Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] Szerokopasmowce na Tang Band W4 657SC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 1-drożne] Szerokopasmowce na Tang Band W4 657SC

Witam wszystkich!

Na forum jestem już od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz zdecydowałem się pokazać jedną z moich konstrukcji. Są to szerokopasmowe monitory na głośnikach

firmy Tang Band.

Założenia

Monitorki zostały wykonane na zamówienie jako małe kolumienki do komputera, niestety klient się rozmyślił kiedy byłem już prawie na finiszu i zostało mi

jedynie pomalowanie kolumn, więc skończyłem to co zacząłem i monitorki zostały u mnie :)

Budowa

Niestety nie dysponuję fotkami z placu boju, więc napiszę tylko jak kolumienki zostały złożone. Do budowy posłużyła płyta wiórowa 12 mm, której grubość

według mnie zupełnie wystarcza do budowy takich malutkich obudów, tymbardziej, że potem skrzynki zostały oklejone 3 milimetrowym HDF-em. Przy budowie nie

używałem wkrętów do G-K a jedynie kleju do drewna SOUDAL D2/B2 i ścisków. Po sklejeniu obudów odczekałem 2 tygodnie, następnie przeszlifowałem i okleiłem

HDF-em. Kolejne 2 tygodnie sezonowania skrzynek i mogłem przystąpić do kolejnego szlifowania. Potem warstwa podładu akrylowego, szlifowanie papierem 800 i

następnie 3 warstwy lakieru samochodowego czarny metallic. Na koniec wszystko polerowanie pastą polerską Farecla G3.

Obudowa ma 5 litrów brutto i jest strojona na 60 Hz tunelem z firmy Polink o średnicy 35 mm.
    Kolumny zostały lekko wygłuszone cienką 5 milimetrową gąbką.

Odsłuch

Hmm... Szczerze mówiąc, nigdy nie lubiałem o tym pisać, może dlatego żadna z moich wcześniejszych konstrukcji nie wylądowała na forum Na początku, po

złożeniu kolumn dźwięk jakoś średnio przypadł mi do gustu - jakiś taki mało wyraźny, mało dynamiczny i zero basu. Dopiero po około 2 tygodniach słuchania

dźwięk zaczął mi się podobać. Muszę powiedzieć, że pierwszy raz spotkałem się z takim dźwiękiem, ale pewnie dlatego, że mało w życiu widziałem i słyszałem.

Naprawde podoba mi się gra tych kolumn. Grają czysto i wyraziście, delikatne wysokie tony, średnica nie jest krzykliwa i natarczywa, a po dwóch tygodniach

wygrzewania zaczęły nawet pomrukiwać basem co mnie bardzo zaskoczyło. Oczywiście nie możemy sie tu spodziewać cudów, w końcu to tylko 12 centymetrowy

głośniczek, ale zdecydowanie wart swojej ceny.

A teraz coś dla oka czyli mała galeria :)

Bardzo ładne. Jaki koszt?

Skomentuj

Witaj!

Bardzo fajne kolumienki, moim zdaniem wykonanie perfekcyjne - podobają mi się te maluszki ;-)
      Napisz jak możesz jakiś kosztorys, ciekawi mnie ile kosztowały te maleństwa ;-)

Zapewne umilają czas spędzony przy komputerze i wykonują swoją rolę na tyle na ile potrafią :-)

Pozdrawiam, Krzysiek.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek191022
        Zapewne umilają czas spędzony przy komputerze i wykonują swoją rolę na tyle na ile potrafią :-)
        Oj potrafią, potrafią! Z każdą chwilą odkrywam w nich coś nowego. Bardzo lubię ich słuchać. Fajnie się zgrywają z małym subwooferkiem na TIW'ie 200XS. Taki zestawik 2.1 - poprostu poezja Szkoda, że niedługo przyjdzie mi się z nimi rozstać. Nie byłem przygotowany na budowę takich kolumienek dla siebie i chciałbym odzyskać pieniądze w to włożone, więc pewnie niedługo polecą na allegro lub do działu sprzedam.

Koszty:

głośniki - 250 PLN łącznie z przesyłką (Polink)
        terminale, kable, bass reflex - 50 PLN z przesyłką
        płyta wiórowa + HDF - 30 PLN (Castorama)
        Klej, lakier, podkład, papiery ścierne, pasta polerska i tego typu gadżety - 150 PLN

Skomentuj

Zgrabne, łądne proste i estetyczne!
          Mam pytanka:
          Jakiej pasty polerskiej użyłeś i czym polerowałeś ? ręcznie/maszynowo ?
          Czym nakladales podklad i lakier ?
          Bedzie jakaś zwrotnica ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
            Mam pytanka:
            Bedzie jakaś zwrotnica ?
            Dołącze się do pytania. Ciekawi mnie jakiego konkretnie lakieru samochodowego użyłeś?? I ile cię wyszedł? To był taki w sprayu czy pistolet? Acha, i jaki podkład?

Co do kolumn to bardzo fajnie wyszły, zgrabny podręczny zestaw

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
              Zgrabne, łądne proste i estetyczne!
              Mam pytanka:
              Bedzie jakaś zwrotnica ?

Polerowane maszynowo polerką samochodową i ręcznie pastą Farecla G3.

Zarówno podkład jak i lakier nakładane były pistoletem.

