Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] 2 drogi dla ubogich...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja tego nie kumam... z drugiej strony co to mnie obchodzi,to przecież nie moja konstrukcja i nie Ja tego będę słuchał,ale jeśli ktoś robi takie ładne paczki to dlaczego wsadza tam najtańsze głośniki? Nawet jak byś założył maskownicę i nie było by widać że to STX-y to i tak nie zagrają lepiej od głośników o 100-150zł droższych.

To tylko tak od siebie...a obudowy ładne i czekamy na centralę.

PS. Jak by każdy wklejał zdjęcia swoich konstrukcji z lustrzanki to by to też tak ładnie wyglądało :)

Skomentuj

bingant, Ty chyba jednak ukradłeś skrzynki Sebinowi i szpanujesz... <joke>

Piękna robota!

Skomentuj

Wspaniałe wykonanie. Widać, że zostało włożone mnóstwo pracy i przemyślenia.
        Mam pytanie co do tylnych wstawek. Jak zaczynałeś wyprowadzać początkowo kształt ?
        Profile wycinałeś wyrzynarką, czy robiłeś jakiś szablon pod frezarkę ? Na jakiej zasadzie robiłeś frez na standach?

Skomentuj

Na początku zrobiłem szablon standu z papieru i odrysowałem na MDFie 40mm. Chciałem j zrobić z trzech profili 40mm, ale wyrzynarką za chiny ludowe ni potrafiłem równo tego wyrżnąć. Nóż się grzał i ciął w cały świat. Dlatego zrobiłem standy z 6ciu profili 19mm. Zgrubnie wyciąłem je wyrzynarką, a potem od szablonu równałem frezarką z frezem z łożyskiem o długości 50mm.

Potem sklejałem(wikol) po dwa profile 19mm i po wyschnięciu boki frezowałem frezem z łożyskiem o kącie cięcia 45 stopni.

Tyły: Łuk pionowy zrobiłem frezarką górnowrzecionową, a łuk poziomy to deseczka i papier ścierny. Z tym, że w pionie frezowałem z dwóch stron, ale frez i tak nie przefrezowałem z każdej strony do połowy, brakowało długości frezu(50mm).
          Został na środku taki irokez na 1,5cm, ale to już łatwo poszło. Wziąłem papier ścierny na rurkę od odkurzacza i heja :)

Skomentuj

No to jest prawdziwe DIY widać że nie liczy się tylko przetworniki ale zabawa, a potem zadowolenie z siebie że takie cacka można zbudować własnymi siłami przy odrobinie chęci.

Teraz na allegro za 1000zł i już masz kasę na lepsze przetworniki :lol:

Skomentuj

bingant, przyznaj się, gdzie je kupiłeś... :razz:

Nie no, kawał bardzo dobrej roboty!!! Podziwiam i gratuluję!

Myślę, że nie ma sensu w tym momencie wypominać, że tylko stx'y w środku bo czego ucho nie dosłyszy to oko dopełni, a z kolei czym drugie ucho zostanie przydrażnione to drugie oko znowu wygładzi - tak napiszę :wink:

Ja myślę, że ten dział powinien być ułożony tak (w kolejności "od dołu"): "Własne konstrukcje elektroakustyczne", "Konstrukcje wyróżnione" i na samej górze "Konstrukcje biganta". Wprowadzasz tylko ludzi w kompleksy i tyle :wink:

Skomentuj

Kurcze, aż człowieka serce boli że takie fajne kolumienki idą na jakieś efekty do kina No i że tam siedzą tylko stx-y. Ale generalnie gratuluje konstrukcji :smile:

A jak następnym razem będziesz coś takiego robił, to postaraj się o lepsze głośniki, bo aż szkoda...

Skomentuj

No powiem Ci że monitory Ci bardzo ładnie wyszły :razz:
                  Dużo pracy w nie włożyłeś
                  Moja ocena 10 na 10 :razz:
                  Ciekawe ile nowych konstrukcji posypie się w te ferie :wink:

Skomentuj

Nie na temat...
                    paldo no qwa następny... :neutral: nie zaśmiecajcie koledze tematu...ciągle ta sama gadka, "szkoda że stx'y..." a co sami macie SS? bingant kupił to na co go było stać, czy to źle :?: może dla niego DIY to nie drogie głośniki i wyrafinowane brzmienia tylko dźwięk cieszący ucho i wygląd cieszący oko... brak mi słów...

