Mam pytanie: czy ten filtr - http://sound.westhost.com/project48.htm może być zasilany może być zasilany pojedynczym napięciem? Aktualnie robię schemat w programie i nie wiem czy konieczne będzie drugie trafo z symetrycznym 12V, czy wystarczy stabilizator 12V z trafa zasilającego TDA.
Heh, jakby nie ta sesja...
No cóż, ale przynajmniej coś działam, żeby nie było :)
Zrobiłem wstępnie płytki pod filtry do suba - wersja z Sound Westhold i z LCAudio (znalazłem błędy w mojej wcześniejszej wersji i poprawiłem), pozostaje wytrawić płytki, polutować i sprawdzić czy działa.
Wersja z Sound Westhold - znana jako P48 - wymiary 69,5 na 25,1mm
LCAudio - wersja bardziej rozbudowana, ale i płytka dwa razy większa - 139,4 na 33mm
Próbowałem zrobić jedną wspólną - P48 + zasilacz stabilizowany z trafem dla niego + zasilacz TDA + TDA 8510, ale wychodzi dość duża i jest kilka elementów, których nie poważam (jedynie na zasilaniu) - zworki, ale jak zacząłem, to doprowadzę ta płytkę do jako takiego wyglądu, celem zaprezentowania i wprowadzenia poprawek.
Proszę również o konstruktywną krytykę powyższych tworów, bo w projektowaniu płytek jestem początkujący dopiero :)
Ja jestem za :)
BTW czy można zmostkować wszystkie 4 kanały tda1554q? Albo szatański pomysł - zmostkować 2 tda1554q - wszystkie kanały. Teoretycznie moc powinna oscylować w granicach 80 watów Ciekawe czy da się tak zrobić.
Bez sensu stosować tą kostkę. Powstał już na niej projekt 2.1 i to styknie. Coś bym wydłubał na TDA1516BQ...
Trzeba przejrzeć dokładnie wątek z ah i wyciągnąć wnioski.
Dokładnie - żadne radio w którym spotkałem ten układ nie miało podkładki - układ był posmarowany pastą termoprzewodzącą i solidnie przykręcony do radiatora.
Panowie przyszło do mnie aku 12V 7Ah, więc czas zastanowić się nad wyborem przetworników do przenośnego 2.1...
W stereo dorwę jakieś szerokopasmowce. Natomiast największym problemem jest wybór woofera na sekcję niskotonową i wybór obudowy. Chciałbym aby całość zamknęła się w 8litrach (dojdzie komora dla elektroniki i aku, więc ograniczenie pewne musi być). Teoretycznie mógłbym kupić 17SW STXa, bo jego zaletą są małe obudowy, wg producenta już od 5litrów można z nim działać.. Z drugiej jednak strony wiem, że temu głośnikowi przydaje się moc a niestety mamy jej niewiele.
Pytanie czy jest jakiś sensowny 15-16cm woofer, który ogarnie temat z zakresu 40-50Hz wzwyż?
Obawiam sie, ze zaden glosnik 15-16cm nie zagra od 40-50hz w 8 litrowej obudowie zamknietej. Nie mowiac juz o glosnikach nowych. Musialbys szukac czegos starego, typowego do obudowy zamknietej. Realnie i tak bedziesz mial podbicie i bas od okolo 60-70hz.
Tak wiem i ten zakres pasuje, nawet jak będzie podbite. To ma być przenośny sprzęt i cudów od niego nie wymagam, ale chciałbym nie przekraczać docelowych 8litrów. Może jakiś bp? A może jakiś głośnik z logitecha komputerowego warto wyciągnąć i zaaplikować podobnie?
podejrzewam, ze wavecory dadza rade
ale nie ta cena
Napewno nie w obudowie zamknietej. 50Hz bez spadku to maja glosniki po 20-30cm w znacznie wiekszych budach.
Generalnie sprobowalbym zrobic bandpassa, tylko znalesc do tego glosniki, zeby mial dobra skutecznosc i male wymagania co do pojemnosci obudowy...
Skomentuj