Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kategoryczny LOW END

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mozecie w skrocie napisac o co chodzi? bo nie kojaze... i dlaczego akurat tamte elipsy?

Skomentuj

Są to głośniki "takie jak" stosowane np w starych telewizorach, jeszcze za czasów Unitry - a tamte grają całkiem przyjemnie. No i pojawił się kiedyś pomysł, wspólnie z dolphinem123, czy nie kupić na pół tego zestawu 40szt (wychodzi wtedy po 3zł za głośnik) i nie kombinować czegoś w stylu line array na nich.
      Ale później temat jakoś upadł... w sumie 116 zł to jeszcze nie tak dużo... zwłaszcza jak za 40 głośników

Skomentuj

no wlasnie bylem ciekaw tego line array...
        ale juz widze co to jest
        pomysl ciekawy, ale jak juz kilka osob pisalo mam za duzo glosnikow do zabudowy zeby narazie sie w to bawic
        ale kto wie - moze pozniej bedzie czas :P

Skomentuj

A co sądzicie o takim chlapaczu ? http://allegro.pl/glosnik-subwoofera...454170675.html

Skomentuj

Za drogo, stx 17sw jest chyba tylko o 15 zł droższy a dolphin123 już go przetestował i wiadomo czego można się po nim spodziewać.

Skomentuj

Chciałem tutaj przedstawić moją koncepcje wykorzystania paru low-endowych głośników. Posiadając głośniki Tonsila GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/7 miałem zamiar pierwotnie zrobić słynne klony Totemów Mite, ale po zrobieniu prototypów obudów stwierdziłem, że klony grają kiepsko, więc dałem sobie z nimi spokój. Kombinując z tymi Tonsilami wpadła mi do głowy pewna koncepcja, dość oryginalna chyba, wykorzystania innego głośnika jako membrany biernej wspomagającej tego GDNa w zakresie basu. Wykorzystałem nieco odwrotną koncepcję, którą wykorzystał Tonsil w kolumnach Rondo. Tam membrana bierna znajdująca się w środku obudowy, napędzana przez głośnik basowy, promieniowała przez otwór b-r. W mojej konstrukcji jest odwrotnie, membrana bierna jest na zewnątrz, a rura w środku. Głośnik GDN Tonsila pracuje w 12 litrowej komorze połączonej rurą dł. 37 cm o średnicy 5 cm (kanalizacyjna pcv) z drugą komorą 16 litrową, w której pracuje głośnik Sony 1-505-235-12 jako membrana bierna. Ten Sony ma celulozową membranę o profilu stożkowym na płóciennym zawieszeniu i mocno ażurowy kosz. Strojenie membrany zrealizowałem za pomocą rezystora zwierającego cewkę tego głośnika. Takiego układu tych dwóch Tonsili GDN + GDWK i membrany Sony słuchałem sobie jakiś czas i jeśli chodzi o bas to byłem zadowolony. Ten układ zrobiłem, ponieważ nie podobało mi się brzmienie Tonsila w b-r, za to fajnie grał w 12 litrowej OZ. Jednak w OZ ma słabe zejście, charakterystyka szybko zaczyna opadać i praktycznie nawet wyższego basu za dużo nie ma. Układ z membraną bierną pozwala pracować GDN 13/40/2 w wyższym basie jak w OZ, gdyż długa rura spełnia rolę filtra akustycznego, a membrana pracuje tylko w niższym basie. Jest ona umieszczona 25 cm od podłogi co dodatkowo wspomaga dzięki podbiciu od podłogi. Nie symulowałem takiego układu w żadnym programie, ale pewne wyobrażenie o działaniu można wywnioskować z symulacji b-r strojonego na 33 Hz taką długą rurą.
              Nie dawno jedną kolumnę przerobiłem na TL zainspirowany wątkiem o TL. Postanowiłem zrobić długą linię by jak najbardziej wytłumić energię tylnej strony membrany GDN 13/40/2. W mojej obudowie zmieściłem około 3m tunel składający się z czterech odcinków. Pierwsza część tunelu, ta z głośnikiem ma przekrój 1.2 SD i jest najbardziej wytłumiona, pozostałe mają przekrój 1 SD, przy czym 2 i 3 część jest wytłumiona tak samo, w mniejszym stopniu niż 1, ostatnia 4 część jest najsłabiej wytłumiona. Otwór wylotowy ma przekrój 1 SD i jest na wysokości głośnika na tylnej ściance. Na podstawie odsłuchów muszę stwierdzić, że zbyt dużo basu z tej TL-ki nie ma, gra podobnie jak OZ. Owszem można pewnie zwiększyć efektywność na basie skracając tunel, ale za dużo z tym kombinacji i problemów. Obudowa z membraną bierną jest prosta w budowie, łatwa w strojeniu, bo banalną zmianą rezystora można sobie dobrać (w pewnym zakresie) charakter basu do swoich upodobań od dość spowolnionego prawie jak z b-r w przypadku braku rezystora do szybkiego i dynamicznego jak w OZ przy zwarciu cewki głośnika.
              W międzyczasie wpadły mi w ręce dwa głośniki noname, które wyciągnąłem z ghettoblastera 350 W PMPO, które w znacznych ilościach przywożono na początku lat 90-tych z Berlina Zachodniego. Są to głośniki o średnicy 12 cm z celulozową membraną na sztywnym zawieszeniu jak w szerokopasmowcach czy telewizorowych głośnikach. Postanowiłem wykorzystać je jako średniotonowe ponieważ średnie tony odgrywane z Tonsila 13/40/2 nie podobają mi się, są takie ...hm, jakby to określić "polipropylenowe", dźwięki są matowe ze stępionymi konturami. Tak więc obecnie kolumny są trójdrożne, jedna z membraną bierną a druga TL i tak sobie słucham starając się ocenić co lepsze. Myślę, że w roli średniotonowca można zastosować np. Tonsila GD 12/8/2 lub podobne, których pełno na Allegro, jeśli ktoś lubi brzmienie paierowych membran. Głośniki STX zrobiły się teraz drogie, to można zacząć stosować low-endy Tonsila.
              Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                Na jakim głośniku i jakich wymiarów miałby to być?
                Na razie to tylko szkice w AutoCadzie do głośniczków low end Philipsa ze wspólnego zamówienia. Ciągle nie mam czasu na próby, w czym lepiej zagrają, czy z membraną bierną, czy w tl-ce.

