutaj można sobie pooglądać pomiary:
                                        http://www.zaphaudio.com/tweetermishmash/compare.html

Te fale które widzisz to nic innego jak zbyt szeroka bramka przy pomiarze. Zwrotnica nie ma z tym nic wspólnego. Ja wygładzam pomiary z 1/24 oktawy dlatego je widać.

Zauważ że przy pomiarze twojej zwrotnicy jedno działka to 5 dB a Akustyka jedna działka to 2dB.
                                        Zwrotnica Akustyka mieści się w widełkach +/- 1dB a jeżeli sie uwzględni że te fale to błąd pomiarowy to jeszcze ciaśniej. Jest to wartość godna podziwu. Twoja to +/-1.7 co też jest wartością przyzwoitą.

Skomentuj

O ile dobrze pamiętam to pomiar był wykonywany dla natężenia dźwięku 90 dB z jednego metra. 4% przy 1kH to już bardzo dużo. O ile dobrze pamiętam przy tym natężeniu dźwięku człowiek przy 1kHz słyszy 2 harmoniczną już o wartości 1%.
                                          Właśnie dlatego przetarłem oczy, żeby zobaczyć czy się nie pomyliłeś o zero, tzn 0,5%, ale jak widać u Zapha potwierdza się to co piszesz. Spójrzcie na Seasy w tej samej cenie tak przy okazji Chyba wyjaśnia się to, dlaczego mi XT25 nie przypadł do gustu, ale dziwi mnie zarazem dlaczego morel wg, mnie brzmi dużo lepiej i jak mi się coraz bardziej wydaje, pójdę w stronę morela a nie naturalnych seasów :roll: Czekam tylko na finalizacje realizacji zamówienia z AC i będę mógł dłużej sobie morelów posłuchać.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X