Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kategoryczny LOW END

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no ja o czymś takim słyszałem ze 2 razy krótszy tunel no ale wiadomo to jest jakiś kompromis
    w niedługim czasie sam będę chciał takie TLki zrobić ale węższe :)

Skomentuj

a nie sądzisz że to jest strojenie 1/4 fali na 2x wieksza czestotliwość, a dlatego nazywa się strojenie na 1/4 fali bo przy takiej dlugości dla czestotliwosci pelnej fali uzyskuje się ograniczenie wychylenia membrany

Skomentuj

w zasadzie fakt, przeczytałem to gdzieś i nie analizowałem tego szczerze mówiąc zanim się podejmę robienia TLki to będę musiał trochę literatury przeczytać
        ale z drugiej strony w jakimś sensie jest to też dostrajanie się w we wszystkie harmoniczne czestotliwości

Skomentuj

Zamieszczone przez ambroży Zobacz posta
          a nie sądzisz że to jest strojenie 1/4 fali na 2x wieksza czestotliwość, a dlatego nazywa się strojenie na 1/4 fali bo przy takiej dlugości dla czestotliwosci pelnej fali uzyskuje się ograniczenie wychylenia membrany
          Częstotliwość rezonansowa to jeden z parametrów charakteryzujących dany głośnik i lepiej jest się odnosić do tej właśnie cechy. Stwierdzenie, że jakiś głośnik jest strojony na 1/4 długości fali 80Hz (przy założeniu, że Fs głośnika jest mocno poniżej) właściwie niewiele nam mówi. Teoretycznie moglibyśmy sądzić, że od tej częstotliwości będzie następował mocny roll off ale tak jest tylko w czysto teoretycznych rozważaniach, w praktyce jest nieco inaczej i głośnik może grać w tak strojonej obudowie efektywnie również niższe częstotliwości sięgające nawet do Fs. Tak więc stwierdzenie "strojenie na 1/8 Fs" jest moim zdaniem bardziej poprawne bo odnosi się do pewnej stałej cechy głośnika i przez to jest bardziej namacalne. Przy odrobinie doświadczenia na podstawie takiej informacji możemy już wstępnie wnioskować jakie korzyści (i również straty) możemy mieć w danej obudowie. Podobnie jest z obudową BR - więcej wniosków możemy wyciągnąć wiedząc, że jest strojona poniżej, powyżej lub mocno powyżej Fs bo daje nam to odniesienie do pewnego punktu zaczepienia jakim jest właśnie Fs. Tak więc stwierdzenie "strojenie na 1/4, 1/6, 1/8 Fs" jest jak najbardziej uzasadnione.

Skomentuj

Mierzyłem jednego philipsa niewygrzanego wcale (bo nie mam nawet na czym chwilowo), fs 160hz (pewnie bedzie 130 po "rozruszaniu") qts wyszło aż 1.6 robiłem pomiar metodą dodanej masy, dosyć ciężko na nim zamocować obciążenie bo ma taką wypukłą kopułke, oprucz fs pojawiła sie mała górka wyrzej więc pomiar niezbyt dokładny, w każdym razie wygląda na to że qts jest wysoki, mam pomysł żeby przewiercić nabiegunnik bo w końcu powierzchnia jaką zajmuje cewka jest relatywnie duża i razem z tą kopułką powstaje "obudowa zamknięta" dla części membrany, tylko nie wiem czy wiercenie w nabiegunniku nie spowoduje rozmagnesowania magnesu, gdyby ktoś mugł się wypowiedzieć na ten temat. Ja tych głośników nie słuchałem jeszcze, więc czy ktoś mugłby sie wypowiedzieć czy ten głośnik w ogóle może mieć taki qts?

Skomentuj

Ja również pomierzyłem dwa głośniki po uprzednim, krótkim wygrzaniu sinusoidą 15-40Hz przez godzinę. Pomiary robiłem również metodą dodanej masy i wyniki nieco się różnią od kolegi Ambrożego.

