Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pokój "audiofila"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Nie odkryłeś nic nowego, taki ustrój nazywa się dyfuzor Schroedera, a skoro o nim nie słyszałeś to...
    Ale Ja nie mowie, ze odkrylem cos nowego, tylko przedstawiam swoja koncepcje na pokoj audiofila, zeby zaadoptowac to w domowych warunkach. Malo tego, ze slyszalem juz dawno o tego rodzaju dyfuzorze, ba nawet sie o nim uczylem, to i widzialem i widuje dosyc czesto np. w filharmonii. Szkoda tylko, ze nie napisales, co o tym sadzisz ale coz..

Skomentuj

Te "listewki drewniane o rożnych grubościach" mają swoją nazwę :) to dyfuzory akustyczne (2D) (są też 3D skyline) 2D ponieważ zjawisko dyfuzji zachodzi w jednej płaszczyźnie... No sorry naprawdę ale nie będę Ci przedstawiał teraz definicji dyfuzji akustycznej, za dużo by pisać a takie proste rzeczy możesz łatwo znaleźć w sieci. Napiszę tylko tyle że koncepcja na umieszczenie rozpraszaczy w tym samym pomieszczeniu co pisałeś wcześniej zaburzy twoją wcześniejszą koncepcje która to opierała się na wybitnej absorpcji... Ponad to taki dyfuzor nie musi być akurat na bocznych ścianach... Dyfuzor akustyczny to dokładnie przez program-kalkulator obliczony algorytm dla danych Hz (w zależności od ilości i wielkości przegród/szczebli) popularnie zaczyna się od -/+ 500hz Wspomniany przez Ciebie wcześniej pomysł na 5cm wełny na ścianę (przylegającej do niej jak dobrze zrozumiałem) tłumił by b. skutecznie częstotliwości -/+ od 500Hz; czyli tzw. średnie pasmo (nawiasem mówiąc przewiduje że rezonansów na basie by to znacząco nawet nie ruszyło) teraz natomiast napisałeś o zastosowaniu rozpraszaczy...
      Stary czy ty aby napewno wiesz do czego dążysz i co chcesz osiągnąć? Prostych rzeczy za które się bierzesz nie potrafisz nazwać po imieniu ale za to w kilka minut potrafiłeś stwierdzić jak to wywyższa się twoja obszerna wiedza nad moją niewiedzą.

Skomentuj

Zamieszczone przez adi469 Zobacz posta
        slyszalem juz dawno o tego rodzaju dyfuzorze, ba nawet sie o nim uczylem, to i widzialem i widuje dosyc czesto np. w filharmonii.
        Coś kręcisz... To nie lepiej od razu napisać o dyfuzorach Schroedera niż pisać o jakichś listewkach?

Szkoda tylko, ze nie napisales, co o tym sadzisz ale coz..
        Skoro uczyłeś się o nich i je widziałeś, to myślę że również słyszałeś, więc po co chcesz wiedzieć co ja o nich sądzę, skoro jak napisałem że wytłumienie w całości pomieszczenia jest złe to Ty to zbagatelizowałeś.

Jak powiem że są dobre to wystarczy? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
          ir0nhide
          Niestety to tylko teoria, bo skad mialbys wiedziec jaki material wykorzystam np na sciane i jak on bedzie pochlanial itd? To akurat pozostawilem kazdemu wedlug uznania. Opisalem z czego ma on (ow dyfuzor) byc zrobiony dla przykladu, mozna zastosowac inny material jak listewki drewniane a jesli ktos wie o czym mowie, to powinien tez zauwarzyc czytajac, ze skoro opisuje taka konstrukcje, to widocznie musze wiedziec o czym mowie wiec? I to byl przyklad a nie konstrukcja, ktora Ja zastosuje w swoim pokoju chociaz nie wykluczone, ze ja przetestuje i na testach sie napewno skonczy. I znow nie wniosles nic do tematu ale coz widocznie taka Twoja natura.

Skomentuj

Czepiacie się panowie cały czas o szczegóły

Skomentuj

napisałem że wytłumienie w całości pomieszczenia jest złe
              Ale Ja nie napisalem, ze cale pomieszczenie trzeba dac w dyfuzorach, mozna ale mozna tez zrobic panele o ktorych tez napisalem ale skoro nie doczytales..

Jak powiem że są dobre to wystarczy?
              Nie o to Mi chodzi. Podsuwam tylko jakies pomysly na polepszenie akustyki pokoju audiofila i wiadomym jest, ze nie pisze tego po to bys przyklepal lub nie, tylko poddal pod rozwage ow pomysl ewentualnie wzial jego pod uwage lub nie, Twoja wola

---------- Post dodany o 22:20 ---------- Poprzedni post o 22:20 ----------

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
              Czepiacie się panowie cały czas o szczegóły
              :thumbsup:

Skomentuj

Podsuwam tylko jakies pomysly na polepszenie akustyki pokoju audiofila
                Człowieku, ja nie od wczoraj interesuje się tym tematem, jak bym miał kasę na takie rzeczy to już dawno projekt był by ukończony.

