Zamieszczone przez sir_morgot
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
3 drogi scan speak/vifa
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaSir pokazałeś IR do 10ms ... a pomiary wykonywałeś w przedziale 4-30. Nie musisz pokazywac jak nie chcesz ale sprawdź czy są mocne odbicia w zakresie 4-30ms bo jak są to musisz je ominąć
- - - - - aktualizacja - - - - -
LuSzTi odwalił kawałek dobrej roboty ale dał ci tylko szybki zarys jak masz filtrować - Teraz musisz wykazał inicjatywę i popracować nad filtrami dalej sam
Czyli mówisz, żeby popracować nad filtrem tak, aby uzyskać taki wykres i nie musieć dawać nisko tonowy w przeciw fazę? Oczywiście wiem bardzo dobrze, że nisko tonowy nie daje się w przeciw fazę - zaznaczam to żeby nie było niedomówień. Ja tylko poprzednio tak dałem żeby sprawdzić co jest grane z tym dołkiem między wykresami.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaRzeczywiście wszystkie są w fazie. Wypadałoby zadać pytanie czy pomiary zostały wykonane poprawnie :)Nie na temat...wszelki duch pana boga chwali :ohmy:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaJa myśle że LuSzti dał Ci bardzo dobry materiał do drobnych ( drobnych - nie zmieniaj radykalnie ) korekt aby je wykonać - zmontować - pomierzyć i posłuchać itd
Skomentuj
-
Abyś bez sensu nie robił tych pomiarów w kółko jest prosty sposób na weryfikację .
Zanim zaczniesz robić pomiary każdego głośnika osobno zepnij wszystkie i zrób pomiar on axis (utwórz w tym celu jakiś dodatkowy głośnik np. "test")
Teraz (nie ruszając już mikrofonem to bardzo ważne !) zrób normalnie pomiary .
Po wszystkim za symuluj to . (trzy głośniki prosta sprawa )
Nałóż pomiar test na wynik symulacji .
Wykresy muszą się niemal pokryć !
Inaczej pomiary są do luftu .
Jak się nie pokrywają jeszcze możesz spróbować poodwracać fazy ale jak dalej jest kupa to masz pływającą latencję kary i albo musisz powtarzać pomiary aż do skutku (tak jest u mnie czasami muszę kilka razy nawet ) albo nigdy nie będziesz miał stałej latencji i możesz robić pomiary w nieskończoność
Inaczej - na sowiej karcie nie zrobisz pomiarów SW .
Czy masz stałą latencję możesz też spr .
Otwierasz sobie plik z nagranym impulsem .
Robisz pomiar i zapamiętujesz gdzie (na ilu ms ) zaczyna się wykres .
Następnie robisz kilka pomiarów pod rząd i spr czy jest dokładnie w tym samym miejscu .
Jeśli "pływa" nawet niewiele a nie ma w tym żadnej prawidłowości to niestety nic nie wymyślisz :)
Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz postaMam zaznaczone kolorami.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaPS. Nie odwraca się Fazy głośników niskotonowych. Midbasów jeśli są bardzo nisko filtrowane( i grają po części trochę Basu ) a w tym przypadku tak jest też nie powinno się odwracać
Zamieszczone przez Branża Zobacz postao Ok niech Ci będzie . Ja nigdy nie oddam kolumny gdzie bas będzie grał w przecifazie - nazwij to moją Fanaberią jak chcesz .
Mozna to odwrocić i nadal bedzie w 100% poprawnie
A wiesz dlaczego?Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Nie do konca
Chodzi o to, ze nie ma najmniejszego znaczenia czy głośniki graja w polaryzacji zgodnej czy odwrotnej jesli ich faza się zgadza
I nie ma znaczenia czy woofer gra zgodnie czy odwrotnie bo wartość jego sygnału jest równa ILE?
Czekam na odpowiedz!
I tak Hermes! Będę zadawał dalej pytania a nie pisał wprost dopóki nie zaczniecie mysle!Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaChodzi o to, ze nie ma najmniejszego znaczenia czy głośniki graja w polaryzacji zgodnej czy odwrotnej jesli ich faza się zgadza
Jeśli się nie zgadza to można to "poprawić" zwrotnicą, położeniem głośnika/pochyleniem frontu, lub zmianą polaryzacji głośnika, lub wszystko na raz.
Czy w ostateczności będzie on w fazie zgodnej z innym głośnikiem nie ma to znaczenia.Last edited by marian; 01.03.2015, 11:32.
Skomentuj
-
Tak
Dla ułatwienia zadam jeszcze jedno pytanie
W tym momencie macie swoje kolumny (prawidłowo zaprojektowane ) podłączone do wzmacniacza plus do plusa, minus to minusa
Odwracacie podłączenie OBU kolumn
Plus minus- munus plus ( odwrotnie)
Co sie zmienia?Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaCo sie zmienia?
Technicznie - wszystkie głośniki nadal pracują w fazie zgodnej między sobą, jedynie zmienia się polaryzacja całej kolumny, a że polaryzacja została zmieniona w obu kolumnach dźwiękowo nic się nie zmienia.Last edited by marian; 01.03.2015, 11:57.
Skomentuj
Skomentuj