Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi scan speak/vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BR przód lub dół. Co do tyłu, nie wiem czy nie będzie problemu z fazą akustyczną? Szczerze mówiąc raczkuję jeszcze w tym temacie. Niech się mądrzejsi wypowiedzą.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
      Rodzaj brzmienia to juz kwestia gustu. Jedni lubią brunetki, inni blondynki, inni rude
      mi sie podobaja i blondynki i brunetki i rude... problem w tym ze nie zawsze da sie z nimi wysiedziec dluzej niz pare godzin
      czyli nie wazne jaki typ glosnika byle dalo sie tego sluchac a nie za chwile ochota na zmiane :p

Skomentuj

Panowie mam ważne pytanie. Apropo's średnich. Mam okazję na zmianę Peerless'ów na Scan Speaki 15M4624 http://www.akustyk.com.pl/scanspeak/15M4624G00.html

Proszę o obiektywne opinie czy opłaca się zamienić? Które były by odpowiedniejsze? Zaznaczam że nie dopłacam do tego - wychodzę na zero. Mają 4ohm i 92dB da radę to wpleść w zwrotnicę z resztą głośników. Trzeba było by go trochę stłumić bo będzie głośniejszy od reszty. Co o tym myślicie?

Skomentuj

sprawdz jak wysoko moze grac twoj GDN
          jak bez problemu i bez podbicia radzi sobie do np 200Hz to smialo go zmieniaj
          w twoim projekcie walsnie srednica by wg mnie kulala. taka zmiana napewno to poprawi

Skomentuj

Według Tonsila ten GDN idzie bez podbicia do około 300-320hz
            http://www.tonsilaudio.com/images/gdn-30-120-wykres.jpg

Skomentuj

wykres wykresem a przeciez wykresy i parametry nie graja...
              odsluchaj sam jak mozesz

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                Oj nie atakuję. W żadnym wypadku. Można by rzec - tłumaczę się z wyboru głośników. Pozdrawiam dobranoc.
                W żadnym wypadku nie miałem Ciebie na myśli, tylko 2 kolegów powyżej tego posta. Choć rzeczywiście dośc chaotycznie napisałem, i mogłeś źle zrozumieć.

Skomentuj

Ja bym zmienił bez zastanowienia.

Skomentuj

Już postanowione - zmieniam.

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                      Według Tonsila ten GDN idzie bez podbicia do około 300-320hz
                      http://www.tonsilaudio.com/images/gdn-30-120-wykres.jpg
                      tak przenosi głośnik w obudowie 70 litrowej. A jak będzie przenosił w Twojej to sobie musisz zmierzyć.

Skomentuj

Bardzo mi się podobają wizualnie te kolumny i zamierzam zrobić coś podobnego z tym że konfiguracja głośników inna a mianowicie 30/100/11, 16/30 a tor wysokotonowy PJ, męczy mnie jedynie na chwilę obecna umiejscowienie tunelu BR, czy z przodu czy z tyłu czy może w podłogę go skierować .
                        Tak słabo dobrałeś głośniki, a martwisz się umiejscownieniem BR?
                        Jak nie masz kasy na lepszy sredni i wysoki (poczytaj opnie o PJ w nowszych tematach, gdzie ten glosnik juz nie jest tak wychwalany) to moze warto zaoszczedzic na wooferze albo dozbierac kase? Bo z tego co widze, to dales wielkiego basowaca ("zeby dobrze lupalo"), a reszta zeby cokolwiek bylo.

Nie rozumiem tej tendencji pchania sie wwielkosc oszczedzajac na jakosci :/ Pewnie, bedzie lupac basem, ale jak ktos w muzyce widzi tylko pierwsze 100 hz, to ma nieco zawezone horyzonty muzyczne (sorry, ale to moje zdanie).

rednie i wysokie jak najbardziej, ale jeśli chodzi o głośniki (sub)niskotonowe, to jednak najlepsze są nowoczesne subniskotonowce przystosowane do pracy w ekstremalnie niskich częstotliwościach.
                        Oh, te "ekstremalnie niskich częstotliwości" naprawde stanowia 99% calego przekazu myzczynego, reszta pasma jest niewazna, olac to skoro najciekawsze rzeczy dzieja sie w pasmie 16-30hz. Taaaaaaak. W pewnych gatunakch muzyki tak.
                        P.S. Znowu bedziesz mnie straszyl swoim wygladem?

P.S.2. Ja rozumiem, ze duze woofery = male znieksztalcenia na basie (a wiec wysoka jakosc), ale dla wielu ludzi duzy woofer = duzo basu.

P.S.3 Do autora tematu nic nie mam, widac, ze stara sie zrobic cos porzadnego.
                        Last edited by tomq88; 08.08.2011, 13:23.

Skomentuj

Uff... Z początku pomyślałem że to całe "nie" skierowane jest do mnie.
                          ps. Bas, basem owszem, ale chodzi mi także o średnicę i wysokie. Jutro dojdą do mnie Scan Speak'i i pod nie będę coś ciął.

