Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitorki STX WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC + AUDAX/mission

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fajna konstrukcja. Planuje zbudować coś na tych samych przetwornikach. Jak oceniasz tego małego STXa Pawle?

Skomentuj

Ja już niedługo będę składać podobne monitorki do konstrukcji Pawła, z tym, że będą się różnić wymiarami (obudowa 13,5 szer. x 23,5 wys. x 20 gł.), wysokotonowym będzie PJ STX-a, a BR będzie z tyłu na wysokości głośnika wysokotnowego, rurka średnicy 3,5 cm. Mam juz prawie wszystko, przetworniki, terminale, BR, wkręty, przewody itp., pocięte na wymiar ścianki z MDF oraz wywiercone otwory, pozostaje jeszcze tylko podfrezowanie pod głośniki. Później oczywiście pozostaje zabawa ze zwrotnicą, na razie kalkulator+słuch, jak nie zagra, to poczekam na pomiary Pawła.

Skomentuj

Zamieszczone przez fforc9e Zobacz posta
        Jak oceniasz tego małego STXa Pawle?
        chyba juz o nim sporo napisalem
        godny nastepca ARNa 116, czyli strasznie ciche, ale basem potrafi zagrac. srednie tony duzo przyjemniejsze niz w ARNie
        u mnie podzial jest dosc wysoko co bylo spowodowane latwoscia filtrowania w tamtych okolicach. zeby brzmial ten glosnik czysciej na srednich tonach to niestety trzeba by go ciac nizej

ogolnie fajna opcja jako np kolumny do kompa. szkoda ze wymaga 4-5 litrow dla b-r :/

Skomentuj

To i ja poczekam na zwrotkę do STX'a z PJ'tką i biorę się za robotę :)

Skomentuj

mysle nad zwrotnicami w 3 wersjach
            1. obudowa zamknieta i max efektywnosc
            2. obudowa b-r i zeby to gralo basem
            3. 2x GDN w b-r

PJtki beda zalatwione w poniedzialek
            GDNy zibi ma wyslac we wtorek

Skomentuj

1. obudowa zamknieta i max efektywnosc i jakiś nie duży subik do tego?

Skomentuj

to raczej do kina, wlasnie uzupelnione subem
                mysle ze S-200 bedzie tutaj idealny

Skomentuj

A już się szykuję na wersję z BR, bo zależy mi na basie

Skomentuj

oczywiscie nie zapominaj ze to jedynie 10cm!
                    basu z tego wiele nie bedzie, ale cos tam sobie ladnie mruczy
                    mi np do codziennego sluchania muzyki wystarcza

Skomentuj

Tylko Pawle zrób poprawnie zwrotkę a nie jak w ostatnim zestawie "z elementów tych co miałem pod ręką"...

Skomentuj

tak, to jest logiczne

Skomentuj

witam Paweł,

piękne, stylowe kolumny.

Mnie by interesowała opcja: 3. 2x GDN w b-r. Mogą na tym zyskać niskie rejestry?

Jak położyć tak dobrze fornir na półokrągło?

Jak oceniasz tego mission/audax? Mam w domu arn 150-03/8 i chciałby zrobić monitory, ten mission by się nadał, biorąc pod uwagę dostępne zwrotnice z arv'ką i sc10?

Skomentuj

po co ci mission do arna skoro jest dobrze znany i oklepany elegancko temat z bardzio dobra zwrotka na stx PJ? tegi sie trzymaj

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                              po co ci mission do arna skoro jest dobrze znany i oklepany elegancko temat z bardzio dobra zwrotka na stx PJ? tegi sie trzymaj
                              Mówisz o tym temacie? Jak tak to gdzie jest schemat zwrotki z PJ'tką? :P

Skomentuj

kolega wyzej ma arn 150 i chce mieszac go z missionem co nie ma sensu bo w podobnej cenie jest gotowy juxz uklad tego glosnika z pjtka

Skomentuj

A no jest :)

Skomentuj

arn+mission nie zagra lepiej niż arn+ stx PJ, jaki podział?

Skomentuj

http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar zobacz czy tutaj wyjasnilem jak to okleic (sam juz nie pamietam co tam jest)

Zamieszczone przez ramid Zobacz posta
                                      Mnie by interesowała opcja: 3. 2x GDN w b-r. Mogą na tym zyskać niskie rejestry?
                                      2,5 drogi w tym przypadku nie maja najmniejszego sensu. tutaj mamy tak niska efektywnosc ze zdecydowanie lepiej zrobic 2 drogi

Jak oceniasz tego mission/audax? Mam w domu arn 150-03/8 i chciałby zrobić monitory, ten mission by się nadał, biorąc pod uwagę dostępne zwrotnice z arv'ką i sc10?
                                      o tym glosniku jest bardzo duzo na forum
                                      to cos pomiedzy tanimi glosnikami typu ARV, sc10n, PJ, tonsile, a czyms lepszym typu AWX, seasy, vify itp
                                      czyli brzmienie lepsze, ale nadal nie tak detaliczne jak drozszych glosnikow

jak je masz to rob

bede niedlugo projektowal zwrotnice z ARNami ale 2szt 4r

Skomentuj

witam,

nie mam ale chyba mnie przekonałeś do kupna, mogę liczyć na pomoc przy zwrotce arn+mission?

Myslałem jeszcze o zastosowaniu do arn gdw 9/60 z tonsila. Ma ktoś wyrobioną opinię na temat tego głośnika? Ciągnie dość nisko i ma chyba dobrą średnicę, skoro stosowali go w Tonsil Feniks jako "pseudo średnitonówka"?
                                        A czytałem, że arn trochę brakuje średnicy.

Mam go w starych Zg15 i jak dla mnie gra dobrze ale nie jestem fachowcem. Ten głośnik by mi się fajnie zgrywał optycznie z arn. No i wysokotonówki dynamiczne wg. mnie lepiej grają górną średnicą.

Sorki, że na tym forum trochę odbiegam od tematu, jestem mało zaawansowany. Gdzie mam się przenieść na forum.

Skomentuj

arn+mission?
                                          najpierw zdobadz glosniki
                                          ARNy nie produkowane a mission kosztuje ponad 40zl

Myslałem jeszcze o zastosowaniu do arn gdw 9/60 z tonsila. Ma ktoś wyrobioną opinię na temat tego głośnika? Ciągnie dość nisko i ma chyba dobrą średnicę, skoro stosowali go w Tonsil Feniks jako "pseudo średnitonówka"?
                                          slyszales kiedykolwiek ten glosnik? lepiej idz posluchaj tych fenixow to zrozumiesz jaka to padaka - nie polecam nikomu do niczego!

No i wysokotonówki dynamiczne wg. mnie lepiej grają górną średnicą.
                                          w porownaniu do?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X