Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi scan speak/vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    A dlaczego?
    Jak pisałeś to pytanie to ja właśnie edytowałem swój post i dodałem dlaczego.
    Chyba że o coś innego jeszcze pytasz.

Skomentuj

Bo wartość sygnału jest równa ZERO!
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dlatego też nie rozumiem tej wypowiedzi:

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
        Ja nigdy nie oddam kolumny gdzie bas będzie grał w przecifazie
        Last edited by marian; 01.03.2015, 12:10.

Skomentuj

Chodzi Ci o to, że dla 0 stopni amplituda jest równa zero oraz dla 180stipni, czy jak kto woli "pi" też jest równa zero ?
          Bo ja rozumiem wszystko, tylko tego twojego wytłumaczenia nie

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Moglbys rozwinac mysl? Nie rozumiem stwierdzenia wartosc sygnalu :/

Skomentuj

Sygnał to sinusoida
              Ma wartosc dodatnia i ujemna
              Po zliczeniu obu wartosci wychodzi zero
              Wiec wychylenie glosnika "do przodu" i "do tylu" sa takie same
              Wiec nie ma znaczenia jak podłączysz kolumnę jako całośc

- - - - - aktualizacja - - - - -

Adam (branża), ze tak zapytam po imieniu
              Wyjaśnij wiec dlaczego, nie oddasz kolumny z grającej z wooferem basowym podłączonym w przeciwfazie?
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No i pomierzyłem. najpierw test baterii - wszystkie głośniki wychylają się do przodu czyli + i - są ok.
                Pomiary ze słabym bramkowaniem ale dla próby można.
                Wykresy z filtrami - mikrofon ustawiony w środek kolumny (pozorny środek zbioru głośników):

1. Wszystkie głośniki w tej samej fazie. Dołek między nisko a średnio tonowym:

2. Głośnik niskotonowy przepięty - brak dołka:

3. Głośnik nisko tonowy i wysoko tonowy w zgodnej fazie a średnio tonowy w przeciw fazie - dołek między średnio a wysoko tonowym:

4. Wszystkie głośniki połączone ze sobą w szereg - mikrofon ustawiony w środek kolumny (pozorny środek zbioru głośników):

Co o tym sądzicie. W sumie głośników jest dołek tak na 4kHz a po odwróceniu biegunowości wysoko tonowego dołek ginie. Nie wiem jak to odczytać.

Skomentuj

Ja nigdy nie oddam kolumny gdzie bas będzie grał w przecifazie - nazwij to moją Fanaberią jak chcesz .
                  To się zostawia głośnik basowy w fazie a pozostałe daje w odwrotnej i po problemie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    To się zostawia głośnik basowy w fazie a pozostałe daje w odwrotnej i po problemie.
                    No w sumie można i tak. Bo przecież jak wszystko mi się dobrze dodaje na wykresie (nie mówiąc o odsłuchu tylko suche fakty) to jaki problem czy tan lub tamten głośnik będzie odwrotnie podłączony jak nie ma dołków? Może w moim przypadku filtr jest taki, że odwraca fazę i muszę przepiąć głośnik biegunami. Mogę go s powrotem wpiąć jak trzeba a resztę przepiąć i wyjdzie na to samo.

Skomentuj

Dalsze poczynania.
                      Próbowałem coś samemu wymodzić bez pomocy innych ale... Wychodzi dość dużo elementów (filtr 4 rzędu), impedancja wypadkowa jakaś taka pokręcona i raz schodzi poniżej 2,4ohm więc odpada. Między nisko a średnio tonowym przy przeciw fazie robi się nawet dołek ale przy średnio - wysoko tonowym już nie bardzo bo robią się dwa dołki (wcześniej przy próbach jeden). No ale pokazuję żeby nie było, że nic nie próbuję i liczę tylko na innych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        Np. Dla innych to jest bez różnicy bo tak w "książce pisze" :)
                        A dla mnie to jest różnica. I staram się raczej nie odwracać polaryzacji głośników a jak już muszę to wysoko tonowego a nie niskotonowego :).

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                        Wychodzi dość dużo elementów (filtr 4 rzędu)
                        chcesz zapłacić za zwrotnice 2 razy więcej niż za głośniki - Żart :)

Skomentuj

chcesz zapłacić za zwrotnice 2 razy więcej niż za głośniki - Żart :)
                          Heheh właśnie myślałem o tym samym. Muszę pomyśleć jeszcze i próbować dalej.

Skomentuj

Np. Dla innych to jest bez różnicy bo tak w "książce pisze"
                            A dla mnie to jest różnica. I staram się raczej nie odwracać polaryzacji głośników a jak już muszę to wysoko tonowego a nie niskotonowego .
                            No przecież Yoshi_80 to napisał :-)

Skomentuj

Ponieważ odwrócenie biegunowości kabli to odwrócenie fazy o 180*.

PS. w jakim projekcie zwrotnicy ktoś widział głośnik basowy odwrócony w fazie?
                              Last edited by marian; 03.03.2015, 12:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                No przecież Yoshi_80 to napisał :-)
                                - A ja potwierdziłem jego słowa negując wypowiedzi poprzedników :)

Skomentuj

No i następne wypociny - filtr 3 rzędu, wszystkie głośniki w tej samej fazie. Dołki po zmianie fazy średniaka pojawiają się po obu stronach. Tylko ta impedancja między 40 a 400Hz jakaś za mała.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    PS. w jakim projekcie zwrotnicy ktoś widział głośnik basowy odwrócony w fazie?
                                    W projekcie 3 dróg na usherach jednego z naszych użytkowników

Branża pytanie oficjalne do ciebie poraz kolejny
                                    Dlaczego upierasz sie na woofer w fazie?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                                      No i następne wypociny
                                      A zrobiłeś co pisałem wcześniej ?
                                      Bo szkoda twojej pracy .

http://diyaudio.pl/showthread.php/18...l=1#post439149

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        A zrobiłeś co pisałem wcześniej ?
                                        Bo szkoda twojej pracy .

http://diyaudio.pl/showthread.php/18...l=1#post439149
                                        Jak napisałem wcześniej test baterii wypadł pomyślnie - wszystkie kable były ok. Jak byś zauważył na ostatnim moim wykresie wszystkie głośniki w tej samej fazie i jest ok, gdy odwrócę fazę średnio tonowego to powstają dołki - tak ma chyba być.
                                        Ok poniżej wykres ze sumy wszystkich głośników:

Nie jest tak samo. Ale pomiary poszczególnych głośników na sali gimnastycznej nie robiłem tak jak ten próbny wszystkich razem. Na sali gimnastycznej dla pomiaru każdego głośnika przesuwałem mikrofon w centrum tego głośnika. Mierząc w domu wszystkie na raz ustawiłem mikrofon w pozornym środku zbioru głośników. Może to ma wpływ na tą niedokładność?
                                        Co do latencji - sprawdzałem i raz na 3-5 ponownych pomiarów skoczy na 0.01 - 0,02ms więc to chyba nie jest dużo. Kartę mam polecaną z forum.

Skomentuj

sir_morgot daj se póki co spokój z symulacją i projektowaniem zwrotki, a doczytaj co i jak z pomiarami.
                                          Zrób to co raven Ci powiedział.
                                          Masz zrobić pomiar wszystkich głośników, oraz każdego z osobna nie ruszając mica. Później w programie te pomiary głośników symulujesz bez żadnych filtrów. Wychodzi Ci jakiś "Total" i ten ma być taki sam jak pomiar wszystkich głośników razem.
                                          Jak to Ci się zgadza to zabieraj się za symulację.

Skomentuj

Czaruję...