Z tą padaką 9/60 to ja bym nie przesadzał, ostatnio regenerowałem ZG15C (wersja z oryginalnymi zwrotnicami) i tak źle nie jest oczywiście jak na tę klasę kolumn. Poza tym te stare ZG15C tworzą całkiem fajną scenę. Ale fakt, w tej cenie i do budowy kolumn rozejrzałbym się za innym głośnikiem.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
monitorki STX WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC + AUDAX/mission
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postanajpierw zdobadz glosniki
ARNy nie produkowane a mission kosztuje ponad 40zl
Skomentuj
-
Zamieszczone przez rosim Zobacz postaZG15C (wersja z oryginalnymi zwrotnicami)
jak ci sie podobaja te tonsile to missionem bedziesz zachwycony
Skomentuj
-
Paweł, są różne wersje tych ZG15C, ja akurat mam te kolumny kupione oryginalne w zestawie z radiem ZODIAK ze zwrotnicą, w ktorej na pewno jest cewka (nie pamiętam 1 czy 2), kondensatory (żołte) i zielony rezystor (albo rezystory). Wiem, że były też wersje z 1 kondensatorem, ale ja mam bardziej rozbudowaną, orygianlna tonsilowską zwrotnicę. Zwrotnica była montowana na brązowej bakielitowej płytce i przymocowana do tylnej ścianki kolumny, przykryta gąbką wytłumiającą.Last edited by rosim; 04.02.2013, 10:20.
Skomentuj
-
Porównywałem tylko tonsila gdw 9/60 do kilku kopułek tonsila i te grały słabo ale bez zwrotek tylko pod kondensatorem. Ale ok, nie mam doświaczeń w obsłuchaniu kopułek innych firm. Mam może błędne pojęcie,że jak coś nie ma membrany to będzie tylko syczeć. Bo kopułka w 3 way jak najbardziej, 2way..... nisko-średniotonowy musi dobrze przetważać średnie a arn podobno grają słabą średnicą, ztąd moja obawa czy z kopułką to dobrze zagra.
Paweł, mam te arn'y, mam jeszcze ARN165-05/4 2 szt., oraz arn 226-07/8 2 szt., ARX150-23/8 2szt. Wiem, że trudno je zdobyć, ja kupiłem w zeszłym tygodniu. Bedę chciał na tym robić kolumny, oczywiście nie od razu i nie razem do jednego pudła ;-).
Na początek arn 150-03/8 + mission z allegro, później ARN165-05/4+..? (były takie kolumny jak Radmor LS-10 i tam był chyba użyty ten głośnik z nalepką Inter technik, a arn 226+arx150 mam do przebudowy kolumn, które u mnie już grają ale to klasyka oklepana na różnych DIY.
Dość opowiadania i bynajmniej nie chwalenia, bo nie mam czym. Czy jak kupię te missiony to uzyskam pomoc przy zwrotce, da się coś wstępnie ustalić bez pomiarów, podział, wartości elementów?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz postaw dziale ogloszen ja mam do sprzedania komplet na monitory
Jaka cena?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaprzy twoich glosnikach to ja bym w pierwszej kolejnosci robil 3 drogi. prosta filtracja i jakos to zagra
podeslij mi jednego ARNa a zrobie zwrotnice. juz dla jednego forumowicza szykuje sie MTM na ARN 150 + mission
Dobrze Ciebie rozumiem, musiałbym wysłać arn'a żebyś go pomierzył i zrobił zwrotnice? Myślałem, że ten głosnik jest tak oklepany, pomiary podobno wiarygodne są na TVM a w sumie piszesz, że szykuje się MTM na ARN 150+ mission to głosniki będziesz miał u siebie? Nie wiem ile by to kosztowało, przesyłka? To wolę od razu przelać ci kasę na konto za projekt zwrotki niż dawać zarobić poczcie. Missiony kupię i mogę poczekać aż tak mi się nie pali.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ramid Zobacz postamusiałbym wysłać arn'a żebyś go pomierzył i zrobił zwrotnice? Myślałem, że ten głosnik jest tak oklepany, pomiary podobno wiarygodne są na TVM
potrzebuje zrobic pomiary obu glosnikow w tej samej obudowie, przy tych samych ustawieniach. inaczej nie bede mial pojecia jak dopasowac np efektywnosci itp
Zamieszczone przez ramid Zobacz postapiszesz, że szykuje się MTM na ARN 150+ mission to głosniki będziesz miał u siebie?
Zamieszczone przez ramid Zobacz postaNie wiem ile by to kosztowało, przesyłka?
o koszta sie nie martw. nie jestem tak dobry zeby kasowac za to :p
Skomentuj
-
Zastanawiam się, czy zamiast WM STXa nie zamontować takiego głośnika HECO o wymiarach prawie identycznych. HECO ma o 3dB wyższą efektywność i nieco niższą Fs:
http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=391
Qts też niższa, łatwiej byłoby stosować obudowę BR.
Skomentuj
-
Pozwolę zacytować coś z innego tematu
w drodze sa do mnie nowe tanie GDWK
jednak to nie jest juz ta sama PJtka - kopulka jest tam taka sama jak w AWXie!
porownanie jak tylko je dostanePreamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postanie mam dobrej wiadomosci dla tych ktorzy kupili juz nowa wysokotonowke...
wiecej szczegolow jak zrobie zdjecia
Skomentuj
Skomentuj