to najpierw położyłeś tapetę a teraz będziesz dalej kurzył ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pokój "audiofila"
Collapse
X
-
hehe ile ja już zrobiłem to w głowie się nie mieści. (jeden pokój skończony - dziewczyny, ale tam było malowanie było, przy okazji też pokażę :) ) w moim pokoju zacząłem od wyniesienia wszystkiego, rozłożenia paneli na ścianach, odkręcenia listw przy podłodze, szpachlowania dziur, wyrównywania ściany, przeprowadzania przewodów do nowego oświetlenia itd, Malowania bardzo fajną farbą (farba strukturalna BARANEK) efekt genialny, wieczorem pokażę na zdjęciach. Następnie będę układał na nowo panele (inaczej niż były) robił całe oświetlenie do którego przewody rozprowadzałem, montował wszelkie przełączniki, gniazdka itd a po umeblowaniu zajmę się panelami akustycznymi :P ogólnie pokój będzie nie do poznania :) i niewiele ze starego zostanie, a co najlepsze że puki co remont wyszedł mnie mniej niż 200 zł :) (oczywiście nie licząc oświetlenia które to kupiłem 2 lata temu za ok 200 zł) ale wszelkie farby i gniazdka zakupiłem teraz, część była, część się zdobyło za darmo :)
---------- Post dodany o 22:03 ---------- Poprzedni post o 16:54 ----------
A więc na początek pokój dziewczyny - lubi kolory :P więc i gniazda postanowiłem jej pomalować by bardziej pasowały :) ale to tak tylko wtrąceniem:
Przejdźmy do mojego audio pokoju :) po kolei widać rozbieranie pokoju a później składanie... Pokój jeszcze nie skończony, powiem więcej, to dopiero początek na razie tylko odnawiałem lekko a teraz trzeba zabrać się za panele i oświetlenie (gdzie mam na prawdę dużo pomysłów i roboty) a później przejść do adaptacji audio. Ale to z czasem będę opisywał na bieżąco, tutaj mamy zdejmowanie paneli łatanie dziur po panelach itd później malowanie i robienie nowego stelaża pod panele ( po co malowałem pod panelami i po co takie grube dechy na stelaż to zobaczycie z czasem) na końcu mamy 2 fotki skończonej już części pokoju, nowe gniazdko które wygrałem w konkursie w LIROY MERLIN :) i przyklejone listwy na nowo wokół drzwi już po pomalowaniu, takie same kątowniki będą wokół okien. Widać też moje stare drzwi na które już patrzeć nie mogłem więc okleiłem je gąbką akustyczną :) (na zdjęciach pianka jest brudna ale po remoncie się wszystko umyje) Niektórzy spytają czemu fioletowy dla faceta :p po prostu został po malowaniu pokoju dziewczyny i nie chciałem kupować nowej farby a chciałem jakoś mój poój ożywić (nie tylko biały i czarny...) a jest go tak niewiele że dodaje tylko klimatu...
na razie to tyle, nowe zdjęcia gdy coś dalej się ruszy... (co do np czarnych plam wokół otworów po gniazdkach - to nie żadne okopcenia, w panelach były otwory pod gniazdka a gniazda natomiast były w ścianie... (nie ja byłem taki mądry by tak to robić...) a gniazda na dodatek były stare żałosne więc kiedyś je prysnąłem na czarno razem ze ścianą :P by aż tak kiepsko to nie wglądało.
Tak samo dla ciekawskich (wysokotonówki w kolumnach z hds 182 to stare tonsile - puki nie kupię HDS wysokotonowego to chcę jakoś słuchać a te tonsile miały większy kosz niż frez pod HDS więc zakleiłem je prowizorycznie taśmą :P kolumny na nich to coś na kształt sonus faber, dookoła obszyte skórą a na górze i dole drewno będzie... maskownice od PIANOCRAFTA - kumpel mi dał, użyte głośniki to Vifa dx25 i HDS 132 nomex
Skomentuj
-
Podepne sie pod temat jesli Marian nie bedzie mial nic przeciwkoWlasnie koncze maly remoncik pokoju, pomalowane juz jest, bedzie przemeblowanko, sporo gratow, grube zaslony, dywany, stary parkiet na podlodze. Mysle o dolozeniu paneli akustycznych, ale chcialbym jakie podaliscie na 2 stronie. Jednak obawiam sie, ze zrobie z pokoju sklep z firankami i dzwiek bedzie zbyt wytlumiony, a problemy z basem zostana. Czy ktos juz budowal panele z welny i ma jakies wrazenia z dzialania? Ja wolalbym na przod panelu polozyc deseczki ze szczelinami imitujacy obudowe rezonansowa, oraz powierzchnie odbicia srednicy i wysokich tonow.
