Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Illuminatus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kurde muszę wreszcie wybrać się na odsłuch...ogólnie to szacun :thumbsup:

Skomentuj

Jakość wykonania, detale, i niestandardowe podejście do tematu obudowy na najwyższym poziomie, choć osobiście nie leżą mi proporcje obudowy. Ale to tylko mój gust.

Gratuluje :) poprzeczka została wysoko podniesiona.
      Do pełni szczęścia przydały by się jeszcze jakieś wykresy pomiarów.

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
        wykończenie - Całość oklejona jest fornirem heban naturalny. Fornir pokryty jest wieloma warstwami chemi lakierniczej izolant/poliester/poliuretan z międzyszlifami i polerką. Wizualnie taki rodzaj pokrycia wyglądem przypomina fornir zatopiony w szkle. Niestety nie potrafię tego oddać na zdjęciach.
        Zdjecia oddają ten wygląd, trzeba wiedzieć gdzie spojrzeć;-)
        Naprawdę kawał dobrej roboty.

Skomentuj

Muszę przyznać, że produkt jest elegancki - przynajmniej z wyglądu, bo tylko to można ocenić na forum.
          Ciekawi mnie jednak bardziej wiele innych aspektów związany z tematem kolumn kolegi bingant'a, mianowicie:
          • jak wygląda zaplecze techniczne jakim dysponuje (mając komorę lakierniczą, maszyny CNC do dyspozycji wiele rzecz staje się dostępnych).
          • jakie zostały zastosowane technologie przy "produkcji"?
          • jakie zostały zastosowane materiały i chemia?
          • jak wyglądają pomiary i zastosowane zwrotnice?
          • jakie jest strojenie i przy jakiej objętości?
          • jak wyglądały produkty w postaci kolumn na etapie tworzenia (zdjęcia wnętrza, wyciekającego kleju itp :) ) - to mogłoby być niezmiernie inspirujące?
          • jakie są koszty takich zabawek?

Poruszę jeszcze kolejny temat (na forum już była o tym mowa), bo reszta się zachwyca (z jednym wyjątkiem) a dla mnie zdjęcia są tak profesjonalnie zrobione, że jestem skłonny stwierdzić, że są robione i to bardzo za pomocą softu. Śliczne są, to prawda i wyglądają zjawiskowo ale co ten temat wnosi do grona DIY? Powiedzcie mi, czego się nauczyliście czytając ten temat? Nawet nie wiadomo, czy skrzynek nie wykonał profesjonalny zakład (?).
          Bez urazy bingan't ale odnoszę wrażenie, że masz długofalowy plan, który od jakiegoś czasu realizujesz i za moment otworzysz firmę oferującą kolumny DIY, a posty na tym forum służą jedynie stworzeniu dobrego punktu startu dla działalności gospodarczej.
          Pokreślę to, żeby nie było niejasności, kolumny są śliczne i mogą się podobać (mi się podobają, są oryginalne), widać, że masz wyczucie estetyki i potrafisz dobrać kształty, kolory, materiały i dobrze to zgrać w jedną całość, ale mam wątpliwości co do cech DIY tej konstrukcji.
          Rozumiem, że teraz czekamy na fotorelację i szeroki opis wraz z doznaniami (ekstazą) muzycznymi przy odsłuchach :).

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
            Bez urazy bingan't ale odnoszę wrażenie, że masz długofalowy plan, który od jakiegoś czasu realizujesz i za moment otworzysz firmę oferującą kolumny DIY, a posty na tym forum służą jedynie stworzeniu dobrego punktu startu dla działalności gospodarczej.
            Po co miał by zakładać firmę i oddawać połowę zysków urzędnikom, bez tego z pewnością ma wielu chętnych na zrobienie obudów. Nawet jak by tą firmę zakładał to ja życzę powodzenia w biznesie.

Kolumny piękne ale rzeczywiście przydały by się jakieś fotki z budowy i opis brzmienia, mam zastrzeżenia co do umieszczenia br, patrząc na wykresy u akustyka i zastosowaną tam objętość jeżeli w tych kolumnach nie jest to zmienione można się spodziewać podbicia na basie. Pomiary też były by mile widziane, słuchałem kilku projektów na zwrotnicach akustyka i zawsze było to samo, wyeksponowana góra i bas a wycięta średnica, dobrze było by to zweryfikować zwłaszcza przy głośnikach tej klasy.

