Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX T.10.200.8.ALX lub PCX + STX W.18.200.8.MCX lub FGX 2 drożny - projekt by Branża

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Alx+fgx. Tak jest ok? Lutować?

Skomentuj

Odpalilem. Front na wkręty. Głośniki grają w miarę poprawnie jak na pierwszy szok że grają w ogóle.. W porównaniu do Radmora LS-10:
      - cichsze (nieszczelne?)
      - góra faktycznie detaliczna
      - radmor gra "tłusto", mój dość sucho
      - słaby bas w pewnych rejestrach, ale schodzi niżej co słyszę w pewnym szczególe Frozen Madonny
      Pytania i tym razem uprzejmie proszę o pomoc:
      - czy to co powyżej jest spowodowane nieszczelnością?
      - że zwrotki głośniki są połączone bez lutowania kabelkami 2x1.5 - jak je montować skoro nie przechodzą przez dziury?
      - słaby lut całej zwrotki?

Last edited by mkralias; 27.11.2018, 21:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkralias Zobacz posta
        W porównaniu do Radmora LS-10:
        - cichsze (nieszczelne?)
        Nie, po prostu Radmory zapewne są mniej filtrowane, dlatego grają głośniej.

- słaby bas w pewnych rejestrach, ale schodzi niżej co słyszę w pewnym szczególe Frozen Madonny
        W Radmorach zapewne podbity wyższy bas, dlatego jest go "więcej".
        Te monitory mają wyrównane pasmo.

- że zwrotki głośniki są połączone bez lutowania kabelkami 2x1.5 - jak je montować skoro nie przechodzą przez dziury?
        - słaby lut całej zwrotki?
        Nie rozumiem pytania.

Skomentuj

Połączenie zwrotki wygląda OK - chociaż nie wszystko widać bo zdjęcia są źle skadrowane a druciki wszędzie luźne.
          Postaraj się i weź to jakoś po ludzku polutuj. Ma byś schludnie, druciki skręcone przed zlutowaniem. nadmiary odcięte. kable przylutowane do punktów lutowniczych. Skręcić drucikiem to Sobie można bombki na choince :)

obudowa musi być szczelna i nie ma wibrować jak gra ... Jak dmucha i wibruje to znaczy że jest żle.

Skomentuj

Te monitory mają wyrównane pasmo.
            - wiem, absolutnie się nie uprzedzam bo wiem jaki jest problem dla ucha się przestawić - stare nie muszą być wcale lepsze

Nie rozumiem pytania.[/QUOTE]
            - uszy w głośnikach mają takie malutkie dziurki i pewnie się nie znam ale chciałem przewlec kabelek - nie wchodzi musiałem rozwarstwić na "Y"

Skomentuj

Konektory w głośnikach są na wsówki. Możesz zalutować do tego przewody.

Głośniki muszą się jeszcze "wygrzać". Na początku nie grają tak jak powinny bo są jeszcze świeże.
              Last edited by Adzik94; 28.11.2018, 06:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                .......Skręcić drucikiem to Sobie można bombki na choince :)

obudowa musi być szczelna i nie ma wibrować jak gra ... Jak dmucha i wibruje to znaczy że jest żle.
                - wiem że brzydko ale musiałem sprawdzić czy zagra i nie ma babola na połączeniach - muszę się postarać
                - no właśnie wibruje i to mnie dziwi - ten referencyjny dla mnie radmor nic nie ma usztywnionego a wibruje mniej (!?); pytanie praktyczne dwa:
                1. pod W18 zrobiłem wręgę na krzyż - widzę że inni łączą tylko długie ścianki - u mnie poprzeczka wypada nad kanałem b-r - może to mieć ujemny wpływ na bas?
                2. jako że robię kolumnę - połowa niej jest odcięta na monitor - drugą połowę także włożę dwie pełne wręgi - powstaną pod monitorem trzy komory; czy upychać w nie szmaty a na dół jakieś obciążenie z piasku? - jak skleję to potem będzie ciężko coś zmienić..

Skomentuj

2. Dawaj piach :thumbup:

Skomentuj

już się suszy - prosto z budowy :)

Skomentuj

Głośniki bez ze n. Hdf już stoją i grają.
                      Tak, są najlepsze jakie miałem dotychczas i jak twierdzi żona mniej drażnią tonalnie niż 3way brata za 3kola..
                      A basu jest wręcz za dużo. Thunder Imagin Dragona miażdży. Możdżer omamia jak zamkniesz oczy dźwięk rozpływa się pięknie (a jak bahorki pójdą spać to już w ogóle). Jestem z 100% zadowolony. Teraz tylko wygląd zewnętrzny. Chyba będą szare:)

Skomentuj

- cichsze (nieszczelne?)
                        - góra faktycznie detaliczna
                        Walczę z tymi kolumnami już któryś miesiąc z rzędu. Brak basu też mnie w nich irytuje od pierwszego "spotkania" :-) Sięgnąłem jednak po dość drastyczne ale bardzo skuteczne rozwiązanie.
                        Zaprojektowałem pod nie wzmacniacz, który koryguje tę niedogodność - teraz jest super :-) Szczegóły mojego projektu znajdziesz: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3533238.html Sporo tam o nich napisałem a jakieś rozwiązanie "problemu" musiałem znaleźć bo 3 z zestawów, które robiłem to prezenty dla osób z rodziny, które nie zrozumieją, że "bas schodzi nisko ale jest go mało". Jak oglądają film to ma być "BUM" i koniec :-) Detaliczność średnicy i wysokich zaczną może doceniać po roku korzystania ...

