Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kategoryczny LOW END

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez melisław
    Jesli ten temat będzie się w tym temacie (low end) rozwijał, można by go przykleić jako drugie budowanie na ekranie
    Niestety za dużo jest przyklejonych tematów... :???: Jeśli coś się będzie działo w wątku to nie zniknie z pierwszej strony w akustyce :wink: Czekam na głośniczki od takero i coś w wolnej chwili sklepię :roll:

[ Dodano: 2010-01-16, 17:22 ]
    PCM2912 i SP-056N02

Skomentuj

dolphin123, mozesz cos napisac o zabawie z membrana bierna?
      bo ja sie zaczalem bawic ale bez wywalania magnesu...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
        SP-056N02
        amożesz podac jakieś info o tym głośniku bo nie moge znaleźc

Skomentuj

A może tak nie wywalać magnesu i zrobić regulowane przejście z ala basreflekowej membrany biernej do prawie closed jak w starych Sonusach Faberach Extreama poprzez dodanie równolegle do cewki drugiego głośnika potencjometru drutowego 50ohm?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            to pobaw się rezami zanim zaczniesz dociążać.

Skomentuj

panowie ten ALPHARD ETP-66-1- 8 OHM wygląda jak visatonowsie wysokotonowe
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

dolphin123, mozesz cos napisac o zabawie z membrana bierna?
                Na razie projekt leży na szafce bo sesja i czekam na membranki do regeneracji. Zastanawiam się właściwie dociążyć membranki bo na dzień dzisiejszy za wysoko są strojone - na moje na ok 80-100Hz..

Zamieszczone przez Profesjonalista
                A może tak nie wywalać magnesu i zrobić regulowane przejście z ala basreflekowej membrany biernej do prawie closed jak w starych Sonusach Faberach Extreama poprzez dodanie równolegle do cewki drugiego głośnika potencjometru drutowego 50ohm?
                Myślałem o takim rozwiązaniu jednak pamiętajmy że buda ma 2,5litra i ściągnięcie magnesu nie ograniczyło jeszcze bardziej litrażu. Druga sprawa że nie wiem czy by mi się chciało ciągle głośnik odkręcać i przykręcać, na pewno trzeba by zrobić tak kilka razy bo nie wiem czy można to jakoś policzyć- nie zagłębiałem się w to :wink: aczkolwiek opcja mogłaby być dobra

Skomentuj

dolphin123, zamontuj wyprowadzeniami na zewnatrz jesli o to chodzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
                    poprzez dodanie równolegle do cewki drugiego głośnika potencjometru drutowego 50ohm?
                    bawilem sie tak na niedociazonym glosniku w obudowie ok 3,8 litra - zadna roznica :P
                    pobawie sie jeszcze z dociazeniem tej "membrany biernej"

Zastanawiam się właściwie dociążyć membranki bo na dzień dzisiejszy za wysoko są strojone - na moje na ok 80-100Hz..
                    jak bawilem sie generatorem to membrana dziala dobrze w zakresie 60-100Hz
                    tak wiec moznaby dodac masy troche

Druga sprawa że nie wiem czy by mi się chciało ciągle głośnik odkręcać i przykręcać, na pewno trzeba by zrobić tak kilka razy bo nie wiem czy można to jakoś policzyć- nie zagłębiałem się w to
                    od czego mam przelacznik z 45 pozycjami rezow :twisted:

Skomentuj

jak bawilem sie generatorem to membrana dziala dobrze w zakresie 60-100Hz
                      tak wiec moznaby dodac masy troche
                      wiem... ale pytałem czym to dociążyć żeby nie wydawać kasy na to specjalnie...
                      od czego mam przelacznik z 45 pozycjami rezow :twisted:
                      Starość nie radość ze zrozumieniem czytanie problem się zaczyna... :razz: I tak musisz mieć potek w środku obudowy bo przy tak małym litrażu nie powinieneś magnesu wstawiać na zewnątrz - wstawienie go później do środka to ponowna zabawa ze strojeniem. Więc trzeba wstawić głośnik z magnesem do środka i potek będzie w środku. Nie mam zamiaru robić otworów aby wyciągnąć potek na zewnątrz i uszczelniać ten otwór którym odchodzą kable z potka :wink:

Skomentuj

wiem... ale pytałem czym to dociążyć żeby nie wydawać kasy na to specjalnie...
                        a co masz pod reka? ja przykleilem nakretke :P
                        ale odpadla po paru sec :roll:

tylko ze ja to zrobie dla doswiadczenia. bo przeciez i tak kolumny maja grac w kinie domowym wiec taki zakres membrany jaki jest fabrycznie bedzie idealny
                        dolphin123, a od czego masz terminal? ;]
                        ja mam jeszcze nie wykonczona obudowe wiec sie moge bawic :P

Skomentuj

dolphin123, a od czego masz terminal? ;]
                          ja pindole a widzisz zeby byl podwojny ?:P jak pozniej podepne wzmaka jak wstawie na terminal mb z potkiem? :razz:

Skomentuj

nie nie nie - nie podlaczyc. wymontowac i puscic tam kable :P
                            uszczelniasz czym masz pod reka i gotowe :P

Skomentuj

oj Paweł Paweł... :razz:

Skomentuj

Monacor SP-272/8 vs TONSIL GDS 13/30 vs TONSIL GD 10/20/3 ? Do tanich szerokopasmowych monitorów ?

Skomentuj

tobster pytasz który wziąć ? :razz:

Skomentuj

siema
                                    dolphin123 i jak udało się jakoś dociążyć tą membranę z alpharda żeby monitorki wystroić?

Skomentuj

Alternatywa dla Creative`ów i napęd 2+1 :lol:
                                      http://www.advanceelectronic.pl/cgib...7&sid=1e688457

http://allegro.pl/show_item.php?item=998621399

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                        Przeniosłem z akustyki, aby można było dodawać pod sobą posty i tym samym był jako nieprzeczytany.

Skomentuj

Witam,
                                          przekopujac neta natknolem sie na glosniki szerokopasmowe monacor SP-8/4 http://www.gmm.com.pl/produkty/Monacor_sp-8/4
                                          do LOW-END-u jak najbardziej moga byc, 17zl szt :) tylko parametrow zero!
                                          Moze ktos ich sluchal albo mial z nimi doczynienia?

Skomentuj

Czaruję...