Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8935A + Usher 9930-20 ----> Konstrukcja dla Was

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Temat umarł, a ja bym chciał się parę rzeczy dowiedzieć.

Wpływ rezystancji cewki na zgodność fazową - jak to z tym jest, bo SW mi pokazywał różnicę gdy projektowałem zwrotnicę z wpisaną rezystancja cewek i bez niej.

Przesunięcie głośnika, a zwrotnica - mówicie, że jeżeli korzysta się ze zwrotnicy dla zestawu z przesuniętym głośnikiem wysokotonowym w bok to i trzeba też przesuwać głośnik. Czemu? Przecież przesunięcie głośnika wpłynie na dyfrakcje powstające na krawędziach frontu. Głośniki wtedy nie są przesuwane przód/tył, więc zgodność fazowa powinna być - tak mi się wydaje.

Chcę zrobić ten zestaw w monitorze BR ok 23,6l
    WinISD proponuje strojenie BR na 36Hz - co o tym sądzicie?

Skomentuj

Praca głośników w zgodnej fazie to jedna sprawa, a odpowiednie przebiegi charakterystyk i ich sumowanie to sprawa kolejna - choć oczywiście są one ze sobą powiązane. O ile przesuwanie głośników np w kierunku przód/tył zaburza nam właśnie ich zgranie fazowe, to wędrówka z nimi na płaszczyźnie frontu powoduje ingerencję tylko w przebiegi ich charakterystyk (zakładając, że zachowujemy odległość pomiędzy głośnikami, a owa wędrówka ogranicza się np do przesunięcia głośnika wysokotonowego w bok, bliżej jednej z krawędzi kolumny). Wtedy sumaryczna odpowiedź całego zestawu może być nieco inna niż ta, którą otrzymał autor projektu zwrotnicy, który przewidział głośniki zlokalizowane w pionowej osi kolumny.

Zmianę charakterystyki głośnika wynikającą ze zmiany jego lokalizacji na froncie kolumny można bardzo wyraźnie zobrazować np w programie Edge (bardzo łatwy w obsłudze - polecam). Widać tam bardzo wyraźnie częstotliwości, które będą podbijane bardziej lub mniej, a wynika to z odległości głośnika od poszczególnych krawędzi kolumny i długości fal dla danych częstotliwości. Jeśli przesuniemy głośnik tak, że mocne podbicie wyjdzie nam w miejscu pracy filtra zwrotnicy, to suma charek będzie już inna niż w pierwotnym projekcie. Oczywiście wykres otrzymany w Edge'u jest miarodajny dla idealnie płaskiej charakterystyki - w świecie realnym należy go odnieść do rzeczywistej charakterystyki danego głośnika, która sama w sobie może mieć fragmenty pasma zlokalizowane wyżej lub niżej na skali efektywności.

Tutaj również potwierdza się podejście, które mówi o tym, że jeśli chcemy użyć zwrotnicy z danego projektu, to najlepiej będzie jeśli skopiujemy ten projekt w całości.

Skomentuj

Czyli ewentualnie będzie trochę inne pofalowanie charakterystyki - zdawałem sobie z tego sprawę.

A co z odległością między głośnikami? Rozumiem, że to wpływa na charakterystyki kierunkowe, bardziej pionowe niż poziome. Czy coś jeszcze się dzieje?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
          Wpływ rezystancji cewki na zgodność fazową - jak to z tym jest, bo SW mi pokazywał różnicę gdy projektowałem zwrotnicę z wpisaną rezystancja cewek i bez niej.
          Oczywiście wpływ jest, najbardziej zauważalny przy cewce filtru głośnika wysokotonowego. Dlatego zawsze warto brać poprawkę przy projekcie na rezystancję cewki. Warto w ogóle tą rezystancją sie "pobawić" bo czasem samym parametrem rezystancji cewki mozna poprawić zgodność fazową . Wpyw wynia z tego że rezystancja zmienia nieznacnzie ch-kę filtru i jego dobroć co przekłada sie na przebieg fazowy

