Z rozpędu zrobiłem oba fronty takie same :P
Mam jeszcze pytanie dotyczące wytłumienia. W pierwszym poście na zdjęciu kolumny jest pokazane wytłumienie komory woofera matą bitumiczną i watą. Taki zabieg należy wykonać tylko na górze, dole i tylnej ściance? Praktycznie wszystko już mam gotowe, tylko nie wiem jak zabrać się za to wygłuszanie.
Ja również mam pytanie w sprawie wytłumienia. Czy stosowaliście w komorze woofera samą mate bitumiczną bez filcu? Lata temu kupiłem coś takiego do wygłuszenia auta ale nie wykorzystałem i leżało mi to w piwnicy.
Pawel S. dzięki za odpowiedź, więc nakleje na tą mate bitumiczna filc i na to jeszcze wełna dojdzie ale z nią to na słuch. Jeszcze jedno pytanie do osób mające już złożony zestaw ile dawaliście i jakie wzmocnienia przy płycie 16mm.
Sprawa rozmieszczenia cewek w zwrotnicy. Starałem się w miare możliwości uwzględnić wiadomości ze strony którą tu w tym wątku znalazłem ale chcę się upewnić czy jest poprawnie. Co myślicie o tym? Elementy na razie są tylko zamocowane do listewki.
Ja na razie wytłumienia żadnego nie mam. Kolumny grają całkiem fajnie. Nawet nie wiem czy coś jest nie tak z dźwiękiem, bo mi się podoba takie granie. Możliwe, że z czasem się to zmieni to pobawię się z tym wytłumieniem.
Ja mam płytę 19mm i nie mam żadnych wzmocnień.
Co do zwrotnicy to: skoro nikt nie pisze, że jest źle to chyba każdemu wydaje się że jest dobrze. Mnie wydaje się, że może tak być.
Moje dla przykładu wyglądają tak jak na zdjęciu niżej. Mnie podoba się dźwięk, to chyba jest OK :P
No to ruszam dalej z pracami. Dam dla bezpieczenstwa pare dyskretnych wzmocnien. Poza tym na front dojdą dwie płyty hdf by zrobić tzw. sztuczny frez. Przed tym czeka mnie dużo szlifowania i równania bo dostałem nie równo wycięte płyty...
Witam mam kilka pytań odnośnie budowy tych kolumn.
Mam zamiar budować czwartą opcje na kopułce stx-a i teraz tak na części od średniotonowego i wysoko chciałem zastosować wszystkie kondy ze strony stx-a z oznaczeniem PET tylko C4 miałby być taki z polinka 001-0032 Kon. 8,20μF 100VDC 10% ELE. NP T105 śr-13/ 26mm. poziomy czy może tak zostać?
Rezystory mogą być takie 002-0802 Rez. 10,00Ω 10W 5% drut.cer. SQP Ty-Ohm wym.48/10/10 końc.Cu/Sn 0,8/31
Czy opłaca się brać jakieś inne jak tak to jakie?
Czytałem trochę że można zastosować w większości projektów zamiast PCX-a głośnik ALX i pytanie czy w tym przypadku można to zrobić bez zmian w zwrotnicy ?
Czytałem trochę że można zastosować w większości projektów zamiast PCX-a głośnik ALX i pytanie czy w tym przypadku można to zrobić bez zmian w zwrotnicy ?
ja bym tego tak nie generalizowal
ALX jest lagodniejszy i ma inna efektywnosc. raczej bym skorygowal zwrotnice
Rezystory mogą być takie 002-0802 Rez. 10,00Ω 10W 5% drut.cer. SQP Ty-Ohm wym.48/10/10 końc.Cu/Sn 0,8/31
Czy opłaca się brać jakieś inne jak tak to jakie?
na GDWK bierz 5w
nie wiem jakie moce sie wydzielaja na srednim, ale bym wzial jednak 10w
tez bym bral metalizowane (mox)
Niestety na stronie STX-a nie jest dostepny taki elektrolityczny i pytanie czy jest sens łączyć 2 PET 3,9 i 4,3 równolegle i dopłacać czy brać tego elektrolita z polinka?
Mam też pytanie czy ten kondensator C2 musi być PET czy brać elektrolita bipolarnego od STX-a, różnica na 2 to 40 zł i czy jest po prostu sens tyle dopłacać?
Mam też pytanie czy ten kondensator C2 musi być PET czy brać elektrolita bipolarnego od STX-a, różnica na 2 to 40 zł i czy jest po prostu sens tyle dopłacać?
jakas tam roznica jest. ale watpie zeby az tak duza zeby doplacac te 40zl
kup elektrolit z stx
To znów ja. Prace pomału posuwają się na przód ale doszedłem do wniosku, że nie mam pożądanego wzmacniacza by zasilić Fx-a. To znaczy moc jest ale daremna jakość. Co plecacie z DIY do tych kolumn, może hybryda kolego borys?
Skomentuj