Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pokój "audiofila"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zgodnie ze sztuka przewodu zolto-zielonego uzywa sie tylko do prowadzenia przewodu ochronno-neutranlego PN :)

Skomentuj

Jestem daltonistą więc co to za różnica?? :rolleyes:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Jestem daltonistą więc co to za różnica??
        Dlatego jest w paski

Skomentuj

taka, ze tego typu instalacja robiona "zeby przeplywal prad" nie spelnia zadnych norm, moze u Ciebie w pokoju nie ma to zadnego znaczenia, ale zaden fachowiec by nie odebral takiej instalacji, a jak by odebral i zrobilo by sie jakies zwarcie ktore wywolalo pozar to spedzil by nie jedne wakacje za kratkami lacznie z zakazem wykonywania zawodu :)

tak czy siak warto robic pozadnie bo z pradem nie ma zartow, a noz widelec za 10 lat bedziesz musial tam znowu zajrzec a nie bedziesz pamietal co do czego podlaczyles

Skomentuj

Doskonale zdaję sobie z tego sprawę,dlatego teraz jest tak jak powinno być.

PS. nie jestem elektrykiem,instalacja ma działać dla Mnie a nie dla kogo innego,Ja ją robiłem i za X lat będę pamiętał co i jak... po za tym,jak by nikt nie zauważył kabel ma tylko 2 żyły...

Skomentuj

Mam remont kapitalny całego mieszkania i zastanawiam się, co mogę zrobić u siebie w pokoju, żeby go trochę zoptymalizować pod względem akustycznym. Chodzi mi tutaj głównie o sprawy budowlane, meble itp to jest temat na później. Wstawię sobie jakieś porządne drzwi, zasłony na okna. Różne rzeczy przychodzą mi do głowy np Na 100% będę miał podwieszany sufit. Dlatego zastanawiam się, czy opłaca się wpakować pomiędzy profile a regipsy (szczelina jakieś 6cm) wełny mineralnej?? czy tego typu zabiegi mogą poprawić akustykę? Prawdopodobnie będę robił jakieś półki, obrazki, kwiatki, ale na dzień dzisiejszy szukam pomysłów na sprawy budowlane. Bardzo proszę o wszelkie sugestie/pomysły. Mój pokój (10,5m2) teraz wygląda tak:
              http://imageshack.us/photo/my-images/341/84357989.jpg/
              http://imageshack.us/photo/my-images/97/p1070612.jpg/
              http://imageshack.us/photo/my-images/510/p1070611k.jpg/

Skomentuj

Jakie wymiary ma Twój pokój? ze zdjęć widzę że Twój jest mniejszy o paręnaście,parędziesiąt cm od mojego,u mnie jest 3,8m x 2,7m. U Ciebie dużym minusem jest da duża szafa narożna,kaszani symetrię...

Co do tej wełny to nie wiem,raczej poprawi izolację dźwiękową między Twoim pokojem a sąsiada (jeśli mieszkasz w bloku),Ty sam raczej nie usłyszysz różnicy.

Ja na sufit daję ustroje,czy to będą pochłaniacze,rozpraszacze tego jeszcze nie wiem,wiem tylko tyle że chcę zrobić podświetlane,coś podobnego jak tu:

Skomentuj

Właśnie takie ustroje będę robił http://www.igsaudio.pl/index.php?opt...d=37&Itemid=58
                  Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                  Tylko przypominam że ten IGS jest nie skuteczny poniżej 200Hz,150Hz (chyba że poddamy go modyfikacji stosując odpowiednią wełnę...)
                  Niedługo zabieram się za ustroje. Pytanie: o jaką wełnę Tobie chodziło? która będzie najlepsza?

Skomentuj

Ja u siebie zauważyłem jedną rzecz. Po wywaleniu zasłon osłabił się bas.... po zamontowaniu rolet powrócił ale jeszcze niezadowalajacej ilości. (czuć go ale go nie słychać) drugą sprawą jest siedzenie przy ścianie... z poduszką za głową (rozpraszacz-pochłaniacz) poprawiła się scena

Dobrze myślę o piance piramidce ??

Skomentuj

np. Isover PT80 lub Rockwool Techrock 80

---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post o 21:13 ----------

Tylko najpierw kup matę dopiero później rób ramę na jej wymiar, inaczej jak zrobisz za małą ramę to nie wsadzisz później maty do niej....
                      I ja bym wziął rockwoola bo chyba jest w prawie identycznej cenie, a ma szersze płaty.

Skomentuj

Poszperałem na temat tych wyrobów i piszą że Isover lepszy w obróbce,nawet nie trzeba rękawiczek,nie sypie się,nie powoduje swędzenia. Jutro pojadę do Castoramy i do Art Budu,zobaczę ceny i w ogóle jak ta wełna wygląda.

Skomentuj

Nie na temat...
                          :)
                          i czym się trzeba drapać jak zacznie swedziec
                          sorki ale pamiętam jak dach nadziałce kładłem kilkanaście lat temu...
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pytanie: lepiej zrobić jeden większy ustrój czy np. 3 mniejsze powieszone obok siebie? czy to nie ma różnicy? chodzi o aspekty dźwiękowe,nie wizualne ani praktyczne.

