Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kategoryczny LOW END

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odświeżę temat, gdyż od dawna leżały u mnie głośniki zakupione właśnie w celu wykonania malutki kolumienek Low Endowych.

Głośniki to z forumowego zamówienia philipsy oraz missiony. Mission puszczony przez kondensator 4,7uF. Obudowy o wymiarach szer. 9,5cm, dł. 12cm, wys. 26cm (2,07L) ze sklejki 10mm i 6mm. Malowane lakierobejcą do mebli.
    Po podłączeniu miło się zaskoczyłem ponieważ w oryginalnych obudowach "basu" prawie nie było, a teraz nawet coś tam puka.
    Muszę jeszcze dobrać rezystor do missiona, bo słychać go zdecydowanie za głośno w stosunku do philipsów i pokombinuję z delikatnym wytłumieniem obudowy.
    Załączone pliki

Skomentuj

Mam coś do kompletu wzmacniaczy lampowych żółtych naszego kolegi :) :P hehe :

Lekkie plamy na zółtej farbie spowodowane nie dokońca jej wyschnieciem (nie wszedzie wyschła podczas zdjęć)

zrobiłem je dzisiaj w 3 godziny z nudów - nie wytrzymałem nic nie robić a głośniki leżą już od 3 lat - visatony i od pierwszego zamówienia missiony... jeszcze tylko jakiś terminal i zwrotka i tu pytanie, powstała jakaś choć lipna lub prowizoryczna zwrotka pod visatona i missiona ?? visatona mam 8r. I monitory do kompa jak znalazł w pęknięciach żółtej farby jest zielona lekko kawasaki, całość w rzeczywistości bardzo sympatyczna a już nie pierwszy raz robię te pęknięcia i na zdjęciach nie da się pokazać, że ładnie to wygląda :(

---------- Post dodany o 15:36 ---------- Poprzedni post o 00:24 ----------

Założenia - zrobić obudowy z nudów z tego co jest nie wydając kasy, skończyło się tak że postanowiłem wykożystać missiona i visatona jako przetworniki i zrobić kolumny jak najmniejszym kosztem ale już nie nic nie wydając bo to raczej nierealne, ale czy na pewno ?? o tym zaraz, więc ruszyłem do piwnicy, MDF, frezarka i inne no i do dzieła 3 godziny wczorajszej pracy i 2 dzisiejszej a kolumny gotowe, co mnie zaskoczyło ?? miałem od lat troche lementów do zwrotek których przy corac to kolejnych projektach nie udawało mi się wykożystać - nie te wartości itd a teraz znalazłem zwrotke dolphina do tych przetworników i co ?? i wykożystałem niemal wszystkie właśnie te elementy, więc jestem bardzo zadowolony, że nie będą już się walały a co ważniejsze - 5 godzin pracy i nie wydałem ani grosza a mój low-end gotowy, śmieszne jest to że na prawdę fajnie one grają. Wiadomo że nie mam ich za darmo bo kiedyś na elementy wydałem ale za visatony, missiony zwrotki obudowy terminale br wygłuszenie nie wydałem na pewno więcej jak 200zł więc po 100zł za szt jestem jak najbardziej zadowolony...

nawet dostały podkładki gumowe pod spód :) hehe

Skomentuj

Szkoda tylko, że to nie kopia TLki, którą wykonałem... :)

Skomentuj

no właśnie
          a zwrotka jest w starym tamacie dolphina123
          projektowana przez pharoha
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
            dolphin Twoja TLka jest spoko tylko problem jest taki, że ma dość dziwne wymiary jak na mały monitor który ma stać na biurku to jest trochę długi, ewentualnie można zrobić wyższą kolumnę ale wtedy trzeba trochę czasu poświecić na ułożenie wytłumienia, a bez systemu pomiarowego to nie bardzo
            sam prawdopodobnie w niedługim czasie będę robił na tym visatonie i audaxie monitorki, pewnie też BR

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              Szkoda tylko, że to nie kopia TLki, którą wykonałem...
              Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              no właśnie

zawsze będą jakieś ale :P hehe choć TL fajna sprawa to tutaj chodziło o zabicie kilku h wolnego czasu i po prostu zrobienie czegoś, wyszły fajne małe monitory do kompa z odpadów walających się lata i powiem że jestem zaskoczony co do tego visatona jeśli chodzi o bas... ma go dość sporo jak na taki mały głośniczek.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              a zwrotka jest w starym tamacie dolphina123
              projektowana przez pharoha
              mój błąd, myślałem, że zwrotke projektował też dolphin, zwrotka z jego tematu siedzi w tych monitorkach.

