Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] trzecie kolumny Pawla S - Vifa XT18+XT19

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Widzę, że jednak i tak to co ja piszę nie trafia, do autora wątku, a więc po co mam się "pocic" tracic, czas skoro on wie lepiej. (Ja pomagam ludziom, ktorzy tą pomoć doceniają, widzę że wyciagają z tego wniosek), ale w tym przypadku, tak nie jest a więć chyba czas zakończyć tą dyskusję, bo i tak do niczego nie prowadzi.

Dziwi mniie tylko to, że większość ludzi na forum bała się o tym wogóle wspomnieć, że pochylona została obudowa...

Zamieszczone przez dabyl
    Swoją drogą zachęcony wypowiedziami na forum Rfck, Piku i Yoshi'ego (trochę mi wjechali na ambicję za co im dziękuję ) złożyłem dziś system pomiarowy i sam chętnie pobawię się pomiarami pod tym kątem.

Nadal proponuję wydzielić osobny temat
    Cieszy mnie to, że chociaż kilka osób wciąga prawidłowe wnioski.

Skomentuj

piku16, a ja postaram sie jutro zrobic zdjecie bo widac ze rowniez do ciebie nie dotarlo to o czym pisalem...

Skomentuj

pochylenie kolumny zmienia charakterystykę... no tak na pewno jak zrobicie kolumny to ustawiacie je laserem na uszy a głowę wsadzacie w jakiś fotel i zapinacie się 30 pasami żeby się przy odsłuchu nie poruszyć bo zmieni się charakterystyka, genialne! lol bez przesady bo to aż śmieszne...

Skomentuj

piku16, czy to wystarczy zeby zrozumiec dlaczego nie potrzebuje zadnej zmiany w zwrotnicy?

no i jak juz wczesniej pisalem kolumny sa tak rozstawione ze idealna pozycja odsluchu jest nie mozliwa do osiagniecia ;]
          w dodatku akustyka pomieszczenia psuje mi bas w tym miejscu :]

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
            Zamieszczone przez piku16
            słuchaj jej na siędząco w "tradycyjnej pozycji czyli tworząc trójką z kolumnami"

Mnie by szlak trafil jak bym miał wszystko co do milimetra ustawiał, liczył i wogole
            Pozdrawiam :)
            hymm to w takim razie lepiej robic wszystko na oko, a co mi tam 5mm w ta czy w ta, a pozniej wychodzi kulfon zamiast prostej scianki...
            zle podejscie "diy-owca"

[ Dodano: 2010-01-06, 19:19 ]
            Zamieszczone przez nosmaster
            pochylenie kolumny zmienia charakterystykę... no tak na pewno jak zrobicie kolumny to ustawiacie je laserem na uszy a głowę wsadzacie w jakiś fotel i zapinacie się 30 pasami żeby się przy odsłuchu nie poruszyć bo zmieni się charakterystyka, genialne! lol bez przesady bo to aż śmieszne...
            to sie nazywa dążenie do perfekcji, a nie robienie wszystko na odpier****
            Pochylenie ścianki wypływa na ogólny wygląd kolumny jak i też dźwieku.
            Jak by zebrać te wasze wszystkie zdania do kupy ze po co to a po co tamto np: po co frez a po co scianka, a po co kolce, a po co podstawka, a po co cd, [przecez jest mp3] itp itd.
            pare klas juz w gore idzie ; ]

Skomentuj

Paweł współczuje akustyki pokoju a jeszcze bardziej żal mi kolumn, bo chyba im duszno. Czas zmienić adres (i internet będzie szybszy :razz: )

Skomentuj

Zamieszczone przez marjano82
                Chyba o Matce Polce:)
                śmiech, śmiech ....

Paweł z wielką chęcią postawiłbym twoje kolumny obok moich. Dokładniej to porównał M18WH08 z XT18WH09

Skomentuj

Wszystko jest tak przemyślane że wszyscy myślą o pierdołach, a mało kto zdaję sobie sprawę z istoty sprawy.
                  Pochylenie kolumny - zauważyłem że niektórzy nawet te 70-80 cm mierzą mikrofonem równolegle do podłogi , na wysokości głośników i bawią się z tego poziomu odniesienie fazą, tylko co z tego skoro uszy będą na zupełnie innej wysokości ?
                  Czy ktokolwiek pomyślał jak na razie o wpływie pomieszczenia na brzmienie ?
                  Już pomijając fakt miejsca odsłuchowego względem ustawionych kolumn.
                  Czy ktokolwiek zrobił pomiar kolumny ustawionej w docelowym miejscu który brałby pod uwagę wpływ pomieszczenia ?
                  Bo gwarantuję że większość pokoi zrobi ze stołu tatry , tylko że mało kto się tym przejmuje ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                    Paweł współczuje akustyki pokoju a jeszcze bardziej żal mi kolumn, bo chyba im duszno.
                    oj tak :???:
                    Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                    Czas zmienić adres
                    jeszcze nie teraz :P
                    za blisko na studia mam zeby zmieniac adres :P
                    oczywiscie za aparatem jest jeszcze ok 2m pokoju

