Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] 2 drogi dla ubogich...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bingant, a mogę zapytać jak wyfrezowałeś te wcięcie w PJ? rozbierałeś wysokotonówkę czy jak?
    właśnie skończyłem oglądać stronkę Sonusa, chyba porzucę 3drogi by zrobić monitorka :)
    objętość i jaki port dałeś?

Skomentuj

ja akurat półkola w PJkach zrobiłem frezarką za pomocą cyrkla, umieszczając PJkę w otworze deski jakby we froncie, ale możesz to zrobić np. nożykiem do tapet. Promień półkola weźmiesz z obrzeża 14SCX i kilkakrotnie przejedziesz nożykiem. Frontowy panel PJki jest bardzo łatwym materiałem do obróbki.
      Objętość skrzyni to 10l brutto.

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant
        Objętość skrzyni to 10l brutto.
        BRUTTO, NETTO zawsze mam z tym problem znaczy te 10 litro przyjałeś dla samej skrzynki? czyli po dodaniu głośników, portu i zwrotki będzie te ok8?

Skomentuj

dokładnie tak

Skomentuj

bingant, i jeszcze jedno pytanie: czy możesz podać jaki promień ma ta krzywizna? albo wymiary podstawowego trapezu?

Skomentuj

tak chyba będzie najczytelniej:

[ Dodano: 2010-01-26, 20:39 ]
              Chciał nie chciał, dzisiaj musiałem dorobić podkładki pod monitory, bo kolce przy wadze całości powyżej 20kg, wchodziły w parkiet na 3mm, że o drobnym ich przesunięciu nie wspomnę
              Ślady "zabezpieczyłem" dywanem, aż sprawa ucichnie :)

i całość

Skomentuj

nie bardzo mi się chce wieżyc a raczej nie wierze ze cześć z tutaj widzianych elementów została wykonana ręcznie... jestem niemal pewny ze poszła w ruch frezarka itd a nie papier ścierny i kawałek deseczki... fakt faktem kolumny wykonane mistrzowsko ale nie rozumiem po co ukrywać i mówić ze coś było wykonane ręcznie...?? po otworach na głośniki, po otworach na pręty w stojaku i tyle widać użycie porządnych maszyn...

a dla potwierdzenia tego co mowie za tydzień wstawię tu fajne zdjęcie...

Skomentuj

? :shock: ? łot?

[ Dodano: 2010-01-27, 22:35 ]
                  widziałeś kiedyś, albo miałeś w rękach frezarkę górnowrzecionową?
                  czy to jest prowokacja?

Skomentuj

czyli chcesz powiedzieć ze górny i dolny blat do kolumny docinałeś ręcznie wyrzynarka tak??

Skomentuj

dokładnie tak

[ Dodano: 2010-01-27, 22:37 ]
                      plus frezarka jak wyżej napisałem

Skomentuj

a no jak frezarka to sie zgadza... ja zrozumiałem ze bez frezarki

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
                          ja zrozumiałem ze bez frezarki
                          wiec widac ze nie czytales dokladnie calego tematu :P

Skomentuj

po otworach na pręty w stojaku i tyle widać użycie porządnych maszyn...
                            ano to może koledze pokażę jeszcze te porządne maszyny i jak to nimi zrobiłem te otwory na pręty i za pomocą tego frezu:

Oczywiście to jest tylko pokazówka, podczas pracy profil i płyta MDF były na sztywno przymocowana do szafki.

Skomentuj

tak juz to ustalilismy i mowilem ze zle zrozumialem ze wlasnie frezarka nie byla uzywana.. pozdrawiam bardzo udana konstrukcja sam od jakiegos czasu mysle nad takim zestawikiem konitorkow w tym ksztalcie i o podonych stojakach - zreszta juz zaczalem i pewnie niedugo na forum wyladuja zdjecia...

Skomentuj

Opis przesadzony, jaka tu ubogość ?
                                Piękność, wykonanie perfekcyjne, co najważniejsze tanio i więcej userów może sobie pozwolić na takie DIY .
                                Jestem pod wrażeniem .

Skomentuj

czyli chcesz powiedzieć ze górny i dolny blat do kolumny docinałeś ręcznie wyrzynarka tak??
                                  A czemu by nie? Ja robiąc swoje kolumny wyciąłem gorę i dół za pomocą małej piły tarczowej elektrycznej. Frezarkę nabyłem zupełnie niedawno i nie była w użyciu przy ich budowie. Każdy element wycinany osobno, potem skręcane po 2 razem w imadło i szlifowanie raszplem i papierem ściernym do uzyskania identycznych kształtów. Poniżej efekt:

Skomentuj

Zamieszczone przez Wave01
                                    co najważniejsze tanio
                                    Tu bym się nie zgodził czytając ile bingant nad nimi pracował...

Skomentuj

Pracy bym w koszty nie wliczał, no chyba że ktoś to robi na sprzedaż.

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant
                                        no chyba że ktoś to robi na sprzedaż.
                                        na drugi raz rób od razu dwa komplety
                                        na pewno się sprzedadzą i może też zwróci się pierwszy komplet :smile:
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Możesz podać wymiary samego frontu,tego oklejonego skajem (szerokość x wysokość)?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X