Jak widać rozrzut parametrów głośniczków jest na poziomie ~10%
              Zmierzyłem również samą kolumienkę i wyszło mi, że membrana jest nastrojona blisko rezonansu głośników ~ 150 Hz.
              Pomiary powtarzałem po kilka razy, ale że robię je od niedawna, więc mogą być obarczone błędami.
              Last edited by KAPRINT; 17.03.2011, 00:15.

Skomentuj

Ja dodawałem 2.5g i przyjąłem sd=15cm2 a nie 16, a że membrana bierna jest strojona na 150hz to bardzo dziwne, przecież przy takim qts to w zakresie 150-200hz będzie podbicie może nawet z 10db

---------- Post dodany o 02:23 ---------- Poprzedni post o 01:45 ----------

sprawcą wysokiego qts jest wysoka qms której powodem, myśle że w dużej części jest właśnie ta komora kopułki, obawiam się tylko że po przewierceniu nabiegunnika qts sie oczywiście zmniejszy a fs obniży ale ogólnie zejście będzie gorsze (choć jakość się poprawi)

Skomentuj

http://allegro.pl/hansen-jak-tesla-a...500555034.html testowal ktos kiedys? to odemnie z miasta to mam odbior osobisty ;] tylko te pasmo jakies nie ciekawe ale moze ktos juz testowal i sie do jakiegos low endu nada

Skomentuj

Ja to miałem. 24zł trochę dużo. Pobawić się można ale cudów z tego nie ma. Basu mniej dużo niż arn150 ale gra to na średnicy troche bardziej i charakter szerokopasmowca raczej. Generalnie nieciekawy głośnik :)

---------- Post dodany o 18:07 ---------- Poprzedni post o 14:28 ----------

Ciekawe propozycje
                    http://allegro.pl/aurasound-ns4-255-...501590750.html
                    http://allegro.pl/aurasound-nsw1-205...501590740.html

Skomentuj

Do tego woofera sie nie dobierze tweetera, musiałby grać od 2khz

Skomentuj

Działkowiec... :biggrin:

Skomentuj

Konkret kolchoznik :) Chlapnij bude na cos ciemniejszego, to nie bedzie sie tak w oczy rzucac

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            Działkowiec... :biggrin:
                            Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Konkret kolchoznik Chlapnij bude na cos ciemniejszego, to nie bedzie sie tak w oczy rzucac
                            Proponuję czarny kocyk

Skomentuj

Nie ma to jak posłuchać sobie czegoś sprzątając ogródek. Jak zasilasz tego GDS'a?

Na Allegro są fajne budżetowe okleinki samoprzylepne - w tym taka imitująca karbon albo w wiosenne wzory. Cena? 4PLN/mb. Możesz tanio nadać klimatu swojemu low-endowi. :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez martes Zobacz posta
                                imitująca ... w wiosenne wzory. Cena? 4PLN/mb. Możesz tanio nadać klimatu swojemu low-endowi.
                                to mu sie w trawie zgubi... :P
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Bawił się ktoś może kościami TDA1554Q i tworzył jakieś pcb podobne do tego poniżej?

http://allegro.pl/zestaw-wzmacniacza...612785778.html

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    Bawił się ktoś może kościami TDA1554Q i tworzył jakieś pcb podobne do tego poniżej?

no i jak?
                                    też się nim zainteresowałem
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      Napisał dolphin123

no i jak?
                                      też się nim zainteresowałem
                                      Układ bardzo przydatny do "produkcji" 2.1 np. do laptopa na biurko.

Skomentuj

to ja wiem
                                        chodzi mi o jakosc...
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Myślę że nie będzie odbiegał jakością od większości zestawów oferowanych w sprzedaży.
                                          Kiedyś było o nim pisane http://diyaudio.pl/showthread.php/12...DA1554Q-LM1036

---------- Post dodany o 00:08 ---------- Poprzedni post o 00:05 ----------

Zamieszczone przez somac Zobacz posta
                                          miałem tu na myśli kość

Skomentuj

Czaruję...