Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kategoryczny LOW END
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postanie zdziwie sie jak sam producent ich nie robil
Skomentuj
-
Kiedys się bawiłem podobnej klasy Sony. Wprawdzie 20cm, ale podobne wykonanie. Bez sensu to było, ceweczka maluśka, magnesik maluśki, ten krążek przeciwpyłkowy z grubej tektury żeby zwiększyć MMS. W efekcie ciche to, a mocy nie da sie wpakować. Ani z tego zejścia, ani głośności przyzwoitej..
Skomentuj
-
Wavecor ma całą serię takich małych subików.
13 cm też mają http://www.wavecor.com/html/sw146wa01_02.html
Z tym, że z ceną 82 EUR/szt. to jest totalny High-End w tym dziale. :lol:"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Ogólnie mam koncepcje takich mini kolumienek z większym zejściem niż typowa 13-tka we w miarę małej obudowie. W rezultacie i tak pewnie dołożę później do nich jakiś wzmacniacz i pójdą jako małe pierdolki do kompa.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Za 21zl./sztuka można zaryzykować.
Last edited by Oskar29; 07.09.2018, 13:58.
Skomentuj
-
Patefil
Low endy chyba nie mają wzięcia, bo temat mało aktualizowany. Wszyscy rzucili się na SBA, jak szczerbaci na suchary. A w low endach można spotkać ciekawe głośniki warte zainteresowania.
Kiedyś były sprzedawane tzw. "bieda kina domowe", czyli urządzenie + 5 kolumienek + subwoofer. W dwóch takich zestawach JVC i LG napotkałem dobrze grające głośniczki nadające się do zastosowania jako średniotonowe, gdyż basu z nich nie ma.
Głośniki JVC MSF-30SB30S i LG MSF-30SB30L-1 raczej są od jednego producenta. Mają ciekawie rozwiązany sposób wentylowania cewki poprzez 4 otwory w dolnym resorze. Oba mają papierowe membrany, JVC na piankowym zawieszeniu, a LG na tkaninie. W zakresie średnich tonów grają bardzo dobrze, czysto bez słyszalnych zniekształceń i jazgotu.
Zrobiłem parę pomiarów dla porównania z wcale nie lowendowym Monacorem SPH-30X/8.
JVC czerwony, Monacor czarny.
LG czerwony, Monacor czarny.
Tak planuję na nich zrobić coś w stylu projektu Sisters opartego na Visatonach.Last edited by Patefil; 03.01.2020, 19:04.
Skomentuj
-
Patefil
Zrobiłem low endy SoTo 20FE, czyli Sony Tonsil 2020 Fiolet Edition. Była potrzeba, więc wykorzystałem:
-obudowa od nieskończonych Totem Mite
-12 cm szerokopasmowy Sony 1-529-250-11
-pozostała po przerobionych Space' 86 kopułka Tonsil GDWK 7/50/19.
Kolumny mają obudowę zamkniętą ok. 5,6 litra.
Pomiar górny zrobiony z 0,5 m na wprost kopułki.
Pomiar dolny zrobiony z 10 cm dla porównania możliwości odtwarzania basu przez trzy różne głośniki:
15 cm STX w 8 litrach oz
12 cm Sony w 5,6 litra oz (pomiar prawie na wprost kopułki Tonsil)
8 cm oryginalnego głośniczka JVC od KD z poprzedniego mojego postu.
Widać, że oryginalny głośnik nie ma basu i wraz ze wzrostem powierzchni membrany bas schodzi niżej.
Moje SoTo 20FE zastąpiły oryginalne głośniki od kina JVC TH-A25, które posłuży teraz jako amplituner stereo.
Last edited by Patefil; 11.01.2020, 16:06.
Skomentuj
Skomentuj