Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi scan speak/vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
    U LuSzTi'ego od którego dostałem parametry wszystkie głośniki są w tej samej fazie i nie ma żadnych dołków. Nie kumam w czym problem?
    Może zwyczajnie mu się screen tak zrobił :)

Skomentuj

Rzeczywiście wszystkie są w fazie. Wypadałoby zadać pytanie czy pomiary zostały wykonane poprawnie :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
        Sir pokazałeś IR do 10ms ... a pomiary wykonywałeś w przedziale 4-30. Nie musisz pokazywac jak nie chcesz ale sprawdź czy są mocne odbicia w zakresie 4-30ms bo jak są to musisz je ominąć

- - - - - aktualizacja - - - - -

LuSzTi odwalił kawałek dobrej roboty ale dał ci tylko szybki zarys jak masz filtrować - Teraz musisz wykazał inicjatywę i popracować nad filtrami dalej sam
        Już daję cały zakres - jakoś na około 12-14ms miałem odbicia, które wytłumiłem grubymi kocami - mam nadzieję, że w miarę.

Czyli mówisz, żeby popracować nad filtrem tak, aby uzyskać taki wykres i nie musieć dawać nisko tonowy w przeciw fazę? Oczywiście wiem bardzo dobrze, że nisko tonowy nie daje się w przeciw fazę - zaznaczam to żeby nie było niedomówień. Ja tylko poprzednio tak dałem żeby sprawdzić co jest grane z tym dołkiem między wykresami.

Skomentuj

Mogłeś pomylić przy pomiarach kabelki :)

Skomentuj

Mam zaznaczone kolorami. A jak faktycznie pomyliłem (na szybkiego). Zasiałeś ziarno niepewności.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Rzeczywiście wszystkie są w fazie. Wypadałoby zadać pytanie czy pomiary zostały wykonane poprawnie :)
              Nie na temat...
              wszelki duch pana boga chwali :ohmy:

Skomentuj

Ja myśle że LuSzti dał Ci bardzo dobry materiał do drobnych ( drobnych - nie zmieniaj radykalnie ) korekt aby je wykonać - zmontować - pomierzyć i posłuchać itd

Skomentuj

Ja myśle że LuSzti dał Ci bardzo dobry materiał do drobnych ( drobnych - nie zmieniaj radykalnie ) korekt aby je wykonać - zmontować - pomierzyć i posłuchać itd
                  No na pewno tylko dla czego te fazy się nie trzymają? Sprawdzałem podstawiając dane do moich poprzednich pomiarów - głośnikami w górę i tam jest tak samo czyli dołek między nisko a średnio tonowym. To nie możliwe, żebym pomylił kable 2 razy z rzędu - zresztą kolory mam poznaczone.

Skomentuj

Jeszcze raz pomiary ??:crying:

Skomentuj

Jutro sprawdzę w domu tak na szybkiego z dziadowskim bramkowaniem. Zobaczymy czy się zmieni.

Skomentuj

Abyś bez sensu nie robił tych pomiarów w kółko jest prosty sposób na weryfikację .
                        Zanim zaczniesz robić pomiary każdego głośnika osobno zepnij wszystkie i zrób pomiar on axis (utwórz w tym celu jakiś dodatkowy głośnik np. "test")
                        Teraz (nie ruszając już mikrofonem to bardzo ważne !) zrób normalnie pomiary .
                        Po wszystkim za symuluj to . (trzy głośniki prosta sprawa )
                        Nałóż pomiar test na wynik symulacji .
                        Wykresy muszą się niemal pokryć !
                        Inaczej pomiary są do luftu .
                        Jak się nie pokrywają jeszcze możesz spróbować poodwracać fazy ale jak dalej jest kupa to masz pływającą latencję kary i albo musisz powtarzać pomiary aż do skutku (tak jest u mnie czasami muszę kilka razy nawet ) albo nigdy nie będziesz miał stałej latencji i możesz robić pomiary w nieskończoność
                        Inaczej - na sowiej karcie nie zrobisz pomiarów SW .

Czy masz stałą latencję możesz też spr .
                        Otwierasz sobie plik z nagranym impulsem .
                        Robisz pomiar i zapamiętujesz gdzie (na ilu ms ) zaczyna się wykres .
                        Następnie robisz kilka pomiarów pod rząd i spr czy jest dokładnie w tym samym miejscu .
                        Jeśli "pływa" nawet niewiele a nie ma w tym żadnej prawidłowości to niestety nic nie wymyślisz :)

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                        Mam zaznaczone kolorami.
                        Spr . jeszcze dla pewności baterią 1.5V czy membrany się wychylają do przodu jak podłączysz plus do plusa

Skomentuj

PS. Nie odwraca się Fazy głośników niskotonowych. Midbasów jeśli są bardzo nisko filtrowane( i grają po części trochę Basu ) a w tym przypadku tak jest też nie powinno się odwracać
                          A to niby dlaczego nie?

o Ok niech Ci będzie . Ja nigdy nie oddam kolumny gdzie bas będzie grał w przecifazie - nazwij to moją Fanaberią jak chcesz .
                          A co za różnica czy bas gra w przeciwfazie czy sredniak z wysokotonowka
                          Mozna to odwrocić i nadal bedzie w 100% poprawnie

A wiesz dlaczego?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            A wiesz dlaczego?
                            Ja wiem, ja wiem

Skomentuj

Wal Marian!
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ponieważ elementy w zwrotnicy odwracają fazę, odpowiednio do rzędu filtracji.

Skomentuj

Nie do konca

Chodzi o to, ze nie ma najmniejszego znaczenia czy głośniki graja w polaryzacji zgodnej czy odwrotnej jesli ich faza się zgadza
                                  I nie ma znaczenia czy woofer gra zgodnie czy odwrotnie bo wartość jego sygnału jest równa ILE?
                                  Czekam na odpowiedz!

I tak Hermes! Będę zadawał dalej pytania a nie pisał wprost dopóki nie zaczniecie mysle!
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Chodzi o to, ze nie ma najmniejszego znaczenia czy głośniki graja w polaryzacji zgodnej czy odwrotnej jesli ich faza się zgadza
                                    No tak, jeśli się zgadza.
                                    Jeśli się nie zgadza to można to "poprawić" zwrotnicą, położeniem głośnika/pochyleniem frontu, lub zmianą polaryzacji głośnika, lub wszystko na raz.
                                    Czy w ostateczności będzie on w fazie zgodnej z innym głośnikiem nie ma to znaczenia.
                                    Last edited by marian; 01.03.2015, 11:32.

Skomentuj

Tak

Dla ułatwienia zadam jeszcze jedno pytanie

W tym momencie macie swoje kolumny (prawidłowo zaprojektowane ) podłączone do wzmacniacza plus do plusa, minus to minusa
                                      Odwracacie podłączenie OBU kolumn
                                      Plus minus- munus plus ( odwrotnie)

Co sie zmienia?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Co sie zmienia?
                                        Dźwiękowo - nic.
                                        Technicznie - wszystkie głośniki nadal pracują w fazie zgodnej między sobą, jedynie zmienia się polaryzacja całej kolumny, a że polaryzacja została zmieniona w obu kolumnach dźwiękowo nic się nie zmienia.
                                        Last edited by marian; 01.03.2015, 11:57.

Skomentuj

Zgadza się
                                          A dlaczego?
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X