Skomentuj

Przeniosłem do tego tematu.

Mógłbyś KAPRINT pokazać swoje szkice i jaka jest tego wizja? Generalnie myślałem odsprzedać te philipsy bo nie mam czasu na swoją koncepcję którą chciałem zrealizować, ale jakby było to coś co szybko można zabudować to bym się wstrzymał... :)

Skomentuj

Postaram się skończyć jutro/pojutrze rysunki i wkleję je tutaj.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                      Sam nawet myślałem o TL-ce do laptopa w postaci dwóch rur, które można by składać jedna w drugą.
                      zapowiada sie ciekawie
                      czekam na wiecej info
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Patefil, dość oryginalnie z tą membraną bierną, jestem ciekaw jak by inna TLka zagrała.

KAPRINT, philipsy w TL? jakie sd głośnika przyjmujesz i jeżeli to na jaką częstotliwość TLka?

Skomentuj

a ja dzis skonczylem z wzmakiem do low end'u:)
                          https://lh5.googleusercontent.com/_U...2021.41.21.jpg
                          https://lh3.googleusercontent.com/_U...2021.40.53.jpg

a jak by ktos chcial moge udostepnic pliczek do eagla, mam dwie wersje jedna z mostkiem do trafa a druga bez na zasilacz lub aku.

Skomentuj

a co to za kostka?
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              a co to za kostka?
                              strzelam że TDA1554Q

Skomentuj

dokladnie tda1554Q, zapomnialem napisac:)

Skomentuj

Ja przed chwilą spojrzałem, że wala mi się TDA2030A... Nada się to komuś do czegoś?
                                  http://www.datasheetcatalog.org/data...onics/1459.pdf

Skomentuj

Ja mam na tym2030 mały wzmacniacz który napędza szerokopasmowki tonsila rewelacji nie ma po prostu gra:)

Sent from my GT-I5800 using Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                      KAPRINT, philipsy w TL? jakie sd głośnika przyjmujesz i jeżeli to na jaką częstotliwość TLka?
                                      Rozpatrzyłem kilka koncepcji składanych kolumn w tl do laptopa, które od jakiegoś czasu chodziły mi po głowie i zostawiłem w końcu ten jeden.

Idea była taka, by wycisnąć co się da z tych philipsów i żeby obudowa nie była zbyt duża. Nie mierzyłem ich w obudowach z MB, bo nie mam czasu, żeby opanować na tyle pomiary, by być ich pewny.
                                      Założyłem, że ich częstotliwość rezonansowa jest w okolicach 120 Hz lub wyżej. Zanim zacznę klecić obudowy osłucham je w zmontowanej prowizorycznie tl-ce z rury pcv o średnicy 7,5 cm i 10 cm.
                                      Obudowa jest przeznaczona do laptopa i jak widać na rysunku będzie składana. Materiał sklejka 8 mm., front 1-1,2mm.
                                      Jako tweeter oczywiście mission.
                                      Powierzchnia czynna membrany przyjęta przeze mnie wyliczona z okręgu o pow. 4,5 cm - ok. 16 cm2.
                                      Długość tunelu po rozłożeniu 75 cm. początek ok 32 cm2 - 1sd. wylot około 98 cm 3sd.
                                      Mocowanie ze sobą obu części jeszcze do końca nie wymyślone. Liczę się z możliwością wkładania wytłumienia luzem po zdjęciu "nakrywy" i umocowaniu jej do kolumny.
                                      Jeżeli głośniki nie zagrają w tej długości tunelu to nie wiem czy warto powiększać - podwyższać obudowę.

Czekam na Wasze uwagi i sugestie.

Skomentuj

proponuję zmierzyć fs głośniczków, bardzo prosty pomiar jeżeli masz jig'a a jak nie to i samym rezystorem się da
                                        ciekawy jestem co z tego wyjdzie, może sam się za to wezmę, największy problem to front do tych głośników ;|
                                        osobiście zrobiłbym to nierozkładane i nie robił tak dużego wylotu :)
                                        szerokie i wysokie strasznie ci to wyszło, może warto spróbować TL na 1/8 długości fali? nie wiem jak to jest w praktyce ale jeżeli coś ma być małe to długi tunel nie pasuje do tej koncepcji

Skomentuj

niema czegoś takiego jak strojenie tl na 1/8 fali i nie wiem kto tą głupote wymyślił, a ja już też mam te philipsy jak znajde kawałek kabla to zmierze chociaż fs (niewiem czemu jeszcze nikt tego nie zrobił)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X