Chodzi Ci o to, że dla 0 stopni amplituda jest równa zero oraz dla 180stipni, czy jak kto woli "pi" też jest równa zero ?
Bo ja rozumiem wszystko, tylko tego twojego wytłumaczenia nie
Sygnał to sinusoida
Ma wartosc dodatnia i ujemna
Po zliczeniu obu wartosci wychodzi zero
Wiec wychylenie glosnika "do przodu" i "do tylu" sa takie same
Wiec nie ma znaczenia jak podłączysz kolumnę jako całośc
- - - - - aktualizacja - - - - -
Adam (branża), ze tak zapytam po imieniu
Wyjaśnij wiec dlaczego, nie oddasz kolumny z grającej z wooferem basowym podłączonym w przeciwfazie?
No i pomierzyłem. najpierw test baterii - wszystkie głośniki wychylają się do przodu czyli + i - są ok.
Pomiary ze słabym bramkowaniem ale dla próby można.
Wykresy z filtrami - mikrofon ustawiony w środek kolumny (pozorny środek zbioru głośników):
1. Wszystkie głośniki w tej samej fazie. Dołek między nisko a średnio tonowym:
2. Głośnik niskotonowy przepięty - brak dołka:
3. Głośnik nisko tonowy i wysoko tonowy w zgodnej fazie a średnio tonowy w przeciw fazie - dołek między średnio a wysoko tonowym:
4. Wszystkie głośniki połączone ze sobą w szereg - mikrofon ustawiony w środek kolumny (pozorny środek zbioru głośników):
Co o tym sądzicie. W sumie głośników jest dołek tak na 4kHz a po odwróceniu biegunowości wysoko tonowego dołek ginie. Nie wiem jak to odczytać.
To się zostawia głośnik basowy w fazie a pozostałe daje w odwrotnej i po problemie.
No w sumie można i tak. Bo przecież jak wszystko mi się dobrze dodaje na wykresie (nie mówiąc o odsłuchu tylko suche fakty) to jaki problem czy tan lub tamten głośnik będzie odwrotnie podłączony jak nie ma dołków? Może w moim przypadku filtr jest taki, że odwraca fazę i muszę przepiąć głośnik biegunami. Mogę go s powrotem wpiąć jak trzeba a resztę przepiąć i wyjdzie na to samo.
Dalsze poczynania.
Próbowałem coś samemu wymodzić bez pomocy innych ale... Wychodzi dość dużo elementów (filtr 4 rzędu), impedancja wypadkowa jakaś taka pokręcona i raz schodzi poniżej 2,4ohm więc odpada. Między nisko a średnio tonowym przy przeciw fazie robi się nawet dołek ale przy średnio - wysoko tonowym już nie bardzo bo robią się dwa dołki (wcześniej przy próbach jeden). No ale pokazuję żeby nie było, że nic nie próbuję i liczę tylko na innych.
To się zostawia głośnik basowy w fazie a pozostałe daje w odwrotnej i po problemie.
Np. Dla innych to jest bez różnicy bo tak w "książce pisze" :)
A dla mnie to jest różnica. I staram się raczej nie odwracać polaryzacji głośników a jak już muszę to wysoko tonowego a nie niskotonowego :).
Np. Dla innych to jest bez różnicy bo tak w "książce pisze"
A dla mnie to jest różnica. I staram się raczej nie odwracać polaryzacji głośników a jak już muszę to wysoko tonowego a nie niskotonowego .
No i następne wypociny - filtr 3 rzędu, wszystkie głośniki w tej samej fazie. Dołki po zmianie fazy średniaka pojawiają się po obu stronach. Tylko ta impedancja między 40 a 400Hz jakaś za mała.
Jak napisałem wcześniej test baterii wypadł pomyślnie - wszystkie kable były ok. Jak byś zauważył na ostatnim moim wykresie wszystkie głośniki w tej samej fazie i jest ok, gdy odwrócę fazę średnio tonowego to powstają dołki - tak ma chyba być.
Ok poniżej wykres ze sumy wszystkich głośników:
Nie jest tak samo. Ale pomiary poszczególnych głośników na sali gimnastycznej nie robiłem tak jak ten próbny wszystkich razem. Na sali gimnastycznej dla pomiaru każdego głośnika przesuwałem mikrofon w centrum tego głośnika. Mierząc w domu wszystkie na raz ustawiłem mikrofon w pozornym środku zbioru głośników. Może to ma wpływ na tą niedokładność?
Co do latencji - sprawdzałem i raz na 3-5 ponownych pomiarów skoczy na 0.01 - 0,02ms więc to chyba nie jest dużo. Kartę mam polecaną z forum.
sir_morgot daj se póki co spokój z symulacją i projektowaniem zwrotki, a doczytaj co i jak z pomiarami.
Zrób to co raven Ci powiedział.
Masz zrobić pomiar wszystkich głośników, oraz każdego z osobna nie ruszając mica. Później w programie te pomiary głośników symulujesz bez żadnych filtrów. Wychodzi Ci jakiś "Total" i ten ma być taki sam jak pomiar wszystkich głośników razem.
Jak to Ci się zgadza to zabieraj się za symulację.
Skomentuj