Skomentuj

Bardzo fajnie się prezentuje. Jedynie wykończenie z taką strukturą i kolorem mi się nie podoba, ale to kwestia gustu.

Skomentuj

scythe1123, monitorki wydają się głębokie, bo są głębsze niż wysokośc. Natomiast i tak są mniejsze niż przedstawiony monitor przez Daniela. Jeśli chciałbyś mieć bardziej wysokie niż głębokie to nie widzę problemu aby tunel odpowiednio obrócić i mieć wylot z góry jak w TLce dabyla:)

Skomentuj

daniel69 "no wlasie" bo przypomnialo mi sie, ze zwrotka do tego zestawu jest
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

wiem że jest i jest w moim zestawie właśnie ta, później ją znalazłem a co do rozmiarów nie są chyba Twoje dolphin mniejsze, moje mają wymiary:
                      szerokość 15cm
                      wysokość 24cm
                      głębokość 22cm

Skomentuj

Hej dolphin123. Może taki głośniczek ci coś da. Nie jest tani ale wydaje mi się stworzony do małych litrażów. CarPower RAPTOR-6 16,5 cm masz odnośnik http://www.audiosklep.pl/carpower-raptor-6-p-2105.html. Apropos ten prosiaczek z AVT super chodzi. Mam go jako przedwzmacniacz na wyjściu CD ONKYO R1 i mi bardzo pasuje. Tylko do przenośnego sprzętu się nie nadaje bo potrzebuje 12V AC Chyba żeby przetwornicę zbudować z DC na AC 12V.

Skomentuj

jakiś drogi skelp wybrałeś, na allegro są dwie sztuki za 299zł jedna.

Skomentuj

Klaki13 widziałem ten głośnik, ale jego cena przeraża i z dnia na dzień coraz bardziej odchodzę od pomysłu robienia przenośnego sprzętu.

Skomentuj

Subwoofer do LOW END-u

Jakiś czas temu popełniłem zestaw głośników i wzmacniacz z kategorii "LOW END". Głośniki to philipsy z forumowego zamówienia oraz missiony. Napędzam to wzmacniaczem diy 3x15W na TDA2030. Zestaw gra jako głośniki komputerowe.
                              Chciałbym uzupełnić mój zestaw o jakiś nieduży budżetowy subwoofer pasujący do reszty. Mam problem z doborem głośnika, więc wszelkie propozycje mile widziane. Wymagania nie są wygórowane, bardziej zależy na rozmiarach, aby zmieścił się gdzieś pod biurko.

Głośniki wyglądają tak:
                              Załączone pliki

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                Przeniosłem.

Jeśli chodzi o suba do takiego zestawienia to zrobiłbym coś małego aby uzupełnić dół do muzyki lub jak ma to być typowy sub to przykładowo taki głośnik w OZ:
                                http://www.stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2...uplikat-1.html
                                Przejrzyj allegro, może jakieś gotowe małe suby są które kupisz taniej niż byś miał sam składać.

http://allegro.pl/subwoofer-creative...048935419.html
                                http://allegro.pl/subwoofer-woofer-s...047728885.html
                                http://allegro.pl/subwoofer-creative...037598127.html
                                http://allegro.pl/okazja-subwoofer-c...045568730.html
                                http://allegro.pl/subwoofer-creative...020263659.html
                                http://allegro.pl/okazja-subwoofer-m...057180204.html

Skomentuj

Zamieszczone przez tktomek Zobacz posta
                                  Napędzam to wzmacniaczem diy 3x15W na TDA2030.
                                  czyli na suba ma isc te 15w?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    Przejrzyj allegro, może jakieś gotowe małe suby są które kupisz taniej niż byś miał sam składać.[COLOR="#696969"]
                                    Jest to pomysł, w sumie nie pomyślałem o tym. Ale chciałbym to dopasować wyglądem do reszty więc obudowę trzeba by przerobić.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    czyli na suba ma isc te 15w?
                                    Zgadza się. Jest to wzmacniacz 2.1 z filtrem na subwoofer, więc potrzebuje po prostu sub pasywny.

Skomentuj

to tez bym szukal czegos malego gotowego - latwiej bedzie je napedzic

Skomentuj

Tak się słucha...
                                        Załączone pliki

Skomentuj

No i jak to gra? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X