Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Usher 8935A + Usher 9930-20 ----> Konstrukcja dla Was
Collapse
X
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaDziś przyszły cewki 1,4mm. Jestem w szoku co za kolosy. Waga jednej 0,7kg! Chciałem zwrotnicę zmontować na płytce i terminalu (wg Paweł S.) ale boję się, że się połamie ?!
waga jednej zwrotki to grubo ponad 2kg
patent ala Pawel S tym rzem sie nie sprawdzi
ja dalem 68zl za szt
By lklukasz at 2011-07-03
By lklukasz at 2011-07-03Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postato tez mam 1,4mm i radze zamontowac poprostu na plytce
waga jednej zwrotki to grubo ponad 2kg
patent ala Pawel S tym rzem sie nie sprawdzi
ja dalem 68zl za sztDayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postanie będzie to wąskie gardło ?
Możesz pocynować całą powierzchnię ścieżki i w ten sposób ją pobrugić. Jednoczeniśnie zabezpieczysz miedź przed utlenianiem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaMożesz pocynować całą powierzchnię ścieżki i w ten sposób ją pobrugić. Jednoczeniśnie zabezpieczysz miedź przed utlenianiem.
Kolejne pytanie: Przegrody wewnętrzne mam pod kątem 45'. Tworzą 2 zamknięte komory. Myślałem żeby wpuścić w nie piankę montażową bo pustych chyba zostawić nie mogę. Gąbki i innych materiałów nie mogę włożyć bo nie mam do nich dostępu. Aha piachu też mi nie każcie wsypywać bo obudowa będzie i tak bardzo ciężka (22mm, front44)Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaZ ciekawości: Ty to słyszysz czy tylko widzisz na wykresie? Ja już kiedyś poruszałem ten temat...
Ten Usher bardzo dobrze wygląda w OZ. Ale ja bym mu dał trochę większą tak 16-17 litrów żeby F6 było przy 50Hz. Z drugiej strony dosunięcie do ściany powinno dać podniesienie o te 3db. - czy się mylę?
---------- Post dodany o 06:37 ---------- Poprzedni post o 08:30 ----------
Przy okazji tej konstrukcji "dla Was" przydałoby się rozwinięcie do postaci 2.5 droznej w obudowie zamkniętej. Przy odpowiednio niskim filtrowaniu może dałoby się uzyskać spadek przenoszenia o kilka-kilkanascie hz niżej co byłoby już osiągnięciem parametrów zblizonych do typowych BR z zaletami OZ.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaCynowanie wydaje mi się mało 'audiofilskie' . Nie znam się na elektronice ale pole przekroju przy szerokości ścieżki ok 20mm (będzie więcej) powinno mieć 1,4mm2.. Wszystko zależy jaką będziesz mieć płytkę, przy takiej z pokryciem miedziom o grubości 35um wychodzi mi przekrój 0,7mm^2.
Zamieszczone przez arwas Zobacz postapodobnie jak słyszenie przesunięcia głosnika wysokotonowego w bok. ładnie wyglada na wykresach a w pomieszczeniu uwazam ma guzik nie znaczenie. Człowiek nie usadawia się tak jak mikrofon na wprost głośnika tylko zawsze słucha go pod pewnym i w dodatku zmieniąacym sie kątem.
Skomentuj
-
Pod kazdym kątem jak wszystko. Ale mierzona jest pod innym niz słuchana, a nie wiemy jak będzie wyglądała pod kątem odsłuchu bo może wygładac znacznie gorzej niż tak jak na pomiarze.
Poza tym dyfrakcji czy odbicia powodującego wąskopasmowe i niezbyt głebokie stłumienia na kilku tys. Hz praktycznie nie zauwazymy po wstawieniu do pomieszczenia. Dlatego pytanie mariana było jak najbardziej zasadne.
Hi-endowe kolumny nie mają wyłącznie jednego lansowanego tutaj jako "najlepsze" rozwizania z przesuniętym głośnikiem. Wiec fakt w jakim miejscu umieścimy głośnik nie decyduje o tym czy mamy juz wmarzony hi-end czy raczej jeszcze nie. Więc dla "hi-endu" to nie jest detal lecz zupełnie nieistotny kwiatek wykorzystywany marketingowo.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaPod kazdym kątem jak wszystko. Ale mierzona jest pod innym niz słuchana, a nie wiemy jak będzie wyglądała pod kątem odsłuchu bo może wygładac znacznie gorzej niż tak jak na pomiarze.
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaHi-endowe kolumny nie mają wyłącznie jednego lansowanego tutaj jako "najlepsze" rozwizania z przesuniętym głośnikiem. Wiec fakt w jakim miejscu umieścimy głośnik nie decyduje o tym czy mamy juz wmarzony hi-end czy raczej jeszcze nie.
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaHi-endowe kolumny nie mają wyłącznie jednego lansowanego tutaj jako "najlepsze" rozwizania z przesuniętym głośnikiem. Wiec fakt w jakim miejscu umieścimy głośnik nie decyduje o tym czy mamy juz wmarzony hi-end czy raczej jeszcze nie.
