Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] Szerokopasmowce na Tang Band W4 657SC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez skal_ar
    Kiedyś, jak robiłem podobną konstrukcję, wykorzystałem poliuretanowy lakier parkietowy Hartzlack Super Strong jako podkład pod właśnie czarny spray MOTIP'a. Wyszło idealnie :) Wydaje mi się, że taki lakier parkietowy jeszcze lepiej wiąże całą konstrukcję.
    Poważnie?? :shock: Nie wiedziałęm że tak można, wydawało mi się że lakier w sprayu będzie spływał z lakieru parkietowego. (chodzi mi o to że zacieki będą sie robić i nierówno będzie się rozprowadzał)

Acha, a co myślisz o caponie? Jako o podkłądzie pod spray rzecz jasna

I jeszcze spytam ile ten motip kosztuje, bo problem w tym że mam spora powieszchnę do zrobienia, więc musi być tanio Ile mi za 1m2 kasy wyjdzie tak na oko?

Skomentuj

Jak ze sklepu...gratuluję :) naprawdę bardzo staranne wykonanie, może gdybym posłuchał ich sam bym się zdecydował na 1way

[ Dodano: 2009-11-09, 12:26 ]
      TANG BAND W4-657SC czy to dokładnie taki głośniczek?

Skomentuj

bardzo fajnie wyszły, dobre proporcje, fajne wykonanie, chyba tylko ciut za głęboki frez. ciekaw jestem jak dają takie kolumienki.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
          Poważnie?? :shock: Nie wiedziałęm że tak można, wydawało mi się że lakier w sprayu będzie spływał z lakieru parkietowego. (chodzi mi o to że zacieki będą sie robić i nierówno będzie się rozprowadzał)

Acha, a co myślisz o caponie? Jako o podkłądzie pod spray rzecz jasna

I jeszcze spytam ile ten motip kosztuje, bo problem w tym że mam spora powieszchnę do zrobienia, więc musi być tanio Ile mi za 1m2 kasy wyjdzie tak na oko?
          Jeśli będziesz umiejętnie malował, to nie zrobisz zacieków. Wystarczy przeszlifować ostatnią warstwę papierem ściernym 800, wtedy spray będzie się trzymał. Generalnie chodzi o to, żeby kłaść dużo cieniutkich warstw, a nie starać się pokryć powierzchnię za pierwszym razem. Jak malowałem tym czarnym MOTIP'em to kładłem nową warstwę co 10 minut i tak około 5-6 razy. Po 2 godzinach od ostatniej warstwy powierzchnia była gotowa do polerowania. Przy takim lakierze wystarczy lekka polerka Fareclą G3 nałożoną na bawełnianą szmatkę. Jeśli się zdecydujesz na akryl samochodowy z utwardzaczem, nakładany pistoletem, to musisz się liczyć z tym, że ręcznie tego nie wypolerujesz. Co do kosztów to 500 ml tego MOTIP'a kosztuje w granicach 20 PLN w OBI lub Castoramie. Lakier się chyba dokładnie nazywa PRESTO, ale głowy nie daję bo używałem go już jakiś czas temu.

Co do caponu, to nie mam pojęcia. Nigdy go nie wykorzystywałem jako podkładu, ale wydaje mi się, że poliuretan lepiej zwiąże całą konstrukcję.

Zamieszczone przez amdr
          chyba tylko ciut za głęboki frez
          Bo zdjęcia były robione przed założeniem uszczelki :)

Zamieszczone przez GTK
          TANG BAND W4-657SC czy to dokładnie taki głośniczek?
          Tak. To ten model.

