Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz z zabezpieczeniem głośników - projekt by taz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przetestowane, nie wytrzymałem :P Działa.
    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Dla osób biorących udział w zamówieniu http://diyaudio.pl/showthread.php/25...5%82ytki-I-AMP zamieszczam paczkę ze schematem, wyglądem PCB oraz listą drobnicy :)

Przy montażu pcb sugeruję zdublować zworki od pomocniczych napięć, zaznaczyłem je na obrazku. Gdybym wiedział, że pcb będzie dwustronne to te dwie ścieżki byłyby szersze. Pozostałych zworek nie trzeba dublować.

Pamiętajcie o maks mocy traconej na tranzystorach od dodatkowych napięć. Bez radiatora maks co można wycisnąć z obudowy TO220 to < 2W.

W BOMie wypisałem 4 typy przekaźników. Oczywiście nie są to jedne jedyne jakie można zastosować. Generalnie cewka musi być zasilana z 24 VDC, styk może być pojedynczy lub podwójny, zwierny lub przełączany. Jakby co to pytajcie :)

Nowy płytka uwzględnia zauważone felery z wcześniejszej edycji. Dodałem drugi przekaźnik dla tych, którym mało watów :) Zmienione zostały złącza, tak aby można było użyć przewodów o większym przekroju. Dodatkowo zmieniła się pozycja elementów od pomocniczych napięć, będzie łatwiej przykręcić kawałek aluminium do sprawnego chłodzenia krzemu :)
      Załączone pliki
      Last edited by taz; 17.06.2015, 20:58.
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

A tak wygląda złożony PSU na częściach z ZZ :)

R2,R3 wlutowałem od spodu. Od biedy ceramiczne 5W wejdą tak samo jak R1,R4, ale jest trochę zabawy :)

https://www.flickr.com/photos/125677...57652284372150
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Gdyby ktoś szukał odpowiedniego termistora http://www.tme.eu/pl/details/640-100...le100e3104jb0/ :)
          Grado SR125i

Skomentuj

Witam, poskładałem zasilacz i pojawił sie jeden problem, po podłączeniu zasilania- po ok. 4 sek. włącza sie przekaźnik po czym od razu sie wyłącza na 2 sek. i tak w kółko, podejrzewam któreś z zabezpieczeń w tym momencie działa. Gdzie szukać rozwiązania?

Skomentuj

Sprawdź czy nie masz gdzieś zwarcia okolice zabezpieczenia CURx oraz TEMPx. Pokaż też jakieś zdjęcie w dobrej jakości.
              Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Wygląda to już trochę "drastycznie" z tego względu, że kilka elementów już przelutowałem, między innymi tranzystory.

Last edited by avertim12; 26.07.2015, 13:27.

Skomentuj

Płytkę masz podtrawioną. Przemyj porządnie IPĄ, później zrób porządne zdjęcia, spakuj je do .rar/.zip i wstaw na forum.
                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Problem rozwiązał się sam po podłączeniu właściwego trafa- 2x58v. Na próbę było 2x24v i to właśnie z nim były kłopoty.
                    Dzięki wielkie i pozdrawiam.

Skomentuj

Do napięcia zasilania trzeba dobrać diodę zenera, która jest w częsci odłączania kolumn przy wyłączaniu zasilania. Ja dałem tą diodę za dużą (jak pamiętam to 35V) i przy głośniejszym słuchaniu był spadek napięcia na trafie i odłączało mi kolumny. Zmieniłem ją na mniejsze napięcie i problem zniknął.

Skomentuj

Jak widac u mnie na płytce też wlutowana na sztywno, poki co 33v, jutro przetestuje dokładniej ten zasilacz.

Skomentuj

Jeśli chce użyć trafa 2x24v to co muszę zmienić w zabezpieczeniu diodę D3? Jesli tak to na jaką wartość? Dzięki z góry.

Skomentuj

Zmień D4 na wersję 20V.
                            Grado SR125i

Skomentuj

Jakie zadanie maja kondesatory C5-C8? Co sprawi zastosowanie mniejszych lub wiekszych kondensatorów?
                              Last edited by CzorńyLiseł; 30.09.2015, 23:17.

Skomentuj

Te kondensatory filtrują zasilanie. Ich pojemność jest uzależniona od tego jaki chcesz mieć poziom tętnień napięcia wyjściowego przy danej mocy pobieranej z zasilacza. Generalnie to przy słabym wzmacniaczu możesz śmiało wlutować kondensatory o pojemności 4700 uF czy 6800 uF. A jak masz rozmach :) to i 22 mF można wcisnąć. Uważaj tylko na raster (10 mm) i maksymalną średnicę (35 mm).
                                Grado SR125i

Skomentuj

A ile to ma max. V i Watów oraz czy jest możliwość dodania układu płynnej regulacji V i jak to zrobić. (wydrukowanie płytki to dla mnie nie problem wiec sie pytam tylko jakby to teoretycznie dodać w schemacie)

Skomentuj

Maksymalne napięcie jakie można wycisnąć to +/- 100 VDC, ale wiąże się to z kilkoma przeróbkami w zasilaczu. Ja bym nie wykraczał poza +/-80 VDC, co i tak wymaga zastosowania elektrolitów na wyższe napięcie oraz zamontowania radiatorów na T1,T2 i T3. Nie ma możliwości dodania płynnej regulacji napięcia.
                                    Grado SR125i

Skomentuj

Panowie co może być przyczynom nie działania opóźnionego załączania? Po włączeniu przekaźnik od razu zaskakuje, po podaniu DC na wyjście głośnikowe rozłącza i momentalnie (po zaniku dc) włącza przekaźnik. Tranzystor BD243C jest mocno ciepły, da się trzymać ale lekko parzy. Drugie pytanie to diody na railach zasilania po odłączeniu trafa z prądu świecą jeszcze przez ok. 20 min tak ma być? Trafo 2x32V AC.

Skomentuj

przez diody i ich rezystory rozładowują się kondensatory. Diody świecą dopóki masz na kondensatorach jeszcze ładunek. Jak piszesz działa Ci zabezpieczenie prze składową stała. A opóźnione załączanie głośników masz przy właczaniu wzmacniacza. Wg mnie jest OK.

Skomentuj

Źle mnie zrozumiałeś - przekaźnik załącza się momentalnie po włożeniu wtyczki do kontaktu, czyli nie ma opóźnienia. Reszta działa bez zarzutów.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X