Zamieszczone przez marian
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pokój "audiofila"
Collapse
X
-
adi469
-
Te "listewki drewniane o rożnych grubościach" mają swoją nazwę :) to dyfuzory akustyczne (2D) (są też 3D skyline) 2D ponieważ zjawisko dyfuzji zachodzi w jednej płaszczyźnie... No sorry naprawdę ale nie będę Ci przedstawiał teraz definicji dyfuzji akustycznej, za dużo by pisać a takie proste rzeczy możesz łatwo znaleźć w sieci. Napiszę tylko tyle że koncepcja na umieszczenie rozpraszaczy w tym samym pomieszczeniu co pisałeś wcześniej zaburzy twoją wcześniejszą koncepcje która to opierała się na wybitnej absorpcji... Ponad to taki dyfuzor nie musi być akurat na bocznych ścianach... Dyfuzor akustyczny to dokładnie przez program-kalkulator obliczony algorytm dla danych Hz (w zależności od ilości i wielkości przegród/szczebli) popularnie zaczyna się od -/+ 500hz Wspomniany przez Ciebie wcześniej pomysł na 5cm wełny na ścianę (przylegającej do niej jak dobrze zrozumiałem) tłumił by b. skutecznie częstotliwości -/+ od 500Hz; czyli tzw. średnie pasmo (nawiasem mówiąc przewiduje że rezonansów na basie by to znacząco nawet nie ruszyło) teraz natomiast napisałeś o zastosowaniu rozpraszaczy...
Stary czy ty aby napewno wiesz do czego dążysz i co chcesz osiągnąć? Prostych rzeczy za które się bierzesz nie potrafisz nazwać po imieniu ale za to w kilka minut potrafiłeś stwierdzić jak to wywyższa się twoja obszerna wiedza nad moją niewiedzą.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez adi469 Zobacz postaslyszalem juz dawno o tego rodzaju dyfuzorze, ba nawet sie o nim uczylem, to i widzialem i widuje dosyc czesto np. w filharmonii.
Zamieszczone przez adi469 Zobacz postaSzkoda tylko, ze nie napisales, co o tym sadzisz ale coz..
Jak powiem że są dobre to wystarczy? :)
Skomentuj
-
adi469
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postair0nhide
Skomentuj
-
adi469
Zamieszczone przez marian Zobacz postanapisałem że wytłumienie w całości pomieszczenia jest złe
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJak powiem że są dobre to wystarczy?
---------- Post dodany o 22:20 ---------- Poprzedni post o 22:20 ----------
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaCzepiacie się panowie cały czas o szczegóły
Skomentuj
-
Zamieszczone przez adi469 Zobacz postaPodsuwam tylko jakies pomysly na polepszenie akustyki pokoju audiofila
Skoro lubisz podsuwać pomysły, to może zaproponuj mi coś z bass trapów.
Skomentuj
-
adi469
Zamieszczone przez marian Zobacz postazaproponuj mi coś z bass trapów
Skomentuj
-
Zamieszczone przez adi469 Zobacz postaNiestety to tylko teoria, bo skad mialbys wiedziec jaki material wykorzystam np na sciane i jak on bedzie pochlanial itd?
Założę się że znam więcej współczynników absorpcji danego materiału niż Tobie się to wydaje :)
Zamieszczone przez adi469 Zobacz postaDosc dobra wedlug Mnie metoda jest zaaplikowanie paneli naroznych ze zrobionymi juz odpowiednimi na dana czestotliwosc klinami
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaRozwiń myśl, co z tymi klinami ?
Skomentuj
-
adi469
Jaja sobie robicie? Ok, byc moze nazwanie ow elementu najprosciej jak sie da czyli "panele narozne z klinami" jest zbyt skomplikowane, by sobie taki (bass traps) wzobrazic, wiec moze dolaczony obraz oswieci co poniektorych...
bass traps.JPG
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez adi469 Zobacz postaMoim pokoju nie bedzie ow zjawiska czyli fal odbitych lub jak kto woli echa, tylko dzwiek bezposredni o ktory Mi chodzi,
Skomentuj
-
Zamieszczone przez adi469 Zobacz postaJaja sobie robicie?
Ponoć się uczyłeś o akustyce, więc czekamy na inne pomysły :)
Skomentuj
-
adi469
Sory ale poziom jaki zaprezentowaliscie obydwoje (jeden pierdnal, drugi przyklepal) zwalil Mnie z nog. Pozostawie to bez komentarza...
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez bingant Zobacz postaadi469 w klasie jakiego instrumentu ukończyłeś SM?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaPrawdopodobnie te panele pójdą na front z racji ich gabarytów, które to po złożeniu okazały się jednak ciut za duże jak na mój mały pokój (nie chcę zasłonić całkowicie mojej ładnej tapety ), jak i "dźwięku", który jest "dziwny", "nieprzyjemny" gdy panele są za głową.
Eksperyment niemal bez kosztów, a i w efekcie nie zabierze Ci praktycznie miejsca w pokoju. Jak coś to zostaną Ci 3 dziury w suficie do zaszpachlowania (10min roboty ;] )
Odstęp ma właśnie wpływ na niskie Hz, im większy tym niższe Hz tłumi znaczniej, a i dla średnicy te odbicia od sufitu zasadniczo trafiają do słuchacza najpóźniej....
Taka tam moja propozycja tylko
---------- Post dodany o 17:28 ---------- Poprzedni post o 17:09 ----------
Nie na temat...Coście mu zrobili !? Dlaczego już go nie ma.
Czyżby zniknął zaraz po tym, jak wyszeptał sobie pod nosem "cogito ergo sum" ?Last edited by ir0nhide; 11.05.2013, 17:36.
Skomentuj
Skomentuj