Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

UWAGI MODERATORA

Dako333 znudziło ci sie pisanie?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wskazówka
      I tego się trzymaj

Skomentuj

UWAGI MODERATORA

Za ten post jedynie zwróciłem ci uwagę
        Ostrzeżenie dostałeś za inny post

Ale widzę, ze nadal się niczego nie nauczyłeś
        Brak wygasającego lub offtop oznaczenia posta!
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z rozpędu zrobiłem oba fronty takie same :P
          Mam jeszcze pytanie dotyczące wytłumienia. W pierwszym poście na zdjęciu kolumny jest pokazane wytłumienie komory woofera matą bitumiczną i watą. Taki zabieg należy wykonać tylko na górze, dole i tylnej ściance? Praktycznie wszystko już mam gotowe, tylko nie wiem jak zabrać się za to wygłuszanie.

Skomentuj

Ja również mam pytanie w sprawie wytłumienia. Czy stosowaliście w komorze woofera samą mate bitumiczną bez filcu? Lata temu kupiłem coś takiego do wygłuszenia auta ale nie wykorzystałem i leżało mi to w piwnicy.

Skomentuj

ta mata dobrze tlumi drgania obudowy, ale nie pomoze nic na tlumienie fal w srodku

Skomentuj

Pawel S. dzięki za odpowiedź, więc nakleje na tą mate bitumiczna filc i na to jeszcze wełna dojdzie ale z nią to na słuch. Jeszcze jedno pytanie do osób mające już złożony zestaw ile dawaliście i jakie wzmocnienia przy płycie 16mm.

Skomentuj

Sprawa rozmieszczenia cewek w zwrotnicy. Starałem się w miare możliwości uwzględnić wiadomości ze strony którą tu w tym wątku znalazłem ale chcę się upewnić czy jest poprawnie. Co myślicie o tym? Elementy na razie są tylko zamocowane do listewki.

Skomentuj

Ja na razie wytłumienia żadnego nie mam. Kolumny grają całkiem fajnie. Nawet nie wiem czy coś jest nie tak z dźwiękiem, bo mi się podoba takie granie. Możliwe, że z czasem się to zmieni to pobawię się z tym wytłumieniem.

Skomentuj

luqasz1 jaką grubość płyt wykorzystaleś i jak umiejscowiłeś wzmocnienia?

Skomentuj

Ja mam płytę 19mm i nie mam żadnych wzmocnień.
                        Co do zwrotnicy to: skoro nikt nie pisze, że jest źle to chyba każdemu wydaje się że jest dobrze. Mnie wydaje się, że może tak być.
                        Moje dla przykładu wyglądają tak jak na zdjęciu niżej. Mnie podoba się dźwięk, to chyba jest OK :P
                        Last edited by luqasz1; 05.01.2016, 21:41.

Skomentuj

No to ruszam dalej z pracami. Dam dla bezpieczenstwa pare dyskretnych wzmocnien. Poza tym na front dojdą dwie płyty hdf by zrobić tzw. sztuczny frez. Przed tym czeka mnie dużo szlifowania i równania bo dostałem nie równo wycięte płyty...

Skomentuj

Witam mam kilka pytań odnośnie budowy tych kolumn.
                            Mam zamiar budować czwartą opcje na kopułce stx-a i teraz tak na części od średniotonowego i wysoko chciałem zastosować wszystkie kondy ze strony stx-a z oznaczeniem PET tylko C4 miałby być taki z polinka 001-0032 Kon. 8,20μF 100VDC 10% ELE. NP T105 śr-13/ 26mm. poziomy czy może tak zostać?
                            Rezystory mogą być takie 002-0802 Rez. 10,00Ω 10W 5% drut.cer. SQP Ty-Ohm wym.48/10/10 końc.Cu/Sn 0,8/31
                            Czy opłaca się brać jakieś inne jak tak to jakie?
                            Czytałem trochę że można zastosować w większości projektów zamiast PCX-a głośnik ALX i pytanie czy w tym przypadku można to zrobić bez zmian w zwrotnicy ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kaziu Zobacz posta
                              Czytałem trochę że można zastosować w większości projektów zamiast PCX-a głośnik ALX i pytanie czy w tym przypadku można to zrobić bez zmian w zwrotnicy ?
                              ja bym tego tak nie generalizowal
                              ALX jest lagodniejszy i ma inna efektywnosc. raczej bym skorygowal zwrotnice

tylko C4 miałby być taki z polinka 001-0032 Kon. 8,20μF 100VDC 10% ELE. NP T105 śr-13/ 26mm. poziomy czy może tak zostać?
                              a nie ma w stx takiego bipolara?
                              te czarne bipolary w stx sa lepsze niz te polinkowskie! te z polinka bardziej szumia/sycza

Rezystory mogą być takie 002-0802 Rez. 10,00Ω 10W 5% drut.cer. SQP Ty-Ohm wym.48/10/10 końc.Cu/Sn 0,8/31
                              Czy opłaca się brać jakieś inne jak tak to jakie?
                              na GDWK bierz 5w
                              nie wiem jakie moce sie wydzielaja na srednim, ale bym wzial jednak 10w
                              tez bym bral metalizowane (mox)

Skomentuj

Niestety na stronie STX-a nie jest dostepny taki elektrolityczny i pytanie czy jest sens łączyć 2 PET 3,9 i 4,3 równolegle i dopłacać czy brać tego elektrolita z polinka?
                                Mam też pytanie czy ten kondensator C2 musi być PET czy brać elektrolita bipolarnego od STX-a, różnica na 2 to 40 zł i czy jest po prostu sens tyle dopłacać?
                                Last edited by kaziu; 21.01.2016, 20:58.

Skomentuj

pewnie ze bierz gdzie taniej (nie zagladalem na strone stx)

Mam też pytanie czy ten kondensator C2 musi być PET czy brać elektrolita bipolarnego od STX-a, różnica na 2 to 40 zł i czy jest po prostu sens tyle dopłacać?
                                  jakas tam roznica jest. ale watpie zeby az tak duza zeby doplacac te 40zl
                                  kup elektrolit z stx

Skomentuj

C2 to już znaczny koszt, i tu możesz dać elektrolit.
                                    Prędzej znudzą się Tobie STX-y zanim ten kond wyschnie i zmieni swoją pojemność.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Prędzej znudzą się Tobie STX-y zanim ten kond wyschnie i zmieni swoją pojemność.
                                      Mam kondensatory elektrolity bipolary, ktore maja po 30 40 lat i trzymaja swoje wartosci :)

Skomentuj

U mnie zatrzymało się na tym etapie:

Maty bitumiczne oklejone, na to jeszcze przyjdzie wygłuszenie ale to dopiero później.

Skomentuj

To znów ja. Prace pomału posuwają się na przód ale doszedłem do wniosku, że nie mam pożądanego wzmacniacza by zasilić Fx-a. To znaczy moc jest ale daremna jakość. Co plecacie z DIY do tych kolumn, może hybryda kolego borys?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X