Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi scan speak/vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
    impedancję głównie wyznacza głośnik niskotonowy
    Wszystkie 3 mają min impedancji w 100-200Hz i tam spadnie do tych 1,(coś) R. Więc kontroluj temperaturę wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
      Wszystkie 3 mają min impedancji w 100-200Hz i tam spadnie do tych 1,(coś) R
      No tak, mój błąd. Jednak na tą chwilkę pomiaru to przypuszczam, że nic się nie stanie.

Skomentuj

Po pomiarach, wszystkie głośniki równolegle w fazie oraz symulacja w SW:

Skomentuj

Próby dalsza część:

Skomentuj

Panowie i jak to wygląda? Symulacja z pomiarem OnAxis się pokrywa. Czy o to chodziło? Przy próbie modyfikacji projektu LuShTiego doszedłem to takich wartości jak powyżej. Impedancja całości nie spada poniżej wartości niskotonowego. Jak to wygląda według was?

Skomentuj

Środek tak jakby za dużo przytłumiony. Pokaż wykres z odwróconą fazą na średnim.

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                Środek tak jakby za dużo przytłumiony
                Tłumienie to już na słuch dobierze :)

Mnie bardziej nie podoba się podział pomiędzy wysokim a średnim. Jak dla mnie to masz tam zbyt dużą dobroć, przez co w miejscu podziału jest podbicie. Nałóż na to goala LR4 na poziomie -15 albo -16 z podziałem w okolicach 2100. Wydaje mi się, że charka będzie podniesiona w stosunku do goala w okolicach 3kHz.
                Sam punkt podziału na ok 2kHz nie wiem czy jest najlepszy dla tej vify. lklukasz pisał Ci żeby trzymać się raczej zakresu od 2.5kHz w górę.
                No i to samo na dole, 30 z podziałem około 500Hz ? To chyba trochę zbyt dużo jak na tak duży i ciężko głośnik. W projektach na forum 8-calowce są cięte nie wyżej niż 300-350Hz.

Skomentuj

Wg mnie kiepskie wybrałeś wartości filtrowania średnio tonowego. Cewka powinna być większa a kondensator mniejszy dla filtracji wysokich. Dla wysokotonówki też bym zrobił inny filtr.
                  To co jest obecnie będzie kiepsko raczej grało.

Skomentuj

Dzięki za wskazówki. Będę męczył dalej.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                      Cewka powinna być większa a kondensator
                      Z tego co mi się wydaje to średni to głośnik 4ohm, więc cewka automatycznie będzie mniejsza niż zwykle :)

Skomentuj

Wszystkie są 4ohm

Skomentuj

Wystaw obecne pomiary gdzieś do pobrania, się pobawimy :)
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                            Z tego co mi się wydaje to średni to głośnik 4ohm, więc cewka automatycznie będzie mniejsza niż zwykle :)
                            Racja, nie zwróciłem uwagi na impedancje głośnika :)

Skomentuj

Ok wstawiam.
                              Zacząłem już kombinować więc dane mogą być nieco rozjechane ale będzie wiadomo co jest :)

fronty-c.rar

A ja dalej sam też coś kombinuję.

Skomentuj

Dodaj też pliki *.frd i *.zma - nie każdy trafi SW :)
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Pliki zma+frd

zma+frd.rar

Skomentuj

Następne wypociny. Cięcie średniak wysoko tonowy na około 2,5kHz, a niskie na około 400Hz.

Skomentuj

Cos jest nie tak z impedancja w miejscu podziału... spada
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Faktycznie. Co robić w tej sytuacji i czy to ma negatywny wpływ na całość?

Skomentuj

W miejscu gdzie jest podział impedancja zazwyczaj rośnie
                                          Cos jest nie tak
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X