Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitorki STX WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC + AUDAX/mission

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja zamiast WM STXa zdecydowałem się jednak na HECO HW 100 S-CP 470 + PJ, dwadzieścia kilka złotych różnicy, ale warto było - HECO jest zdecydowanie lepszy od WM, przede wszystkim większa skuteczność i bas zdecydowanie lepszy - STX bardziej "pukał", HECO już nieco "pormukuje". Na razie wypróbowałem w jednej surowej (nieuszczelnionej) kolumnie i grało to całkiem nieźle przy prowizorycznej zwrotnicy (cewka 0,42 mH, kondensator 4,7 uF i L-pad dla wyciszenia PJ).
    Jak będę dalej działać z HECO +PJ założę nowy wątek, na razie brak czasu.
    Aha, co do średnic głośników - w wyfrezowanym froncie wyglądają całkiem nieźle, na pewno lepiej niż tak położone bez obudowy, chociż PJ-tka ma 100 mm średnicy. HECO ma ciut wiekszą średnicę od WM -ma 116, a nie 115 mm.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      PJtka nie grala od dawna wiec porownanie bedzie jak najbardziej na miejscu
      To niech pograją jedne i drugie zanim je pomierzysz i cokolwiek napiszesz, bo inaczej to nie ma sensu... :) A 104 do 116 pasuje tylko nie masz pomysłu jak to zabudować żeby pasowało :)
      http://diyaudio.pl/showthread.php/21...l=1#post337171

Skomentuj

te malenstwa zabijaja basem WMy, ale kosztuja 3x wiecej :p

---------- Post dodany o 23:13 ---------- Poprzedni post o 23:12 ----------

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        A 104 do 116 pasuje tylko nie masz pomysłu jak to zabudować żeby pasowało
        zobacz nowy temat

Skomentuj

zobacz nowy temat
          Zobacz odpowiedź i fotki...

Skomentuj

obudowa to ok 4 litry, wykonana z MDFu 12 + 16mm
            do takich malych konstrukcji wystarczy taka cieńka płyta?
            Można również zastosować np mdf 10mm? Mialem zamiar zrobić skrzynkę z mdf 16 a może nawet 18mm dla sztywności konstrukcji ale w zasadzie teraz się zastanawiam po co? Takie małe głośniczki nie potrzebują chyba aż takiej "twardej budy"
            Moja skrzynka bedzie mieć 5,8 l i bedzie zamknięta. Na dole będzie grał gdn 14-100-8-scx a na górze nowy stx ten za PJ-kę

Skomentuj

Witam,

Marcco, to pochwal się co ci wyjdzie bo ja czekam na 14SK jak również ten nowy gwizdek.

Pozdrawiam,
              Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez marcco.life Zobacz posta
                Moja skrzynka bedzie mieć 5,8 l i bedzie zamknięta. Na dole będzie grał gdn 14-100-8-scx a na górze nowy stx ten za PJ-kę
                A robiłeś symulacje WinISD z tą 14-tką? Bo mi z wyników wychodzi, że przy 5,8 l i zamknietej obudowie basu tam chyba nie będzie za dużo.

Skomentuj

do takich malych konstrukcji wystarczy taka cieńka płyta?
                  Można również zastosować np mdf 10mm? Mialem zamiar zrobić skrzynkę z mdf 16 a może nawet 18mm dla sztywności konstrukcji ale w zasadzie teraz się zastanawiam po co? Takie małe głośniczki nie potrzebują chyba aż takiej "twardej budy"
                  pewnie ze wystarczy. to malutkie glosniczki i moja obudowa prawie nie drzy.
                  jakbym zrobil ta obudowe z plyty 18-19mm to by dopiero byl kolos :/

przy wiekszym glosniku to co innego

tu masz 6 litrowe monitorki z plyty chyba 18mm (nie pamietam czy nie 16mm)

Skomentuj

Basu ma być niezadużo. Monitorki będą wykorzystane jako tyły do kina domowego. Nie chce żeby zamocno buczały mi za uszami :-) Na froncie stoją już fx200. W głowie mam jeszcze suba 12 cali i centralny który będzie kopią frontów tylko zamiast 22 na basie zagra 17 też scx. Centralny oczywiście trojdrozny. To są plany :-) Głośniki do monitorów już kupiłem. Teraz robię skrzynkę. Niestety do dyspozycji mam tylko niedzielę więc trochę to potrwa.

Skomentuj

Basu ma być niezadużo. Monitorki będą wykorzystane jako tyły do kina domowego.
                      A jeśli tak, to zmienia postać rzeczy, myślałem, że chodzi o monitorki stereo, a nie KD.

Skomentuj

Od 2-3 miesiecy przymierzem sie do zrobienia monitorów z tym zestawieniem przetworników. Oczywiscie całość w 'tasuku' :) Ciekawe jak zagra. Basu z tego raczej nie bedzie ale moze tasuki troche pomogą w nieznacznym wypełnieniu dolnego pasma

Skomentuj

Zamieszczone przez fforc9e Zobacz posta
                          Oczywiscie całość w 'tasuku'
                          ?? :???:

Skomentuj

Zapraszam do zapoznania sie z moim tematem. Hobbit - tasukowa linia transmisyjna w monitorkach. Ewentualnie niejaki Comandante W opisywał o co chodzi w temacie o liniach transmisyjnych. :)

Skomentuj

z TLkami mam spore zaleglosci :/

Skomentuj

z TLkami mam spore zaleglosci :/
                                Wrócisz do ery Honrów na ARZcie, gra, ale jakoś zupełnie inaczej :P hehe

Przy projektowaniu TLek idzie podsumować zdobytą do tej pory wiedzę, ale to kolejny krok w stronę audiofilizmu IMO :)

Skomentuj

malenstwa sprzedane

zaskakujace jest jak dlugo u mnie staly, zwlaszcza widzac reakcje sluchajacych "to tylko one graja?"
                                  jak na zlosc na sam koniec bylo 3 chetnych i teraz kolega bedzie niezadowolony :(

Skomentuj

To zrobisz mu nowe :)
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

...na kolejne urodziny :p

Skomentuj

Na początku po zobaczeniu zdjęć myślałem że to jest okleina. Jak zagiełeś fornir? Jestem pod wrażeniem

Skomentuj

Zamieszczone przez konrad1 Zobacz posta
                                          Jak zagiełeś fornir?
                                          powoli
                                          trzeba dociskac rownomiernie
                                          nie zaginasz calosci na raz, tylo stopniowo zaginasz i dociskasz
                                          pozniej papierek i gotowe

Skomentuj

Czaruję...
                                          X