Co do zwrotnicy, to szerokopasmowce nie potrzebują zwrotnicy. Można zastosować filtr RLC (pułapkę częstotliwościową), ale moim zdaniem te głośniki takiej pułapki nie potrzebują. Jak na moje ucho, to żadna z częstotliwości nie wybija się nadmiernie ponad pasmo. Może odpowiednie pomiary pokazałyby coś innego

Skomentuj

Zamieszczone przez skal_ar
                Co do zwrotnicy, to szerokopasmowce nie potrzebują zwrotnicy
                No tu się nie zgodzę ;-) zawsze można pokombinować możę zagra lepiej

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                  No tu się nie zgodzę ;-) zawsze można pokombinować możę zagra lepiej
                  Oczywiście, zgadzam się z Tobą. Tylko żeby pokombinować ze zwrotnicą, musiałbym dysponować stosownym sprzętem pomiarowym.

[ Dodano: 2009-11-09, 03:39 ]
                  Zamieszczone przez paldo
                  Dołącze się do pytania. Ciekawi mnie jakiego konkretnie lakieru samochodowego użyłeś?? I ile cię wyszedł? To był taki w sprayu czy pistolet? Acha, i jaki podkład?
                  Nie zauważyłem wcześniej Twojego wpisu. Lakier i podkład DuPonta. Cena każdego z nich to 8 PLN za 100 ml. Tak jak pisałem wcześniej - lakierowane pistoletem.

Skomentuj

Powiem tak, cos pieknego!!!

TO chyba najladniejsze monitorki na tym forum )

Az sam zastanawiam sie nad wykonaniem takich, to znaczy moze nie do konca takich ale na taki wzor

Raz jeszcze brawo dla tego Pana :))

Skomentuj

Konstrukcja bardzo przyjemna dla oka; wykonanie wręcz fachowe; kolorystycznie bez zarzutów - właściwie chyba niczego im nie brakuje... no może z wyjątkiem:
                      Zamieszczone przez skal_ar
                      szerokopasmowce nie potrzebują zwrotnicy
                      Zamieszczone przez Rfck
                      No tu się nie zgodzę zawsze można pokombinować możę zagra lepiej
                      Często jest tak, że wydaje się, że zestaw gra super i właściwie na ucho niczego mu nie brakuje. Jakież jest później zaskoczenie, gdy po pokombinowaniu ze zwrotnicą gra jeszcze lepiej

Podoba mi się kolor, czarny z meteliczną głębią - nadaje to monitorkom "nowoczesnego" wyglądu. A poza tym to taka trochę odskocznia od wszechobecnych fornirów i oklein drewnopodobnych. Fajny pomysł z trzema nóżkami i pochyleniem obudów... no i te zdjęcia jak z folderu

Gratuluję fajnego zestawu!

Skomentuj

Pytanie, czy te glosniki (lub cos w ten desen) siedza w z5500?
                        Bo te z z5500 to graja średniawo

Skomentuj

Świetnie się prezentują. Nie mogę się napatrzeć :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
                            Pytanie, czy te glosniki (lub cos w ten desen) siedza w z5500?
                            Bo te z z5500 to graja średniawo
                            Tang Band robi głośniki dla Logitecha. W modelu z5500 też siedzą Tang Bandy o rozmiar mniejsze, z papierowymi membranami i tak jak mówisz, grają średnio.

Skomentuj

ładne monitorki :) kawał dobrej roboty :mrgreen: sam mam sentyment to małych szerokopasmowców
                              małe pytanie do skal_ar, też masz wrażenie że wokale są strasznie "namacalne" ?

Skomentuj

skal_ar, ech szkoda że jednak pistolet, już myślałem że ten lakier w sprayu tak fajnie wychodzi... A maca ktoś porównanie jak wychodzi taki w sprayu, bo właśnie rozważam go )

Skomentuj

Zamieszczone przez Warg
                                  też masz wrażenie że wokale są strasznie "namacalne" ?
                                  To zależy co rozumieć przez pojęcie "namacalne" Mnie się podobają, zresztą nie tylko mnie. Napewno nie są tak krzykliwe jak w ARZ.

Zamieszczone przez paldo
                                  już myślałem że ten lakier w sprayu tak fajnie wychodzi
                                  Lakierem w sprayu też da się uzyskać taki efekt. Przy malowaniu drewna kluczowe jest jednak przygotowanie powierzchni i odpowiednie jej zagruntowanie. Jeśli chcesz uzyskać zbliżony efekt, to polecam lakiery w sprayu firmy MOTIP. Ostatnio lakierowałem elementy deski rozdzielczej w mondeo i po przepolerowaniu pastą polerską wyszło lustro :)

Skomentuj

Lakierem w sprayu też da się uzyskać taki efekt. Przy malowaniu drewna kluczowe jest jednak przygotowanie powierzchni i odpowiednie jej zagruntowanie. Jeśli chcesz uzyskać zbliżony efekt, to polecam lakiery w sprayu firmy MOTIP. Ostatnio lakierowałem elementy deski rozdzielczej w mondeo i po przepolerowaniu pastą polerską wyszło lustro :)
                                    No to fajnie :) A jaki podkład możesz polecić? Acha, przed podkładem też szlifować mdf?

Skomentuj

skal_ar gdzie kupowałeś ten podkład?

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                        No to fajnie :) A jaki podkład możesz polecić? Acha, przed podkładem też szlifować mdf?
                                        Ja używałem podkładu DuPonta, ale on jest trochę za drogi, żeby go stosować pod zwykły spray. Kiedyś, jak robiłem podobną konstrukcję, wykorzystałem poliuretanowy lakier parkietowy Hartzlack Super Strong jako podkład pod właśnie czarny spray MOTIP'a. Wyszło idealnie :) Wydaje mi się, że taki lakier parkietowy jeszcze lepiej wiąże całą konstrukcję. Co do szlifowania mdf-u to należy szlifować przed podkładem, po pierwszej warstwie podkładu, po drugiej warstwie podkładu i ogólnie kiedy tylko się da im lepiej przygotujesz powierzchnie, tym mniej będziesz miał roboty z późniejszym wyrównywaniem powierzchni po lakierowaniu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X