Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8935A + Usher 9930-20 ----> Konstrukcja dla Was

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Usher 8935A + Usher 9930-20 ----> Konstrukcja dla Was

Witam,

Od dłuższego czasu działam komercyjnie w budowie kolumn, lecz chciałbym się także przysłużyć temu forum dając otwarty projekt DIY stworzony specjalnie dla Was.

Szczególnie projekt polecam początkującym :) . Chciałbym dodać, że w miarę postępu prac będę zamieszczał dodatkowe dane. Przedstawię dwie wersje kolumn opartych na tych przetwornikach :

-monitory w obudowie zamkniętej 12l
    -podłogowce w obudowie Bass Reflex 26l

Założenia:
    -najlepsze głośniki w stosunku cena/jakość dostępne od ręki w fajnych cenach
    -najlepsza możliwa techniczie zwrotnica w której pod uwagę jest wzięte wszystko co się da np. chaki kierunkowe, zgodność fazowa itp
    -rozsąda i nieskomplikowana obudowa

Narazie zaczniemy od małych monitorów, reszta sukcesywnie :)

Więc let's go!
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------->

Na dzień dobry moje najświeższe pomiary z CLIO , dodaję ważną informację że wyniki są absolutnie bezbłędne (błąd pomiaru wynosi +- 0,5 dB). Pomiar efektywności także jest prawdziwy. Wyskalowanie osi Y klasycznie 50 dB. Rzaden wykres nie wygładzany.

Tu nasuwa mi się pierwsza uwaga na temat trzymania parametrów przez Ushery. Mam paredziesiąt sztuk i z trzymaniem parametrów jeśli chodzi o 8935a jest w miarę OK , ale z kopułkami jest różnie! W pomiarach 6 sztuk kopułek 9930 otrzymywałem zdecydowanie różne FS ! Przedstawione tu wyniki są wynikami uśrednionymi, wybrałem te najbardziej powtarzalne.

Pliki w załącznikach.

Na dzień dobry i pokolei :

-musimy zrobić obudowę 13l z szerokością przedniej ścianki 20cm (taka jest ujęta w pomiarach), wysokość najlepiej 35cm , głębość dowolna zachowując odpowiedni litraż
    -obudowa wytłumiona w 80%
    -ilość basu jest naprawdę zasakująca! Kwestia jakości oczywista, kwestia zejścia jest kiepska ,ale do pokoju ok.10m2 jest w sam raz
    -wyniki pomiaru Ushera 8935a to wynik pomiaru w obudowie 13l
    -w wynikach 8935a od razu wydać baffle step lecz poratujemy się później w zwrotnicy (możnaby się poratować szerszą przednią ścianką ze ścięciami, ale takie rozwiązanie będzie w przypadku podłogówek w BR)
    -8935a nie nadaje się do małych obudów BR, zostaje tylko opcja obudowy zamkniętej
    -pomiar zejścia 8935a w zamkniętej budzie jest oczywiście prawdziwy od 55hz w górę (niżej nie pozwala mi moje tymczasowe pomieszczenie zejść)
    Ok, mamy punkt wyjścia! Teraz niestety będe się bawił w zwrotnice :) jej wyniki zamieszczę tu na forum.

Ps. podpatrzcie na FS 9930 .... jest różnica co do parametrów od Ushera, najlepsze jest to że są różne wyniki dla tych samych kopułek (przemierzyłem dokładnie 10 sztuk) , najczęściej pojawiał się FS taki jaki jest w załączniku
    Załączone pliki
    Last edited by gipsy2; 17.02.2011, 19:11.

Zamieszczone przez gipsy2 Zobacz posta
    z kopułkami jest różnie! W pomiarach 6 sztuk kopułek 9930 otrzymywałem zdecydowanie różne FS !
    Dlatego te głośniki są parowane i jak kupujesz dwa to różnica powinna być niewielka (w odsłuchu nie zauważalna).

Jestem ciekaw Twojej zwrotnicy,mam oryginał więc może się pokuszę i jak dasz schemacik to porównam.

Skomentuj

Wiem, że są parowane, ale co z tego jak druga para czy tam trzecia para ma dość zdecydowanie inne parametry.

Orginał masz od Usherka czy od Witka (Albeckiego oczywiście :P)?

Skomentuj

Siema gipsy2, gdzies Ty sie podziewal tyle czasu? meloV8 sie klania.

