Fajna konstrukcja. Planuje zbudować coś na tych samych przetwornikach. Jak oceniasz tego małego STXa Pawle?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
monitorki STX WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC + AUDAX/mission
Collapse
X
-
Ja już niedługo będę składać podobne monitorki do konstrukcji Pawła, z tym, że będą się różnić wymiarami (obudowa 13,5 szer. x 23,5 wys. x 20 gł.), wysokotonowym będzie PJ STX-a, a BR będzie z tyłu na wysokości głośnika wysokotnowego, rurka średnicy 3,5 cm. Mam juz prawie wszystko, przetworniki, terminale, BR, wkręty, przewody itp., pocięte na wymiar ścianki z MDF oraz wywiercone otwory, pozostaje jeszcze tylko podfrezowanie pod głośniki. Później oczywiście pozostaje zabawa ze zwrotnicą, na razie kalkulator+słuch, jak nie zagra, to poczekam na pomiary Pawła.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez fforc9e Zobacz postaJak oceniasz tego małego STXa Pawle?
godny nastepca ARNa 116, czyli strasznie ciche, ale basem potrafi zagrac. srednie tony duzo przyjemniejsze niz w ARNie
u mnie podzial jest dosc wysoko co bylo spowodowane latwoscia filtrowania w tamtych okolicach. zeby brzmial ten glosnik czysciej na srednich tonach to niestety trzeba by go ciac nizej
ogolnie fajna opcja jako np kolumny do kompa. szkoda ze wymaga 4-5 litrow dla b-r :/
Skomentuj
-
witam Paweł,
piękne, stylowe kolumny.
Mnie by interesowała opcja: 3. 2x GDN w b-r. Mogą na tym zyskać niskie rejestry?
Jak położyć tak dobrze fornir na półokrągło?
Jak oceniasz tego mission/audax? Mam w domu arn 150-03/8 i chciałby zrobić monitory, ten mission by się nadał, biorąc pod uwagę dostępne zwrotnice z arv'ką i sc10?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz postapo co ci mission do arna skoro jest dobrze znany i oklepany elegancko temat z bardzio dobra zwrotka na stx PJ? tegi sie trzymaj
Skomentuj
-
http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar zobacz czy tutaj wyjasnilem jak to okleic (sam juz nie pamietam co tam jest)
Zamieszczone przez ramid Zobacz postaMnie by interesowała opcja: 3. 2x GDN w b-r. Mogą na tym zyskać niskie rejestry?
Zamieszczone przez ramid Zobacz postaJak oceniasz tego mission/audax? Mam w domu arn 150-03/8 i chciałby zrobić monitory, ten mission by się nadał, biorąc pod uwagę dostępne zwrotnice z arv'ką i sc10?
to cos pomiedzy tanimi glosnikami typu ARV, sc10n, PJ, tonsile, a czyms lepszym typu AWX, seasy, vify itp
czyli brzmienie lepsze, ale nadal nie tak detaliczne jak drozszych glosnikow
jak je masz to rob
bede niedlugo projektowal zwrotnice z ARNami ale 2szt 4r
Skomentuj
-
witam,
nie mam ale chyba mnie przekonałeś do kupna, mogę liczyć na pomoc przy zwrotce arn+mission?
Myslałem jeszcze o zastosowaniu do arn gdw 9/60 z tonsila. Ma ktoś wyrobioną opinię na temat tego głośnika? Ciągnie dość nisko i ma chyba dobrą średnicę, skoro stosowali go w Tonsil Feniks jako "pseudo średnitonówka"?
A czytałem, że arn trochę brakuje średnicy.
Mam go w starych Zg15 i jak dla mnie gra dobrze ale nie jestem fachowcem. Ten głośnik by mi się fajnie zgrywał optycznie z arn. No i wysokotonówki dynamiczne wg. mnie lepiej grają górną średnicą.
Sorki, że na tym forum trochę odbiegam od tematu, jestem mało zaawansowany. Gdzie mam się przenieść na forum.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ramid Zobacz postaarn+mission?
ARNy nie produkowane a mission kosztuje ponad 40zl
Zamieszczone przez ramid Zobacz postaMyslałem jeszcze o zastosowaniu do arn gdw 9/60 z tonsila. Ma ktoś wyrobioną opinię na temat tego głośnika? Ciągnie dość nisko i ma chyba dobrą średnicę, skoro stosowali go w Tonsil Feniks jako "pseudo średnitonówka"?
Zamieszczone przez ramid Zobacz postaNo i wysokotonówki dynamiczne wg. mnie lepiej grają górną średnicą.
Skomentuj
Skomentuj