Skomentuj

Proponuje przeczytać ten wątek a szczególnie wpisy kolegi Therion :

http://www.audiostereo.pl/3_etapy_ka...ila_60587.html

Pozdro...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        piku16, czy to wystarczy zeby zrozumiec dlaczego nie potrzebuje zadnej zmiany w zwrotnicy?

no i jak juz wczesniej pisalem kolumny sa tak rozstawione ze idealna pozycja odsluchu jest nie mozliwa do osiagniecia ;]
                        w dodatku akustyka pomieszczenia psuje mi bas w tym miejscu :]
                        Pawle powiedz mi a co to do znaczenia miejsce odłluchu z budową zwrotnicy? z korerecją, fazą, oraz odpowiedzią impulsową głośników? Czy ty udajesz czy nie chcesz zrozumieć o czym ja piszę.

Chyba muszę się powtórzyć.

Twoja zwrotnica jest zaprojektowana dla głośników w pionowej przedniej ściance, została dobra faza, odpowiedz impulsowa i koherencja te trzy parametry są ze sobą ściśle związane odpowiedz impulsowa głośników w ściance pionowej, a pod kątem zmienia się, czas dolotu fali akustycznej z głośnika wysokotonowego zmniejsza się co powoduje wyrównanie się z głośnikiem nisko-średnio tonowym, który po pochyleniu wysuwa się na przód, a głośnik wosokotonowy chowa się, czyli zostaje "wytrącony z pionu". Nie wiem czy wiece ale z nawet w pionowej ściance przedniej głośnik wysokotonowy jest bliżej, względem nisko- średniotonowego a to dlatego bo cewka głośnika wysokotonowego jest z racji budowy głośnika mniej "schowana" w obudwe, jak ktoś nie wierzy wystarczy włożyć głośniki do deski, i zobaczyć gdzie jest cewka wysokiego, a nisko- sredniotnowego głośnika, czyli centrum akustyczne. ( wystarczy trochę się zainteresować budową kolumn od drugiej strony, a nie tylko montować bezmyślnie głośniki w obudowę składać zwrotnicę i cieszyć się, że tanim i łatwym sposobem mamy "kolumny")

I teraz gdy ty pochyliłeś swoją przednią ściankę kolumny zmienia się wskutek koherencja, odpowiedz impulsowa głośników, oraz faza to chyba najważniejszy parametr, ponieważ bez niej nie zgramy odpowiednio naszych głośników ze sobą, po zmianie fazy, przeważnie przesuwa się częstot-podziału i powstaje dziura na podziale takim nie przemyślanym sposobem mamy, słabo wykonany zestaw głośnikowy, scena dzwiękowa zostaje zaburzona.

Rozumiesz już o co mi chodzi? Poza tym pisał o tym trochę Yoshi w swoim artykule tutaj http://www.diyaudio.pl/portal.php?show=38 wystarczy poczytać, jesteś na forum od tylu lat, a takich prostych rzeczy nie znasz...?

Tak w ogole, to skąd możesz to wiedzieć jak nigdy żadnej zwrotnicy nie zaprojektowałeś...

Zamieszczone przez takero
                        Wszystko jest tak przemyślane że wszyscy myślą o pierdołach, a mało kto zdaję sobie sprawę z istoty sprawy.
                        Pochylenie kolumny - zauważyłem że niektórzy nawet te 70-80 cm mierzą mikrofonem równolegle do podłogi , na wysokości głośników i bawią się z tego poziomu odniesienie fazą, tylko co z tego skoro uszy będą na zupełnie innej wysokości ?
                        Czy ktokolwiek pomyślał jak na razie o wpływie pomieszczenia na brzmienie ?
                        Już pomijając fakt miejsca odsłuchowego względem ustawionych kolumn.
                        Czy ktokolwiek zrobił pomiar kolumny ustawionej w docelowym miejscu który brałby pod uwagę wpływ pomieszczenia ?
                        Bo gwarantuję że większość pokoi zrobi ze stołu tatry , tylko że mało kto się tym przejmuje ;]
                        Takero, a mowa jest o pomieszczeniu odsłuchowym czy o zwrotnicy, oraz obudowię jaką wykonał Paweł S...? :???:

Takero zrobileś kiedyś pomiar?

