8R ma i ma malutki neodymowy magnes :P
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kategoryczny LOW END
Collapse
X
-
Lekko zmieniajac temat - Ktos pisal o CT 193/194 do tych monarchów z allegro... ale one sa sph68x/ad a nie sph60x/ad jak w projektach ct... wiec wnioskuje ze niema to sensu? Pozatym pisze tam ze -8db 52hz, mam obecnie w 7l @ 45-50hz te monarchy i pomijajac to ze buda troche nieszczelna (spod kosza dmucha) to 60hz efektywnie, z małym lub bez spadku, a 50hz juz ciszej ale wciaz jest. 40hz cisza, wiec to ct 193/194 wcale nie takie atrakcyjne by bylo oprocz wygladu ciekawego.Czy zle mysle?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LukaszNTo jest sph 68X od sph 60X różni sie tym ze ma mniejsze X-max i karkas z kaptonu (60X z aluminium). Co do magnesu to jeszcze nie wiem, tym bardziej nie rozumiem tego zabiegu gdyż trzeba go dokleić tak zeby magnesy sie przyciągały, co spowoduje (o ile sie nie mylę) spadek efektywności i wzrost qts, więc może zwiększy sie podbicie na basie.
Skomentuj
-
dolphin123, no racja tak wlasciwie, bo je porownalem teraz. Jak bede mial mocniejszy wzmak niz 15W to przetestuje go w tych 7l, i zobacze czy wytrzymałby w ~10l, jesli tak to bede celował w te okolice i 45-50hz strojenie tez mniej wiecej. Br z przodu raczej, choc jak dam z tyłu i blisko sciany to tez bedzie zysk. :roll:
Skomentuj
-
Przyszły Monacory :!:
(sorry za jakość zdjęć ale nie mam swojego aparatu przy sobie :sad: )
Pozytywy :mrgreen:
Podłączyłem je, bo już wygrzane więc ciekawy byłem jak to gra na średnicy. No i miłe zaskoczenie gra to bardzo fajnie i melodyjnie. Ciekaw jestem jak to będzie grało na lampce :smile: Nie trzeba dawać wysokiego na górę, całkiem dobrze sobie na niej radzi. 10min słuchania i nie odczuwa się już braku typowej wysokotonówki. Nie próbuje grać dźwięków których nie potrafi, czyli dobrze maskuje to czego nie umie zrobić. No i jeśli chodzi o bas to wydaję mi się, że może w obudowie od ct-193 zadziwić, więc napewno głośniczków nie wstawie do konta na zmarnowanie :wink: Jak na niewielką szerokopasmówkę całkiem masywnie wygląda, poniżej zdjęcie w porównaniu do arn130.Za niecałe 50zł z przesyłką warto było je wziąć.
Wady:
-widać że mają nabite "kilometrów" trochę..
- wyszarzała membrana mówi że trochę czasu już mają..
- na jednym z nich zawieszenie górne w pewnym punkcie zniekształcone..
- drugi miał kosz lekko wygięty, ale już sobie zrobiłem..
- w jednym trąbka trochę przygnieciona..
- kosze przyrysowane w niektórych miejscach
- nalepka Monarch zamiast Monacor na magnesie
Fajnie jakby można było w rozsądnej cenie dostać nową membrankę i trąbkę a także zawieszenia, napewno bym je zregenerował, bo warto :wink:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeroto chyba lepiej byłoby nowe monacory kupić, ciekawe ile kosztują realnie , tzn ze zniżką :)
Zamieszczone przez dolphin123fronty: podkład+bezbarwny lakier w połysku
Skomentuj
Skomentuj