Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kategoryczny LOW END

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Surowy aluminiowy front do missiona kosztuje mnie ok 5zl :p
    Na gotowo nie wiecej jak 10zl

U mnie pomiar missiona wyglada inaczej :/

Skomentuj

U mnie tez było wiecej "góry"
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To pokażcie te pomiary :)

Ja mam w tym froncie po GDWK weźcie to pod uwagę
        Widziałem na forum pomiary i były podobne .

Skomentuj

Dawno nic się tu nie działo więc dorzucę swoje kilka groszy :) W domu zalegały mi dwie kolumienki z wieży LG a, że zalegał również tda1554q to postanowiłem dla rozrywki zrobić kolumienki aktywne. Po wstępnych namysłach doszedłem do wniosku, że płytka drukowana z czterema elementami będzie dla mnie zbyt ''wielkim'' wyzwaniem (hahaha), więc zrobiłem tadeusza na pająku.

Kolumienki wytłumiłem watoliną, dzięki czemu udało mi sie zniwelować efekt ''echa'' dochodzącego z br. A tak na przyszłość - wymiana tego śmiesznego piezoelektryka, który kryje sie pod tym odwróconym znaczkiem ''mercedesa'' na coś normalnego bo albo jestem głuchy albo to nie wydaje z siebie żadnych dźwięków. Basu z tego zbyt wiele nie ma, ale za to całkiem fajnie spisują się pod TV, brzmią dość wyraźnie i nie męczą :)
          Last edited by Majster; 14.07.2014, 16:14.

Skomentuj

Identyczny sprzęt miałem 20lat temu :) To były czasy..

Skomentuj

Nie ukrywam, że trochę lat te kolumienki mają (15 jak dobrze kojarzę ), mój pierwszy sprzęt... ach nie miałem serca ich wyrzucić :)
              Zapominałem dodać, że na wejściu kombinowałem z filterm do korekcji baffle step żeby podbić niskie tony, brzmią zdecydowanie lepiej chociaż mam wrażenie, że troche ''nosowo''.

Skomentuj

Przeglądając fora audio natknąłem się na ciekawy projekt:
                http://www.prv.neteasy.pl/pic/sisters.jpg
                Postanowiłem w ramach tematu lowendowego zbudować coś podobnego w wersji mini na "śmieciowych" głośnikach.

Wykorzystałem głośniki pochodzące z różnego rodzaju ghettoblasterów, kolumienek od mini wież itp.
                Głośnik niskotonowy KTFC zabudowany w 1,5-2 litrową obudowę, w której na tylnej ściance znajduje się membrana bierna w postaci drugiego głośnika MANU. Głośnik niskotonowy modyfikowałem poprzez nasączanie membrany i doklejenie od tylnej strony membrany plastykowych elementów by ograniczyć mu pasmo i wydobyć trochę basu. Cztery głośniki SPECO pracują w obudowie ob. Ich pasmo sięga ok. 6kHz, więc musiałem zastosować dodatkowo wysokotonowy głośnik Sony z membraną stożkową. Poniżej pomiary przy 1V/0,5m z mikrofonu na wysokości głośnika wysokotonowego.

Zestaw oparty o "śmieciowe" głośniki gra nadspodziewanie dobrze. Największym mankamentem jest bardzo mała ilość basu, coś tam trochę sobie pyka, przydałby się głośnik o większych możliwościach w tym zakresie. Zakres średnich tonów brzmi naprawdę dobrze, jestem zaskoczony, ponieważ te SPECO służyły jako głośniki do odtwarzanie tylko pojedynczych tonów sygnalizując stan urządzeń. Mają bardzo duży pik rezonansu przy 3-4kHz. Ich membrany również impregnowałem, a dodatkowo wszystkie pracują w waveguide o wykładniczym profilu zrobionych w ściance kolumny (wysokotonowy Sony również) dzięki czemu ich charakterystyki się wyrównały. Wysokie tony są też dobre jak na takie głośniki pomimo, że charakterystyki są dość pofalowane i widoczne są duże rezonanse w górnym paśmie.

Skomentuj

Jak wyżej wspomniałem zastosowany przeze mnie głośnik basowy to typowy model stosowany w wielu różnego rodzaju przenośnych radioodtwarzaczach tzw. "jamnikach". Głośnik miał szerokie pasmo, ale mało basu ze względu na wysoką częstotliwość rezonansową. W wyniku modyfikacji udało się obniżyć ten rezonans, kosztem efektywności, ale i tak basu jest niewiele. Pewnym sposobem na ten mankament, w przypadku użycia podobnych głośników może być umieszczenie takiego zestawu w samym narożniku pokoju. Poniżej porównanie pomiarów przy 1V/0,5m:
                  czarny - pomiar na środku pokoju
                  czerwony - pomiar w narożniku pokoju.