Zamieszczone przez bingant
          skal_ar gdzie kupowałeś ten podkład?
          Na Alledrogo. Razem z lakierem i nowym pistoletem. Sprzedawca nazywa się" __HANIA__"

Skomentuj

Wyrazy uznania za formę, wykonie i pomysłowość. Mały HI END do kompa. :wink:

Skomentuj

Poprostu piękne,gratuluje..... :)

Skomentuj

Bez przesady z tym hiendem. Zestawik solidny i ładny.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                  Wyrazy uznania za formę, wykonie i pomysłowość. Mały HI END do kompa. :wink:
                  szczególnie że w zestawach logitecha też TB są :P a ich chyba hi enden byś nie nazwał ?
                  Nie popadajmy w przesadę - jako kompaktowy zestaw stereo do lapa - fajne :)

Skomentuj

Jeśli będziesz umiejętnie malował, to nie zrobisz zacieków. Wystarczy przeszlifować ostatnią warstwę papierem ściernym 800, wtedy spray będzie się trzymał. Generalnie chodzi o to, żeby kłaść dużo cieniutkich warstw, a nie starać się pokryć powierzchnię za pierwszym razem. Jak malowałem tym czarnym MOTIP'em to kładłem nową warstwę co 10 minut i tak około 5-6 razy. Po 2 godzinach od ostatniej warstwy powierzchnia była gotowa do polerowania. Przy takim lakierze wystarczy lekka polerka Fareclą G3 nałożoną na bawełnianą szmatkę. Jeśli się zdecydujesz na akryl samochodowy z utwardzaczem, nakładany pistoletem, to musisz się liczyć z tym, że ręcznie tego nie wypolerujesz. Co do kosztów to 500 ml tego MOTIP'a kosztuje w granicach 20 PLN w OBI lub Castoramie. Lakier się chyba dokładnie nazywa PRESTO, ale głowy nie daję bo używałem go już jakiś czas temu.

Co do caponu, to nie mam pojęcia. Nigdy go nie wykorzystywałem jako podkładu, ale wydaje mi się, że poliuretan lepiej zwiąże całą konstru
                    No capon służy właśnie do podkładu, więc powinno być dobrze.

Ale "6razy" :shock: No szok, bez przesady, ja myślałem że dwa razy i po sprawie, na 6 za dużo lakieru mi pójdzie. Przy okazji - na ile, jaką powierzchnię, starcza taka jedna puszka? Przy jednej warstwie starczy na 1m2 czy na 2 czy ile?

Co do ceny no to spoko, taka standardowa, dziś patrzyłem w leeroy m. i 18zł kosztują lakiery craft (znasz takie?) sa tez dupli ale tym nie ufam. Sprawdze jeszcze w obi i practicerze co i jak.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      szczególnie że w zestawach logitecha też TB są :P a ich chyba hi enden byś nie nazwał ?
                      A emotek się nie czyta? :razz: A tak poza tym to w logitechach są inne, mniejsze TB.

Skomentuj

bardzo fajne głośniki. Nigdy wcześniej takich małych nie widziałem tutaj.
                        Gratuluje konstrukcji :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                          Ale "6razy" :shock: No szok, bez przesady, ja myślałem że dwa razy i po sprawie, na 6 za dużo lakieru mi pójdzie. Przy okazji - na ile, jaką powierzchnię, starcza taka jedna puszka? Przy jednej warstwie starczy na 1m2 czy na 2 czy ile?

Co do ceny no to spoko, taka standardowa, dziś patrzyłem w leeroy m. i 18zł kosztują lakiery craft (znasz takie?) sa tez dupli ale tym nie ufam. Sprawdze jeszcze w obi i practicerze co i jak.
                          Co do wydajności, to przypuszczam, że na 1 m2 jedna puszka zejdzie, może nawet trochę więcej niż tylko jedna.

Lakierów Craft nie kojarzę, ale DUPLICOLOR jest właśnie produkcji MOTIP'a więc się nada

Zamieszczone przez KAPRINT
                          A tak poza tym to w logitechach są inne, mniejsze TB.
                          Mniejsze i z papierową membraną pomalowaną na srebrno :P W4 657SC ma membranę z aluminium.

