Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] 3 drogi dla ubogich

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam
    Chciałbym wiedzieć jaką średnice mają otwory pod głośniki w płycie frontowej. Jaki jest zastosowany luz że po przyklejeniu skaju idealnie się mieszczą oraz ile wynosi grubość ścianki w najwęższym miejscu przy podfrezowaniach pod głośnik nskotonowy? Z rysunku wynika że przy zastosowaniu 2mm luzu w średnicy podfrezowań (%%c229) grubość ta wynosi 3mm. Czy nie ma niebezpieczeństwa że podczas wykonywaia podfrezowań część wiurówki się wykruszy (w miejscu najmniejszego przekroju)?
    pozdrawiam

Skomentuj

KORKALHOM chętnie odpowiem na Twoje pytania, ale nie bardzo wiem o co pytasz?
      odnośnie rozmiarów pod głośniki, to są one podane na stronie STXa, a jeśli chodzi o wklejanie skaju, to poszerzasz podfrezowania o grubość skaju na promień.

Skomentuj

Zamieszczone przez KORKALHOM
        Jaki jest zastosowany luz że po przyklejeniu skaju idealnie się mieszczą
        powieksz srednice o 1mm (skaj z allegro)
        ile wynosi grubość ścianki w najwęższym miejscu przy podfrezowaniach pod głośnik nskotonowy? Z rysunku wynika że przy zastosowaniu 2mm luzu w średnicy podfrezowań (%%c229) grubość ta wynosi 3mm. Czy nie ma niebezpieczeństwa że podczas wykonywaia podfrezowań część wiurówki się wykruszy (w miejscu najmniejszego przekroju)?
        nie rob tego w wiorowce!
        zeby wiorowke okleic skajem musialbym ja zaszpachlowac.
        lepiej zainwestowac w MDF lub HDF

Skomentuj

Mówiąc wiurówkę miałem na myśli właśnie MDF (wiórówa średniej gęstości) no i właśnie obawiam sią czy nie będzie niebezpieczeństwa że ścianka (między średnicą podfrezowania pod gdn a krawędzią boczną frontu) się przerwie podczas wykonywania podfrezowań. Dlatego chciałem wiedzieć ile tam jest "mięska" w oryginałach kolegi Binganta (z wymiarówki wynika że ~3mm w zależności od zastosowanego luzu na wklejenie skaju. Podfrezowania wykonywane są już przy dość zaawansowanych pracach nad kształtem frontu i nie chciałbym stracić tej pracy.

Skomentuj

Mówiąc wiurówkę miałem na myśli właśnie MDF (wiórówa średniej gęstości)
            nie pograzaj sie - widac ze nie wiesz o czym piszesz

3mm to jeszcze calkiem duzo. ja problemy miewalem dopiero przy ok 1mm

Skomentuj

Nie miałem do czynienia jeszcze z MDF ale szukając tego materiału znalazłem taką definicję.

[ Dodano: 2010-04-06, 17:48 ]
              "nie pograzaj sie - widac ze nie wiesz o czym piszesz" -nie mniej jednak dzięki za podpowiedź

Skomentuj

KORKALHOM ja radzę podfrezowania wykonać przed zrobieniem skosów

Skomentuj

Nie miałem do czynienia jeszcze z MDF ale szukając tego materiału znalazłem taką definicję.
                  kup MDF i wiorowke a zobaczysz w czym roznica

Skomentuj

Moje ulubione kolumny na całym forum ^^.Troche kasy mi się nazbierało i też przymieżam się do takiej budowy.A czy w tej zwrotce nie powinno być rezystorów już za głośnikami,żeby przywrócić odpowiednią impendancję?

Skomentuj

Faktycznie wykonanie to coś pięknego. Jest na czym oko zawiesić

Skomentuj

Zamieszczone przez Umcik155
                        A czy w tej zwrotce nie powinno być rezystorów już za głośnikami,żeby przywrócić odpowiednią impendancję?
                        a co jest nie tak z impedancja?
                        umieszczenie rezystora przed lub za filtrem zmienia sposob opadania ch-ki
                        w jednym przypadku jest ona rosnaca w drugim opadajaca (nie pamietam kiedy jaka)

Skomentuj

A jeszcze takie pytanie, gdzie są cięte poszczególne głośniki?Z tego co widze na wykresie to niskotonowy opada dopiero na 2kHz O.o.Średniak jeszcze lepiej 10kHz.Nie da sie jakoś zrobić żeby głośność opadała na niższych częstotliwościach?Dziękuje :P

Skomentuj

malutkiz o które "pseudo sonusy" pytasz, bo powstały trzy projekty?

Skomentuj

zmienił się znacznie po odpaleniu 2,5way :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant
                                zmienił się znacznie po odpaleniu 2,5way :)
                                i zaraz będą w ogłoszeniach :wink:
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

pewnie niejedna osoba zastanawia się nad tym kiedy bingant wystawi coś w ogłoszeniach :)

Skomentuj

Mam na sprzedaż takie kolumny, Są w dziale Ogłoszenia. Również mogę sprzedać same głośniki ze zwrotnicami od Pawła S Na terminalach. gg 6101343. Przepraszam, że tutaj, ale może komuś się przydadzą głośniki i zwrotki ledwo wyciągnięte z pudełka.

Skomentuj

Cześć wszystkim! Od dawna planuję budowę kolumn, a jak natrafiłem na ten projekt, to pomyślałem, że muszę takie mieć! Teraz patrząc wymiary kolumny natrafiłem na rozbieżności?
                                      :roll:

Zamieszczone przez bingant

wysokość 100cm bez kolcy
                                      szer. frontu 24,5cm
                                      szer tyłu 13,5cm
                                      głębokość 30,5cm (bez frontu pokrytego skórą, 23mm)
                                      kolce podnoszą front o 6,5cm, a tył o 4cm

slipknot1989 kolumny napędzane są Yamahą AX-500

Wszystko fajnie, ale licząc z tego zdjęcia:

wychodzi, że ścianka tylna ma szer. 100+22+22+10=154mm a nie 135mm

więc jakiej szerokości jest ta płyta mdf? :?:

Skomentuj

mój błąd, z tyłu jest 80 a nie jak na rysunku 100

Skomentuj

Dzięki :wink: W wakacje zacznę budowę :cool:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X