mozecie w skrocie napisac o co chodzi? bo nie kojaze... i dlaczego akurat tamte elipsy?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kategoryczny LOW END
Collapse
X
-
Są to głośniki "takie jak" stosowane np w starych telewizorach, jeszcze za czasów Unitry - a tamte grają całkiem przyjemnie. No i pojawił się kiedyś pomysł, wspólnie z dolphinem123, czy nie kupić na pół tego zestawu 40szt (wychodzi wtedy po 3zł za głośnik) i nie kombinować czegoś w stylu line array na nich.
Ale później temat jakoś upadł... w sumie 116 zł to jeszcze nie tak dużo... zwłaszcza jak za 40 głośników
Skomentuj
-
bambosz
Skomentuj
-
Patefil
Chciałem tutaj przedstawić moją koncepcje wykorzystania paru low-endowych głośników. Posiadając głośniki Tonsila GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/7 miałem zamiar pierwotnie zrobić słynne klony Totemów Mite, ale po zrobieniu prototypów obudów stwierdziłem, że klony grają kiepsko, więc dałem sobie z nimi spokój. Kombinując z tymi Tonsilami wpadła mi do głowy pewna koncepcja, dość oryginalna chyba, wykorzystania innego głośnika jako membrany biernej wspomagającej tego GDNa w zakresie basu. Wykorzystałem nieco odwrotną koncepcję, którą wykorzystał Tonsil w kolumnach Rondo. Tam membrana bierna znajdująca się w środku obudowy, napędzana przez głośnik basowy, promieniowała przez otwór b-r. W mojej konstrukcji jest odwrotnie, membrana bierna jest na zewnątrz, a rura w środku. Głośnik GDN Tonsila pracuje w 12 litrowej komorze połączonej rurą dł. 37 cm o średnicy 5 cm (kanalizacyjna pcv) z drugą komorą 16 litrową, w której pracuje głośnik Sony 1-505-235-12 jako membrana bierna. Ten Sony ma celulozową membranę o profilu stożkowym na płóciennym zawieszeniu i mocno ażurowy kosz. Strojenie membrany zrealizowałem za pomocą rezystora zwierającego cewkę tego głośnika. Takiego układu tych dwóch Tonsili GDN + GDWK i membrany Sony słuchałem sobie jakiś czas i jeśli chodzi o bas to byłem zadowolony. Ten układ zrobiłem, ponieważ nie podobało mi się brzmienie Tonsila w b-r, za to fajnie grał w 12 litrowej OZ. Jednak w OZ ma słabe zejście, charakterystyka szybko zaczyna opadać i praktycznie nawet wyższego basu za dużo nie ma. Układ z membraną bierną pozwala pracować GDN 13/40/2 w wyższym basie jak w OZ, gdyż długa rura spełnia rolę filtra akustycznego, a membrana pracuje tylko w niższym basie. Jest ona umieszczona 25 cm od podłogi co dodatkowo wspomaga dzięki podbiciu od podłogi. Nie symulowałem takiego układu w żadnym programie, ale pewne wyobrażenie o działaniu można wywnioskować z symulacji b-r strojonego na 33 Hz taką długą rurą.
Nie dawno jedną kolumnę przerobiłem na TL zainspirowany wątkiem o TL. Postanowiłem zrobić długą linię by jak najbardziej wytłumić energię tylnej strony membrany GDN 13/40/2. W mojej obudowie zmieściłem około 3m tunel składający się z czterech odcinków. Pierwsza część tunelu, ta z głośnikiem ma przekrój 1.2 SD i jest najbardziej wytłumiona, pozostałe mają przekrój 1 SD, przy czym 2 i 3 część jest wytłumiona tak samo, w mniejszym stopniu niż 1, ostatnia 4 część jest najsłabiej wytłumiona. Otwór wylotowy ma przekrój 1 SD i jest na wysokości głośnika na tylnej ściance. Na podstawie odsłuchów muszę stwierdzić, że zbyt dużo basu z tej TL-ki nie ma, gra podobnie jak OZ. Owszem można pewnie zwiększyć efektywność na basie skracając tunel, ale za dużo z tym kombinacji i problemów. Obudowa z membraną bierną jest prosta w budowie, łatwa w strojeniu, bo banalną zmianą rezystora można sobie dobrać (w pewnym zakresie) charakter basu do swoich upodobań od dość spowolnionego prawie jak z b-r w przypadku braku rezystora do szybkiego i dynamicznego jak w OZ przy zwarciu cewki głośnika.