Dziękuję też "branży" za udostępnienie tego projektu.

Jeden z ukończonych zestawów wygląda tak:

Drugi "testowy":

Ważne też aby tweeter podłączyć "odwrotnie" czyli "minus" do "plusa" co początkowo mimo, że patrzałem na schemat to mi umknęło.
                        Last edited by katakrowa; 25.12.2018, 22:53.

Skomentuj

Mam prośbę, skończyłem swoją pierwszą zwrotnicę w życiu (na podstawie Waszych obrazków). Chciałbym dopytać czy dobrze zrozumiałem.

Skomentuj

Elektrycznie jest dobrze*. Ale mogłeś, nie odwzorowując sztywno schematu w rozmieszczeniu elementów zrobić całość ładniej wizualnie.

Czyli.
                            1. Układasz elementy w jakimś ładzie (cewki oczywiście odpowiednio oddalone). Bez pustych placków.
                            2. Łączysz wg schematu, co nie znaczy że dokładnie wg przebiegu linii na schemacie ideowym.

Możesz łączyć przewodem, niekoniecznie "punkt w punkt".
                            Dobrze byłoby dać jakieś piny we / wy mocowane do podłoża, zamiast lutować przewody do wyprowadzeń elementów.

*Chwila, chyba polaryzacja tweetera jest odwrócona, czyli do masy podłącz jego plus.

Skomentuj

Dziękuje. Postaram się drugą szt zrobić zgodnie ze sztuką.

Skomentuj

Zamieszczone przez hi-fi Zobacz posta
                                *Chwila, chyba polaryzacja tweetera jest odwrócona, czyli do masy podłącz jego plus.
                                zamieszczałem wzmiankę o polaryzacji ... Powinna być zgodna we wszystkich 4 konfiguracjach. Dla pewności każdy wychwyci zmianę na słuch ( dziura w miejscu podziału )

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                                  Dla pewności każdy wychwyci zmianę na słuch ( dziura w miejscu podziału )
                                  Są tacy (nawet w świecie audio) którzy nie wiedzą o co chodzi z tą fazą (jak tego słuchać, jak wyłapać, czego ma być a czego nie, co się właściwie wtedy dzieje) więc o usłyszeniu kiedy jest podłączone poprawnie, nie ma mowy.
                                  Natomiast zgadzam się z tym, że niech każdy podłączy jak mu się podoba, bo to on tych kolumn będzie słuchał.

Ciężko opisać dźwięk, bo każdy inaczej słyszy.
                                  Jeśli dobrze ustawimy sprzęt a pomieszczenie jest w miarę poprawne akustycznie, to różnica między połączeniem poprawnym a złym jest taka, że gdy podłączymy źle to dźwięk na froncie będzie "rozmyty", scena będzie delikatnie szersza i będziemy słyszeć "pseudo soround".
                                  Przy podłączeniu poprawnym dźwięk będzie bardziej w środku, zwarty, będzie miał więcej energii, instrumenty nie będą się zlewać, ogólny dźwięk będzie mniej denerwujący, "spokojniejszy".

Skomentuj

Witam!

Waham sie między tymi obudowami 16l a obudowami 19l, wyższymi 1m wysokości. Porównywał je ktoś?? Z których jest więcej basu? Bo 16l jeszcze zmieszcze na półkach ale 19l to już nie ma szans i wole zrobić je jako podłogowe

Skomentuj

Zamieszczone przez jaku_z_jelcza Zobacz posta
                                      Witam!

Waham sie między tymi obudowami 16l a obudowami 19l, wyższymi 1m wysokości. Porównywał je ktoś?? Z których jest więcej basu? Bo 16l jeszcze zmieszcze na półkach ale 19l to już nie ma szans i wole zrobić je jako podłogowe
                                      Jeśli rzeczywiście nie ma szans to zrób 16l. Według mnie to 19l wiele nie zmieni. Ze swoim zestawem kombinowałem z dodatkowym wygłuszaniem obudowy i strojeniem B-R. I zmiany w brzmieniu basu były "kosmetczne".
                                      Generalnie te kolumny grają bardzo przyzwoicie - mnie ich brzmienie się bardzo podoba na większości rodzajów muzyki. A jeśli już będziesz musiał posłuchać tego techno to lekko korektor na 50Hz podbijesz i będzie "pełnia szczęścia". Oczywiście są kolumny co tego szczęścia dają więcej ale też więcej kosztują.

Skomentuj

Złożyłem pierwszą kolumnę gra jak dla mnie świetnie. Muszę jeszcze skleić ostatnią ściankę, następnie wykończenie zewnętrzne i tutaj się jeszcze zastanawiam czy robić te fazowania na rogach (żona chciałaby z gładkim czołem) dlatego chciałem dopytać, głośniki mam wpuszczone na gładko z płytą i zastanawiam się czy mógłbym czoło wykleić całe czarną pleksą (wiem ciężka w utrzymaniu czystości) czy może to powodować jakieś zakłócenia w odbiorze dźwięków. Grubość pleksy 3mm, fotki dla zobrazowania.
                                        Zamieszczone przez hi-fi Zobacz posta
                                        Polaryzacji nie odwracałem.
                                        Fotka drugiej zwrotnicy, myślę że lepiej wyszło.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomcio.13 Zobacz posta
                                          czy może to powodować jakieś zakłócenia w odbiorze dźwięków
                                          Sądzę że nie usłyszysz różnicy :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X