Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8935A + Usher 9930-20 ----> Konstrukcja dla Was

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hi-end to pojęcie bardzo względne. Dla każdego znaczy coś innego. Nie róbcie z tego forum drugiego Audiostereo, gdzie większość tematów zmierza do nikąd.

Przesunięcie głośnika wysokotonowego jest słyszalne, zlicowanie tegoż z frontem obudowy również. Jeżeli widać to na charakterystyce to również będzie to słyszalne w mniejszym lub większym stopniu podczas odsłuchów. Każdy z nas zrobi jak uważa, sposobów na wyrównanie czasowe jest sporo jak zauwarzył Arwas. W audio nie ma jednej słusznej drogi, której trzeba się trzymać za wszelką cenę.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
      A ja zapytam tak jak Marian. Słyszycie te przesunięcia głosników ??
      Do tego nie trzeba pitagorasa mieszać.
      Przesunięcia głośników zmieniają charakterystykę o 3db, a nawet 5 (co prawda na ogół w wąskim paśmie) i więcej więc nie jest to jakiś marginalny zabieg. Ja zrobiłem podfrezowanie pod głośniki wysokotonowe i zaokrągliłem przody obudów i dźwięk się zmienił. Poza tym musiałem kompletnie zmienić zwrotnicę, bo wcześniejsza już nie działała prawidłowo.
      Last edited by jamess8; 27.08.2011, 20:59.

Skomentuj

Asymetryczne polozenie glosnika wysokotonowego po zmianie z normalnego polozenia jest slyszalne. Osobiscie mialem mozliwosc przetestowania tego na tej samej zwrotnicy na glosniku Neo3-PDRW. Nie mowie, ze byla to drastyczna roznica, niemniej dzwiek stal sie jakby pelniejszy oraz mniej drazniacy. Poza tym zdecydowanie latwiej pozniej sie zwrotnice projektuje. Bo bez skosow albo zaokraglen na co najmniej 2cm, charka glosnika wysokotonowego umieszczonego symetrycznie w obudowie jest wrecz fatalna.
        Mam gdzies jeszcze pomiary d25ag polozonej symetrycznie w obudowie bez frezowania. Tam zamiast plaskiej charki mialem sinusoide od 2-14Khz.

Skomentuj

Ta diafragma Bohlender Graebener raczej nie jest może najlepszym przykładem. Chociaż... kable zasilające i druty w ścianie też ludzie słyszą wyraźnie i mnie się tez kiedyś tak zdawało.
          Dodając jeszcze do ścieć i zaokragleń, wczesne odbicia mozna też niwelować materiałem tłumiacym wokół kopułki. Kiedyś dosc popularna metoda. Niektóre Peerlessy i stare scanspeaki a nawet Tonsile miały i czasem jeszcze maja materiał pochłaniajacy na korektorze. Kiedyś wyściełano czesto również sciany przednie kolumn.
          To jedno. A drugie że nie wiadomo co jest lepsze dla brzmienia i w jakich warunkach objawi się dżwiekowo. Skoro nawet bardzo skaszanione zwrotnice oceniane są na słuch jako bardzo dobrze brzmiące (przykład Totem Mite/Staff)

Stłumień sa są lepiej tolerowane niż podbicia, a jeśli do tego wąskopasmowe, to praktycznie niesłyszalne. Najwieksze jaja były kiedy redaktorzy miesiecznika Audio recenzujący hi-endowe Zingali nie byli w stanie zorientować się że wysokotonowy jest przyłaczony w przeciwnej fazie. Na szczęscie mieli pomiary z laboratorium i sobie ten głosnik przestawili. Mimo tego nie wypowiedzieli sie jednoznacznie co do wadliwości brzmieniowej pierwotnego połączenia
          Last edited by arwas; 27.08.2011, 22:19.

Skomentuj

Nie na temat...
            Niby nie jest to dobry przyklad, bo to nie jest "punktowe" zrodlo dzwieku ale moje pomiary pokazaly mniej wiecej to co program do symulacji dyfrakcji

Skomentuj

Powiedzcie mi czy warto z przyczyn ekonomicznych bawić się w DIY Usher czy kupić Używane v-601 za jakieś 1800pln?

Skomentuj

Myślę, że jest sens jeśli chcesz swój design wprowadzić. Natomiast na pewno szybciej sprzedadzą Ci się firmowe kolumny niż diy na tych samych przetwornikach No chyba, że design będzie naprawdę przyciągał...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

20x35x30cm
                  przy plycie 18mm wyszlo ~13,6 litra
                  odstep od gory 25mm

nie wyglada to zle ale zrobilbym tez plytsza wersje dla tych ktorzy stawiaja je na regalach
                  Odgrzewam temat, ponieważ jestem zainteresowany budową monitorów na tych usherach (8935A + 9930-20)

Chciałbym zastosować właśnie taki układ jak na powyższym zdjęciu

Czy ktoś mógłby mi napisać jakiej użyć zwrotnicy do tego projektu ? ew. jakie konkretnie elementy co by mi to ktoś poskładał ?