Skoro lubisz podsuwać pomysły, to może zaproponuj mi coś z bass trapów.

Skomentuj

zaproponuj mi coś z bass trapów
                  Skoro juz masz te panele, to moze na poczatek pokombinuj z nimi w rogach pokoju o ile juz tego nie robiles. Coz moge Tobie doradzic przy braku budzetu. Dosc dobra wedlug Mnie metoda jest zaaplikowanie paneli naroznych ze zrobionymi juz odpowiednimi na dana czestotliwosc klinami ale to cos tam kosztuje nawet metoda diy.

Skomentuj

Niestety to tylko teoria, bo skad mialbys wiedziec jaki material wykorzystam np na sciane i jak on bedzie pochlanial itd?
                    Przecież napisałeś jaki materiał. Co ty z tą teorią ciągle, zauważ że to ty od teoretyzowania tu zacząłeś. W kwestii praktyczniej z mojej strony to czekam aż ruszy się coś w temacie zamówień z P-E by trafił do mnie EMM-6, ale jak Tanner napisał, nie będzie to raczej szybciej jak za 6tyg. do tego czasu może da mi się upolować też Tascam 144 albo chociaż jakiegoś RadioShacka....
                    Założę się że znam więcej współczynników absorpcji danego materiału niż Tobie się to wydaje :)

Dosc dobra wedlug Mnie metoda jest zaaplikowanie paneli naroznych ze zrobionymi juz odpowiednimi na dana czestotliwosc klinami
                    Rozwiń myśl, co z tymi klinami ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                      Rozwiń myśl, co z tymi klinami ?
                      Również czekam na jakąś podpowiedź bo nie wiem o co chodzi.

Skomentuj

Jaja sobie robicie? Ok, byc moze nazwanie ow elementu najprosciej jak sie da czyli "panele narozne z klinami" jest zbyt skomplikowane, by sobie taki (bass traps) wzobrazic, wiec moze dolaczony obraz oswieci co poniektorych...

bass traps.JPG

Skomentuj

Nie na temat...
                          Moim pokoju nie bedzie ow zjawiska czyli fal odbitych lub jak kto woli echa, tylko dzwiek bezposredni o ktory Mi chodzi,
                          Nie tylko bez sensu ale głupi to pomysł jest, bo bez dźwięków odbitych to dźwięk nie wiele będzie miał wspólnego z naturalnym

Skomentuj

Jaja sobie robicie?
                            Chyba Ty sobie jaja robisz pokazując gąbki w kształcie trójkąta.
                            Ponoć się uczyłeś o akustyce, więc czekamy na inne pomysły :)

Skomentuj

adi469 nie wiem co Ty palisz, ale lepiej to sobie wcześniej wysusz

Skomentuj

Sory ale poziom jaki zaprezentowaliscie obydwoje (jeden pierdnal, drugi przyklepal) zwalil Mnie z nog. Pozostawie to bez komentarza...

Skomentuj

adi469 w klasie jakiego instrumentu ukończyłeś SM?

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
                                    adi469 w klasie jakiego instrumentu ukończyłeś SM?
                                    W klasie kontrabastrapu

Skomentuj

Prawdopodobnie te panele pójdą na front z racji ich gabarytów, które to po złożeniu okazały się jednak ciut za duże jak na mój mały pokój (nie chcę zasłonić całkowicie mojej ładnej tapety ), jak i "dźwięku", który jest "dziwny", "nieprzyjemny" gdy panele są za głową.
                                      Jak wysoki masz pokój ? bo chodzi o to że to własnie dylatacja zasadniczo daje najwięcej w przypadku takich paneli. Wiem pisałeś, że pomieszczenie i tak małe; moja propozycja taka: wiertarka, 3 konkretne kołki(haki) montażowe, od każdego z rogów danego panela jakieś linki i w taki sposób podwiesić te panele pod sufitem. (Linki tak długie żeby można swobodnie było określać własnie ten dystans, który to można by spokojnie ustalać nawet do 0.5m )
                                      Eksperyment niemal bez kosztów, a i w efekcie nie zabierze Ci praktycznie miejsca w pokoju. Jak coś to zostaną Ci 3 dziury w suficie do zaszpachlowania (10min roboty ;] )
                                      Odstęp ma właśnie wpływ na niskie Hz, im większy tym niższe Hz tłumi znaczniej, a i dla średnicy te odbicia od sufitu zasadniczo trafiają do słuchacza najpóźniej....
                                      Taka tam moja propozycja tylko

---------- Post dodany o 17:28 ---------- Poprzedni post o 17:09 ----------

Nie na temat...
                                      Coście mu zrobili !? Dlaczego już go nie ma.
                                      Czyżby zniknął zaraz po tym, jak wyszeptał sobie pod nosem "cogito ergo sum" ?
                                      Last edited by ir0nhide; 11.05.2013, 17:36.

Skomentuj

Bas trap z kawalka gabki w rogu pokoju? To nie ma prawa dzialac. Prawdziwe bastrapy do strasznie skomplikowana sprawa.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Wystraszyliście człowieka a taka dobra zabawa była

Skomentuj

Czaruję...
                                          X