Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitorki STX WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC + AUDAX/mission

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka porażka??? Po co takie komentarze?

Wracając do tematu
    Paweł, na symulacji przy strojeniu BR na ok. 70 Hz wychodzi podbicie + 3dB w okolicy 120-150Hz. Jak sobie z tym poradzić?

Skomentuj

Nie na temat...
      zobacz historie tej osoby na forum - podrecznikowy trol sieciowy

Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
      Paweł, na symulacji przy strojeniu BR na ok. 70 Hz wychodzi podbicie + 3dB w okolicy 120-150Hz. Jak sobie z tym poradzić?
      wygluszeniem

dlatego wlasnie trzeba stroic na sluch. jak dalem nizej to brzmialo OK, ale poczatkujacym moze brakowac basu wiec zostawilem troche wyzej
      wyzsze strojenie bylo meczace :/

Skomentuj

To jeszcze jedno, być może oczywiste pytanie (nie mam doświadczenia w budowaniu zwrotnic), czy nie stosuje się w kolumnach dodatkowych układów elektronicznych w celu wytłumienia takiej "górki"? Na przykład filtrów środkowozaporowych?

Skomentuj

mozna, ale nie w tej klasie glosnikow :p

Skomentuj

Bez sensu wstawianie dodatkowych elementów w torze zwrotnicy czy tworzenia zwrotki aktywnej pod te głośniki. Głównym założeniem miał być tani projekt i chyba to się na razie udało... Choć wielu i tak jakby miało wziąć aspekt odsłuchowy, wolałoby kupić używki vintage w tej cenie..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              Bez sensu wstawianie dodatkowych elementów w torze zwrotnicy czy tworzenia zwrotki aktywnej pod te głośniki. Głównym założeniem miał być tani projekt i chyba to się na razie udało... Choć wielu i tak jakby miało wziąć aspekt odsłuchowy, wolałoby kupić używki vintage w tej cenie..
              Masz rację. Ja w przypadku składania kolumn na tych głośnikach nie szukam podstawy systemu audio (mam tanie budżetowe stereo yamahy RX797+CDX497 + magnat quantum 653), ale chciałbym przede wszystkim trochę więcej się dowiedzieć, zdobyć dośwaidczenia. Na razie niewielkim kosztem, tj. nie wydając wiele pieniędzy na konstrukcję. Te kolumnienki na 10-tkach stx chciałbym ew. wykorzystać do sypialni.

Skomentuj

Witam

Rowniez chcialem zrobic monitorki glownie jako glosniki efektowe tylne do kina oparte na tych przetwornikach. Chcialem jednak zastosowac poczciwa PJ-ke od STXa. Myslalem raczej nie o br tylko o obudowie zamknietej. Zdecydowalem sie jednak na sprawdzone zestawienie tj gdn 14-100-8-scx i poczciwa PJ-ka. Zostane jednak przy obudowie zamknietej. Pomysl z tym WM Stxa jednak jest bardzo dobry. Mysle ze stx powinien udostepnic do wolnej sprzedazy glosniki 5,1 cala z tej serii co wyzej wspomniany 4,1 cala. Mysle ze zdobyly by dosc duza popularnosc.

Skomentuj

ja sie zastanawiam jak ciąć PJ-tke w zestawieniu z tą 10-tką stx-a, myślałem o okolicy 4-4,5kHz

Skomentuj

pokaz pomiary
                    ale faktycznie wygodniej ciac je wyzej

Skomentuj

Paweł, nie mam pomiarów, a głośniki dopiero czekają w paczce, którą odbiorę jutro. O ile na stroni stx-a jest charakterystyka WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC , to PJ-tki już nie ma, a to mogłabybyć już jakaś wskazówka do budowy zwrotnicy. Będę bawić się na razie na słuch+kalulator.

Skomentuj

Nie rozumiem was... Przeciez pisalem ze zrobie zwrotnice do wersji z PJ! Czekam tylko na glosniki.... Zibi?

Skomentuj

Głośniki STX już mam, jak będzie czas zabiorę się do budowy obudów.
                          Dzisiaj zrobiłem mały eksperyment - mam w domu taką wieżyczke manty DV 104, dwa małe głośniczki stereo + subwofer. Subwofer mały, tak ok. 12-14 l, w środku mały głośniczek, chyba nieco wiekszy od WM Stxa, tj. średnica może 11 cm (tak na marginesie nie wiedziałem, że takie maleństwo może zejść tak nisko, byłem przekonany, że jest tam co najmniej jakaś 16-tka). Zamieniłem głośnik w subwoferze manty na stx i stx niestety zagał bardzo słabo. Zrobiłem więc coś innego - podłączyłem głośnik stx-a do amplitunera yamahy RX 797 i też słabo (oczywiście bez obudowy). "Wmontowałem" więc na szybkiego głośnik w pokywkę pudełka po butach - bas się pojawił, zamknąłem całość pudełka - było jeszcze lepiej. Bas nie był powalający, ale nie było źle, przede wszystkim w porównaniu z budą subwofera manty.
                          Najpierw będę próbować z obudową zamknietą, później pomyslę o BR. Martwi mnie tylko nieco mała skuteczność stx-a, ale może to jest też kwestia wygrzania głośnika. W sztywnej i "normalnej" obudowie pewnie głośnik rozwinie skrzydła.

Skomentuj

po wygrzaniu poprawi sie bas - efektywnosc nie

Skomentuj

Jeszcze mam pytanie praktyczne - chciałbym zamocować głośniki nie na wkręty do drewna (pewnie będę często wykręcać, żeby dostać się do zwrotnicy), ale na śruby metryczne fi 4mm, a od dołu nakrętka tzw. kłowa wbijana w płytę. I teraz mam problem, bo takie śruby można dostać tylko ocynkowane, nie spotkałem czarnych. Można sobie jakoś z tym poradzić? Obudowa będzie z płyty mdf 16 mm, swoją drogą miałem swoje płyty wiórowe (stare półki 18mm), chciałem przyciąć w Castoramie, ale chłopak powiedzial mi, że każde cięcie 1,23 zł. Sam zaproponował mi MDF i z przycięciem na wymiar zapłaciłem razem z tą płytą niecałe 10 zł:)

Skomentuj

ile chcesz tych srubek?
                                walcowe czy grzybek?

Skomentuj

Pawle, masz może kuliste czarne M4 na imbus?! (jak TU tylko czarne)
                                  marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Tak, dokladnie takie. M4, M5 i M6.
                                    Nakretki czy rampy tez sa

Skomentuj

Super. Mam nakrętki pazurowe, tylko śrub konkretnych brak. Odezwę sie na gg
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Paweł, pracujesz nad zwrotnicą z Pj-tką, czy raczej będzie to wymagało więcej czasu?

Skomentuj

zibi od grudnia wysyla mi GDNy, a stx zapomnial o PJtkach
                                          wiec to potrwa

Skomentuj

Czaruję...
                                          X