Skomentuj

Trudno poszukać? Znalazłem na googlu:
                    http://www.imagic.pl/files/view/1508...s%2035a-30.JPG
                    http://imageshack.us/photo/my-images...202392833.jpg/
                    marcinsywala.pl
                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                      Trudno poszukać? Znalazłem na googlu:
                      Pytanie tylko czy te schematy będą dobre do "klasycznej obudowy" czyli monitorów ?

Nie są to aby schematy z akkus'owych podłogówek ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Sunny Zobacz posta
                        Pytanie tylko czy te schematy będą dobre do "klasycznej obudowy" czyli monitorów ?

Nie są to aby schematy z akkus'owych podłogówek ?
                        Nwet jeżeli Ci się to nie podoba, to zrób przesunięcie wysokotonówki względem osi pionowej - dużo na tym zyskasz - łatwiej zaprojektujesz zwrotnicę.
                        Co do schematów zwrotnic to ta z pierwszym rezystorem na wysokotonowym jest zła, a przynajmniej u mnie gdzie głośniki mam w osi - było fatalnie w przypadku pomiarów jak i przy odsłuchu. W końcu na bazie pomiarów i pierwszego schematu zrobiłem własną.

Skomentuj

Zwrotnica od Akkusa będzie OK. Poprostu nie będzie tyle niskich tonów co z podłogowych, ze względu na mniejszą objętość. Ich zwrotnica jest projektowana z głośnikiem wysokotonowym przesuniętym w bok względem osi, więc jeżeli chcesz zastosować tą zwrotnicę również musisz przesunąć głośnik, a uwierz mi że różnica jest spora :)

Natomiast nie wiem czy ten pierwszy schemat jest poprawny.

Skomentuj

Kłopot w tym, że ja w ogóle nie mam pojęcia o zwrotnicach i ich projektowaniu itd.

Zależy mi na klasycznym wyglądzie tzn oba przetworniki w tej samej pionowej osi.

Nie wiem czy nie zrezygnować z tego projektu, nie ukrywam, że potrzebny mi gotowiec, który dam komuś do złożenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sunny Zobacz posta
                              Kłopot w tym, że ja w ogóle nie mam pojęcia o zwrotnicach i ich projektowaniu itd.

Zależy mi na klasycznym wyglądzie tzn oba przetworniki w tej samej pionowej osi.

Nie wiem czy nie zrezygnować z tego projektu, nie ukrywam, że potrzebny mi gotowiec, który dam komuś do złożenia.
                              Sunny z niczego nie musisz rezygnować. W sprawie zwrotnicy dla wersji z głośnikami w osi pisz do mnie na PW.
                              P.S. JA wkrótce będę sprzedawał swoje kolumny bo rozpoczynam nowy projekt i kasa będzie potrzebna.
                              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

bo akkusowy był do pochyłej przdniej ścianki

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                W sprawie zwrotnicy dla wersji z głośnikami w osi pisz do mnie na PW.
                                jak możesz to wrzuć do gotowych projektów
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

podepne sie pod temam z pytaniem czy nada sie ta cewka pod 8935a zwrotka pierwszego żedu?

http://www.loudspeakershop.eu/cewka-...ohm-p-597.html

warto dołożyć i zakupić 8945a?

Skomentuj

8935a nie nadaje sie do filtrow I rzedu
                                    u mnie gra z 9950 i oba filtrowane sa III rzadem

a warto dolozyc do 8945a bo to poprostu lepszy glosnik
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

to w takim razie jaka będzie dobra cewka do 8945a I rzędu?
                                      Last edited by sebox82; 02.02.2012, 13:21.

Skomentuj

Dobra to będzie zwrotka do głośników w osi.

Pytanie teraz o budę. Przyglądam się projektowi Pawła :

Projekt Pawła

13,6 L - OZ. Czy taka obudowa sprawdzi się u mnie ? Pokój 6m2

Skomentuj

Szczerze mówiąć nikt Ci nie może dokładnie powiedzieć jak to u Ciebie zagra, zrób to sam się przekonasz, taka prawda:-) Są to bardzo dobre głośniki, myślę, że powinno to poprawnie zagrać o ile odpowiednio je zasilisz i dasz im wzmacniacz taki jaki jest ich wart:-)

Dodam tylko, że zmiażdży twoją poprzednią konstrukcję, tylko nie słuchaj na tym mp3, raczej stawiałbym na flacki, chyba że słuchasz z cd.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X