Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] 2 drogi dla ubogich...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

proszę bardzo :)
    180x315mm

[ Dodano: 2010-10-02, 16:53 ]
    Witam i przedstawiam bliźniaczą konstrukcję jak z pierwszej strony, tylko z pewnymi zmianami.
    Wiem, że pierwotna konstrukcja została przeniesiona do działu wyróżnionych, dlatego jeżeli popełniam jakiś nietakt, proszę modów o usunięcie mojego wpisu. Wklejam tutaj, żeby nie zaśmiecać forum, ponieważ konstrukcyjnie nie zaszły zbyt duże zmiany. Łamanie regulaminu, nie jest moim zamiarem.

Kolumny zostały wykonane na zamówienie i w finalnej wersji zagościły w tych skrzyniach przetworniki i zwrotnice z konstrukcji CCM AkustyKa:
    Scan-Speak 18W8535
    Scan-Speak D2905/9500
    Tym razem kolumny oklejone są pasami forniru bloodwood i jest to OZ

przykładowe zdjęcia:

Skomentuj

bingant czy to przypadkiem nie ty stoisz przy kolumnie AMATI
      os. foto; http://av.rslweb.com/WUFC/SonusFaber_Construct.htm

Opisz proszę brzmienie monitorów na gł. Scan-Speak
      i porównaj je z poprzednimi na gł. stx-a

Skomentuj

Lady, ja jestem z 30 lat młodszy od Serblina Oczywiście to był miły komplement z Twojej strony. Dziękuję.
        Te monitorki zaskakują ilością basu i to jakiego! Tym bardziej, że to jest OZ. Wokale są naturalnie piękne, trąbki, gitary, fortepian, fruwają pod sufitem. Kontrabas jest bardzo naturalny. Ogólnie kolumny dają bardzo wiarygodny przekaz.
        Odnośnie porównania, to przez prawie cały dzień obok nich stały 2,5way na AWXach. Siedziałem i przełączałem na wzmacniaczu wyjścia A i B. Powiem tak, STX w serii AWX poszedł daleko do przodu. Naprawdę. Nie wspomnę tutaj o różnicy cen, ale wyszło tak:
        komplet głośników i zwrotki STXa 1027zł(w tym przesyłka)
        komplet głośników i zwrotki CCM 2500zł(przesyłka gratis )
        Dostałem kiedyś od jednego ziutka z tego forum na PW taki mniej więcej tekst, "przestań pier...ć już o tych AWXach"
        Powiem szczerze, że za tą kasę, trudno o coś lepszego, a wiele wypowiedzi na temat AWXów, pochodzi od ludzi, którzy ich nie słyszeli. Różnica na korzyść scanów(projekt CCM) jest, oczywiście, ale to nie jest ogromna przepaść!
        Inna bajka to są (dla mnie) Illuminatory, niedawno sobie sprezentowałem komplecik takich cacek do 2way. Niebawem zacznę struganinę :) - znowu mam radochę

Skomentuj

Tak coś mi nosek mniej więcej podpowiadał że przyrost jakości, będzie wprost proporcjonalny do ceny i estetyki
          szkoda że nie porównywałeś 2way do 2way ale ok.

Zamieszczone przez bingant
          Dostałem kiedyś od jednego ziutka z tego forum na PW taki mniej więcej tekst, "przestań pier...ć już o tych AWXach"
          Powiem szczerze, że za tą kasę, trudno o coś lepszego, a wiele wypowiedzi na temat AWXów, pochodzi od ludzi, którzy ich nie słyszeli.
          Hmm pewnie masz racje, ale w zbliżonej cenie można nabyć np. zestaw gł.
          Peerless, Vifa - przetworniki w tym samym przedziale cenowym, należało by porównywać z serią AWX stx-a

Zamieszczone przez bingant
          Inna bajka to są (dla mnie) Illuminatory, niedawno sobie sprezentowałem komplecik takich cacek do 2way.
          Mmm :) Credo 3 Illuminator - oczarowuje, wciąga, zaskakuje.. dzwiękiem prawie tak mocno jak ceną
          koniczynki posiadają genialne układy magnetyczne.

Skomentuj

A skad wziołeś zwrotnice ?? sam robiles czy gotową kupiłeś ?

Skomentuj

zwrotki są autorstwa p.Kisiela

Skomentuj

Pytanie.... masz moze fotkę lub jakieś zdjęcie jak połączone są kolumny do standu ?? Postawione i skręcone czy jak ?? I jak z zdejmowaniem :> bo jakoś nie mogę się doczytać....
                Jeśli odpowiedź gdzieś już padła to przepraszam za zapytanie.....

Skomentuj

ploter prześledź uważnie wszystkie zdjęcia z tematu i powinno Ci się rozjaśnić
                  Całość trzyma się niemiłosiernie mocno i przy tym bardzo łatwo je zdemontować.

Skomentuj

bingant po prostu piękne, o wiele bardziej podoba mi się fornir niż w poprzednich. Miałbym małą prośbę, mógłbyś wrzucić fotkę z wymiarowanych standów i podstawek do nich? Mam kształt tylko nie znam jego dokładnych wymiarów. Zależało by mi na wymiarach w zaznaczonych miejscach. Będę bardzo wdzięczny.
                    Załączone pliki

Skomentuj

Mnie ten fornir też bardziej przypadł do gustu, głośniki również :)

Skomentuj

Dzięki wielkie, zapomniałem jeszcze zapytać o szerokość standów.

Skomentuj

12cm, czyli 3x40mm MDF

Skomentuj

A powiedz mi jaka zostawiles szczeline pomiedzy obrecza kosza a krawedzia freaza ?? 1 mm starczy aby sie zmiescila tam jeszcze skóra ?

Skomentuj

nie pamiętam dokładnie, ale 1mm to stanowczo za dużo. Skóra się podda i lepiej aby weszło na ciasno, bo potem nie ma szpar. Daj tak 0,5mm, a jeżeli oklejony panel nie będzie chciał wejść, to delikatnie podszlifujesz.

Skomentuj

Nie na temat...
                                tofiko20, jak masz już skaj, to zegnij kawałek na pół i zmierz suwmiarką grubość, tylko bez ściskania skaju. Jak wyjdzie 2mm, to powiększ frez pod głośnik o 1,5mm na średnicy - głośnik się wciśnie.

Skomentuj

@bingant
                                  Masz schemat do tej zwrotnicy? Jeśli nie, to skąd można go wziąć lub gdzie kupić całą zwrotkę?

Skomentuj

zwrotnicę można kupić tylko wraz z kompletem głośników w AkustyKu
                                    http://www.akustyk.com.pl/projekty/CCM.html

Skomentuj

Dzięki. A jakie wymiary ma tunel BR, który wykorzystałeś?

Skomentuj

jeżeli mówimy o wersji kolumn na Scanach, to to jest OZ

Skomentuj

Chodzi mi o tą pierwszą wersję na stx'ach

Skomentuj

Czaruję...
                                          X