Można uzyskać spore podbicie basu w takim ustawieniu. Oczywiście lepszym rozwiązaniem jest użycie lepszych głośników. Są dostępne ciekawe i dość tanie modele na Allegro, które można wykorzystać do takiej koncepcji.
                  Ze względu na niewielką moc tych głośników sensownym pomysłem wydaje się zastosowanie takich kolumn jako "niskobudżetowy kieszonkowy zestaw komputerowy".

Skomentuj

Nie na temat...
                    dawno nie widzialem CRT

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      dawno nie widzialem CRT
                      W biurach jeszcze stoją

Skomentuj

Super Low End. Czyli jak tanim kosztem zrobić kolumny

Witam.
                        Mając już parę projektów audio na koncie, postanowiłem spróbować czegoś nowego.
                        Podczas odwiedzin znajomego u niego w pracy, zakupiłem komplet głośników w wyniku zakładu z nim. Oczywiście cena była bardzo przystępna.
                        Dlatego dałem się namówić na ten niskobudżetowy projekt. Podchodząc do tego z dużym dystansem i dawką humoru.
                        Głośniki:
                        Dibeisi
                        C8004
                        G4001
                        E124
                        Obudowy BR Strojenie około 45hz. Litrażu nie pamiętam ale uzupełnię ten brak.

Finalnie przewiduję tam zwornicę 12/6/12 dB na Oct . Ale częstotliwości podziału pokarzą się po złożeniu kolumn i interpretując zabójcze charakterystyki tych przetworników.
                        Co do obudów. Starałem się zrobić zgrabne i głośniki zbliżyć maksymalnie do siebie.
                        Proszę o komentowanie, ale uwzględniając ze kosztowały do tego momentu prac tylko i wyłącznie 120zł

Skomentuj

To już jest gotowe czy dopiero w trakcie budowy...?

Skomentuj

Tak naprawdę to w trakcje. Ale w poniedziałek wieczorem powinny już być w jedynym kawałku

Skomentuj

Przeniosłem do właściwego tematu.

Skomentuj

Dzięki. Bo tak szczerze to nie wiedziałem gdzie to się nada . Powiem ze po pierwszym odsłuchu mam wrażenie ze nie będzie tak źle. Ale to może dlatego że 5 min wcześniej ogłuszałem się wiertarką A tak na serio, to nie jest najgorzej ale z powtarzalnością brzmienia tych tych głośników jest tragedia. Trzeba je normalnie parować ja tranzystory do wzmacniacza. Bierzesz dwa i każdy gra inaczej. Czepiam się tu najbardziej średnio-tonowych i wysoko-tonowych. Bo już wymieniłem na brzmiące podobnie. Wysoko-tonowe miały źle włożone cewki w kanał magnetyczny. Normalnie ocierały, nie oddawałem poprawiłem i jest ok
                                Last edited by sound129; 07.02.2016, 23:13.

Skomentuj

Widzę że jesteś z Kielc, jak skończysz, jak chcesz możemy strzelić dla kompletu dokumentacji pomiary gdybyś nie miał sprzętu pomiarowego:)

Skomentuj

a czy tam jest komora na sredniaka?

Skomentuj

Nie ma bo głośnik średnio tonowy jest zamknięty, Kurcze osobiście wolał bym otwarty i zrobić komorę.

- - - - - aktualizacja - - - - -
                                      Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                                      Widzę że jesteś z Kielc, jak skończysz, jak chcesz możemy strzelić dla kompletu dokumentacji pomiary gdybyś nie miał sprzętu pomiarowego:)
                                      Co do pomiaru. Jakiego programu używasz. I jakie pomieszczenie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez sound129 Zobacz posta
                                        Nie ma bo głośnik średnio tonowy jest zamknięty, Kurcze osobiście wolał bym otwarty i zrobić komorę.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Co do pomiaru. Jakiego programu używasz. I jakie pomieszczenie ?
                                        Jakim chcesz takim pomierzymy :) ARTA, Holm, jest też REW ( ale jeszcze nie używałem)

Pomieszczenie: uważam że lepszej komory bezechowej niż moja polana w ciepły dzień to nie ma, w pomieszczeniu w domu ( realny pomiar od ok 200Hz)

Skomentuj

OK. Pytałem z ciekawości. Bo każdy inaczej robi

Skomentuj

Czaruję...
                                          X