Dodam (jeśli to pomoże w odpowiedzi) że te ustroje,lub jeden,będę miał za głową.

Skomentuj

Teoretycznie jeden duży lepiej ale to też zależy o jakim ustroju mówisz. Jak o tych absorberach na wzór ze str. IGS to tylko i wyłącznie taki jak dany plaster/mata (czyli 100x50cm lub 100/60cm) ew. może być większy, ale nie mniejszy.
                              I jeśli to ma być absorber, to nie za bardzo można go wieszać byle gdzie .

Skomentuj

jeśli to ma być absorber, to nie za bardzo można go wieszać byle gdzie .
                                Ustrój ma być za głową,może to być nawet rozpraszacz ze styroduru,bez różnicy,mogę zrobić to i to,byle działało. Jeśli chodzi o tą całą magię ustrojów to podzielam zdanie Parantulla z AS,niby magia a tak na prawdę te pomiary o kant obić bo równie dobrze mogą to być półki z płytami i też rozproszą dźwięk.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Jeśli chodzi o tą całą magię ustrojów to podzielam zdanie Parantulla z AS,niby magia a tak na prawdę te pomiary o kant obić bo równie dobrze mogą to być półki z płytami i też rozproszą dźwięk.
                                  Nie żebym się czepiał ale, robiłeś pomiary marian że mówisz iż podzielasz zdanie Parantulla ? (zapodaj link na ten temat, na as jak możesz)

Skomentuj

Nie robiłem pomiarów,ale też jeszcze nie robiłem na "ślepo",a jeśli na ślepo,czyli byle gdzie i byle czym,wyjdzie bardzo dobrze to po co robić pomiary? a jeśli nie sam to zlecać to firmie która bierze za to krocie? po co zamawiać drogie ustroje akustyczne które działają tak samo jak te "byle jakie"? Bo właśnie o to chodzi Parantulli.

http://www.audiostereo.pl/akustyka-w.../page__st__200

Skomentuj

Nie żebym się czepiał ale, robiłeś pomiary marian że mówisz iż podzielasz zdanie Parantulla ? (zapodaj link na ten temat, na as jak możesz)
                                      Nie żebym się czepiał, ale robiłeś pomiary ir0nhide... Wiesz, nie odbierz tego jako jakiś atak ale piszesz ciągle o tych ustrojach, pochłaniaczach i rozpraszaczach jak by to było hiper panaceum na przestrzeń, stereofonię, detaliczność - generalnie kupa dobrego dźwięku. No OK, ja rozumiem, że pusty pokój nie jest najlepszym rozwiązaniem bo jakieś tam "echa" i "mody" powstają i mogą być z tym problemy ale jak dla mnie to standardowo umeblowany pokój, z kotarą na ścianie z oknem, szafą na drugiej, półką na trzeciej i dywanem na podłodze jest już całkiem sensownym "pomieszczeniem odsłuchowym" i jeśli wystąpią tutaj jeszcze jakieś problemy to więcej korzyści uzyskamy "wędrując z kolumnami" po pokoju niż przy instalowaniu trochę z tyłka wytrzaśniętych "ustrojów". Piszę "z tyłka wytrzaśniętych" bo nie wiem jakie masz podstawy pisząc, że:
                                      Teoretycznie jeden duży lepiej ale to też zależy o jakim ustroju mówisz. Jak o tych absorberach na wzór ze str. IGS to tylko i wyłącznie taki jak dany plaster/mata (czyli 100x50cm lub 100/60cm) ew. może być większy, ale nie mniejszy.
                                      I jeśli to ma być absorber, to nie za bardzo można go wieszać byle gdzie .
                                      No ale skąd takie stwierdzenie? Skąd te wymiary, czy mają się one jakoś do wymiarów pomieszczenia czy wynikają tylko z wymiarów handlowych mat i płyt wełnianych - a jeśli są skoligacone z wymiarami pomieszczenia to w jaki sposób, z jakich wzorów to wynika - i czy te wzory uwzględniają fotel z późnego rokokoko i siedzącego na nim gościa w swetrze z wełny z lamy peruwiańskiej czy nie... Tylko nie, że jakiś link do stronki, na której gość opisał, że zrobił coś takiego, i że "jest OK" albo do strony producenta, który zachwala swoje produkty (bo dziwne żeby nie zachwalał...), tylko konkrety - własne doświadczenia podparte pomiarami, czy coś w tym stylu. Może trochę ostro pojechałem ale jestem zdania, że jak już coś doradzać to tylko wtedy, gdzy ma się pewność że te porady przyniosą wymierne korzyści - zwłaszcza gdy ich realizacja wiąże się z pewnymi wydatkami...

