Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

coś a'la Avalony ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dolphin123, no i od razu front mi się bardziej widzi :) mocniejszy, bardziej wyrazisty.
    Tyle, że wolał bym palisander naturalny, ma super kolory i słoje. Ale zamknijmy już temat z tymi fornirami. Każdy ma swój pomysł. Ja czekam na efekty bejcowania Michała :)

Skomentuj

Jednak bejcą można czynić cuda :) Nierówno położona i ściemnione krawędzie, wyglądają bardzo dobrze, ciekaw jestem efektów lakierowania :)

Skomentuj

Wygląda jak zabudowana szafka pod parapetem u moich rodziców :razz: żartuję, poczekaj aż bejca wsiąknie na dobre i lakieruj, końcowy efekt może wyjść zabójczy.

Skomentuj

Według mnie z ładnych kolum zrobiłeś kolumny ala gierek nie avalon tragedia !

Skomentuj

A dla mnie bomba. nowy1, z tym gierkiem to poleciałeś... Wiem, wiem, można powiedzieć "zależy kto co lubi" ale ja myślę, że z kolumn standardowych i monotonnych (oczywiście pod kątem wzoru forniru i koloru a nie kształtu, żeby nie było) zrobił coś z pazurem, coś co zwraca uwagę i nad czym można nawet powiedzieć "hmm... nooo...". Świetny pomysł z tym "postarzaniem" forniru, dodatkowo krawędzie, których ilość jest większa niż w zwykłym "kwadraciaku" zwielokrotniają efekt. Super!

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
              A dla mnie bomba. nowy1, z tym gierkiem to poleciałeś... Wiem, wiem, można powiedzieć "zależy kto co lubi" ale ja myślę, że z kolumn standardowych i monotonnych (oczywiście pod kątem wzoru forniru i koloru a nie kształtu, żeby nie było) zrobił coś z pazurem, coś co zwraca uwagę i nad czym można nawet powiedzieć "hmm... nooo...". Świetny pomysł z tym "postarzaniem" forniru, dodatkowo krawędzie, których ilość jest większa niż w zwykłym "kwadraciaku" zwielokrotniają efekt. Super!
              Michał sie nie obrazi ten wcześniejszy fornir popostu był ładniejszy kiedyś sie robiło meble "podpalane płomienioweane czy jakoś tak ale pewnie nie pamiętacie :)

Skomentuj

Wyglądają, jakby fornir opalarką przeleciał

Ale nie jest źle

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                  Wyglądają, jakby fornir opalarką przeleciał

Ale nie jest źle
                  ile ludzi tyle gustów...

Skomentuj

skosy boczne zaginaleś z forniru tego na froncie czy tym razem kleiłeś każdy kawałek osobno ? Bo jak uwydatniles krawędzie to lepszym rozwiązaniem byłoby klejenie każdego kawałka osobno, wtedy bardziej widać krawędzie, ja u siebie na jasnym fornirze musialem zrobic z 1 kawalka bo na jasnym źle wyglądają krawędzie szczególnei gdy klej jest ciemniejszy od forniru.

Skomentuj

Nie wiem jaki będzie efekt końcowy ale moim zdaniem ten wcześniejszy fornir całkowicie psuł te kolumienki. Myślę że ten będzie lepszy. Kwestia gustu :) Czekam na foty po lakierowaniu. Powodzenia!

Skomentuj

ile ludzi tyle gustów...
                        dlatego tez nie za bardzo podobaja mi sie te ciemniejsze miejsca na krawedziach... :/ szkoda ze cale kolumny nie sa jak 3fotka ladnie rozno polozona bejca. przerabialem juz kiedys na subie z kumplem podobna bejce i niestety poczatkowo sie podobalo a z dnia na dzien coraz bardziej wygladalo to zle...

Skomentuj

Wydaje mi się czy na 3ciej fotce widać łączenie forniru ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                            skosy boczne zaginaleś z forniru tego na froncie czy tym razem kleiłeś każdy kawałek osobno ? Bo jak uwydatniles krawędzie to lepszym rozwiązaniem byłoby klejenie każdego kawałka osobno, wtedy bardziej widać krawędzie, ja u siebie na jasnym fornirze musialem zrobic z 1 kawalka bo na jasnym źle wyglądają krawędzie szczególnei gdy klej jest ciemniejszy od forniru.
                            tak, tym razem ścięcia są kładzone osobno.

Zamieszczone przez Rfck
                            Wydaje mi się czy na 3ciej fotce widać łączenie forniru ?
                            widać tylko tam gdzie odbicie lustrzane niejest idealne, niestety każdy liść się minimalnie od siebie różni

Chciałem zrobić coś niepowtarzalnego co na żywo daje kosmicznie fajny efekt, udało mi się. Zdjęcia niestety nawet w małej części nie przedstawiają tego jak wyglądają te paczki na żywo.

Zamieszczone przez nowy1
                            Według mnie z ładnych kolum zrobiłeś kolumny ala gierek nie avalon tragedia !
                            gierek wolał machoń:P

Zamieszczone przez drzejk0b
                            Nie wiem jaki będzie efekt końcowy ale moim zdaniem ten wcześniejszy fornir całkowicie psuł te kolumienki
                            dlatego właśnie zmieniłem fornir, zwykły modyfikowany prosty fornir bez wyrazu strasznie psuł efekt a i przy okazji poprawiłem kilka błędów:P I jak ktoś mi powie, że z forniru za 6zl/m2 nieda sie zrobić fajnych kolumn to jest w błędzie;] ( tak, tak klej wyszedł drożej niż sam fornir:P )

Skomentuj

Skoro tak zachęcasz podaj proszę jaki to fornir, jaką miałeś szerokość i grubość oraz gdzie go kupiłeś ;-)

Skomentuj

Rfck, dąb, szeroki na jakieś 23cm. Kupiłem go przez flodinsa.

dziś zacząłem lakierować, pierwsza warstwa natryskowo chwilke po zakończeniu "pryskania":

Skomentuj

Masz zamiar na gładko ? czy cos na wzór otwatrych porów drewna?
                                  aha i jaka grubosc tej dębinki?

Skomentuj

Michał K. czym wykonujesz natrysk? masz porzadny sprzet czy tylko do uzytku diy ?

Skomentuj

Rfck, pory drewna będą otwarte, grubość standartowa, coś między 0.6 a 0.8mm

dolphin123, pistolet jest o jedną klase wyższy od tych najtańszych, nie jest zły, nie pluje, ładnie nim idzie. Spreżarka już lepsza, 50l, olejowa, warta jakieś 1200zł

Ogólnie polecam nawet na pierwszy kontakt lakierowanie kolumn natryskowo, na początku się bałem ale po 2 warstwie już uzyskałem pewność siebie. a więc nic trudnego :) jedna wada, idzie duużo więcej lakieru.

Skomentuj

Teraz to znów trzeba przyjechać i posłuchać, wydaje mi sie że ta zmiana bedzie miała wpływ na dzwięk :mrgreen: :mrgreen: :razz:

Skomentuj

Dawid-SS, tiaaa, wpadnij, teraz bedzie gladszy lakier, wysokie tony beda sie lepiej slizgac po obudowie :P

druga (nie ostatnia) warstwa lakieru

Skomentuj

Czaruję...
                                          X