Skomentuj

ha, mój bombelek :P ! pamiętam nasze nocne przesiadywanie na GG :P Byłem tu i ówdzie - długa historia Odezwe się na PW :cool:

Skomentuj

Zwrotnicę mam oryginalną z V-602 od Pana Albeckiego

ha, mój bombelek :P
            :thumbsup: hahaha

Skomentuj

a nie masz moze 9950, zeby pokombinowac ze zwrotka i pomiarami?
              Mam wlasnie taki zestaw i czeka na budowe (8935a i t9950).
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam 9950 , zostały mi jeszcze dwie sztuki. Co do pomiarów - myślę że mogę jakoś pomóc , prawda jest taka, że najlepiej to robić w docelowej obudowie (chodzi głównie o baffle step). Napisz na priva to pogadamy, mam parę pomysłów

Marian -> od Witka masz pewną zwrotkę , moja będzię miała zapewne inny charakter bo jest inna koncepcja - są monitory w closed box , jednakże w kwesti projektu podłogowych może być jakiś wspólny punkt zaczepienia.
                Last edited by gipsy2; 17.02.2011, 20:08.

Skomentuj

moze lepiej bede pisal to to przyda sie dla innych zainteresowanych
                  maja byc monitory bo bedzie aktywny sub na 8955 bo tez mam
                  moga byc zamkniete nie robi mi roznicy a nawet lepiej
                  przednia sciane chcialem prosta-takie mi sie bardziej podobaja
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz,
                    ja też myślę nad takowym połączeniem, dlatego chętnie widziałbym wszelkie uwagi co do konstrukcji na forum - jak sam zasugerowałeś autorowi tematu.
                    Ja chciałbym zrobić fronty w BR jakieś 25 litrów i efektowe zamknięte około 10l.
                    Last edited by Bebok; 17.02.2011, 21:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Zwrotnicę mam oryginalną z V-602 od Pana Albeckiego
                      A nie od X3 masz zwrotnice?V-602 są na głośnikach 8945a,Ty z tego co pamiętam masz 8935a.

Skomentuj

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
                        A nie od X3 masz zwrotnice?V-602 są na głośnikach 8945a,Ty z tego co pamiętam masz 8935a.
                        V-602 są na 8935a oraz 9930.

Skomentuj

a ktoras fabryczna jest na 8935a i 9950?
                          Bo nie znalazlem...
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak dobrze kojarzę, nie ma takiego zestawienia fabrycznego tych głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
                              V-602 są na 8935a oraz 9930.
                              Jesteś pewny? Wyglądają jak kit Akkusa
                              http://www.loudspeakershop.eu/zestaw...30-p-1605.html
                              a tu foto X3:http://www.akkus.com.pl/galeria.php

Skomentuj

http://www.audiofast.pl/main.asp?idm...2&r=0&wersja=0
                                Masz to może przyda się dla przykładu.
                                Jestem pewny w v-602 jest właśnie takie połączenie tych głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
                                  http://www.audiofast.pl/main.asp?idm...2&r=0&wersja=0
                                  Masz to może przyda się dla przykładu.
                                  Jestem pewny w v-602 jest właśnie takie połączenie tych głośników.
                                  Sorki masz racje V-602 są na 8935a,zasugerowałem się wypowiedzią Mariana że zwrotkę ma od p.Albeckiego i myślałem o Akkus V2

Skomentuj

Od dłuższego czasu działam komercyjnie w budowie kolumn, lecz chciałbym się także przysłużyć temu forum dając otwarty projekt DIY stworzony specjalnie dla Was.

Szczególnie projekt polecam początkującym . Chciałbym dodać, że w miarę postępu prac będę zamieszczał dodatkowe dane. Przedstawię dwie wersje kolumn opartych na tych przetwornikach :

-monitory w obudowie zamkniętej 12l
                                    -podłogowce w obudowie Bass Reflex 26l
                                    ciesze sie bardzo ze pojawiaja sie takie osoby

to moze zeby "dac na tacy" caly projekt dla forumowiczow dozuce od siebie jakis projekt obudowy?

gipsy2, podeslij rozstawienie glosnikow na przedniej sciance (o ile masz juz obudowe gotowa) to cos zaprojektuje
                                    jak jeszcze nic nie masz to cos sie wymysli

Skomentuj

9930

gipsy2 gdzie kupujesz 9930?

Skomentuj

www.loudspeakershop.eu
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X