Skomentuj

Pierwsza wypowiedz była skierowana do gucio.. Zwykle najpierw kopiuje tekst, a dopiero potem w okienku odpowiedzi zaznaczam, ze to cytat - wtedy nie ma podanego autora, ale wydawalo mi sie ze da sie to poznac po wypowiedzi.
                            Taka wypowiedz pod Twoim adresem nie mialaby sensu, bo widac, ze reszta toru (sredniak i wysokotnowy) sa wysokiej jakosci. Co do skomentowania wypowiedzi BioCanabisa, to byl to maly prostest wobec lansowania przez niego ostatnio na forum pogladu, ze to dół pasma jest najważniejszy i na niego należy zwrócić największą uwagę - jakoś nikt inny aż tak tego nie akcentuje (i słusznie).
                            Last edited by tomq88; 08.08.2011, 22:26.

Skomentuj

Rozumiem.
                              Każdy ma swój pogląd. Ja jestem za całym pasmem. Pozdrawiam. Dobranoc.

Skomentuj

Nie chodzi mi o to aby łupało, tylko aby dość przyjemnie zagrało w ograniczonym budżecie

Głosniki takie akurat mam w domu na stanie, ale już wiem że z tych zostaną użyte jedynie niskotonowe 30/100/11, średnie i wysokie będą dobrane inne, co do średnich tak myślałem, może o średniaku STX'a z modelu FX-200 a co do wysokotonowca to jeszcze nie wiem...może koledzy jakoś pomogą dobrać średniaka i wysokotonowca.

Pozdrawiam
                                Last edited by gucio.; 09.08.2011, 13:18.

Skomentuj

Panowie. Mam pytanie a nie chcę zakładać nowego wątku. Pytanie dotyczy wzmacniacza do pomiarów a w zasadzie samej końcówki TDA1519A jaką zastosowałem. Nie wiem czy nadaje się do tego? Schemat wziąłem z http://www.datasheetcatalog.org/data...s/TDA1519A.pdf
                                  a dokładnie konfiguracja (Fig.4 BTL application circuit diagram). Napięcie pojedyncze 16V z jakiegoś stabilizowanego zasilacza. Wszystko działa ale czy ta końcówka ma odpowiednie parametry? Nie znam się za bardzo, więc liczę na odpowiedź lub ewentualne podpowiedzi. Co do zasilania - chcę uniknąć (ze względów finansowych) zasilania symetrycznego. No chyba, że to da odpowiednio lepszy efekt...
                                  Z góry dziękuję za ewentualne uwagi.

Skomentuj

to moze byc dowolny wzmacniacz - chociazby ten ktory uzywasz do sluchania...
                                    z tego co pamietam to irek pisal ze sa problemy z koncowkami zasilanymi nie symetrycznie

Skomentuj

Rozumiem. Założenie było takie, aby umieścić wszystko w jednej obudowie i nie bawić się kablami. Czekam na następne opinie. Jeżeli będzie taka potrzeba to zmienię zasilanie i zmodernizuję całość. Wielkiej mocy nie potrzebuję w końcu to tylko do pomiarów.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                        Oh, te "ekstremalnie niskich częstotliwości" naprawde stanowia 99% calego przekazu myzczynego, reszta pasma jest niewazna, olac to skoro najciekawsze rzeczy dzieja sie w pasmie 16-30hz. Taaaaaaak. W pewnych gatunakch muzyki tak.
                                        Czy coś takiego napisałem? Te częstotliwości nie są najważniejsze, jednak jeśli chcemy poprawnie odtworzyć całe pasmo, bez porządnego subniskotonowca sie nie obejdzie.

Mnie osobiście irytuje, kiedy sprzęt nie jest w stanie odtworzyć całego pasma, jakie jest nagrane w utworze. Wtedy po prostu nie jest w stanie sprostać wymaganiom płyty. Tak samo bym sie irytował mając wysokotonowca grającego np. do 15khz...

Mamy 2011 rok, i w większości nowych płyt Rap/Dupstep/Drum'n'Bass/Electro zejścia do 25hz nie są niczym niezwykłym.

Nawet w kawałkach metalowych, czy rockowych zdarzają się taki zejścia, jednak to już rzadkość.

P.S. Znowu bedziesz mnie straszyl swoim wygladem?
                                        lol?

P.S.2. Ja rozumiem, ze duze woofery = male znieksztalcenia na basie (a wiec wysoka jakosc), ale dla wielu ludzi duzy woofer = duzo basu.
                                        Lepiej mniej, i lepszej jakości, niż więcej, i słabej jakosci.

Skomentuj

Panowie, pomóżcie a mianowicie wpadł mi do głowy taki pomysł aby zastosować średniotonowe i wysokotonowe z projektu STX'a FX-200 i do tego także zwrotnicę z projektu STX'a z tym że w sekcji niskotonowej grałby Tonsil 30/100/11, dobrze kombinuje czy lepiej odpuścić ??

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...