Kino będzie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
SBA na START - SB26STC-C000-4 + SB13PFCR25-08 - projekt by Tatami Audio & DIY Spot
Collapse
X
-
Zamieszczone przez arczi87 Zobacz postaTak pełny atmos 7.2.4, w tym dwa suby na SB34SWNRX-S75-6 closed po 100L.
Szkoda że na front nie ma MTM - ów lub coś podobnego na tym secie .
Skomentuj
-
Cześć wszystkim!
Zastanawiam się nad zakupem tego zestawu, mogę prosić o odpowiedź na dwa pytania?
1. Czy będą dobrym wyborem jako samodzielny zestaw do tv (netflix + youtube)? - mały pokój około 16 metrów; dotychczas wystarczający był sam tv, więc wymagania nie są ogromne.
2. Czy możecie pomóc z doborem do nich wzmacniacza do około 500 zł? Jeśli nie model, to chociaż którym markom tańszych wzmacniaczy bliżej się przyjrzeć? Jestem kompletnie zielony w tej sprawie.
Dzięki za wszelaką pomoc,
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Ad.1 - zestaw z pewnością się spisze i mile zaskoczy
Ad.2 - poszukaj jakiegoś PMA-510AE i do tego " KONWERTER OPTYCZNY TOSLINK COAXIAL NA 2x CINCH RCA " - na alledrogo z 40 - 50 zł.
Jak się nie będziesz śpieszył to i PMA-710AE można w dobrej cenie kupić.
Jak byś podniósł trochę budżet to można już fajne amplitunery sieciowe kupić takie jak YAMAHA R-N301 czy ONKYO TX-8050.
Wtedy nie potrzebujesz konwertera i masz dodatkowo radio internetowe.Last edited by toopcool; 13.03.2020, 09:24.
Skomentuj
-
Dzięki bardzo za odpowiedź.
Zajarałem się lekko amplitunerem sieciowym, jednak jak już będę wydawał prawie 2 koła to nie chciałbym wymieniać sprzętu przy rozbudowie i urodziło mi się jeszcze pytanie:
Czy kolumny nadadzą się jako kolumny tylne jeśli w przyszłości chciałbym zrobić sobie małe kino?
Te amplitunery są dwukanałowe, dlatego też trochę poszperałem i mam pytanie czy Yamaha MusicCast HTR-4072 byłaby do kolumn dobrym wyborem?
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Witajcie, mam i ja:
trochę czasu już minęło od odpalenia monitorków więc opinia na chłodno,
bardzo dobrze dobrane przetworniki, w tej cenie bardzo poprawne granie,
zwrotka to wyjątkowo równe, zgrane i nisko schodzące granie,
dobra średnica i szczegółowa góra,
u mnie na trochę lepszych komponentach.
Kolumienki uniwersalne, zagrają każdy rodzaj muzyki a przy tym co najważniejsze brak sybilantów, kłujek czy dudnienia,
wymagają, żeby trochę pograły zanim pokarzą co potrafią, zwłaszcza na basie.
Kable wewnętrzne u mnie to Wireworld Luna 8, terminale chińczyk rodowana miedź,
Standy pod kolumny zasypane kulkami ołowianymi o średnicy ok 0,5mm.
W pierwszym zamyśle kolumny miały być czarne pomalowane farbą strukturalną z dodatkiem brokatu,
ale efekt był za słaby (wg żony) więc poszedł bezbarwny i brokat,
wyszły srebrne, mieniące się, nawet delikatniejsze od czarnych.
Jeszcze fotka takich monitorków ale kolegi, pomalowane białą farbą strukturalną:
Ogólnie bardzo polecam monitory,
w mojej sypialni ok 15m2 basu jest wystarczająco, a nawet za, a jestem z tych "basolubnych" ,
jeśli kogoś to interesuje to u mnie grają w zestawie z Grundig FineArts a9000 po przeglądzie u Bumpalump'a,
kabelki głośnikowe to Wireworld Luna 8, muzyka puszczana z telefonu przez Foobar i kabelek Audionova Navigator 3m 1xmini jack -> 2xRCA,
oraz z tv przez RCA.
piszę o specyfikacji bo w takiej grają one naprawdę BARDZO dobrze.
Dziękuję za projekt i możliwość jego skopiowania. :biggrin:
jeszcze fotka ostateczna:
Last edited by dako333; 11.05.2020, 10:41.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Vassilis-7- Zobacz postaI recently built these speakers, really awesome performance. Congrats for the project.
Zamieszczone przez Vassilis-7- Zobacz postaI really wonder how much better a sb17 could be.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
@Vassilis-7-
If you could please show us what you've created :)Last edited by Pteterycz; 28.05.2020, 14:25.DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
-
Yes! This is my very first try of building a speaker. First of all, the local wood dealer only sells the whole sheet of wood, so I had to pay for 2.5x1.25 meter of Birchwood, so I had to wait in order to decide what to build next in order to buy the whole sheet cut in pieces. BTW luszti, your MW19PNW project is one of the candidates.
So for now, the enclosures were built from 12mm Birchwood, wood that I had already.
The crossover is glued to a piece of hard paper, wrapped with tape.
Also I tried them sealed, but with bass reflex were much better.
