Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX T.10.200.8.ALX lub PCX + STX W.18.200.8.MCX lub FGX 2 drożny - projekt by Branża
Collapse
X
-
Odpalilem. Front na wkręty. Głośniki grają w miarę poprawnie jak na pierwszy szok że grają w ogóle.. W porównaniu do Radmora LS-10:
- cichsze (nieszczelne?)
- góra faktycznie detaliczna
- radmor gra "tłusto", mój dość sucho
- słaby bas w pewnych rejestrach, ale schodzi niżej co słyszę w pewnym szczególe Frozen Madonny
Pytania i tym razem uprzejmie proszę o pomoc:
- czy to co powyżej jest spowodowane nieszczelnością?
- że zwrotki głośniki są połączone bez lutowania kabelkami 2x1.5 - jak je montować skoro nie przechodzą przez dziury?
- słaby lut całej zwrotki?
Last edited by mkralias; 27.11.2018, 21:56.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mkralias Zobacz postaW porównaniu do Radmora LS-10:
- cichsze (nieszczelne?)
Zamieszczone przez mkralias Zobacz posta- radmor gra "tłusto", mój dość sucho
- słaby bas w pewnych rejestrach, ale schodzi niżej co słyszę w pewnym szczególe Frozen Madonny
Te monitory mają wyrównane pasmo.
Zamieszczone przez mkralias Zobacz posta- że zwrotki głośniki są połączone bez lutowania kabelkami 2x1.5 - jak je montować skoro nie przechodzą przez dziury?
- słaby lut całej zwrotki?
Skomentuj
-
Połączenie zwrotki wygląda OK - chociaż nie wszystko widać bo zdjęcia są źle skadrowane a druciki wszędzie luźne.
Postaraj się i weź to jakoś po ludzku polutuj. Ma byś schludnie, druciki skręcone przed zlutowaniem. nadmiary odcięte. kable przylutowane do punktów lutowniczych. Skręcić drucikiem to Sobie można bombki na choince :)
obudowa musi być szczelna i nie ma wibrować jak gra ... Jak dmucha i wibruje to znaczy że jest żle.
Skomentuj
-
Te monitory mają wyrównane pasmo.
- wiem, absolutnie się nie uprzedzam bo wiem jaki jest problem dla ucha się przestawić - stare nie muszą być wcale lepsze
Nie rozumiem pytania.[/QUOTE]
- uszy w głośnikach mają takie malutkie dziurki i pewnie się nie znam ale chciałem przewlec kabelek - nie wchodzimusiałem rozwarstwić na "Y"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz posta.......Skręcić drucikiem to Sobie można bombki na choince :)
obudowa musi być szczelna i nie ma wibrować jak gra ... Jak dmucha i wibruje to znaczy że jest żle.
- no właśnie wibruje i to mnie dziwi - ten referencyjny dla mnie radmor nic nie ma usztywnionego a wibruje mniej (!?); pytanie praktyczne dwa:
1. pod W18 zrobiłem wręgę na krzyż - widzę że inni łączą tylko długie ścianki - u mnie poprzeczka wypada nad kanałem b-r - może to mieć ujemny wpływ na bas?
2. jako że robię kolumnę - połowa niej jest odcięta na monitor - drugą połowę także włożę dwie pełne wręgi - powstaną pod monitorem trzy komory; czy upychać w nie szmaty a na dół jakieś obciążenie z piasku? - jak skleję to potem będzie ciężko coś zmienić..
Skomentuj
-
Głośniki bez ze n. Hdf już stoją i grają.
Tak, są najlepsze jakie miałem dotychczas i jak twierdzi żona mniej drażnią tonalnie niż 3way brata za 3kola..
A basu jest wręcz za dużo. Thunder Imagin Dragona miażdży. Możdżer omamia jak zamkniesz oczy dźwięk rozpływa się pięknie (a jak bahorki pójdą spać to już w ogóle). Jestem z 100% zadowolony. Teraz tylko wygląd zewnętrzny. Chyba będą szare:)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mkralias Zobacz posta- cichsze (nieszczelne?)
