jakby ktos wycinal sobie fronty CNC niech uwaza na maly bład w projekcie pomiedzy frontem zewnetrznym a wewnetrznym jesli chodzi o odleglosc pomiedzy glosnikiem basowym a tunelem br- (odległość 473mm front zew. front wew. 475mm) mnie czeka teraz niestety niwelowanie tej roznicy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
ta030wa07 + fw146 + seas l22rn4xp lub dayton rs225 - projekt by raven1985
Collapse
X
-
Jak to jest z tym basem w tym projekcie? Faktycznie brakuje mu kopa?
Zamieszczone przez wydra9 Zobacz postaJesli chodzi o ten slaby bass w konstrukcji, to przy swojej zabawie ze zwrotnicami spostrzeglem jedna rzecz, mianowicia montowanie kondensatora o duzej pojemnosci rownolegle z glosnikiem basowym powodowalo zanik kopa bas byl fajny szczegolowy ale bylo brak kopa, miesa. Raven1985 czy moglbys to sprawdzic wymontowujac kondensator z basowca na chwile i zostawic sama cewke i sprawdzic czy bas sie poprawi aby potwierdzic albo obalic moje spostrzezenia? W moim przypadku charakteeystyka nie zmienila sie procz tego ze zbocze bylo lagodniejsze ale to nie powoduje przeciez miesistego pelnego basu. Pozdrawiam
- - - - - aktualizacja - - - - -
Spostrzeglem to gdy robilem zwrotnice dla kumpla do bardzo tanich marketowek z kondensatorem bipolarnym na gwizdku i tyle gdy wymodzilem bardziej zaawansowana zwrotnice bylo super ale kumpel powiedzial ze wczesniej byl lepszy bass,gdy wyjalem kondensator bas powrocil chodzi o samo mieso i wykop z tym ze u mnie to byl filtr zobla i mialem kondensator 33uF, byc moze to tylko zbiek okolicznosci w moim przypadku
Raven co myślisz o tym kondensatorze?
Skomentuj
-
Przepraszam za odgrzanie kotleta, ale z racji że kotlet chwalony, a ja się za niego biorę. Część przetworników już w drodze.
Tak więc mam kilka pytań.
1. Poprawnie rozumuje, że preferowana przez Twórcę projektu zwrotka określona jako 'nieaudiofilska' nie wymaga pochylenia kolumn?
2. Podane są objętości 14l i 35l dla seasa, a z wymiarów skrzynki, nie uwzględniając bassreflexu i wzmacniającej ramki wychodzi jakieś 47,5. Czyli, że ma być 14+33,5?
3. Czy zmiana przekroju skrzynek z prostokatnej na trapezowa przy zachowaniu wymiarów frontu wymaga przeprojektowania zwrotnic?
4. Przeniesienie bassreflexu na tylną ściankę lub dno jest możliwa bez zmiany zwrotnic?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
W tytule tematu jest literówka - ta zamiast tw. Może da się to poprawić, bo wielu handlujących tym zestawem powiela ten błąd 😁.Last edited by głuchy; 31.01.2018, 22:15.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez głuchy Zobacz postaCzy zachować położenie bassreflexu jeśli przesunął bym głośnik niskotonowy 10cm w dół
Skomentuj
-
Właśnie nie wiem.
Myślałem o zmianie przekroju na cos podobnego do 'lutio' (zachowując wygląd frontu przynajmniej w górnej części). Zwiekszy to jego pole, więc wymagane 35l uzyskam na mniejszej wysokości. Na dnie kolumny byłoby miejsce na zwrotnice. Mógłbym zachować proporcje wstawiając przegrodę, ale mimo wszystko chciałbym obniżyć o kilka cm położenie głośnika niskotonowego. Bassreflex powinien trzymać dystans od spodu kolumny?, od głośnika? a może przesunąć go do góry o te samą wartość?
Z góry dziękuję
Skomentuj
-
Chwilowy problem z programem graficznym, więc posiłkując się paintem i zamieszczonym przez autora projektu zrzutem z inventora(?)...
Pytanie 1.
Jeśli przesunę bassreflex 10cm w dół to czy zmienia się położenie bass reflexu?
Jeśli popłynę dalej i zwiększę głębokość dodając przegrody jak zaznaczono i podnosząc dno tak aby zachować objętość 35l ( i uzyskać przestrzeń pod zwrotnicę na dnie kolumny), to gdzie umiejscowić bassreflex tak aby nie grzebać przy zwrotnicy? Jest to w ogóle możliwe?
Czy długość bassreflexu ulegnie zmianie przy którejś z modyfikacji?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez głuchy Zobacz postaDla uściślenia, wymiar mierzony od osi wlotu (nie jego krawędzi?) do najbliższej przeszkody.
Zamieszczone przez głuchy Zobacz postaJest jakieś minimum dla odległości od głośnika?
Skomentuj
-
Jesli obnizysz blisko podlogi port i niski to moze podciagnac troche pasmo w jego zakresie przez podbicie fal od podlogi. Nawet zrobilbym taka wersje przedniej sciany i normalna dla porownania ale nieprzyklejal na stale, tylko przykrecil (jakas cienka guma czy cos takiego by uszczelnic) na probe bo ktos pisal ze brakuje mu basu. Tez, zaleznie co uzyjesz jako wygluszenie i jego ilosc moze miec wplyw na ilosc i jakosc basu (gabka, 'wata'). Jesli zrobisz troche wieksza bude mozna ja nizej lub inaczej zestrojic. Jak zaduza, a przednia sciana jest nie przyklejona, to nie problemu by przesunac dno obudowy przyklejajac nowa plyte troche wyzej i wypelniajac puste miejscu ponizej piaskiem. Troche szalone pomysly z mojej strony, moze i cos pomoga, co wy na to.
Skomentuj
-
Dzień Dobry.
Na wstępie chciałbym bardzo podziękować za ten projekt i wyrazić swój podziw dla wszystkich, którzy się udzielają na forum. To robi ogromne wrażenie na mnie oraz wszystkich znajomych, którym rekomenduję to miejsce. Wielki szacunek !
Ten zestaw gra u mnie od ponad dziewięciu lat, wykonany przez kolegę z pracy (któremu jestem wdzięczny do dzisiaj). Niezmiennie wywołuje mój uśmiech, brzmienie gitar elektrycznych jest naprawdę wspaniałe !
Wczoraj zauważyłem, że w jednej z kolumn wycięło całkowicie wysokie tony. Zamiana kabli, kanałów wskazała wyraźnie na kolumnę, Przełożyłem Wavecory między kolumnami. żeby sprawdzić czy głośnik padł. Nie padł, na szczęście. A więc coś w zwrotnicy zapewne. Czy jest szansa, że ktoś wskaże podejrzanego i naprowadzi na sposób sprawnej naprawy ? Bardzo dziękuję z góry i pozdrawiam !
Skomentuj
Skomentuj