Skomentuj

Postawiłbym sobie takie cacka w pokoju nawet gdyby głośniki były atrapami, bo design jak dla mnie powala na ziemie i kopie leżącego :)

Skomentuj

Estetyka, proporcje i wykonanie pierwsza klasa.
                Jednak nie do końca w moim guście niestety...
                Nie mniej jednak gratuluję dobrej konstrukcji !

PS. Też chętnie przyjrzałbym się zdjęciom z budowy

Skomentuj

Moje pierwsze ogólne wrażenie? "eee,takie se..." Dopiero teraz zauważam dizajn,detale takie jak tabliczka,terminal w kształcie wysokotonówki i te zajefajne podstawki :) Lakier pierwsza klasa :thumbsup: chciałbym mieć taki na swoich Usherach. Te kolumny swoim dizajnem i jakością głośników nie są stworzone dla zwykłego Kowalskiego,nie widzę ich w zagraconym pokoju,śmiało można powiedzieć że jest to Hi-End :) Gdybym miał je wycenić to dla Mnie minimum to 20.000zł bo za 10.000zł można dostać zwykłe kwadraciaki. Niestety to DIY więc nie można szaleć z wyceną.

Co do postu RpLand,mnie jakoś nie obchodzi w jakim celu Bingant zrobił te kolumny,najważniejsze że je pokazał,pokazał co można zrobić własnymi rękoma. A jeśli chodzi o zdjęcia z budowy to domyślam się dlaczego ich nie pokazuje... sam mam dwa powody,pewnie to te same co Jego :)

Czekam na opis brzmienia.

Skomentuj

To ja sie wylamie. Mi sie te paczki nie podobaja, choc podkreslam, ze doceniam w pelni wlozona prace i kunszt w rekach Binganta. Byc moze to kwestia zdjec, ale mi wydaja sie jakies pokraczne, ani to awangarda, ani faktyczna estetyka, taki troche przerost formy nad trescia. Rozumiem, ze zamysl byl taki aby ograniczyc powstawanie fal stojacych, ale mam pewne watpliwosci czy w typowej obudowie poprawnie zbudowanej i wytlumionej slychac by bylo te fale stojace...

Oczywiscie malo mnie tam obchodzi, czy Bingant chce na tym kase kosic czy nie. Ma niewatpliwie reke do budowania i nikt mu tego nie odmowi :) , a to ze trzeba miec niezle zaplecze zeby wykonac takie kolumny to chyba zadna tajemnica... Pilka reczna i lakierem z pedzla niczego sie nie wyczaruje.

Skomentuj

Wbrew temu co tu piszecie wcale nie trzeba mieć rozdmuchanego parku maszynowego, większość stolarzy poradzi sobie z "pokrzywioną" bryłą i to w sposób powtarzalny.
                      Kropke nad "i" stawia lakiernik, swoją drogą ciekaw jestem ile lakiernik położył warstw poliestru, a ile lakieru.

Skomentuj

Zamieszczone przez marko3T Zobacz posta
                        Wbrew temu co tu piszecie wcale nie trzeba mieć rozdmuchanego parku maszynowego, większość stolarzy poradzi sobie z "pokrzywioną" bryłą i to w sposób powtarzalny. Kropke nad "i" stawia lakiernik, swoją drogą ciekaw jestem ile lakiernik położył warstw poliestru, a ile lakieru.
                        Dokładnie tak jak mówisz :)
                        Nie wiem co wy tam za "czary mary" widzicie (fakt nie jest to sześcian ale wygibas nie do powtórzenia też nie...)
                        (BTW: Jak to mawiał mój guru - "Pamiętaj Andrzej, nie ma i nie będzie maszyny, która potrafiła by zrobić coś dokładniej od ręki człowieka..." czy jakoś tak mniej więcej :razz: )

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Byc moze to kwestia zdjec, ale mi wydaja sie jakies pokraczne, ani to awangarda, ani faktyczna estetyka, taki troche przerost formy nad trescia.
                        to kwestia gustu a nie zdjęć (choć tego zapewne też jakiś autorski projekt i tyle, zresztą ode mnie chwała mu za to, bo wreszcie coś niespotykanego...
                        PS Mnie również nie powalają, ale im dłużej na nie patrzę tym bardziej widzę że mają coś w sobie, a i tak gratki dla bingant`a przede wszystkim za kreatywność.