http://www.thewombforums.com/attachm...1&d=1292863944 cos w ten desen
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJa wolalbym na przod panelu polozyc deseczki ze szczelinami imitujacy obudowe rezonansowa,
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMysle o dolozeniu paneli akustycznych, ale chcialbym jakie podaliscie na 2 stronie. Jednak obawiam sie, ze zrobie z pokoju sklep z firankami i dzwiek bedzie zbyt wytlumiony, a problemy z basem zostana.
By nie przytłumić sobie pomieszczenia.... zalecam stosowanie dyfuzorów
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postahttp://www.thewombforums.com/attachm...1&d=1292863944 coś w ten desen
Skomentuj
-
Szczerze mowiac dzwiek w pokoju mam w miare ok. Jedyne co bym chcial zrobic to pozbyc sie troche dziury miedzy 100hz-200zh oraz troche oslabic rezonans 30hz ( z tym bedzie duzy problem ). Jeszcze do konca nie wiem jaki bedzie ustawienie mebli w pokoju, ale planuje po rogach ustawic szafe i regal z ksiazkami.
Bede mial dwie dosc duze gole powierzchnie na scianach, w tym jedna sciana jest z gipsowych bloczkow grubosci 12cm ( mieszkam w bloku ). Chcialbym zmniejszyc troche poziom dzwieku przechodzacy przez te sciane gipsowa do drugiego pokoju ( o ile to mozliwe ).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPodepne sie pod temat jesli Marian nie bedzie mial nic przeciwko
Ściana za szafą skończona... pora ją składać do kupy :razz:
Panowie,chcę za niedługo położyć panele podłogowe jednak mam krzywą podłogę. Jaką wylewkę polecacie? ma być tania i najlepiej już gotowa do użytku.Last edited by marian; 14.04.2011, 12:35.
Skomentuj
-
ja miałem na myśli taką piankę http://allegro.pl/pianka-pe-5mm-pod-...550350128.html
można też układać te zielone płyty tutaj jest link o różnych podkładach pod panele --> http://www.epodloga.pl/porady?artyku...lad_pod_panele
Ps. Ładna szafka narożna sam projektowałeś ją i liczyłeś elementy? czy ona ma przesuwne drzwi?
Skomentuj
-
Tak,to jest mój projekt szafy :) Projekt to nawet za dużo powiedziane bo żadnego projektu nie robiłem,15min przed wyjazdem do Castoramy obliczałem długość płytto była szybka akcja i teraz jestem podwójnie zadowolony że wszystko pasuje. Drzwi są przesuwane,jedno skrzydło ma zaledwie 35cm,są niewielkie trudności z włożeniem ubrań ale to kwestia przyzwyczajenia. Szafa ma jakieś 800L więc bardzo pojemna,ma dwie półki a niżej jest komora na ubrania wiszące i pierdoły typu plecak,śpiwór itp.
Panele zapewne kupię też w Castoramie,zobaczę co tam mają za podkłady.
Skomentuj
-
jak masz nie duza roznice poziomow to wystarczy grubszy podklad
ja uzywalem te brazowe prostakatne plyty z drzewa lisciatego albo iglastego (nie pamietam teraz ale wiadomo o co chodzi)
swietnie tlumia i dobrze sie ukladaja
odrazu akustyka pokoju sie poprawila
a jakie panele kladziesz?Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Ja powiem szczerze że się nie znam na tych (śmiesznych) podkładach/piankach gdyż zawsze stosowałem styropian 1cm
I dlatego też w tej sytuacji również polecam pod względem układania itp, jednak w szczegółach pod względem akustycznym to się nie wypowiem w tym przypadku, gdyż nie wiem czy czasami nie ma może właśnie jakiegoś specjalnie akustycznego podkładu/pianki która być może sprawiła by się akurat dużo lepiej....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMarian, przyznaj sie ze w tych 800 litrach szafy upchales dwie linie transmisyjne na 15 calowych wooferach :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMarian, przyznaj sie ze w tych 800 litrach szafy upchales dwie linie transmisyjne na 15 calowych wooferach :P
Skomentuj
Skomentuj