I just bought a wood router, and also ordered some poroso. Few weeks later I will post the speakers at better shape!
- 1 lubię
Skomentuj
-
Witam ,bardzo podoba mi się ten projekt , chce zmienić seryjne kolumny w Denon ceol n4 i pomyślałem nad tym zestawem 🙂 Mam tylko pytanie czy zagrają one lepiej niż kolumny seryjne z tego zestawu ? I pytanie techniczne czy MDF można zastąpić sklejka brzozowa jeśli tak to o jakiej grubości .
Skomentuj
-
Witam, wiem że pewnie to pytanie już się pojawiło, ale już dłuższy czas śledzę forum i szukam informacji o zrobieniu własnego zestawu głośników 5.1 do nowego salonu :)
Obecnie plan jest następujący, chcę zakupić używany amplituner, do którego będzie podłączany TV (optycznie), odtwarzacz BD i ewentualnie w przyszłości jakiś odtwarzacz muzyki i konsola.
Zastanawiałem się nad amplitunerem coś w stylu: https://allegro.pl/oferta/sony-bravi...zja-9283466847
Do tego na ten moment dwa głośniki z w/w postu i w przyszłości kolejne dwa (może 3) takie jak wyżej jako tylne i tutaj moje główne pytanie, czy możliwe jest użycie tego samego głośnika jako centralny (gdzieś widziałem że niektórzy polecają 5 jednakowych głośników do zestawu 5.1) i ewentualnie jaki subwoofer do takiego zestawu byłby odpowiedni. Może jest jakiś projekt na podobnych głośnikach na forum ??
Może coś namieszałem, ale jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o audio. Główne założenie to docelowo dźwięk przestrzenny na filmach i dobry odsłuch muzyki w czasie relaksu :)
Skomentuj
-
Nie zastanawiałem się nad tym, ogólnie zarówno TV, BR jak i konsole i pewnie później jakiś odtwarzacz można też podłączyć w inny sposób, pytanie czy jakość prze HDMI nie będzie przypadkiem lepsza niż przez inne złącza.
Wybór amplituner będzie jednak w drugiej kolejności (jeszcze będę szukał i przeglądał w tygodniu) , teraz pora na decyzję odnośnie głośników i czy da się z tych głośniczków zroboc też fronty i centralny żeby służyły jako 5 głośników do kina domowego i czy można ewentualnie jeden zmodyfikować żeby jeszcze lepiej spełniał rolę centralnego.
Skomentuj
-
Czyli podsumowując mój problem:
- zakupuję sobie amplituner jakiś lepszy bez HDMI (rozumiem że przez RCA tez można uzyskać jakość Full HD, ewentualnie później można użyć jakiś konwerterów w przypadku chęci oglądania 4K, temat będę zgłębiał w ciągu tygodnia)
- mogę spokojnie zakupić sobie na razie komplet na dwa takie głośniki ustawiam na odpowiedniej wysokości i cieszę się dobrą jakością stereo :)
- po uzbieraniu kasy dokupuję komplet na 2 takie głośniki jako głośniki tylne, mocuje w tyłu
- i tutaj moje pytanie, co z centralnym, chciałbym żeby wyglądał może trochę inaczej, na pewno chciałbym mieć go w poziomie, czy ktoś już modyfikował obudowę żeby wyglądała lepiej w poziomie, czy wystarczy że zachowam pojemności poszczególnych komór, czy może można złączyć np. dwa takie. ustawić poziomie i użyć jako jeden centralny ?
- i czy do tego soobwoofer jest wymagany żeby dobrze grał zestaw. Nie jestem miłośnikiem mocnych basów, raczej jeżeli już słucham muzyki to bardziej rockowej lub łagodnej raczej basy zmniejszam, to może bezie grał taki zestaw bez niego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wickedpl Zobacz postaCzyli podsumowując mój problem:
- zakupuję sobie amplituner jakiś lepszy bez HDMI (rozumiem że przez RCA tez można uzyskać jakość Full HD, ewentualnie później można użyć jakiś konwerterów w przypadku chęci oglądania 4K, temat będę zgłębiał w ciągu tygodnia)
Jednak takie rozwiązanie w przyszłości zmusi Cię do wymiany amplitunera.
Jeśli chcesz obsługę 4K i jak mniemam ( bo przy filmach 4K jest ścieżka 7.1 czy ATMOS ) mieć możliwości na przyszłość to musisz mieć HDMI , ale amplituner to już większy wydatek. Niestety , aby mieć nowsze standardy dźwięku z filmów i dobre stereo należy trochę w to zainwestować.
Do 5.1 z DD lub DTS można zakupić amplituner bez HDMI z wejściami optycznymi i coaxial . Spokojnie zda egzamin i w nie wygórowanej cenie będzie dobra jakość .
Temat amplitunera był 3 miesiące temu na forum poruszany i w kwocie 350 zł był proponowany STR DB780QS , ale jak widzę ceny poszły do góry .
Wart uwagi jest też STR-DB930 QS ( okolice 500 zł ) .
Temat w którym temat amplitunera był poruszany:
https://diyaudio.pl/showthread.php/3...278#post538278
Skomentuj
Skomentuj