Nawet nie wiadomo, czy skrzynek nie wykonał profesjonalny zakład (?)....
                        ...widać, że masz wyczucie estetyki i potrafisz dobrać kształty, kolory, materiały i dobrze to zgrać w jedną całość, ale mam wątpliwości
                        Jedno zaprzecza drugiemu...

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                          Zdjecia oddają ten wygląd, trzeba wiedzieć gdzie spojrzeć;-)
                          No a jak nie jak tak:

Sf15.jpgSf16.jpgSf20.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                            to kwestia gustu a nie zdjęć (choć tego zapewne też jakiś autorski projekt i tyle, zresztą ode mnie chwała mu za to, bo wreszcie coś niespotykanego...
                            Ja tu widze poza checia stworzenia czegos nowego przede wszystkim mozliwosci finansowe jakimi dysponuje nasz kolega. Nie jeden z nas zrobilby cos rownie fajnego ale z braku mozliwosci robi to co robi. Trzeba mierzyc sily na zamiary. Gdybym ja mial mozliwosci to zrobilbym np klony nautilusow, ale ze nie mam to robie proste rzeczy.

Skomentuj

Nie ma co się rozwodzić nad tym. Każdy robi na miarę swoich zdolności i możliwości finansowych. A koledze bingant'owi należy się szczery podziw za kolejna już, świetnie wykonana i miłą dla oka konstrukcje. A co do samej konstrukcji: głośników nie słyszałem i pewnie nie prędko dane mi będzie posłuchać czegoś na tak wysokim poziomie, natomiast wygląd powala na kolana.

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                                Nawet nie wiadomo, czy skrzynek nie wykonał profesjonalny zakład (?)....
                                Zamieszczone przez RpLand
                                ...widać, że masz wyczucie estetyki i potrafisz dobrać kształty, kolory, materiały i dobrze to zgrać w jedną całość, ale mam wątpliwości
                                Jedno zaprzecza drugiemu...
                                Wbrew pozorom to bardzo logiczne, gdyż oba stwierdzenia się nie wykluczają, ponieważ projekt to jedno, a wykonanie to drugie, prawda?

Oczywiscie malo mnie tam obchodzi, czy Bingant chce na tym kase kosic czy nie. Ma niewatpliwie reke do budowania i nikt mu tego nie odmowi , a to ze trzeba miec niezle zaplecze zeby wykonac takie kolumny to chyba zadna tajemnica... Pilka reczna i lakierem z pedzla niczego sie nie wyczaruje.
                                Nie wnikam w dochody, a w ewentualne metody i technologię.
                                Zamieszczone przez funiax1 Zobacz posta
                                Po co miał by zakładać firmę i oddawać połowę zysków urzędnikom, bez tego z pewnością ma wielu chętnych na zrobienie obudów. Nawet jak by tą firmę zakładał to ja życzę powodzenia w biznesie.
                                Również życzę powodzenia, bo to nie jest łatwy kawałek chleba.
                                Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                Postawiłbym sobie takie cacka w pokoju nawet gdyby głośniki były atrapami, bo design jak dla mnie powala na ziemie i kopie leżącego
                                To akurat jest kwestia gustu.
                                Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                Co do postu RpLand,mnie jakoś nie obchodzi w jakim celu Bingant zrobił te kolumny
                                "Jego piaskownica, jego zabawki" ale powiedz mi czego można się z tego tematu nauczyć? Fotografii?
                                Chyba tylko potraktować jako inspiracje.
                                Mój post nie ma na celu nikogo obrażać, czy ujmować widocznych walorów ale wszyscy chwalą konstrukcje bingant'a, a ja jestem ciekaw jak są robione (technologia, materiały?) i myślę, że nie tylko ja...
                                Pozdrawiam i bez złośliwości
                                P.S.
                                DIY=ang. Do It Yourself =Zrób to sam (??)
                                Last edited by RpLand; 11.04.2011, 15:05.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Ja tu widze poza checia stworzenia czegos nowego przede wszystkim mozliwosci finansowe jakimi dysponuje nasz kolega.
                                  No ale ja mu się nie dziwie zrobił przecież (z tego co ja widziałem) 3 pary BARDZO ładnych kolumn na przetwornikach STX`a i wcale bym się też nie zdziwił gdyby okazało się że sprzedał je i zarobił kwotę którą przeznaczył na te SS`y (i pewnie jeszcze mu zostało) (a i to że przeskoczył półkę czy tam ile jakościowo wyżej, tez mnie wcale nie dziwi) Myślę że po prostu zarobił sobie na nie wcześniejszymi (technicznie low-endowymi [no może nie licząc AWX`ów ] ) konstrukcjami.