Pomiary robimy na wysokości głośnika wysoko tonowego, a nie jak sobie chcemy :wink:, a dlaczego na wysokości wysokiego? a to dlatego bo nasze uszy podczas, słuchania muzyki, też się tam znajdują. Gdy damy go niżej mikrofon więcej odbić zarejestruję podczas pomiaru, dlatego przeważnie kolumny robi się o wysokości 100cm taki kompromis po między, aspektami akustycznymi, a design-em, ale to nic mylnego bo idąc tym tokiem rozumowania powinniśmy mieć jak najwyższe kolumny, ale pamiętajmy, że mamy jeszcze sufit. :razz:

Takero- i jeszcze jedno, powiedz mi a przy projektowaniu zestawów głośnikowych producenci projektują zwrotnice pod dane pomieszczenie, niee!!! bo skąd producent ma wiedzieć jakie po mieszenie będzie miał potencjalny nabywca, dlatego projektuję zwrotnice tak aby charakterystyka wypadkowa zestawu była jak najbardziej płaska, ponieważ wie, że i tak pomieszczenie swoje zrobi.
                        A jak zrobimy już pokrzywioną charkę, to umieszczenie takiej kolumny w pomieszczeniu jeszcze pogorszy ich brzmienie i pokrzywi charakterystykę.

No i na koniec trzeba dodać, że na siłę robiąc z głośnika co ma charkę pokrzywioną płaską, modyfikować za pomocą filtrów, też nie jest dobrym rozwiązaniem, w 99% psuje to brzmienie jeszcze bardziej.

Jak kto ktoś kiedyś pięknie napisał "najlepsza zwrotnica to brak zwrotnicy."

Skomentuj

Pawle powiedz mi a co to do znaczenia miejsce odłluchu z budową zwrotnicy? z korerecją, fazą, oraz odpowiedzią impulsową głośników? Czy ty udajesz czy nie chcesz zrozumieć o czym ja piszę.
                          :shock: no nie moge...
                          I teraz gdy ty pochyliłeś swoją przednią ściankę kolumny zmienia się wskutek koherencja, odpowiedz impulsowa głośników, oraz faza to chyba najważniejszy parametr, ponieważ bez niej nie zgramy odpowiednio naszych głośników ze sobą, po zmianie fazy, przeważnie przesuwa się częstot-podziału i powstaje dziura na podziale takim nie przemyślanym sposobem mamy, słabo wykonany zestaw głośnikowy, scena dzwiękowa zostaje zaburzona.
                          czy ty zaczniesz w koncu myslec? czy bedziesz nadal uparcie pieprzyl glupoty?
                          czyli twierdzisz ze jak "wyprostuje" kolumne i bede siedzial jeszcze nizej to dzwiek sie zmieni? ;>
                          jak tak to udowodnij mi to pomiarami bo wiem ze glupoty piszesz ;]

Skomentuj

Z punktu widzenia glosnikow w obudowie scianka przednia jest prosta... chyba ze glosniki maja wiedze pod jakim katem jest podloga. Ew mozna by pochylic podloge w pokoju, ciekawe jak sie o tym dowiedza glosniki w kolumnie.

Skomentuj

piku16 na rysunku zwróć uwage na KĄT PROSTY zaznaczony ładnie przez Pawła:)
                              ps.
                              Paweł S. konstrukcja ciekawa, szczególnie intryguje mnie ta membrana celulozowa:)

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
                                na rysunku zwróć uwage na KĄT PROSTY zaznaczony ładnie przez Pawła:)
                                Dokladnie, piku masz wiedze ale w tym temacie dales du*y :P..
                                To o czym piszesz (zmiana fazy spowodowana przesunieciem sie wzgledem siebie glosnikow) wystepowaloby wtedy jesli scianka bylaby pochylona a same glosniki znajdowaly by sie w plaszczyznie pionowej.

