Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SBA na START - SB26STC-C000-4 + SB13PFCR25-08 - projekt by Tatami Audio & DIY Spot

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

marian : tak kosze malowane. Bas faktycznie jest trochę pukający ale na surrundach nie będzie miało to znaczenia ,a do stereo są hds'y . Góra jest sympatyczna i nie za ostra .

Pteterycz : mi tu bardziej nie pasuje chyba coś z zakresu 200-1500hz ,po prostu barwa chyba nie taka jaką lubię .
    BR przeliczony na szczelinowy i strojony 2hz wyżej od oryginału bo paczka 0.5l mniejsza ,a w jaki punkt trafił to się okaże jak będę miał chwilę żeby odkurzyć sprzęt do pomiarów . Wytłumienie poroso + wełna owcza.

Skomentuj

Potrzebowałem prostego projektu do testów i nie zawiodłem się wybierając ten set.
      Dziękuję autorom za udostępnienie jakże fajnego projektu.
      Nie sądziłem, że 13-tki zagrają takim basem :-)

Skomentuj

Cześć,
        Czy warto jest robic frezy pod BR w tych monitorach, a jeśli tak, to czy sa zwymiarowane te tuby i głębokość frezy?
        Projekt formatek ma tylko otwory pod Gry, bez podfrezowań...
        Będę wdzięczny za odpowiedz bo przymierzam się do ich budowy...

Skomentuj

Zamieszczone przez 7masz Zobacz posta
          Czy warto jest robic frezy pod BR w tych monitorach
          Dla lepszego efektu wizualnego, tak.
          Natomiast jeśli źle to wykonasz to będzie to wyglądać gorzej niż jak by tych frezów nie było.

Zamieszczone przez 7masz Zobacz posta
          czy sa zwymiarowane te tuby i głębokość frezy?
          https://www.blackdotaudio.eu/port-ba...len-p-647.html

Resztę sobie pomierzysz jak już będziesz miał je na stanie.

Skomentuj

Zależy od precyzji i możliwości sprzętowych.
            Ja odpuściłem ten podfrez.

Skomentuj

Zamieszczone przez MARER Zobacz posta
              Zależy od precyzji i możliwości sprzętowych.
              Dokładnie.
              Dlatego lepiej odpuścić sobie robienie tych podfrezowań, jeśli nie jesteśmy pewni czy nam to wyjdzie, zwłaszcza że port ma na tyle mały że bez podfrezowania też fajnie to wygląda.

Skomentuj

Na mój gust bez podfrezowania będzie lepiej.
                Nawet midwoofer ma wystający kosz.

Skomentuj

Możesz zawsze przeliczyć sobie port na szczelinowy jak u mnie .

Takie małe sprostowanie do poprzedniego wpisu to po wygrzaniu ok 50h jako główne kolumienki stereo efekt w tych pieniądzach jest bardziej niż zadowalający .

Na foto już w docelowym miejscu jako surroundy ustawione na standach DIY .

Skomentuj

Nie ma ktoś przypadkiem kompletu formatek do obudowy, które chciałby sprzedać? Nie po drodze mi ze znalezieniem stolarza za normalne pieniądze...

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                      Nie ma ktoś przypadkiem kompletu formatek do obudowy, które chciałby sprzedać? Nie po drodze mi ze znalezieniem stolarza za normalne pieniądze...
                      Zadzwoń do Pana Tomka ...wycinał mi formatki na CNC ma więc rysunki ...podfrezy pod głośniki spasowane idealnie

https://www.moliland.pl/

Skomentuj

Fajny projekt, wygląda spoko! Oczywiście to osobista opinia, ale niezbyt mi się podobają podwójne bas-refleksy z przodu. Czysto teoretycznie: Można bez konsekwencji dla dźwięku przenieść porty na tył? A może dałoby się zrobić jeden, jeśli tak to jaki?

Skomentuj

Dwa BRy są nie bez powodu - dzięki temu przepływ powietrza jest wystarczający a do tego zmieściły się na głębokość skrzynki.
                          BR przeniesiony na tył spowoduje, że ta zwrotnica nie będzie pasować, ponieważ częściowo filtruje ona śmieci wydostające się z portów. Jest to układ RLC na midwooferze.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez arczi87 Zobacz posta
                            Trochę to trwało ale i do mnie dotarły zabawki. [emoji16]

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
                            Jak postępy ??

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                              Jak postępy ??
                              Średnio, skrzynki na kolumny i suby poklejone. Filc i wytłumienie jedzie. Formatki na zwrotnice pocięte. Ale nie mam pomysłu jak upchać zwrotnicę w kolumnach i ja przymocować.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez arczi87 Zobacz posta
                                Ale nie mam pomysłu jak upchać zwrotnicę w kolumnach i ja przymocować.
                                Z tym zawsze jest problem w małych kolumnach...

Skomentuj

Cześć,
                                  złożyłem sobie zestaw już jakiś czas temu i gra bardzo fajnie ale przyszedł w końcu czas na to żeby go skończyć - wykonać fornirowanie. Pod koniec pracy napotkałem pewien problem przy obróbce którego się nie spodziewałem....
                                  Przy frezowaniu otworów okazało się że frezy z łożyskami są za duże żeby wyciąć otwór pod półkę głośnika. Przy głośniku niskotonowym jej wysokość wynosi 5mm przy wysokotonowym 4mm. Nie wyobrażam sobie wycinania tego czymś innym jak frezarką bo jest to naturalny fornir który ciężko jest wyciąć ze względu na strukturę drewna a wszelkie niedociągnięcia będą widoczne po osadzeniu głośnika w otworze. Czy ktoś z was miał już taki problem? Jeżeli tak to w jaki sposób sobie z nim poradziliście?

Skomentuj

Zamieszczone przez Czerwski Zobacz posta
                                    w jaki sposób sobie z nim poradziliście?
                                    Musisz zmierzyć otwór na kosz głośnika wycięty już w obudowie. Dokładną jego średnicę wyciąć na frezarce i delikatnie go wkleić w miejsce otworu na kosz głośnika w tej skrzynce. Wymierzyć cyrklem idealnie środkowy punkt w którym zrobisz otwór na osadzenie cyrkla frezarki. Jeśli wszystko będzie idealnie dobrze wymierzone to uda się obciąć fornir frezem bez łożyska na szerokość kosza głośnika. Operacja musi być w miarę dokładnie zrobiona tak jak byś frezował paczki bez otworów czyli trzymać się głębokości i średnicy (nawet jeśli nie zrobisz tego idealnie centralnie to na kosz głośnika otwór montażowy frezujesz 1mm szerzej po tym głośnik się sam ustawi w frezowania na kosz).
                                    Last edited by Flip90; 07.02.2021, 15:26.

Skomentuj

Wszystko się zgadza, ale:

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                                      Wymierzyć cyrklem idealnie środkowy punkt w którym zrobisz otwór na osadzenie cyrkla frezarki.
                                      ...już nie będzie musiał nawiercać, ponieważ jak będzie wycinał ten element, to przecież przy użyciu cyrkla

Jak wytnie idealne, to efekt końcowy też wyjdzie idealnie.

Skomentuj

Cześć.
                                        Mam skrzynki od innych głośników w którym jest jeden otwór na port br ma 8cm.
                                        Da się dobrać taki port aby zagrało to poprawnie?

Skomentuj

To zależy od wymiarów geometrycznych tej skrzynki.
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X