Nie jeden z nas zrobilby cos rownie fajnego ale z braku mozliwosci robi to co robi.
                                  A no i tu masz Pogromco 100% rację...

Skomentuj

powiedz mi czego można się z tego tematu nauczyć? fotografii?
                                    Od tego jest dział w trakcie budowy,skoro bingant nie pokazuje zdjęć z budowy tzn. że nie chce i tyle.

Mój post nie ma na celu nikogo obrażać, czy ujmować widocznych walorów ale wszyscy chwalą konstrukcje bingant'a, a ja jestem ciekaw jak są robione (technologia, materiały?)
                                    Opis może dać ale zdjęć nie musi.

Za każdym razem gdy zostaje pokazana fajna konstrukcja to są jakieś zaczepki,i tym razem się bez nich nie obeszło...

Skomentuj

Nie na temat...
                                      ale powiedz mi czego można się z tego tematu nauczyć? Fotografii? Chyba tylko potraktować jako inspiracje.
                                      No, w sumie masz prawdę.

Mój post nie ma na celu nikogo obrażać, czy ujmować widocznych walorów ale wszyscy chwalą konstrukcje bingant'a, a ja jestem ciekaw jak są robione (technologia, materiały?) i myślę, że nie tylko ja...
                                      To że nie pokazał lub chociaż opisał jak je zrobił no to przyznaje iż to jest defekt biorąc pod uwagę to na jakim forum projekt się znajduje (tj. DIY!)
                                      Ale za to w kilku % to rozumiem, gdyż zaraz być może by się zaczęło to o czym marian nie napisał.... A co jeśli zrobił wszystko z płyty wiórowej i to jeszcze z jakiś starych mebli ? zaraz było by gadanie np. że "taka konstrukcja! na takich przetwornikach! a kolumny z jakiegoś starego wióra..." i najlepiej niech tek ktos doda wtedy jeszcze do tego - " to trzeba było wziąć trochę tańsze głośniki zaoszczędzając na porządny mdf!" itp. bezsensowne gadanie (podałem tylko taki przykład!)
                                      Podejrzewam że tak by właśnie było... a przecież co z tego jak ktoś coś zrobił i z czego? Skoro liczy się przecież jedynie efekt końcowy! (przynajmniej ja tak uważam. Ja wychodzę z takiego założenia że nawet bata z g....na można ulepić... - jeżeli przyniesie to pożądany efekt końcowy! )
                                      Last edited by ir0nhide; 11.04.2011, 15:38.

Skomentuj

Ja tu widze poza checia stworzenia czegos nowego przede wszystkim mozliwosci finansowe jakimi dysponuje nasz kolega. Nie jeden z nas zrobilby cos rownie fajnego ale z braku mozliwosci robi to co robi. Trzeba mierzyc sily na zamiary. Gdybym ja mial mozliwosci to zrobilbym np klony nautilusow, ale ze nie mam to robie proste rzeczy.
                                        ja tam tak bardzo drogi widze tylko lakier. cala reszta az tak droga nie jest. wiele osob boi sie zlecic cos w firmie bo koszta beda kosmiczne
                                        a taka blaszka pod terminal to pewnie koszt ok 10zl

podstawki juz nieco drozej ale tez bez przesady

Skomentuj

Nie na temat...
                                          ... zaraz było by gadanie np. że "taka konstrukcja! na takich przetwornikach! a kolumny z jakiegoś starego wióra...
                                          Przecież "stary wiór" ma swoje niepodważalne zalety, jest już wygrzany i wibracyjnie ustabilizowany w przeciwieństwie do nowego MDF/HDF :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X