W międzyczasie wpadły mi w ręce dwa głośniki noname, które wyciągnąłem z ghettoblastera 350 W PMPO, które w znacznych ilościach przywożono na początku lat 90-tych z Berlina Zachodniego. Są to głośniki o średnicy 12 cm z celulozową membraną na sztywnym zawieszeniu jak w szerokopasmowcach czy telewizorowych głośnikach. Postanowiłem wykorzystać je jako średniotonowe ponieważ średnie tony odgrywane z Tonsila 13/40/2 nie podobają mi się, są takie ...hm, jakby to określić "polipropylenowe", dźwięki są matowe ze stępionymi konturami. Tak więc obecnie kolumny są trójdrożne, jedna z membraną bierną a druga TL i tak sobie słucham starając się ocenić co lepsze. Myślę, że w roli średniotonowca można zastosować np. Tonsila GD 12/8/2 lub podobne, których pełno na Allegro, jeśli ktoś lubi brzmienie paierowych membran. Głośniki STX zrobiły się teraz drogie, to można zacząć stosować low-endy Tonsila.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaNa jakim głośniku i jakich wymiarów miałby to być?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz postaSam nawet myślałem o TL-ce do laptopa w postaci dwóch rur, które można by składać jedna w drugą.
czekam na wiecej infoJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
a ja dzis skonczylem z wzmakiem do low end'u:)
https://lh5.googleusercontent.com/_U...2021.41.21.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/_U...2021.40.53.jpg
a jak by ktos chcial moge udostepnic pliczek do eagla, mam dwie wersje jedna z mostkiem do trafa a druga bez na zasilacz lub aku.
Skomentuj
-
Ja przed chwilą spojrzałem, że wala mi się TDA2030A... Nada się to komuś do czegoś?
http://www.datasheetcatalog.org/data...onics/1459.pdf
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaKAPRINT, philipsy w TL? jakie sd głośnika przyjmujesz i jeżeli to na jaką częstotliwość TLka?
Idea była taka, by wycisnąć co się da z tych philipsów i żeby obudowa nie była zbyt duża. Nie mierzyłem ich w obudowach z MB, bo nie mam czasu, żeby opanować na tyle pomiary, by być ich pewny.
Założyłem, że ich częstotliwość rezonansowa jest w okolicach 120 Hz lub wyżej. Zanim zacznę klecić obudowy osłucham je w zmontowanej prowizorycznie tl-ce z rury pcv o średnicy 7,5 cm i 10 cm.
Obudowa jest przeznaczona do laptopa i jak widać na rysunku będzie składana. Materiał sklejka 8 mm., front 1-1,2mm.
Jako tweeter oczywiście mission.
Powierzchnia czynna membrany przyjęta przeze mnie wyliczona z okręgu o pow. 4,5 cm - ok. 16 cm2.
Długość tunelu po rozłożeniu 75 cm. początek ok 32 cm2 - 1sd. wylot około 98 cm 3sd.
Mocowanie ze sobą obu części jeszcze do końca nie wymyślone. Liczę się z możliwością wkładania wytłumienia luzem po zdjęciu "nakrywy" i umocowaniu jej do kolumny.
Jeżeli głośniki nie zagrają w tej długości tunelu to nie wiem czy warto powiększać - podwyższać obudowę.
Czekam na Wasze uwagi i sugestie.
Skomentuj
-
proponuję zmierzyć fs głośniczków, bardzo prosty pomiar jeżeli masz jig'a a jak nie to i samym rezystorem się da
ciekawy jestem co z tego wyjdzie, może sam się za to wezmę, największy problem to front do tych głośników ;|
osobiście zrobiłbym to nierozkładane i nie robił tak dużego wylotu :)
szerokie i wysokie strasznie ci to wyszło, może warto spróbować TL na 1/8 długości fali? nie wiem jak to jest w praktyce ale jeżeli coś ma być małe to długi tunel nie pasuje do tej koncepcji
Skomentuj
Skomentuj