Podkreślam, że nie atakuję tylko po prostu jestem ciekaw - bo moje doświadczenia w tym względzie nie są takie oczywiste - ja mogę to podeprzeć pomiarami :)
                                      Last edited by dabyl; 11.08.2011, 00:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                        Może trochę ostro pojechałem
                                        Nieee, spoko luzik, chętnie pogadam na ten temat, jak chcesz :)

Tylko o tej porze tak dużo pytań :/ ale no dobra:

Nie żebym się czepiał, ale robiłeś pomiary ir0nhide... Wiesz, nie odbierz tego jako jakiś atak ale piszesz ciągle o tych ustrojach, pochłaniaczach i rozpraszaczach jak by to było hiper panaceum na przestrzeń, stereofonię, detaliczność - generalnie kupa dobrego dźwięku. No OK, ja rozumiem, że pusty pokój nie jest najlepszym rozwiązaniem bo jakieś tam "echa" i "mody" powstają i mogą być z tym problemy ale jak dla mnie to standardowo umeblowany pokój, z kotarą na ścianie z oknem, szafą na drugiej, półką na trzeciej i dywanem na podłodze jest już całkiem sensownym "pomieszczeniem odsłuchowym" i jeśli wystąpią tutaj jeszcze jakieś problemy to więcej korzyści uzyskamy "wędrując z kolumnami" po pokoju niż przy instalowaniu trochę z tyłka wytrzaśniętych "ustrojów". Piszę "z tyłka wytrzaśniętych" bo nie wiem jakie masz podstawy pisząc, że:
                                        Jakie tam hiper, super... nie wiem czemu to tak się rozwinęło, przecież ja nie wymyśliłem tych wszystkich ustrojów. (chyba niektórych przerasta temat akustyki [czyt. dźwięku]....)
                                        Jest tak jak mówisz: umeblowany pokój, z kotarą itd.itd (to co wyżej napisałeś) jest jak najbardziej cacy, gdyż te rzeczy to też przecież są ustroje akustyczne, :) tylko że cacy to jest tak jak kolumna na dobrych głośnikach z kijową zwrotką, a jak dasz im "poprawną" zwrotnice ? .... :)
                                        Może zacznijmy od tego czym jest dźwięk? ,....eeee no to przecież wiemy, no to teraz biorąc to na myślenie; jeśli wydobyła się fala z głośnika i biegnie gdzieś - przede wszystkim do słuchacza, ale leci też w innych kierunkach odbija się od przeszkód aż w końcu także trafia do słuchacza, wiec..... eeee no to przecież też już wiemy...
                                        No to jak takie rzeczy wiemy, to poco się pytamy czym są ustroje akustyczne ? :blink:
                                        Powiem krótko tak: głośnik gra, a i lubi powietrze, ale pokój go krępuje, przez co pomieszczenie także gra, a przecież akustycznie rzecz biorąc to chcemy słuchać głośników, no nie ?

No ale skąd takie stwierdzenie? Skąd te wymiary, czy mają się one jakoś do wymiarów pomieszczenia czy wynikają tylko z wymiarów handlowych mat i płyt wełnianych - a jeśli są skoligacone z wymiarami pomieszczenia to w jaki sposób, z jakich wzorów to wynika

Nie no nie mam już siły dzisiaj, jutro odpowiem na te pyt. / pokarzę.

Co do gościa w swetrze, to niema raczej wzoru mat. na jego sweter :) Jest tylko wiadomo że publiczność także jest ustrojem akustycznym (a jeden gościu nie tworzy publiczności, więc raczej małe ma znaczenie.)

tylko konkrety - własne doświadczenia podparte pomiarami, czy coś w tym stylu.
                                        robiłeś pomiary ir0nhide...
                                        Mogę Ci wrzucić odpowiedz mojego pomieszczenia, ale to nie dowiedzie że taki i tak ustrój jest taki i taki gdyż oprócz jednego skylina nie posiadam obecnie żadnych ustrojów. Jak już pisałem kiedyś tu na forum przekonstruowałem swoje pomieszczenie. Mieszkam na poddaszu a 3/4 ścian mojego pokoju jest zrobionych z 6cm supremy na to idzie cieniutka warstwa tynku, gładzi i bardzo chropowata tapeta, 1/4 ścian to płyty K-G a pod nimi wełna mineralna położona w określony sposób, a za nią praktycznie już tylko dachówki, albo reszta strychu. Więc ten dźwięk (zarówno bas jak i średnica) ma się gdzie rozchodzić... Bardzo chętnie udowodnił bym w praktyce jak adaptacja akustyczna/ustroje wpływają na jakość dźwięku, ale na razie nie mam takiej możliwości, już na początku roku miałem się przeprowadzać, ale Ci nasi budowlańcy, a i te wszystkie papierki.... ale do końca roku na pewno zapodam jakiś tam ten swój "tutorial" o akustyce pomieszczenia. Puki co niestety mogę tylko przedstawiać to co wiem w postaci teorii, albo podlinkować....

Proszę tu masz jeden maluśki przykład z wielu, co dają ustroje akustyczne...
                                        http://akupro.pl/Aku%20Pro%20-%20Rez...0Adaptacji.pdf
                                        Na dzisiaj tyle, jutro jeszcze coś skrobnę...

Skomentuj

Eeeee tam, lepiej wydac kase na dobre sluchawki niz te gadzety akustyczne ;>

Skomentuj

Czaruję...