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
          Przesunięcie głośnika, a zwrotnica - mówicie, że jeżeli korzysta się ze zwrotnicy dla zestawu z przesuniętym głośnikiem wysokotonowym w bok to i trzeba też przesuwać głośnik. Czemu? Przecież przesunięcie głośnika wpłynie na dyfrakcje powstające na krawędziach frontu. Głośniki wtedy nie są przesuwane przód/tył, więc zgodność fazowa powinna być - tak mi się wydaje.
          Najwazniejsza sprawa to oczywiście wpływ przesunięcia na ch-kę głosnika w kolumnie. Filtr/zwrotnica jest elementem korygujacym tę ch-kę i inne zamocowanie głosnika da inną ch-kę i inne działanie fitlru aniżeli było to w zamierzeniach konstruktora zwrotnicy. Wpływ niejest ogromny ale jest, warto dbać o szczegóły i być zgodnym z projektem.

Przesunięcie ma oczywiscie tez pewien wplyw na zgodność fazową, co jest szczególnie widoczne przy ch-kach pod kątem. Zestaw z przesuniętym głosnikiem mierzony i projektowany "na wprost" będzie miał już pewną niezgodność przy pomiarze pod kątem. Szczególnie dużą rónice widac jak porównamy pomiary takiego zestawu pod katem z lewej a prawej strony. Ilościowo nie jest to wielka sprawa ale jak ktoś cche być dokładny to powinien już na etapie projektu okreslić czy głosnik wysokotonowy powinien być do wewnatrz czy na zewnątrz.

Skomentuj

Czyli należy brać pod uwagę rezystancję cewek, bo wcześniej było napisane "możesz użyć z mniejszym przekrojem drutu".
            Jak symulowałem w SW to rezystancjami cewek można było wyregulować zgranie w fazie, niestety zwrotnica która mi wyszła okazała się kaszaną. Zgranie w fazie w rzeczywistości nie wystąpiło.

Co do położenia głośnika to wychodzi na to, że najlepiej jak głośniki mają centra w pionowej lini, bo przesunięcie się w lewo czy prawo na kanapie będzie już sprawiało różnicę, ale czy jest to słyszalne?

Niestety nie mam alternatywnej wersji by wybrać, projekt akkusa ma przesunięty głośnik, a dokładnego rozstawu głośników nie znam, dodatkowo planuję ścięcia na krawędziach kolumny.

Chyba te ścięcia nie wpłyną istotnie na charakterystykę na pewno nie mocniej niż przesuniecie głośnika na środek, skoro zwrotnica jest pod przesunięty głośnik, przesunę go.

Skomentuj

Trochę źle kombinujesz. Najistotniejszym elementem przy przesunięciu głośnika jest wysokotonowego jest wpływ na jego ch-kę w obudowie. Kwestia fazy jest już mniej istotna bo zwykle słuchacz i tak ustawia kolumny skierowane do środka i ewentualna róznica miedzy asymetrycznym a symetrycznym ustawieniem tweetera może byc niewielka. Większej spodziewałbym się w przypadku gdy mamy asymetryczne umiejscowienie głośnika raz na zewnątrz raz do wewnątrz .

Skomentuj

Odkopuję temat. Zbudowałem jakichś czas temu podłogówki ofkoz na 8935a i 9930-20 i tak sobie rozmyślam aby dołożyć na dole z boku obudowy jakąś fajną 8" lub 10" (aktywnie). Obecnie jest odgrodzone dla przetworników (26L - BR). Pozostało do wykorzystania dół ok 23L czyli optymalnie pod np. mds08.

Możecie podzielić się informacjami, doświadczeniami ? Czy to ma w ogóle sens ?

Skomentuj

A zwrotę zaprojektujesz czy aktywnie zasilisz i pomierzysz czy zgrywa się to fazowo?

Skomentuj

Wolałbym zapiąć te przetworniki pod jakiś panel czy coś

Skomentuj

Cześć, chciałbym się zwrócić do was z prośbą o udostępnienie projektu zwrotnicy, którą mógłbym zamontować w swoich monitorach, które będą wyglądały dokładnie tak samo jak na tej stronie: http://pawel.lutuje.se/usher%20monitor.PDF
                      Jest to mój pierwszy projekt, jestem totalnie "zielony" w tym temacie, nie mam możliwości na zrobienie pomiarów w domowym zaciszu, więc jestem skazany na gotowe projekty.

Skomentuj

Czaruję...
                      X