Skomentuj

większe też są :P

Skomentuj

Zamieszczone przez skal_ar
                              Co do wydajności, to przypuszczam, że na 1 m2 jedna puszka zejdzie, może nawet trochę więcej niż tylko jedna.
                              Ale mówisz o warstwie jednej, czy już o całości?

Co do dupli to miałem kiedyś do czynienia ze sprayami, nie lakierem, tej firmy i sa raczej kiepskie. Ale może lakier jest ok, nie wiem. A ty właśnie o tych mówiłeś?

[ Dodano: 2009-11-10, 00:17 ]
                              Kurde, to już nie wie czy przy tak dużej powierzchni bardziej się nie opłaci z pistoletu kłaść...

Ps. chyba będę musiał przenieść ten wątek do nowego tematu :roll:

Czy chodzi o ten lakier : http://moto.allegro.pl/item811575702...ysk_500ml.html

Skomentuj

Jeśli masz możliwość położenia lakieru pistoletem, to ja bym się nie wahał.

Skomentuj

skal_ar, no właśnie nie bardzo mam, musiał bym do zaznajomionej stolarni wieść i głowę zawracać Pewno jakiś hajs za to będę musiał wyłożyć + przewóz przez całe miasto (wa-wa). No i trochę czasu by to zajęło. Pytanie czy sam mateiał wyjdzie taniej?

Acha powtórzę pytanie - mówisz o jednej warstwie czy już o całości (że puszka na 1m2)

Skomentuj

Miałem na myśli jedną warstwę. Ale nie jestem tego na 100% pewien. Nigdy nie sprawdzałem na ile starcza, a MOTIP nie podaje na stronce z produktami takich informacji, a szkoda. Wiem, że puszka 400ml wystarcza na 5-6 krotne polakierowanie monitorków zbliżonych rozmiarami do moich.

Skomentuj

EEch, kurde, jak puszka starcza na jedną warstwę 1m2 to ja dziękuję, jakiś majątek mnie to wyniesie!! Nie będę kupował kilkunastu puszek, bo mnie już fornir dużo taniej wyniesie. Ciekaw jestem ile by wyszło pistoletem.

Ale jak mówisz że starczyła ci jedna na całe kolumny na 6 warst, no to chyba nie tak źle, bo obie kolumny to mają prawie 1m2, pół mają na pewno, czyli razy 6 będzie 3m2...

No nic dzięki za info i sorry za offtop, przeniose ten temat do akustyki aby już wątku nie zaśmiecać - ale zapraszam do dyskusji Albo do offtpów przeniose... :roll:

Skomentuj

twoje kolumny przypominaja mi taką wisieńkę na torcie nasączoną w winie :razz:
                                        poprostu wspaniałe :mrgreen:

Skomentuj

Kolumienki fajniutkie.
                                          Super wykonanie, no i prawdziwe DIY w porównaniu do lekkiego naciągnięcia:
                                          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...b2ce5818720980

Jednocześnie znalazłem częściowo odpowiedz na pytanie z tamtego wątku:
                                          "Chętnie bym sobie wystrugał takie kolumeinki z ciekawości lakieru fortepianowego, tylko, jaki głośnik byście do tego polecili, żeby coś sensowengo wsadzić o fi>=10cm?"

Głośnik ładny, tylko że ma 12cm (więc juz troche za dużo, bo chciałbym mikro kolumienki, na których przećwiczył bym lakier fortepianowy) i... może jednak lepszej klasy/jakość głośnik polecicie.

Wiadomo, pracy duzo się w to włoży, pomimo, ze małe kolumienki, więc jakościowo dobry głośnik, byłby dopełenieniem całego przedsięwzięcia.

aaaa, najważniejsze jak dla mnie, czym to zasilasz? Normalnie wzmacniaczem AUDIO, który sobie stoi gdzieś na półce??
                                          Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X