Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kategoryczny LOW END

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
    ale tandeta...
    Ja bym powiedział - ale syf :)

Pawle wielkie dzięki. Jutro spróbuję go naprawić/

Skomentuj

ja swojego jak probowalem rozebrac to pekl plaskik i porwala sie membrana :)
      wiec go wyrzucilem i wsadzilem nowego
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        ja swojego jak probowalem rozebrac to pekl plaskik i porwala sie membrana wiec go wyrzucilem i wsadzilem nowego
        Naprawa missiona . Więcej będzie kosztować piwo wypite przy tej naprawie niż sam głośnik

Skomentuj

ja tego missiona rozebralem w celu sprawdzenia co sie z nim stalo (zaczal grac duzo ciszej)
          okazalo sie ze odkleila sie cewka do kopulki :o

Skomentuj

Mam pytanie: czy ten filtr - http://sound.westhost.com/project48.htm może być zasilany może być zasilany pojedynczym napięciem? Aktualnie robię schemat w programie i nie wiem czy konieczne będzie drugie trafo z symetrycznym 12V, czy wystarczy stabilizator 12V z trafa zasilającego TDA.

Skomentuj

Heh, jakby nie ta sesja...
              No cóż, ale przynajmniej coś działam, żeby nie było :)
              Zrobiłem wstępnie płytki pod filtry do suba - wersja z Sound Westhold i z LCAudio (znalazłem błędy w mojej wcześniejszej wersji i poprawiłem), pozostaje wytrawić płytki, polutować i sprawdzić czy działa.
              Wersja z Sound Westhold - znana jako P48 - wymiary 69,5 na 25,1mm

LCAudio - wersja bardziej rozbudowana, ale i płytka dwa razy większa - 139,4 na 33mm

Próbowałem zrobić jedną wspólną - P48 + zasilacz stabilizowany z trafem dla niego + zasilacz TDA + TDA 8510, ale wychodzi dość duża i jest kilka elementów, których nie poważam (jedynie na zasilaniu) - zworki, ale jak zacząłem, to doprowadzę ta płytkę do jako takiego wyglądu, celem zaprezentowania i wprowadzenia poprawek.

Proszę również o konstruktywną krytykę powyższych tworów, bo w projektowaniu płytek jestem początkujący dopiero :)

Skomentuj

http://audiohobby.pl/topic/1/2815/1 absolutnie obowiazkowa lektura dla osob, ktore najtanszym kosztem chca zapewnic sobie wysokiej jakosci wzmacniacz stereo :)

Skomentuj

To jak, tworzymy pcb i wzmaka w wersji mini?:) na 17str zaciekawil mnie uklad mostkowy na strone p.f.pawlikowskiego.

Skomentuj

Ja jestem za :)
                    BTW czy można zmostkować wszystkie 4 kanały tda1554q? Albo szatański pomysł - zmostkować 2 tda1554q - wszystkie kanały. Teoretycznie moc powinna oscylować w granicach 80 watów Ciekawe czy da się tak zrobić.

Skomentuj

Bez sensu stosować tą kostkę. Powstał już na niej projekt 2.1 i to styknie. Coś bym wydłubał na TDA1516BQ...
                      Trzeba przejrzeć dokładnie wątek z ah i wyciągnąć wnioski.

Skomentuj

Nie mozna, bo one juz sa zmostkowane.

Skomentuj

Otrzymałem w prezencie dodatkową kostkę tda1554q z pcb w stereo i lampowy prosiaczek ne e88cc AVT2690.
                          Na dniu odpalę jako hybrydę zasilaną z 12v:)

Skomentuj

Skoro ostatnio moda na hybrydy... :)
                            http://sklep.avt.pl/p/pl/48142/bufor...drukowana.html
                            http://sklep.avt.pl/p/pl/1885/wzmacn...o+montazu.html
                            Lampa E88CC, wersja militarna na gold pinach. Wszystko zasilane z 12V.

Pytanie... Czy tda1554q potrzebuje podkładkę mikową przed radiatorem?

Skomentuj

Nie ma takiej potrzeby.

Skomentuj

Dokładnie - żadne radio w którym spotkałem ten układ nie miało podkładki - układ był posmarowany pastą termoprzewodzącą i solidnie przykręcony do radiatora.

Skomentuj

Panowie przyszło do mnie aku 12V 7Ah, więc czas zastanowić się nad wyborem przetworników do przenośnego 2.1...

W stereo dorwę jakieś szerokopasmowce. Natomiast największym problemem jest wybór woofera na sekcję niskotonową i wybór obudowy. Chciałbym aby całość zamknęła się w 8litrach (dojdzie komora dla elektroniki i aku, więc ograniczenie pewne musi być). Teoretycznie mógłbym kupić 17SW STXa, bo jego zaletą są małe obudowy, wg producenta już od 5litrów można z nim działać.. Z drugiej jednak strony wiem, że temu głośnikowi przydaje się moc a niestety mamy jej niewiele.
                                  Pytanie czy jest jakiś sensowny 15-16cm woofer, który ogarnie temat z zakresu 40-50Hz wzwyż?

Skomentuj

Obawiam sie, ze zaden glosnik 15-16cm nie zagra od 40-50hz w 8 litrowej obudowie zamknietej. Nie mowiac juz o glosnikach nowych. Musialbys szukac czegos starego, typowego do obudowy zamknietej. Realnie i tak bedziesz mial podbicie i bas od okolo 60-70hz.

Skomentuj

Tak wiem i ten zakres pasuje, nawet jak będzie podbite. To ma być przenośny sprzęt i cudów od niego nie wymagam, ale chciałbym nie przekraczać docelowych 8litrów. Może jakiś bp? A może jakiś głośnik z logitecha komputerowego warto wyciągnąć i zaaplikować podobnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                        Pytanie czy jest jakiś sensowny 15-16cm woofer, który ogarnie temat z zakresu 40-50Hz wzwyż?
                                        podejrzewam, ze wavecory dadza rade
                                        ale nie ta cena :p
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                          podejrzewam, ze wavecory dadza rade
                                          ale nie ta cena
                                          Napewno nie w obudowie zamknietej. 50Hz bez spadku to maja glosniki po 20-30cm w znacznie wiekszych budach.
                                          Generalnie sprobowalbym zrobic bandpassa, tylko znalesc do tego glosniki, zeby mial dobra skutecznosc i male wymagania co do pojemnosci obudowy...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X