Skomentuj

Wallker, każdy może wyrazić swoje dowolne zdanie jeśli potrafi zachować przy tym kulturę więc przestań nawoływać do nie krytykowania, bo akurat ono jest bardziej rozwijające i konstruktywne niż ciągle rzucanie superlatywami :P

Skomentuj

Wallker, ty weś sie chłopaku nie czepiaj! Bo nie do ciebie mówię i chyba nikogo tym nie obrażam. Jak na razie jedyna osoba zaśmiecająca ten watek jesteś ty, bo nie wiem po co ta uwaga? Ciągle ta sama gadka bo taka prawda że szkoda... Ps. tak mamy ss, a co?
                        Acha, mówisz że nie stać, ale jeżeli koszty skrzynek przewyższając koszty głośników, już nie mówię o pracy w to włożonej, no to na prawdę trochę szkoda. takie jest moje subiektywne odczucie i chyba mam prawo podzielenia się nim...

Skomentuj

Wallker, paldo, uspokoić panów? Głośniki są jakie są, autora może nie stać na lepsze głośniki a lubi robić kolumny więc efekt jest taki jaki jest. Nie ma wsadzone tam alphardów i piezo na górę tylko głośniki które grają przyzwoicie i do których jest zwrotnica. Koniec

Skomentuj

:shock: Genialne!! W życiu jeszcze nie widziałem tak ładnych monitorów!! :roll: A te standy to czysta poezja :) Naprawdę świetnie Ci to wyszło :P

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                              Wallker, paldo, uspokoić panów? Głośniki są jakie są, autora może nie stać na lepsze głośniki a lubi robić kolumny więc efekt jest taki jaki jest. Nie ma wsadzone tam alphardów i piezo na górę tylko głośniki które grają przyzwoicie i do których jest zwrotnica. Koniec
                              Zaczynam się bać... :lol:

No ale dobra, sorry za offtop, widzę że nie każdy tutaj lubi jak ktoś wyraża swoja subiektywną opinię, ale trudno.

A z drugiej strony ja bym to uznał za komplement i raczej pozytywną krytykę, że wykonanie dużo przewyższa zastosowane komponenty i to raczej jest na plus dla autora. jeszcze raz gratuluje efektu

Z ciekawości - ile czasu zajęło wykonanie calości, i czy robione było w warunkach domowych czy w stolarni?

Skomentuj

yyy.... no to chyba troszkę na ambicję bingant wjechałeś... :razz:

Jeśli możesz zrob zdjęcie z góry i opisz wymiary, będę wdzięczny

Skomentuj

paldo - wszystkie prace wykonałem w kotłowni, przy okazji położyłem w niej na posadzce płytki :)
                                  na całość liczę około 170-200 godzin

dolphin123 - fotkę zrobię jutro i wkleję na pewno, odnośnie wymiarów, to wszystkie są zgodne z oryginalnymi podanymi na stronie Sonus Faber/collections/Cremona/po prawo masz fotke monitorów, które kopiowałm i jak klikniesz na nią to kliknij Download Technical Specifications

Skomentuj

i znów jestem w szoku. To jest po prostu piękne. Wyślij te zdjęcia do sonus faber i pokarz, że można takie piękne skrzynki zrobić w domowych warunkach za parę groszy.
                                    Ja nie uważam, że tam powinny być lepsze głośniki. Są jakie sobie autor wybrał to już jego sprawa. Jak by włożył vify to by nikt nie uwierzył, że to jego konstrukcja.
                                    Jestem pod wielkim wrażeniem.
                                    Czekam na następne.
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Piękna konstrukcja. Sonus faber niewątpliwie jest godną firmą do naśladowania. No cóż. Sprawdzone przetworniki i policzona do nich zwrotnica to również atut tego zestawu.

Może jest i troszkę winy samego autora w tej beznadziejnej dyskusji, gdyż swoje dzieło opatrzył taki tematem a nie innym.
                                      Jest wiele konstrukcji "firmowych" za ciężkie pieniądze, w których znajdują się przetworniki bardziej niegodne obudów/ceny (niepotrzebne skreślić) gotowych zestawów, niż te zaprezentowane przez kolegę. :wink:

Skomentuj

ja jestem ciekawy jeszcze ile czasu zajmuje zrobienie takiego kompletu wraz ze stendami.
                                        Nie mówię to o schnięciu klei czy lakierów tylko samej pracy. Jesteś w stanie mniej-więcej to określić?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

yyy jestem za marianem

Skomentuj

Czaruję...
                                          X