Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

coś a'la Avalony ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

coś a'la Avalony ;)

Witam! Jako, iż za kilka dni zaczynam budowę pozwoliłem sobie temat założyć w tym dziale.
    Zdecydowałem się na przerobiona konstrukcję 3W Classic Troels'a jednak ze zmianą na basie, mianowicie zamiast CA22RNX zastosować CA26RFX. Oczywiście zwrotnicę będę przerabiał. Pozostałe głośniki to: 27TFFC oraz MCA12RC
    teraz to co najważniejsze, czyli zwrotnica, która przez Troels'a jest zaprojektowana pod pochylenie przedniej ścianki pod kontem 5 stopni. U mnie przednia ścianka ma być pochylona pod kontem 7.5 stopnia. Jak taka zmiana wpłynie na ch-ke zestawu?

oraz druga kwestia, objętość budy pod CA26RFX, zastanawiam sie nad 60-70l budą. Czy taka objętość będzie w miarę optymalna? Ew. co Wy byście polecili? I jak wykonać wzmocnienia, iść w kratownicę czy tradycyjnie porobić przegrody z otworami. Boczne ścianki będą miały dość sporą powierzchnie...

Projekt:

SolidWorks? wycinałeś z bryły czy robiłeś osobno wszystkie części?

Skomentuj

Re: coś a'la Avalony

Zamieszczone przez Michał K.
      Witam! Jako, iż za kilka dni zaczynam budowę pozwoliłem sobie temat założyć w tym dziale.
      Zdecydowałem się na przerobiona konstrukcję 3W Classic Troels'a jednak ze zmianą na basie, mianowicie zamiast CA22RNX zastosować CA26RFX. Oczywiście zwrotnicę będę przerabiał. Pozostałe głośniki to: 27TFFC oraz MCA12RC
      teraz to co najważniejsze, czyli zwrotnica, która przez Troels'a jest zaprojektowana pod pochylenie przedniej ścianki pod kontem 5 stopni. U mnie przednia ścianka ma być pochylona pod kontem 7.5 stopnia. Jak taka zmiana wpłynie na ch-ke zestawu?

oraz druga kwestia, objętość budy pod CA26RFX, zastanawiam sie nad 60-70l budą. Czy taka objętość będzie w miarę optymalna? Ew. co Wy byście polecili? I jak wykonać wzmocnienia, iść w kratownicę czy tradycyjnie porobić przegrody z otworami. Boczne ścianki będą miały dość sporą powierzchnie...

Projekt:

jak bys chciał mam gotowe plany orginałów bo takie robiłem i mam dużo fotek

tylko w edilonie jest eton 11hex

Skomentuj

nowy1, bardzo chętnie popatrzę :) Na PW wysłałem Ci swój adres email

Skomentuj

Michał K., skad bierzesz seasy i ile za nie zaplacisz ?

Skomentuj

Z Polinka oczywiście, wychodzi o ile pamiętam 1660zł za komplet.

Skomentuj

Najbardziej ciekawi mnie jak sie taki zestaw ma do drog na dwoch niskosredniotonowych za ta sama kase....hmm :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                Najbardziej ciekawi mnie jak sie taki zestaw ma do drog na dwoch niskosredniotonowych za ta sama kase....hmm :roll:
                napewno lepsza średnica i bass niżej zejdzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                  napewno lepsza średnica i bass niżej zejdzie.
                  to chcialem przeczytac dzieki

Na marginesie widze ze 3drogi z wykorzystaniem 27TFFC oraz MCA12RC to kolejna pojawiajaca sie konstrukcja w toku

Skomentuj

Troels bardzo chwali MCA12RC, a więc właśnie na niego się zdecydowałem. JEstem tylko ciekaw jak zmiana konta pochylenia przedniej ściany o 2 stopnie wpłynie na ch-ke...

Skomentuj

wpłynie na przesunięcie fazowe, możesz sobie to wyliczyć na kartce prosta trygonometria

Skomentuj

to chcialem przeczytac dzieki
                        Ostatnio u kolegi zrobiliśmy taki myk w jego ampli jak się chce posłuchać muzy w stereo ale z subem czyli ustawia się w 2,1 to ampli odcina bas z kolumn poniżej 80Hz i to mi zobrazowało jaki jest efekt w średnicy gdy bas nie śmieci a jest ogromny. To był taki eksperymęcik a pomyśl jak dokładnie musi ona wybrzmieć gdy głośnik jest stworzony tylko do średnich a cięcie jest jeszcze wyżej :lol:

Skomentuj

Dziś minął 2 dzień popołudniowych prac nad kolumnami. Poniżej efekty moich wypocin:

Ściana boczna

Klejenie płyt pod cokoły

patent z odsysaniem pyłu z frezarki :P

frezowanie

co kilka dni będę wklejał kolejne fotki :)

[ Dodano: 2009-02-26, 23:22 ]

Skomentuj

Cacy :wink: zamierzam zrobić bardzo podobną obudowę, tylko nie pochyłą i bez górnego ścięcia. Tak idealnie wyszło po samym ścięciu przy pomocy prowadnic czy jeszcze szlifowałeś?

offtopic (ponieważ nikt nie chce udzielić odpowiedzi w moim temacie)
                            W obudowie zostaną dwie puste komory - za przegrodą dla średniaka i niskotonowego - czy mam je wytłumić czy mogą zostać puste? Please help :razz:

Skomentuj

widzę ,że moje rysunki projekty się przydały i przegrodę zarobiłeś tak jak proponowałem :)

ładnie ładnie ja skosy szlifowałem na końcu frezarką taśmową

a zrobiłes jednego babola nie powiekszyłes otworów w froncie tak aby nie powstała tuba w projekcie którym ci wysłałem było to rozwiazane

Skomentuj

Wszystkie trzy otwory są proporcjonalne (lub pare mm większe) do SD czyli nie będzie to miało negatywnego pływu na pracę głośnika.

[ Dodano: 2009-03-04, 14:51 ]
                                :arrow: nowy1 mógłbyś podesłać na maila projekt

Skomentuj

DIGIPROCOMP, po zrobieniu ścięć piłą płatnicą została bardzo nierówna powierzchnia, nie chciałem tracić na wymiarach a więc szpachlowałem, dziś po południu może zrobię zdjęcia to wrzucę.

nowy1, chciałem napisać to samo co DIGIPROCOMP :)

Jedna kolumna jest już praktycznie gotowa, dziś zaczynam docinać płyty pod 2 kolumnę, z którą zapewne pójdzie sporo szybciej :)

Myślę jeszcze jak zamocować kolumne do cokołów tak, aby w każdej chwili można było rozdzielić te 2 elementy, a i żeby całość była sztywna. Macie jakieś pomysły?

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                                    Myślę jeszcze jak zamocować kolumne do cokołów tak, aby w każdej chwili można było rozdzielić te 2 elementy, a i żeby całość była sztywna. Macie jakieś pomysły?
                                    moze tak jak glosnik ? nakretke wbijana na dol kolumny i cokolik przykrecic

[ Dodano: 2009-03-06, 23:06 ]
                                    a tak na marginesie czy sonus faber Minima Vintage nie ma na dole MCA12RC ?

Skomentuj

Raczej CA12RCY.
                                      cena 8kzł :shock: :shock: :shock: sick :!:

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                                        cena 8kzł :shock: :shock: :shock: sick :!:
                                        ale monitorki nie ca12rcy

Skomentuj

Czaruję...