Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi scan speak/vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja bym jeszcze obadał skąd ten anty dzwon na wykresie niskiego jest :)

Skomentuj

A mi wyszło coś takiego :

cewki na średniaku 0.5 0.5 i 5 om
      Na wysokim 0.3.
      Na niskim 0.3 om.

Wygładziłem pomiary 1/8 oktawy żeby coś było widać

Skomentuj

raven czy chodziło Ci o ten dzwon zaznaczony na wykresie poniżej? Popracowałem nad tym dołkiem przy 2,5kHz Czy tak jak jest teraz jest możliwie??

Skomentuj

Nie o ten :

Zrób pomiar z bliska SS30 i powinno się wyjaśnić .

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Ja bym jeszcze obadał skąd ten anty dzwon na wykresie niskiego jest :)

A ten znowu swoje
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na szczęście mam pomiar z bliska ss30:

Skomentuj

Ten schemat od Ravena masz już bardzo fajny, możesz spokojnie próbować od tego zacząć słuchać, powinno już fajnie zagrać.

Skomentuj

No dość fajnie to wygląda. Impedancja fajnie się układa. Muszę tylko dobrać odpowiednie wartości cewek znaczy rezystancje bo w polinku są zbliżone wartości ale nie identyczne. Pytanie tylko do cewek: cewki na średniaku 0.5 0.5 i 5 om - chodzi mi o wartość 5om. W polinku jest 5,000mH +/-3% 4,450Ω dr.0,50mm śr.30 dł.27mm. Drut 0,5mm taką dać?
                  Last edited by sir_morgot; 06.03.2015, 22:25.

Skomentuj

W polinku nie można zamówić swoich wartości przypadkiem ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    Ja bym jeszcze obadał skąd ten anty dzwon na wykresie niskiego jest
                    Na nearfieldzie nie ma :) wpływ obudowy ?

Skomentuj

Bardzo możliwe.

Skomentuj

Cewki na średniaku:

Cewka ind. 0,200mH +/-3% 0,45Ω dr.0,63mm śr.24 dł.15mm
                        Cewka ind. 0,600mH +/-3% 0,530Ω dr.0,80mm śr.35 dł.15mm
                        Cewka ind. 5,000mH +/-3% 4,450Ω dr.0,50mm śr.30 dł.27mm

Cewka na niskim:

Cewka ind. 5,000mH +/-3% 0,330Ω dr.1,20mm Fe 0,252kg. śr.45 dł.46mm

Cewka na wysokim:

I tu się zastanawiam. Czytałem, że cewki na rdzeniu można spokojnie stosować przy głośnikach niskotonowych ze względu znikome zniekształcenia, a przy głośnikach wysoko tonowych raczej powietrzne. I tu przy vifie jest 0,33om 1,2mmśr drutu ale na rdzeniu. Powietrzne mają o większą rezystancję przy wartości 5mH. I zastanawiam się czy nie dać powietrznej na tor wysoko tonowy o większej rezystancji? Wiem, że nieco zmieni się wykres.
                        Czy może zamówić w polinku wartości wpisane przez ravena?
                        Co o tym sądzicie?

Skomentuj

A gdzie Ty masz na wysokim cewkę 5mH ? Ja tam u ravena widzę 330uH.

Skomentuj

Ups.. Walnąłem się :)

Cewka ind. 0,330mH +/-3% 0,310Ω dr.1,00mm śr.35 dł.30mm
                            Last edited by sir_morgot; 07.03.2015, 09:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                              Tą możesz dać o większej rezystancji i odpowiednio skorygować rez szeregowy .
                              Jak nie masz to też zmów sobie kilka wartości rezów do tłumików na średni i wysoki żeby móc dobrać jakoś równowagę tonalną .
                              Rezystory na średni powinny mieć 10W .

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                              Na nearfieldzie nie ma wpływ obudowy ?
                              Obudowa na tej częstotliwości nie możliwe .
                              Raczej odbicie które wlazło na pomiar .
                              W każdym razie nie problem :)

Skomentuj

Lub wpływ BR, który tak mocno się rozlał z powodu krótkiej bramki i małej ilości próbek dla takiej częstotliwości.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Bramkę miałem ustawioną na 5-32ms a częstotliwość próbek na maxa.

Skomentuj

Musiałeś złapać odbicie od podłogi .

Skomentuj

Antydzwon podłogowy i dziura gotowa

Skomentuj

Ok dobrałem elementy zwrotki z polinka. Wykresy są ok. Impedancja wypadkowa także ok.
                                        Poniżej lista elementów. Zobaczcie czy dobrze wybrałem:

NISKI:

Kon. 0,68µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-13/ 19mm. poziomy
                                        Kon. 82,00µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-54/ 58mm. poziomy
                                        SUPERES 8,20Ω 5W 1% L<1&#181;H Ty-Ohm wym.6,0/19 samogasnące
                                        SUPERES 2,20Ω 5W 1% L<1&#181;H Ty-Ohm wym.6,0/19 samogasnące

ŚREDNIAK:

Cewka ind. 0,200mH +/-3% 0,450Ω dr.0,70mm śr.30 dł.30mm
                                        Cewka ind. 5,000mH +/-3% 4,450Ω dr.0,50mm śr.30 dł.27mm
                                        Kon. 56,00&#181;F 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-46/ 58mm. poziomy
                                        Kon. 22,00&#181;F 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-34/ 44mm. poziomy
                                        Rez. 3,30Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/53 samogasnące
                                        Rez. 4,70Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/53 samogasnące

WYSOKI:

Cewka ind. 0,330mH +/-3% 0,310Ω dr.1,00mm śr.35 dł.30mm
                                        Kon. 5,10&#181;F 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-20/ 36mm. poziomy
                                        Kon. 15,00&#181;F 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-29/ 44mm. poziomy
                                        SUPERES 4,70Ω 5W 1% L<1&#181;H Ty-Ohm wym.6,0/19 samogasnące
                                        Last edited by sir_morgot; 07.03.2015, 20:35.

Skomentuj

Mam propozycję - pożyczę Ci na tydzień zestaw moich części do zwrotek. Będziesz mógł sobie osłuchać różne wersje zwrotek i dopiero zamówić części do tego co Ci naprawdę najlepiej zagra.
                                          Co Ty na to?
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X