- góra faktycznie detaliczna
- radmor gra "tłusto", mój dość sucho
Zaprojektowałem pod nie wzmacniacz, który koryguje tę niedogodność - teraz jest super :-) Szczegóły mojego projektu znajdziesz: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3533238.html Sporo tam o nich napisałem a jakieś rozwiązanie "problemu" musiałem znaleźć bo 3 z zestawów, które robiłem to prezenty dla osób z rodziny, które nie zrozumieją, że "bas schodzi nisko ale jest go mało". Jak oglądają film to ma być "BUM" i koniec :-) Detaliczność średnicy i wysokich zaczną może doceniać po roku korzystania ...
Dziękuję też "branży" za udostępnienie tego projektu.
Jeden z ukończonych zestawów wygląda tak:
Drugi "testowy":
Ważne też aby tweeter podłączyć "odwrotnie" czyli "minus" do "plusa" co początkowo mimo, że patrzałem na schemat to mi umknęło.Last edited by katakrowa; 25.12.2018, 22:53.
Skomentuj
-
Elektrycznie jest dobrze*. Ale mogłeś, nie odwzorowując sztywno schematu w rozmieszczeniu elementów zrobić całość ładniej wizualnie.
Czyli.
1. Układasz elementy w jakimś ładzie (cewki oczywiście odpowiednio oddalone). Bez pustych placków.
2. Łączysz wg schematu, co nie znaczy że dokładnie wg przebiegu linii na schemacie ideowym.
Możesz łączyć przewodem, niekoniecznie "punkt w punkt".
Dobrze byłoby dać jakieś piny we / wy mocowane do podłoża, zamiast lutować przewody do wyprowadzeń elementów.
*Chwila, chyba polaryzacja tweetera jest odwrócona, czyli do masy podłącz jego plus.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez hi-fi Zobacz posta*Chwila, chyba polaryzacja tweetera jest odwrócona, czyli do masy podłącz jego plus.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Branża Zobacz postaDla pewności każdy wychwyci zmianę na słuch ( dziura w miejscu podziału )
Natomiast zgadzam się z tym, że niech każdy podłączy jak mu się podoba, bo to on tych kolumn będzie słuchał.
Ciężko opisać dźwięk, bo każdy inaczej słyszy.
Jeśli dobrze ustawimy sprzęt a pomieszczenie jest w miarę poprawne akustycznie, to różnica między połączeniem poprawnym a złym jest taka, że gdy podłączymy źle to dźwięk na froncie będzie "rozmyty", scena będzie delikatnie szersza i będziemy słyszeć "pseudo soround".
Przy podłączeniu poprawnym dźwięk będzie bardziej w środku, zwarty, będzie miał więcej energii, instrumenty nie będą się zlewać, ogólny dźwięk będzie mniej denerwujący, "spokojniejszy".
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jaku_z_jelcza Zobacz postaWitam!
Waham sie między tymi obudowami 16l a obudowami 19l, wyższymi 1m wysokości. Porównywał je ktoś?? Z których jest więcej basu? Bo 16l jeszcze zmieszcze na półkach ale 19l to już nie ma szans i wole zrobić je jako podłogowe
Generalnie te kolumny grają bardzo przyzwoicie - mnie ich brzmienie się bardzo podoba na większości rodzajów muzyki. A jeśli już będziesz musiał posłuchać tego techno to lekko korektor na 50Hz podbijesz i będzie "pełnia szczęścia". Oczywiście są kolumny co tego szczęścia dają więcej ale też więcej kosztują.
Skomentuj
-
Złożyłem pierwszą kolumnę gra jak dla mnie świetnie. Muszę jeszcze skleić ostatnią ściankę, następnie wykończenie zewnętrzne i tutaj się jeszcze zastanawiam czy robić te fazowania na rogach (żona chciałaby z gładkim czołem) dlatego chciałem dopytać, głośniki mam wpuszczone na gładko z płytą i zastanawiam się czy mógłbym czoło wykleić całe czarną pleksą (wiem ciężka w utrzymaniu czystości) czy może to powodować jakieś zakłócenia w odbiorze dźwięków. Grubość pleksy 3mm, fotki dla zobrazowania.
Zamieszczone przez hi-fi Zobacz posta*Chwila, chyba polaryzacja tweetera jest odwrócona, czyli do masy podłącz jego plus.
Fotka drugiej zwrotnicy, myślę że lepiej wyszło.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomcio.13 Zobacz postaczy może to powodować jakieś zakłócenia w odbiorze dźwięków
Skomentuj
Skomentuj