Osobiscie nie jestem az takim maniakiem zeby ustawiac ucho z dokladnoscia do 5mm (chociaz probowalem hehe), ale w przypadku pionowej scianki to czy jestesmy troche blizej czy dalej od paczek nie zmienia charki, natomiast tutaj zblizanie sie i oddalanie powoduje zmiany. Niemniej jest to nieistotne. Szanujacy sie audiofil nie miota sie po pokoju jak nacpany chomik, a raczej przez czas odsluchu sprawia wrazenie pograzonego w glebokim snie (zupelnie nie rozumiem dlaczego, przeciez ich muzyka jest zajebiscie energetyczna :twisted: )

Skomentuj

Panowie, czy kiedy kolwiek ktoryś z was zaprojektował zwrotnice? Piszecie takie głupoty, ze aż głowa boli, natrzaskaliscie miliony postów, a wiedza waszna w temacie jest minimalna. Naprawdę ciężo Pawle tobię przyznać się do błędu? Nigdy nie zarojektowałeś zwrotnicy, nie wspomne nawet o jakich kolwiek pomiarach, a chcesz mnie pouczać jak to się robi...?

Nawet nie raczyliscie spojrzec do arta którego wam podałem, w ktorym jest opisane te zjawosko o którym ciągle staram się wpic do głowy Pawłowi.

Zamieszczone przez n_omyzs
                                  HeatheN napisał/a
                                  na rysunku zwróć uwage na KĄT PROSTY zaznaczony ładnie przez Pawła:)

Dokladnie, piku masz wiedze ale w tym temacie dales du*y ..
                                  Pomyślce logicznie, zaprojektowaną zwrotke mamy pod kąt prosty, zmieniamy ten kąt, to i zmienia się nam odpowiedz impulsowa, oraz faza, i nalezy to uwzglednic w projecie zwrotnicy, PRAWDA!!!, a więc nie pisze głupot, tylko wezcie logicznie myślce i to nie ja dałem d... tylko Wy i wasze wypwiedzi świadczą o tym, że nie macie pojęcia o czym ja piszę.

Powtarzam się setki razy, my nie rozmawiamy o ustawieniu kolumn, tylko o projekcie zwrotnicy!!!

Pawle, jak będe projektował zwrotnice dla kogoś, zrobie takie pomiary i udowodnie wam, że zmiana kątu pochylenia kolumny, ma znaczenie, bo widze, że wam tylko charki, są potrzebe żeby co kolwiek zrozumieć.

Skomentuj

Pomyślce logicznie, zaprojektowaną zwrotke mamy pod kąt prosty, zmieniamy ten kąt, to i zmienia się nam odpowiedz impulsowa, oraz faza, i nalezy to uwzglednic w projecie zwrotnicy, PRAWDA!!!, a więc nie pisze głupot, tylko wezcie logicznie myślce i to nie ja dałem d... tylko Wy i wasze wypwiedzi świadczą o tym, że nie macie pojęcia o czym ja piszę.

Powtarzam się setki razy, my nie rozmawiamy o ustawieniu kolumn, tylko o projekcie zwrotnicy!!!

Pawle, jak będe projektował zwrotnice dla kogoś, zrobie takie pomiary i udowodnie wam, że zmiana kątu pochylenia kolumny, ma znaczenie, bo widze, że wam tylko charki, są potrzebe żeby co kolwiek zrozumieć.
                                    Ale przecież kąt nadal jest kątem prostym, i uszy Pawła oraz płaszczyznę frontową podłogówek, łączy linia (na rysunku czerwona) prostopadła do tej że płaszczyzny!
                                    Więc zaznacz na rysunku jaki kąt się zmnienił, bo albo my jesteśmy bardzo abrdzo głupi, albo ty poprostu ślepy...

Skomentuj

piku16, wez sobie poczytaj to co piszemy na spokojnie :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        czy ty zaczniesz w koncu myslec? czy bedziesz nadal uparcie pieprzyl glupoty?
                                        czyli twierdzisz ze jak "wyprostuje" kolumne i bede siedzial jeszcze nizej to dzwiek sie zmieni? ;>
                                        jak tak to udowodnij mi to pomiarami bo wiem ze glupoty piszesz ;]
                                        Kolega piku16 jest tak zapatrzony w teorię, że chyba nie do końca potrafi logicznie pomyśleć. Może kiedyś zrozumie

Skomentuj

Pomyślce logicznie, zaprojektowaną zwrotke mamy pod kąt prosty, zmieniamy ten kąt, to i zmienia się nam odpowiedz impulsowa, oraz faza, i nalezy to uwzglednic w projecie zwrotnicy, PRAWDA!!!
                                          Zgadzam się z tobą w 200%
                                          Gdy jest kąt prosty nie zmieniamy
                                          Gdy jest kąt alfa (żółty zmieniamy)
                                          Proste?

PawleS. sorki za wykorzystanie fotki:) mam nadzieje ze udzielasz praw :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X