Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] Szerokopasmowce na Tang Band W4 657SC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

n_omyzs, argumenty ?

Skomentuj

Jesli ktos chce malych glosniczkow do grania robi male ladne pudeleczka jak autor tematu.
      Jesli ktos chce zestawu dobrze przetwarzajacego bas robi 2,3 itd way albo suba, ale robienie prawe 30kg skrzyni 2m wysokosci pod maly szerokopasmowy glosnik to przerost formy nad trescia, dla mnie inaczej zwany glupotą.

Jesli ktos juz totalnie upiera sie na niskie tony z takiego pukadelka zawsze jest aktywna korekcja.

Mozna tez postawic na ostatnim miejscu ergonomię, logikę projektowania zestawu itd na rzecz wlasnie takiego dziwadła, a nastepnie upierac sie przy tym ze jak najbardziej taka konstrukcja jest okej i ma same zalety.

Skomentuj

Nie ma konstrukcji która miałaby same zalety, jednak nie można w moim mniemaniu spojrzeć na foto i napisać "głupota" tylko dlatego że dziwnie wygląda.
        Wg mnie raczej należy zachęcić kogoś do budowania niekonwencjonalnych kolumn i wspierać taką osobę która zamiast po raz n-ty robić 2 drogi na scx i pj czy 3 drogi na scx-ach robi coś takiego, a nie pisać "głupota".
        Jak można zabronić komuś wsadzania małych głośników w duże obudowy (patrz wyżej) albo dużych głośników w małe (patrz open baffle)?
        Dla mnie głupotą jest nieeksperymentowanie i trzymanie się sztywnych reguł wyznaczonych przez parę szablonów z forum.
        Szczególnie że obudowa nie jest aż tak duża.
        To taki nautilus wyprostowany w pionie z offsetem :P

[ Dodano: 2010-02-04, 11:07 ]
        Zamieszczone przez n_omyzs
        Mozna tez postawic na ostatnim miejscu ergonomię, logikę projektowania zestawu itd na rzecz wlasnie takiego dziwadła, a nastepnie upierac sie przy tym ze jak najbardziej taka konstrukcja jest okej i ma same zalety.
        Tylko że jak na razie to jeszcze tego nie zrobił, a Ty już wiesz że będzie zachwalał to pod niebiosa

Skomentuj

"No rzeczywiście nie warto"
          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...szerokopasmowe

Skomentuj

Oczywiscie ze nie nalezy trzymac sie sztywnych i utartych schematow (2,3 way stx itd). Jak najbardziej eksperymenty z roznymi rodzajami obudow itd. Jednak gdzies jest granica prawda ? Jak dla mnie to glupota budowanie tak wielkiej skrzyni do takiego przetwornika... ten przetwornik nie jest stworzony do basu nigdy grac nim zadowalajaco nie bedzie wiec pakowanie sterty drewna i (dla mnie) brzydkiej i nieergonomicznej obudowy jest przerostem formy nad trescia.

Zamieszczone przez takero
            jak na razie to jeszcze tego nie zrobił, a Ty już wiesz że będzie zachwalał to pod niebiosa
            Ja nie pisze jak bedzie tylko jak moze byc, do jasnowidztwa mi daleko hehe

majkipe nie wiem co masz na mysli w tym poscie wyrwanym z kontekstu, bo jesli to porownanie to niespecjalnie trafione.

Skomentuj

To czy to przerost formy nad treścią można sprawdzić tylko w jeden sposób ;]
              Wiesz jaki ;]
              Sterty drewna ? Przecież tam jest grubo mniej płyty niż na pierwsze z brzegu 3 drożne podłogowce :P
              A zresztą - wiór czy nawet mdf 12mm dużo nie kosztuje.
              A co do kwestii stylistycznych - to kwestia gustu, na pewno wygląda bardziej niekonwencjonalnie niż większość kolumn, dla mnie na przykład to plus.
              Mam arny 116 i masę arnów 100 - być może sam tego spróbuje :P
              Tragedią będzie jedynie wykańczanie takich 2 metrowych kolumn :P

Skomentuj

skal_ar
                +Ciekawa konstrukcja.
                +Głośnik szeroko-pasmowy.
                +Stolarka na wysokim poziomie
                +Ładnie zaprezentowana konstrukcja. Ładne fotografie. Te GO :wink: .

A może nazywanie czegoś takiego (z linku) głupotą, to zwykła ignorancja? :wink:

Skomentuj

^^ Też mnie zdziwił tego typu komentarz. Szczególnie napisany na forum DIY, gdzie innowacja, kreatywność i odważne projekty są rzeczą chwalebną i cenną.

Skomentuj

przemo-lukas, dziękuję :)

Skomentuj

Interesuje mnie ta tylnia nóżka, co to jest?

Skomentuj

Bartuś, To takie gumowe podkładki samoprzylepne. Do dostania w marketach budowlanych. Różne rozmiary i kształty.

Skomentuj

pytanie inne, czy poszlo czy jeszcze masz to ?

Skomentuj

no to "good for you"
                            podobaly mi sie te pierwsze, czarne :)
                            te w paski juz mniej :]

Skomentuj

A mi te "w paski" baaardzo się podobają :)

Skomentuj

Nie wiem czy to dobry pomysł, ale zapytam .

Mam od dziś zestaw Logitech Z-2300, czy takie kolumienki szerokopasmowe jak autor zbudował dobrze zagrały by w Z-2300 zamiast seryjnych satelit ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Wave01
                                  Mam od dziś zestaw Logitech Z-2300, czy takie kolumienki szerokopasmowe jak autor zbudował dobrze zagrały by w Z-2300 zamiast seryjnych satelit ?
                                  coś pewnie lepiej by zagrały ale wzmacniacz pewnie kiepski jest w tych z-2300

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                                    coś pewnie lepiej by zagrały ale wzmacniacz pewnie kiepski jest w tych z-2300
                                    Wzmacniacz nie jest taki najgorszy, ale ja bym zostawił fabryczne satelitki, a zmienił subwoofer. Bawiłem się kiedyś tym zestawem i według mnie ten sub gra stanowczo za wysoko.

Skomentuj

Za wysoko ? Czy chodzi o cięcie ?

Brzmienie sub woofera jak najbardziej mi odpowiada .

Skomentuj

Sub zdecydowanie nie gra wysoko, to typowy glosnik do lekkiego zamulania niskim basem. :>

Skomentuj

Jak dla mnie gra za wysoko, tak samo jak ten z zestawu z5500. Być może, to przez kiepskie warunki odsłuchowe odniosłem takie wrażenie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X