Można ignorować wiele szczegółów ale jak pisałem, po zebraniu tego w całość konstrukcje z ich uwzględnieniem i nie może dzielić przepaść.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaMoże mało audiofilskie ale działa. Wszystko zależy jaką będziesz mieć płytkę, przy takiej z pokryciem miedziom o grubości 35um wychodzi mi przekrój 0,7mm^2.
---------- Post dodany o 15:20 ---------- Poprzedni post o 15:12 ----------
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaNie wiem pod jakim kątem ty słuchasz ale nie widzę problemu w tym żeby mierzyć sobie pod dowolnym kątem.
Są inne rozwiązania poza przesunięciem. Przesunięcie świetnie spisuje się przy prostych, kanciastych skrzynkach. Jeżeli mamy kolumne ze skosami, zaokrągleniami itp to jej wpływ będzie inny i inaczej można umieścić głośnik np na środku bez negatywnego wpływu na ch-kę
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaMożna ignorować wiele szczegółów ale jak pisałem, po zebraniu tego w całość konstrukcje z ich uwzględnieniem i nie może dzielić przepaść.Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaWłaśnie dlatego, że mam skosy umieściłem kopułkę w osi. W innym przypadku tak jak zalecasz (wzór Pitagorasa).
---------- Post dodany o 17:19 ---------- Poprzedni post o 17:16 ----------
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaNie używaj pojęcia hi end jako wytrychu na to, że "byle przesunięciem głośnika" nie osiagniemy hi endu. Hi end to poziom przy którym można powiedzieć, że tej konstrukcji nie dało się zrobić lepiej.
Skomentuj
-
Kolego arwas, po co zadajesz takie idiotyczne pytania? Przecież kolega KonradRak napisał jedynie o wzorze Pitagorasa, który jest przez nas wykorzystywany do obliczania "złotego" położenia głośnika wysokotonowego na przedniej ściance, co znacząco redukuje efekt baffle step. Nikt tu nie pisał o konstruowaniu głośników przez Pitagorasa, choć mogłoby być nadzwyczaj ciekawe.
Pohamuj się zatem z krytyką ze swojej strony, a jeśli już musisz to robić, to spraw, żeby była przynajmniej konstruktywna.
KonradRak nie przejmuj się głupimi wypowiedziami w tym wątku.
W pełni się zgadzam z
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaDokładnie ! Wszystkie wielkie rzeczy składają się małych wydawałoby się nieistotnych szczegółów.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaIle głośników skonstruował Pitagoras ???
Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaKolego arwas, po co zadajesz takie idiotyczne pytania? Przecież kolega KonradRak napisał jedynie o wzorze Pitagorasa, który jest przez nas wykorzystywany do obliczania "złotego" położenia głośnika wysokotonowego na przedniej ściance, co znacząco redukuje efekt baffle step. Nikt tu nie pisał o konstruowaniu głośników przez Pitagorasa, choć mogłoby być nadzwyczaj ciekawe.
Pohamuj się zatem z krytyką ze swojej strony, a jeśli już musisz to robić, to spraw, żeby była przynajmniej konstruktywna.
KonradRak nie przejmuj się głupimi wypowiedziami w tym wątku.Ostatnio najbardziej aktywny forumowicz.
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaPowodzenia w realizacji projektu!Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaDo tego nie trzeba pitagorasa mieszać.
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaA ja zapytam tak jak Marian. Słyszycie te przesunięcia głosników ??
Jeżeli nawet na wykresach widać poprawę, i to nie tylko na pomiarach on axis czy farfield, ale także off axis, to dla mnie wystarczą takie argumenty i myślę, że warto.
---------- Post dodany o 20:20 ---------- Poprzedni post o 20:18 ----------
hmm.. KonradRak, chyba źle mnie zacytowałeś
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaWięcej niż Pitagoras.Nie na temat...Pytałem konkretnie, ILE, jakie ? Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaDziwne, pierwszy go wmieszałeś, a teraz nam to wypominasz.
Być może słyszę, być może nie. Ja nie widzę problemu zastosować tego przesunięcia. A nóż usłyszę i co wtedy? Będę się cieszył z tego powodu.
Jeżeli nawet na wykresach widać poprawę, i to nie tylko na pomiarach on axis czy farfield, ale także off axis, to dla mnie wystarczą takie argumenty i myślę, że warto.[COLOR="#696969"]
Też nie widze problemu żeby głosnik przesunąć.. nawet na sufit. Ale na forach co jakiś czas dopadają rózne mody dla strojnisiów. To jakis modny głosnik wystrzeli ze smietnika po missionie, albo ludziom sie zaczną podobać niesymetrycznie rozmieszczone kopułki wysokotonowe.
Generalnie mozna to załatwić zrobieniem ściecia pod duzymi kątami albo bardzo szerokich zaokragleń. Ale mozna tez działac przeciwnie poszerzając ścianę. I oczywiście można mierzyć i uzasadniać taki czy inny wybór efektem pomiarowym.
Cały wic polega na tym że na etapie wymyslenia nie znamy funkcjonowania rozwiazania w konkretnych warunkach akustycznych ani zdolności do jego usłyszenia. Wiec słabo jest uzasadniać taki lub inny wybór lakoniczną "lepszościa" czy starnnościa "hi-endu" - cokolwiek on znaczy.
Skomentuj
Skomentuj