Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jensen - Troels - 3 way seas

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Jensen - Troels - 3 way seas

Witam
    W związu z większą ilością wolnego czasu postanowiłem wreszcie powstawiać do gotowych projekty o których ciągle gdzieś, coś wspominałem. Tym razem mam do przedstawienia Kolumny 3 drożne na głośnikach seas, jest to projekt Troelsa o nazwie Jensen:

http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm

Tam jest wsystko co potrzeba, ja od siebie mogę dodać tylko na temat wykończenia. Ale to widać na zdjęciach :) Fornir kładziony na klej Timebond, drogi ale całe 2 kolumny ofornirowałem w ok 2-3 g wraz z oszlifowaniem i przygotowaniem od malowanie, lakier to kilka warstw bezbarwnego NOVOL. Chyba nie ma co więcej tu pisać, trzeba posłuchać... Natomiast jak ktoś ma jakieś pytania proszę pisać, na bierząco odpowiem. Kolumny wykonywane na zamówienie dla klienta z bliska - ta sama ulica :) zatem rzystąpny do zdjęć:

frezowanie :

sklejanie :

fornirowanie :

obszywanie :

porównanie do peerless :

zwrotki i wygłuszenie :

gotowe :

Co do kosztów to po odjęciu wynagrodzenia dla mnie wychodzi ok chyba nawet niecałe 5000zł
    Koszt samych głośników i zwrotek to bodajże lekko ponad 4000zł

Ciąg dalszy w następnnych tematach którę będe systematycznie zakładał... W razie co, proszę pytać - nie sposób wszystko opisać mając do założenia ok 10 tematów o różnych rzeczach. Staram się i tak jak mogę. W rzecywistości wyglądają dużo lepiej, taki ze mnie do kitu fotograf - każde zdjęcie inny kolor :) itd

Trochę zaniżyłeś moc zestawu:)
    Teraz nie mam czasu, ale po południu przyglądnę się lepiej zdjęciom krytycznym okiem:)
    Tak właśnie wygląda pokój prawdziwego diy-owca, kilka par kolumn, wzmacniaczy, lutownica na podłodze na środku pokoju itd.
    Pięknie, czekamy na kolejne konstrukcje.
    Last edited by jamess8; 04.02.2012, 08:33.

Skomentuj

Co do peerlessów itd link będzie niżej jak już umiescze je na forum tymczasem z widocznych tutaj umieściłem już:

Stolik:
      http://diyaudio.pl/showthread.php/19...olik-AUDIO-DIY

Zestaw na stoliku:
      http://diyaudio.pl/showthread.php/19...a-moj-zestawik

Oraz końcówki:
      http://diyaudio.pl/showthread.php/19...v3.0-DUAL-MONO

Skomentuj

Wolałbym wykonać ten projekt w linii transmisyjnej - bez dwóch zdań. Co do Twojego wykonania mam tylko jedną wątpliwość (pomijam tu wykończenie, które kompletnie nie trafia w moje gusta - kolory skaju i forniru gryzą się).

Za te pieniądze ( tym bardziej "pod klienta" ) oczekiwałbym, że front kolumny jest poprawnie zwymiarowany i przymocowany do skrzynki. Na niektórych zdjęciach wyraźnie widać wystający "goły" MDF i resztki kleju - co nie powinno mieć miejsca.

A tak na marginesie z ogromną chęcią posłuchałbym takiej TL :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
          Wolałbym wykonać ten projekt w linii transmisyjnej - bez dwóch zdań. Co do Twojego wykonania mam tylko jedną wątpliwość (pomijam tu wykończenie, które kompletnie nie trafia w moje gusta - kolory skaju i forniru gryzą się).

Za te pieniądze ( tym bardziej "pod klienta" ) oczekiwałbym, że front kolumny jest poprawnie zwymiarowany i przymocowany do skrzynki. Na niektórych zdjęciach wyraźnie widać wystający "goły" MDF i resztki kleju - co nie powinno mieć miejsca.
          do mie też nie trafa wygląd ale tak chciał zamawiający, też wolałbym TL ale to również wybór zamawiającego, kolumny są 100% idealnie spasowane i żadnego gołego mdf nie widać to lampa błyskowa na krawędziach się odbiła i dała taki efekt... dzisiaj zrobię zdjęcia z bliska bez lampy, gwarantuje że nie ma tu żadnych niedociągnięć... wszystko jest 100% idealnie

Skomentuj

A może napisałbyś jak to gra, szczególnie interesuje mnie jak gra ER jako średniak?

Skomentuj

zgodnie z umową zdjęcia szcegółów:

Skomentuj

One sa po prostu brzydkie:/ Moga grac najlepiej na świecie ale są szpetne:/

Skomentuj

ratowałeś się jakimś silikonem?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    ratowałeś się jakimś silikonem?
                    tak, szczeliny między frontem a bokami są ładnie zaciągnięte silikonem

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                    One sa po prostu brzydkie:/ Moga grac najlepiej na świecie ale są szpetne:/
                    potwierdzam, ale o gustach się nie dyskutuje, takie chciał właściciel, więc oceniajcie wykonanie :)

Skomentuj

gdzie diabeł nie może tam silikon pośle

Skomentuj

Jak dla mnie paskudztwa, ale napisz jak to gra!
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

klientowi ma się podobać nie nam
                          napisz jak gra bo ciekawy jestem
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Peerlessy widoczne na zdjęciach wreszcie na forum w swoim temacie:

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...-PEERLESS-Vifa

Co do brzmienia to opiszę jutro - padam już, ale możliwe, że bedzie spot więc sami byście mogli ocenić :)

---------- Post dodany o 00:23 ---------- Poprzedni post o 00:19 ----------

Zamieszczone przez kat01 Zobacz posta
                            gdzie diabeł nie może tam silikon pośle
                            Tylko że silikon jest identycznego koloru co skaj i wygląda na prawdę ładnie, na zdjeciach nie bardzo ale w rzeczywistości tak, jeszcze przy fornirze w paski jest totalnie niezauważalny a wykończenie duże lepsze niż bez niego...

Skomentuj

spot? Ciekawa sprawa. Zależy jak daleko od Wrocławia :)
                              daniel powiedz mi czy ty masz dużo takich zamówień indywidualnych? A może jakaś firme myślisz żeby założyć?

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                Zależy jak daleko od Wrocławia
                                nie wiecej niz 400km
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

spot? Ciekawa sprawa. Zależy jak daleko od Wrocławia :)
                                  daniel powiedz mi czy ty masz dużo takich zamówień indywidualnych? A może jakaś firme myślisz żeby założyć?
                                  dużo nie ale i nie relamuję się nigdzie, że wykonuję takie usługi, bardziej leci to od kienta do klienta.
                                  O firmie myśli pewnie każdy kto jakieś pojęcie i jest w stanie wyonać to na poziomie ale to nie jest takie proste.
                                  Na razie muszę uporać się ze wszystkimi swoimi projektami by jakoś bardziej zabrać się za wykonywanie na zamówienie, teraz robię to okazyjnie - ktoś się zgłosi to zrobię ale nie poszukuję kupujących samemu...

Skomentuj

A już wmówiłem sobie, że monitorki Microlab H11 dobrze grają, a tu takie cuda pokazujesz :) i na DIY nachodzi ochota :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      Nie na temat...

nie wiecej niz 400km
                                      ło w morde, too far away.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        ło w morde, too far away.
                                        przesadziłem :d
                                        z Wrocławia jest 324km
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X